21.10.2016.

Naučna konferencija „1000- godišnjica Svetog Jovana Vladimira“
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović učestovao je danas u Podgorici na Naučnoj konferenciji koja se održava 21 i 22 oktobra 2016. godine u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti, koja je zajedno sa Makedonskom, Albanskom i Bugarskom akademijom nauka i umjetnosti, organizovala Naučnu konferenciju „1000- godišnjica Svetog Jovana Vladimira“, a u okviru obilježavanja milenijuma od smrti kneza Vladimira Dukljanskog-Svetog Jovana Vladimira.

Prenosimo govor Predsjednika Vujanovića:

Poštovani predsjedniče CANU
Cijenjeni akademici i učesnici komferencije
Uvaženi gosti

Prije svega, želim da iskažem najveće poštovanje Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti da, zajedno sa Makedonskom, Albanskom i Bugarskom akademijom nauka i umjetnosti, organizuje Naučnu konferenciju „1000 godišnjica Svetog Jovana Vladimira“, a u okviru obilježavanja milenijuma od smrti kneza Vladimira Dukljanskog-Svetog Jovana Vladimira.

Upućujem izraze najvećeg poštovanja jer ove eminentne aklademije organizuju konferenciju u godini u kojoj Crna Gora obilježava deceniju svoje nezavisnosti i hiljadu godina svoje državnosti, a Sveti Jovan Vladimir za to milenijumsko obilježavanje ima poseban značaj. Najveće poštovanje jer grandiozno djelo Svetog Jovana Vladimira obavezuje na trajno i svestrano istraživanje u kome je, saznanje provjerenih činjenica na validnim dokazima, najveća misija nauke. U ovakvom istraživanju akademicima i naučnicima pripada posebno mjesto. Naučna objašnjenja postavljaju granice između mitskog i istorijskog, realnog i utopijskog obezbjeđujući razumijevanje složenih istorijskih procesa i uloge istorijskih ličnosti u njima. opširnije
13.10.2016.

Predsjednik Vujanović primio članove Parlamentrarne Skupštine OEBS-a
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u Podgorici šefa Posmatračke misije OEBS-a Azay Guliyeva i Margaretu Cederfelat, specijalnog koordinatora Posmatračke misije.

Predsjednik Vujanović je iskazao maksimalnu spremnost i odlučnost Crne Gore da u demokratskoj atmosferi obezbijedi slobodne izbore koji će biti opšte prihvaćeni uz organizovanje na nivou najvećih standard. U tom smislu je saopštio zadovoljstvo prisustvom brojnih domaćih i međunarodnih posmatrača među kojima je posmatračka misija ODIHR-a i Parlamentrarne Skupštine OEBS-a od posebnog značaja i vrijednosti.

Članovi Parlamentarne Skupštine OEBS-a saopštili su da će krajnje objektivno djelovati u mandatu svoje misije očekujući kooperativan odnos svih subjekata koji učestvuju u izbornom procesu. opširnije
11.10.2016.

Predsjednik Vujanović primio u oproštajnu posjetu ambasadora Irana
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u Podgorici u oproštajnu posjetu ambasadora Islamske Republike Iran Majida Fahira Poura.

Predsjednik Vujanović je je istakao potrebu ubrzanja međudržavnih aktivnosti na potpisivanju sporazuma koji su u visokoj fazi pripremljenosti naglašavajući potrebu što skorijeg zaključenja sporazuma o saradnji u oblasti turizma i naučnoj i tehnološkoj saradnji. Istovremeno je iskazao zadovoljstvo već potpisanim sporazumom sa najvećim iranskim tur operatorom koji bi naredne godine trebao da obezbijedi dolazak turista iz Irana. Saopštio je da bi bilo neophodno intezivirati komunikaciju dvije privredne komore i kroz njihov kontakt podstaći interesovanje za saradnjom. Predsjednik je iskazao zadovoljstvo za lični doprinos ambasadoru u njegovoj misiji daljeg razvoja međudržavnog odnosa.

Ambasador Pour ocjenjujući da se u njegovom mandatu značajno unaprijedila saradnja dvije države saopštio je očekivanje daljeg razvoja posebno u sferi ekonomije, nauke i kulture. opširnije
10.10.2016.

Cetinje: Predsjednik Vujanović primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Palestine u Crnoj Gori
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas na Cetinju akreditivna pisma novoimenovanog, izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Države Palestine Rabii Alhantouli-a, koji će svoju diplomatsku dužnost obavljati u ambasadi koja je otvorena u Podgorici.

Predsjednik Vujanović je saopštio da otvaranje ambasade Palestine u Podgorici doživljavamo kao znak prepoznavanja i priznanja vrijednosti državne politike Crne Gore koja afirmiše mir, suživot i dijalog. Upravo na tim principima, a u skladu sa stavom EU, Crna Gora vidi budućnost palestinsko izraelskih odnosa.

Ambasador Palestine Rabii Alhantouli je iskazao poštovanje Crnoj Gori kao dobrom primjeru regiona uz njenu posvećenost dobrosusjedskim odnosima i stabilnosti. Saopštio je odlučnost da u svojoj diplomatskoj misiji doprinose razvoju međudržavnih odnosa.
opširnije
07.10.2016.

Predsjednik Vujanović primio delegacije Instituta računovođa i revizora Crne Gore i Državne revizorske institucije
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas delegacije Instituta računovođa i revizora Crne Gore i Državne revizorske institucije, povodom proslave jubileja – 60 godina od osnivanja i rada Instituta računovođa i revizora Crne Gore.

Razgovorima su prisustvovali i njihovi gosti iz inostranstva, koji su svojim prisustvom i sadržajnim razgovorima uveličali ovaj značajni jubilej.

Predsjednik je čestitajući jubilej, naglasio važnost uloge koju ova institucija ima u stvaranju neophodnog ambijenta za ekonomski razvoj i privlačenje stranih investicija.

Predsjednik je takođe izrazio zadovoljstvo onim što je ova institucija tokom svog 60-togodišnjeg rada postigla na obezbjeđenju boljih uslova za funkcionisanje privrednih, finansijskih i drugih subjekata, poštujući i prihvatajući pri tome međunarodne standarde iz te oblasti.

Predstavnici Instituta računovođa i revizora i Državne revizorske institucije su upoznali Predsjednika o svom radu, značaju i neophodnosti uvođenja međunarodnih računovodstvenih standarda u ekonomski i društveni sistem Crne Gore, posebno naglašavajući kvalitetnu saradnju u regionu i sa drugim državama. opširnije
07.10.2016.

Danilovgrad, Predsjednik Vujanović na svečanosti povodom Dana Vojske Crne Gore
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović prisustvovao je danas Centralnoj svečanosti, povodom 07. oktobra - Dana Vojske Crne Gore, koja je održana u Kasarni “Milovan Šaranović” u Danilovgradu. opširnije
06.10.2016.

Čestitka Predsjednika Vujanovića povodom Dana Vojske Crne Gore
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović čestitao je Dan Vojske Crne Gore 7. Oktobar.

Povodom 7. oktobra–Dana Vojske Crne Gore, svim pripadnicima i pripadnicama Vojske Crne Gore, ministru odbrane prof. dr Milici Pejanović Đurišić i načelniku Generalštaba Admiralu Draganu Samardžiću, upućujem srdačne čestitke i želje za uspješno i predano obavljanje ovih zahtjevnih dužnosti.

U godini velikih i značajnih jubileja koje proslavaljamo u Crnoj Gori, važno mjesto ima i desetogodišnjica Vojske Crne Gore i njenog obnavljanja kao institucije nezavisne države Crne Gore. Slavna vojna tradicija i istorija u milenijumskoj borbi za očuvanje crnogorske nezavisnosti, doprinosili su tome da vojnički poziv uvijek bude posebno poštovan.

Uvaženi oficiri, podoficiri, vojnici i civilna lica na službi u Vojsci, vaš profesionalizam i predanost radu i procesu reforme odbrambenog sistema doprinijeli su da, u deceniji iza nas, napravimo ogroman iskorak u izgradnji modernih oružanih snaga u skladu sa potrebama crnogorskog društva. Naporno i vrijedno ste radili na razvoju sposobnosti i implementaciji modernih standarda na putu Crne Gore u NATO, dajući dragocjen doprinos procesu evro-atlantskih integracija. Posebno želim istaći časnu službu svih pripadnika Vojske u međunarodnim misijama i operacijama, zahvaljujući kojima je Crna Gora postala prepoznata kao pouzdan partner na globalnoj mapi u nastojanjima da se mir i bezbjednost uspostave širom svijeta.

Povodom 7. oktobra Dana Vojske Crne Gore odajem priznanje svim njenim pripadnicima i pripadnicama za ostvarene rezultate u prethodnom periodu. Takođe očekujem da ćete uspješno odgovoriti i predstojećim zadacima u procesu integracije u NATO doprinoseći bezbjednom i sigurnom životu, stvarajući uslove za njen dalji ekonomski prosperitet.

Nek je vječna Crna Gora! opširnije
05.10.2016.

Predsjednik Vujanović primio predsjednicu Ustavnog suda Slovačke Republike
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u Podgorici predsjednicu Ustavnog suda Slovačke Republike Ivettu Macejkovu.

Predsjednik Vujanović je iskazao zadovoljstvo posjetom predsjednice Ustavnog suda Slovačke Republike i očigledno vrlo bliskom i sadržajnom saradnjom dva ustavna suda koja je nesumnjivo od zajedničkog interesa i doprinosi većem međunarodnom ugleda oba suda. Ocijenio je da je saradnja ustavnih sudova važan dio međudržavne saradnje konstatujući, i ovom prilikom, da su Crna Gora i Slovačka uspostavili saradnju i partnerstvo u brojnim oblastima od obostranog državnog interesa, od interesa za naše ekonomije i dobru komunikaciju građana.

Predsjednicu Ustavnog suda Slovačke Ivetta Macejkova je konstatovala da je odmah nakon nezavisnosti Crne Gore uspostavljena saradnja dva ustavna suda i da je tokom ove decenije ona bila vrlo uspješna kako razmjenom posjeta tako i zajedničkim učešćem na brojnim regionalnim i širim sastancima ustavnih sudova. Iskazala je uvjerenje da će se ova saradnja nastaviti i biti u funkciji zajedničkog interesa oba ustavna suda i dvije prijateljske države.

Na sastanku je učestvovala i predsjednica Ustavnog suda Crne Gore Desanka Lopičić.

Na sastanku je bio prisutan ambasador Slovačke Republike Roman Hloben. opširnije
01.10.2016.

Čestitka Predsjednika Vujanovića
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović čestitao je Dan unutrašnjih poslova 2. Oktobar.

“Povodom 2. oktobra–Dana unutrašnjih poslova, svim pripadnicima i pripadnicama službi Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave policije, ministru Goranu Daniloviću i direktoru Slavku Stojanoviću, upućujem srdačne čestitke i želje za uspješno i predano obavljanje ovih zahtjevnih dužnosti.

Siguran sam da ćete kao i do sada biti dosledan i pouzdan faktor bezbjednosti svih građana i građanki Crne Gore. Vaša spremnost i odlučnost da štitite sigurnost života građana, imovine, ljudskih prava i sloboda, u skladu sa nadležnostima, su trajno opredjeljenje i stalna obaveza, čemu smo svojim odgovornim i integracionim djelovanjem kao društvo u potpunosti opredijeljeni.

U to ime još jednom vam čestitam Dan unutrašnjih poslova”. opširnije
29.09.2016.

Predsjednik Vujanović primio delegaciju Vlade provincije Guizhou
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u Podgorici delegaciju Vlade provincije Guizhou, koja boravi u radnoj posjeti Crnoj Gori na poziv Asocijacije kinesko-crnogorskog Društva prijateljstva.

Predsjednik Vujanović je i ovom prilikom iskazao zadovoljstvo vrlo intezivnom saradnjom Crne Gore i Kine u brojnim oblastima kao i jasnom perspektivom daljeg unapređenja tih odnosa. U okviru te saradnje značajunu mogućnosti su i u unapređenju saradnje Crne Gore i provincije Guizhou sa kojom je potpisan sporazum o saradnji uz nesumnjivo postojanje obostranog interesa za nju.

Članovi delegacije ove Kineske provincije na čelu sa šefom delegacije Čen God su konstatovali da u oblsti turizma, obrazovanja i industrije postoje značajne mogućnosti saradnje sa šansom za investicije, te da ova provincija ima saradnju sa brojnim državama Evrope. Iskazali su zadovoljstvo da će prilikom posjete imati sastanke u Privrednoj komori i Turističkoj organizaciji Crne Gore uz očekivanje da će se tokom tih sastanaka utvrditi konkretne mogućnosti saradnje. opširnije
29.09.2016.

Predsjednik Vujanović čestitao Dan opštine Rožaje
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović čestitao je građanima i građankama Rožaja, odbornicima, predsjedniku Skupštine i predsjedniku Opštine 30. septembar – Dan opštine Rožaje, istovremeno izražavajući žaljenje što zbog obaveze prisustva na sjednici Skupštine Crne Gore nije u mogućnosti da bude na svečanosti povodom praznika opštine.

Uvjeren sam da će kvalitetna saradnja državnih institucija i lokalne samouprave sveobuhvatno uticati na pravilnu i dinamičnu valorizaciju izvanrednih prirodnih potencijala i razvojnih perspektiva Rožaja. Istrajnost u opredjeljenju da intenzivno i ravnomjerno razvijamo našu državu je istinski interes svih nas koji živimo u Crnoj Gori i posvećeni smo njenom napretku, kaže se u čestitki predsjednika Vujanovića. opširnije
27.09.2016.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas predstavnike pregovaračkog tima bivših radnika Kombinata aluminijuma Podgorica koji zahtijevaju isplatu otpremnine. Predsjednik se, kao i na aprilskom sastanku sa njima, založio za primjenu zakona, ukazujući na nužnost institucionalnog djelovanja i smirenja tenzija. Obavijestio ih je da je nakon tog sastanka razgovarao sa nadležnim ministrima i predsjednikom Vlade, koji su iskazali spremnost primjene zakona uz jednak tretman svih penzionera iz stečaja u rudarsko-metaluškom sektoru, a očekujući da se to obezbijedi u skupštinskoj proceduri. opširnije
26.09.2016.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, na osnovu čl. 90 stav 4 i 95 stav 1 tačka 10 Ustava Crne Gore i čl. 128 Poslovnika Crne Gore, zahtijeva sazivanje vanredne sjednice Skupštine Crne Gore za 30. septembar 2016. godine radi imenovanja guvernera Centralne banke Crne Gore. Zahtjev za vanrednu sjednicu je nužan zbog isteka mandata sadašnjeg guvernera mr Milojice Dakića dana 14. oktobra 2016. godine, kao i viceguvernera 21. oktobra 2016. godine. Imajući u vidu isticanje mandata guverneru, a nakon nedelju dana i viceguvernera, Centralna banka Crne Gore bi ostala bez svog rukovodioca ako se ne bi izvršio izbor novog guvernera u sazivu ove Skupštine. Za guvernera Centralne banke Predsjednik je predložio bivšeg guvernera Centralne banke Crne Gore i ministra finansija u Vladi Crne Gore, a sadašnjeg savjetnika predsjednika Vlade dr Radoja Žugića.


KABINET ZA ODNOSE SA JAVNOŠĆU
PREDSJEDNIKA CRNE GORE
opširnije
21.09.2016.

Predsjednik Vujanović primio novoimenovanog ambasadora Crne Gore u Republici Kosovo
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas novoimenovanog ambasadora Crne Gore u Republici Kosovo Ferhata Dinošu na završni razgovor pred preuzimanje dužnosti.

Predsjednik je iskazao značaj sadržajne saradnje dviju susjednih država na polju maksimalnog intenziviranja bilateralnih odnosa , sa naglaskom na svim aspektima privredne saradnje, od obostranog interesa građana Crne Gore i Republike Kosovo.

Predsjednik je istakao da su se stekli uslovi da dvije susjedne države razmijene ambasadore budući da je crnogorska zajednica u Republici Kosovo prepoznata Zakonom o zaštiti i promovisanju prava zajednica i njihovih pripadnika, iz decembra 2011. godine, čemu su podršku dali svi relevantni crnogorski subjekti u Republici Kosovo. Na osnovu te podrške donesena je Strategija za integraciju i afirmaciju crnogorske zajednice u Republici Kosovo, čiju je izradu i implementaciju podržala Vlada Republike Kosovo, formiranjem Radne grupe za njenu realizaciju. Istaknuto je da Republika Kosovo prolazi kroz specifičan period parlamentarnog života što značajno utiče na dinamiku promjene Ustava čime bi crnogorska zajednica bila uvrštena u najznačajniji pravni akt Republike Kosovo. Zato je kao prelazni period do promjene Ustava Zakon o zaštiti i promovisanju zajednica i njihovih pripadnika, u kojem se eksplicitno normira crnogorska zajednica, čvrsta garancija da će u Republici Kosovo biti adekvatno zaštićeni prava i interesi crnogorske zajednice.

Ambasador Dinoša je istakao da će biti posvećen saradnji dviju država, ističući svoju opredijeljenost afirmaciji prijateljstva i potpunog razumijevanja u cilju unapređenja inače sadržajnih odnosa Crne Gore i Republke Kosovo. opširnije
20.09.2016.

Predsjednik Crne Gore primio šefa Posmatračke misije ODIHR- a
Danas je Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio šefa Posmatračke misije ODIHR- a gospodina Romana Jakiča.

Predsjednik je iskazao odlučnost Crne Gore da obezbjedi slobodne izbore u demokratskoj atmosferi i njenu spremnost da u skladu sa najvećim standardima organizuje izbore uz opštu prihvatljivost njihovog rezultata.

Šef Posmatračke misije ODIHR-a Jakič saopštio je spremnost Misije da iz pozicije neutralnog posmatrača pomogne izborni proces i doprinese da njegov ishod bude opšteprihvatljiv. opširnije
SljedećiPrethodni
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora