20.09.2016.

Predsjednik Crne Gore primio šefa Posmatračke misije ODIHR- a
Danas je Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio šefa Posmatračke misije ODIHR- a gospodina Romana Jakiča.

Predsjednik je iskazao odlučnost Crne Gore da obezbjedi slobodne izbore u demokratskoj atmosferi i njenu spremnost da u skladu sa najvećim standardima organizuje izbore uz opštu prihvatljivost njihovog rezultata.

Šef Posmatračke misije ODIHR-a Jakič saopštio je spremnost Misije da iz pozicije neutralnog posmatrača pomogne izborni proces i doprinese da njegov ishod bude opšteprihvatljiv. opširnije
19.09.2016.

Predsjednik Crne Gore primio komandanta NATO savezničke komande za transformaciju
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u Podgorici komandanta NATO savezničke komande za transformaciju, generala Denisa Mersiera.

Predsjednik Vujanović je iskazao zadovoljstvo posjetom generala Mersiera koja potvrđuje vrijednost i intezivnost komunikacije sa komandom NATO-a. Očekujući ratifikaciju pristupnog protokola Crna Gora pokazuje visoki stepen partnerstva u okviru NATO-a sa jasnom porukom da će biti pouzdan član NATO-a.

General Mersiera je saopštio zadovoljstvo posvećenošću Crne Gore integrisanju u NATO i ostvarenim reformama u okviru Vojske Crne Gore.

Na sastanku je učestvovao i načelnik generalštaba Vojske Crne Gore Dragan Samardžić. opširnije
19.09.2016.

Predsjednik Vujanović primio predstavnike najviših sudskih instanci iz zemalja Evropske Unije i država kandidata
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u Rezidenciji na Cetinju delegaciju crnogorskog pravosuđa, koju je predvodila predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, i predstavnike najviših sudskih instanci iz zemalja Evropske Unije i država kandidata, koji učestvuju na Konferenciji vrhovnih sudova od 19. do 22. septembra u Crnoj Gori.

Predsjednik Vujanović se obratio učesnicima Konferencije ukazujući na vrijednost i značaj regionalne saradnje sudova, i iskazujući poštovanje i za ovu međunarodnu aktivnost Vrhovnog suda Crne Gore, koja doprinosi njegovom visokom ugledu. opširnije
19.09.2016.

Cetinje: Predsjednik Crne Gore primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Kolumbije u Crnoj Gori
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u rezidenciji na Cetinju akreditivna pisma novoimenovanog izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Kolumbije, Jaime Alberto Cabal Sanclemente-a, koji će svoju dužnost u Crnoj Gori obavljati na nerezidentnoj osnovi.

Predsjednik Vujanović je konstatovao potrebu stvaranja uslova za saradnju dvije države uz uspostavljanje partnerstva privrednih komora i organizaciju biznis foruma na kojima bi se sagledali prostori saradnje.

Ambasador Kolumbije Jaime Alberto Cabal Sanclemente je iskazao spremnost da pomogne komunikaciju privrednih komora. opširnije
19.09.2016.

Cetinje: Predsjednik Crne Gore primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Čilea u Crnoj Gori
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u rezidenciji na Cetinju akreditivna pisma novoimenovanog izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Čile, Juana Luisa Nila Valledor-a, koji će svoju dužnost u Crnoj Gori obavljati na nerezidentnoj osnovi.

Predsjednik Vujanović je konstatovao da Crna Gora i Čile nemaju adekvatnu ugovornu bazu za ostvarenje saradnje što zahtijeva intezivnu aktivnost na zaključenju međudržavnih ugovora, a nakon toga razmjenu informacije o mogućnostima saradnje prije svega u ekonomiji.

Ambasador Čilea Juan Luis Nil Valledor je saopštio da bez obzira što je nerezidentni ambasador ima namjeru da čestim dolascima u Crnu Goru sagleda mogućnosti saradnje posebno koristeći šansu da se iz Crne Gore ostvaruje saradnja sa državama regiona. opširnije
19.09.2016.

Cetinje: Predsjednik Crne Gore primio akreditivna pisma novoimenovane ambasadorke Francuske u Crnoj Gori
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u rezidenciji na Cetinju akreditivna pisma novoimenovane izvanredne i opunomoćene ambasadorke Republike Francuske, Christine Toudic, koja će svoju dužnost u Crnoj Gori obavljati na rezidentnoj osnovi.

Predsjednik Vujanović je je iskazao poštovanje Francuskoj za podršku Crnoj Gori u njenim evropskim i evroatlanskim integracijama kao i zadovoljstvo dobrom dinamikom procedure ratifikacije pristupnog protokola za članstvo u NATO. Iskazao je uvjerenje još snažnijeg prisustva francuskih kompanija u Crnoj Gori i novih partnerstava, tim prije što Francuska u Crnoj Gori ima SosijeteGenerale Montenegro banku. Naglasio je zato posebnu vrijednost ekonomske diplomatije novoimenovane ambasadorke.

Ambasadorka Francuske Christina Toudic dala je visoku ocjenu integaracionih uspjeha Crne Gore i saglasila se da uz sadašnju ekonomsku saradnju postoje uslovi da se ona unaprijedi čemu će ona biti primarno posvećena. opširnije
18.09.2016.

Predsjednik Vujanović u Nikšiću
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović boravio je danas u Nikšiću, gdje je prisustvovao svečanoj sjednici povodom Dana Opštine.

Predsjednik je građanima i građankama Nikšića, odbornicima, predsjednici Skupštine Opštine i predsjedniku Opštine čestitao praznik grada , iskazujući zadovoljstvo za ono što je urađeno, naglašavajući da je prosto impresioniran koliko je u posljednjim godinama urađeno u Nikšiću. Ne samo u okviru lokalne i opšte infrastrukture, nego i, ono što izaziva posebno zadovoljstvo u obnovi privrede, koja izvjesno garantuje da će Nikšić ponovo biti privredni centar Crne Gore. Raduje me naročito da su preduzeća koja su bila u stečaju praktično već stala na svoje noge i da se Nikšić pokazao kao dobar primjer kako se treba pažljivo odnositi prema investitorima. Kako prema domaćim, tako i prema inostranim investitorima, jer su oni realno, pokazalo se posebno u preduzećima u stečaju, jedina šansa da se obnovi proizvodnja i da se omoguće nova radna mjesta, da se omogući novi kvalitet života i da se obezbijedi da Nikšić privredno ima onaj razvoj koji mu obezbjeđuju zaista resurse Nikšića. Raduje me da su brojni nikšićki kolektivi ,sada sa jednom novom ekonomskom vrijednošću, i da Nikšić pokazuje da ono što su njegovi potencijali može kvalitetno da se iskoristi. Ja čestitam lokalnoj administraciji na tom uspjehu, i ponavljam - radujem se da Nikšić koristi ono što su njegove prednosti i u bogatim resursima posebno rude, vode, šume, a da koristi svoj bogati kadrovski potencijal, jedan izuzetni kadrovski potencijal, za razvoj svog grada.

Pitanje novinara: Da li se slažete sa ocjenom Premijera da na izborima 16. oktobra Crna Gora brani svoju državu i evroatlantski put?

Odgovor Predsjednika: Očigledno da su neka strateška opredjeljenja na ozbiljnoj provjeri. Mislim da je taj evroatlantski put, a ja bih rekao i evropski put, na opredjeljenju onoga što će biti podrška javnosti. Ja nikada nijesam NATO integracije posmatrao drugačije osim kao jednu potvrdu ozbiljnosti integracija. Smatrao sam uvijek da ostvarujući standarde NATO-a mi ostvarujemo i standarde EU, i vodeći pregovore sa partnerima iz NATO- a pregovaramo i sa partnerima EU. Ne mogu da zamislim da pokazujemo neozbiljnost u pregovorima za evroatlantske integracije, a da pokazujemo ozbiljnost u pregovorima za evropske integracije. Za mene su to kompatibilni procesi . Mislim da građani Crne Gore glasajući za evropsku i evroatlansku budućnost Crne Gore glasaju za ono gdje Crna Gora i pripada .Dakle jednom svijetu koji je integracioni ,jednom standardu koji obezbjeđuje bolji kvalitet života, koji osigurava Crnoj Gori da njena ekonomija i standardi građana budu na većem nivou.


Pitanje novinara: Po ocjeni mnogih trenutna izborna kampanja, odnosno nikad se nije vodila dramatičnija i oštra izborna kampanja. Da li Vi kao Predsjednik Države imate neku inicijativu tim povodom?

Odgovor Predsjednika: Uvijek sam smatrao da korist donosi samo pozitivna kampanja. Ja mislim da Crna Gora i njena javnost najbolje prima pozitivnu informaciju i pozitivnu viziju. I mislim da pozitivna kampanja predstavlja ono što je očekivanje Crne Gore i njene glasačke javnosti, a negativna kampanja predstavlja ozbiljan rizik. Ona pokazuje nespremnost da ponudite pozitivnu ideju i da saopštite što ste do sada uradili, kako ste se do sada odnosili . A sa druge strane da imate spremnost da saopštite nešto što nije provjereno ili za šta znate da je neistinito. Mislim da to ne pripada ni strukturi Crne Gore i njenih glasača. Uvijek sam smatrao da negativna kampanja ne predstavlja dobru prezentaciju onoga ko je promoviše i da ne može da mu donese dobro. Tako da očekujem da će i ovog puta glasači Crne Gore odgovoriti na ono što je odnos pozitivne i negativne kampanje. opširnije
17.09.2016.

Predsjednik Vujanović na Žabljaku
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović boravio je danas na Žabljaku, gdje je prisustvovao svečanoj sjednici povodom Dana Opštine.

Predsjednik je građanima i građankama Žabljaka, odbornicima, predsjednicima Skupštine i Opštine čestitao Dan Opštine. Iskazao je zadovoljstvo za ono što je učinjeno između dva praznika, što se vidjeli i iz prikazanog da je učinjeno značajno i da su realizovani vrijedni projekti za Žabljak . Resursi se kvalitetno koriste, sa ambicijom da Žabljak ostvari onaj razvoj koji je primjeren njegovim izuzetnim resursima.

Predsjednik je i ovom prilikom iskazao poštovanje Sloveniji i naglasio da je u okviru razvojne pomoći Slovenije značajan dio usmjeren prema Žabljaku. Procijenilo se da planinski turizam, u kome Slovenija ima bogata iskustva, može kvalitetno da se prenese i na prostor Žabljaka. Brojni infrastrukturni projekti rađeni su i iz razvojne pomoći Slovenije i opredjeljenje Slovenije je da taj program nastavi.

Predsjednik je iznio ubjeđenje da je lokalna uprava Žabljaka usmjerena na razvojne projekte na pravi način, uz želju da učine sve da se iskoriste ovi bogati resursi Žabljaka i budu valorizovani u svim njegovim vrijednostima za dobro svih građana Žabljaka.

Pitanje novinara: Koja je poruka prvog čovjeka države Crne Gore stočarima čija su stada ugrožena bolestima, tim prije što, recimo državni organi koji su bili dužni, osim politikanstva, nijesu preduzeli ništa da se tim ljudima pomogne, jer su oni ugroženi?

Odgovor Predsjednika: Poruka je da svima mora biti nadokanađena šteta i da će se to izvjesno nadoknaditi u jednoj proceduri koja će voditi računa da se to realizuje što prije. Ja nijesam u ekspertskom smislu u prilici da dajem nikakve ocjene, ali mogu da uputim poruku da je neophodno nadoknaditi štetu i obezbijediti domaćinima da nastave ono što su ranije radili da nemaju nikakvu štetu u svom domaćinstvu. opširnije
16.09.2016.

Cetinje: Predsjednik Vujanović primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora i šefa Delegacije EU u Crnoj Gori
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas na Cetinju akreditivna pisma novoimenovanog, izvanrednog i opunomoćenog ambasadora - šefa Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav-a.

Predsjednik Vujanović je iskazao odlučnost Crne Gore i svih subjekata u Crnoj Gori da nastave i inteziviraju pristupni proces EU u uvjerenju da će Crna Gora biti i nadalje lider Evropskih integracija. Predsjednik je saopštio maksimalnu spremnost za saradnjom sa delegacijom EU u Crnoj Gori i ambasadorom Orav-om kao šefom delegacije i otvorenost svih državnih organa za neposrednu i intezivnu komunikaciju. Ocijenio je da na aktivnosti Crne Gore u procesu pristupanja ne treba da utiču aktuelna unutrašnja pitanja EU imajući u vidu našu punu posvećenost ovim integracijama.

Ambasador Aivo Orav-a ocijenio je da je Crna Gora postigla vrijedan uspjeh u evropskim intregracija i da je prepoznata kao država koja je maksimalno posvećena tim integracicjama. Iskazao je očekivanje da će taj proces pomoći delegacija EU u Crnoj Gori i spremnost da tome da svoj puni lični doprinos.
opširnije
13.09.2016.

Cetinje: Predsjednik Crne Gore primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Meksika u Crnoj Gori
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u rezidenciji na Cetinju akreditivna pisma novoimenovanog izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Meksika, Marco Antonio Garcia Blanco, koji će svoju dužnost u Crnoj Gori obavljati na nerezidentnoj osnovi.

Predsjednik Vujanović je konstatovao da je neophodno obezbijediti ugovornu bazu između dvije države imajući u vidu tradiciju naših dobrih odnosa i mogućnosti saradnje. Bilo bi korisno da se organizuju biznis Forumi na kojima će se razmijeniti informacije i sagledati mogućnosti saradnje.

Ambasador Meksika Marco Antonio Garcia Blanco je iskazao spremnost da svoju diplomatsku misiju kroz intezivne aktivnosti posveti unapređenju odnosa dvije države. opširnije
13.09.2016.

Cetinje: Predsjednik Vujanović primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Švajcarske u Crnoj Gori
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u rezidenciji na Cetinju akreditivna pisma novoimenovanog izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Švajcarske, Philippe Guex-a, koji će svoju dužnost u Crnoj Gori obavljati na nerezidentnoj osnovi.

Predsjednik Vujanović je istakao dobru saradnju dvije države u brojnim oblastima, iskazujući poštovanje za snažan doprinos Švajcarske u procesu uništavanja viška naoružanja i municije u Crnoj Gori u okviru programa koji je gotovo u cjelini završen. Konstatovao je da je uspjeh kompanije ORASCOM u projektima Luštice i Mamule snažan pokazatelj valorizacije resursa našeg turizma na najvišem nivou i dobar primjer ulaganja za druge kompanije u ovoj oblasti.

Ambasador Švajcarske Philippe Guex je, ističući dobre političke odnose dvije države, saopštio svoju odlučnost da doprinese njihovom unapređenju u svim oblastima, čemu će biti posvećena njegova diplomatska misija. opširnije
13.09.2016.

Cetinje: Predsjednik Crne Gore primio akreditivna pisma novoimenovane ambasadorke Izraela u Crnoj Gori
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u rezidenciji na Cetinju akreditivna pisma novoimenovane izvanredne i opunomoćene ambasadorke Izraela, Alone Fisher-Kamm, koji će svoju dužnost u Crnoj Gori obavljati na nerezidentnoj osnovi.

Predsjednik Vujanović je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim uspjesima u ekonomskoj saradnji i uvjerenje da postoji širok prostor za njeno unapređenje konstatujući da je zajednički interes da taj prostor iskoristimo. Naglasio je posebnu vrijednost uspostavljanja avio linije sa Izraelom koja je već pokazala svoju vrijednost i široko interesovanje turista iz Izraela da posjete Crnu Goru.

Ambasadorka Izraela Alone Fisher-Kamm je konstatovala da će njena misija biti posvećena daljem unapređenju naših odnosa uvjerena da dosadašnja iskustva preporučuju i garantuju još bolju saradnju. Naglasila je da resursi Crne Gore daju široku mogućnost partnerstva koju treba zajednički iskoristiti. opširnije
11.09.2016.

Predsjednik Vujanović čestitao Kurban Bajram
Povodom velikog praznika Kurban Bajrama, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović uputio je vjernicima, starješinstvu, svim građanima i građankama islamske vjeroispovijesti i reisu Islamske zajednice Rifatu Fejziću čestitke i iskrene želje za mir, dobro zdravlje ličnu i porodičnu sreću.

Želim da uzvišeni praznik radosnim porodičnim okupljanjima podstakne slogu i ljubav za bližnje. U težnji da, uvažavajući dijalog, čuvamo međukonfesionalni i međuetnički sklad, istrajmo u afirmaciji vrline, međusobnom poštovanju i razumijevanju.

Njegujući zajedništvo i ljepotu različitosti, učvršćujemo vjeru u napredak i gradimo pravi put za srećnu budućnost naše Crne Gore, kaže se u čestitki predsjednika Vujanovića. opširnije
09.09.2016.

Predsjednik Vujanović primio predsjednika Ustavnog suda Austrije
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas predsjednika Ustavnog suda Republike Austrije dr Gerharta Holzingera sa delegacijom i Desanku Lopičić, predsjednicu Ustavnog suda Crne Gore.

Predsjednik Vujanović je iskazao zadovoljstvo zbog posjete predsjednika Ustavnog suda Austrije Crnoj Gori, ocjenjujući da ta posjeta predstavlja potvrdu dobre saradnje dva ustavna suda, a istovremeno i potvrdu ukupne saradnje Crne Gore i Austrije. Iznio je očekivanje da će se tokom ove posjete i razmjene iskustava unaprijediti saradnja dva suda.

Predsjednici Ustavnih sudova Austrije i Crne Gore dr Gerhart Holzenger i Desanka Lopičić su sa zadovoljstvom istakli da postoji kvalitetna i intenzivna saradnja dva suda sa obostranom koristi. Predsjednica Lopičić je konstatovala da je ova posjeta za Ustavni sud Crne Gore posebno vrijedna imajući u vidu stogodišnjicu postojanja Ustavnog suda Austrije.

Predsjednik Ustavnog suda Austrije je istakao da je Ustavni sud Crne Gore u okviru Evropske zajednice sudova stekao vrlo visok ugled. opširnije
07.09.2016.

REAGOVANJE IZ KABINETA
Kabinet Predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića obavješten je od građana o prijemu elektronske pošte u kojoj organizacija J.P. Monfort, navodno u partnerstvu sa Predsjednikom Vujanovićem, poziva građane da se pridruže J.P. Monfort Predsjedničkom timu.

Ovim putem demantujemo bilo kakvu saradnju Predsjednika i J.P. Monfort tima, inače nepoznatog Kabinetu Predsjednika.

Iz Kabineta opširnije
SljedećiPrethodni
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora