01.11.2016.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović uputio je čestitku povodom Dana državnih tužilaca Crne Gore
Poštovani gospodine Stankoviću,

Povodom Dana državnih tužilaca Crne Gore svim nosiocima tužilačkih funkcija u Crnoj Gori iskazujem poštovanje, uz srdačne čestitke i želje za uspješno obavljanje ovih odgovornih dužnosti od izuzetnog društvenog značaja.

Raznovrstan i dinamičan razvoj naše države i društva uslovile su različite forme funkcionisanja tužilačke organizacije. Ali i u tom dugom periodu društvenog razvoja svima je bila zajednička ambicija vladavina prava i sigurnost države i građana koja je uvijek bila osnov djelovanja tužilačke organizacije.

Danas nakon deset godina od obnove državne samostalnosti sa ponosom naglašavamo da je tužilačka organizacija formirana po svim demokratskim standardima kojima kao društvo vladavine prava težimo, oslonjeni na Ustavna i zakonska rješenja usklađena sa standardima najrazvijenijih demokratija.

Siguran sam da će tužilačka organizacija u vremenu koje je pred nama, kada Crna Gora svojim društvenim razvojem dijeli vrijednosti naprednih država Evrope i svijeta, značajno unaprijeđene nezavisnosti djelovanja tužioca u pravosudnom sistemu, još snažnije doprinositi ostvarivanju visokog stepena pravne sigurnosti i društvenog napretka, za dobrobiti svih naših građana i države Crne Gore.

U to ime još jednom Vam čestitam Dan državnih tužilaca Crne Gore i srdačno Vas pozdravljam, kaže se u čestitki predsjednika Vujanovića. opširnije
29.10.2016.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović uputio je čestitku povodom Dana crnogorskog sudstva
Poštovana Predsjednice,

Povodom 29. oktobra – Dana crnogorskog sudstva, svim nosiocima sudske vlasti iskazujem najveće poštovanje, uz iskrene čestitke i želje za uspješno i predano obavljanje ovih zahtjevnih dužnosti od velikog društvenog značaja.

U bogatoj istoriji i tradiciji razvoja našeg sudstva dužnost sudije i značaj suda su uvijek imali posebnu vrijednost kao fundamntalan oslonac sveopšteg društvenog napretka.

Istorija naše državnosti neraskidivo je vezana za stvaranje društva jednakih prava - obezbjeđivanje ambijenta u kome će dominirati nezavisnost sudske vlasti i beskompromisna primjena zakona. Zato sa neskrivenim ponosom podsjećamo na bogatu istoriju sudske vlasti i okosnicu njenog razvoja koja ima svoje ishodište u prije više od dva vijeka nastalom Zakoniku opščem crnogorskom i brdskom, ali i konstituisanju institucije Velikog suda čime je nakon crnogorske samostalnosti 1879 . godine postignut nivo sudske zaštite i pravne sigurnosti ravan najnaprednijim državama i pravosudnim sistemima toga doba.

Danas, nakon deset godina obnovljene državne samostalnosti sa ponosom možemo reći da smo dosledni baštinici ovih svijetlih tekovina. U skladu sa našim reformskim i integracionim državnim prioritetima odlučno gradimo društvo demokratskih vrijednosti u kojemu na normativnim reformama utemeljena nezavisna sudska vlast snaži i afirmiše ugled i autoritet sudijske funkcije, jednaku primjenu zakona za sve i vladavinu prava - istinski temelj društvenog napretka kojem bezrezervno težimo, kaže se u čestitki predsjednika Vujanovića. opširnije
28.10.2016.

Predsjednik Vujanović prisustvovao svečanoj sjednici SO Herceg Novi
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović prisustvovao je danas svečanoj sjednici SO Herceg Novi, koja je održana povodom Dana Opštine.

Želim Novljankama i Novljanima, odbornicima, predsjedniku Skupštine opštine i predsjednici opštine da čestitam praznik. Vidjeli ste koliko je urađeno i u šta se sve primarno investiralo. Vrlo me raduje da se povećava kvalitet hotelske infrastrukture Novoga. Ono što je izvjesno bio nedostajući problem kvalitetne hotelske ponude sve više se prevazilazi, sa šansom da zaista Novi ima sjajnu ponudu koja je primjerena njegovim prirodnim ljepotama i turističkoj atraktivnosti. Ubijeđen sam da ovi veliki projekti, posebno na Luštici i Porto Novi idu odlično, i da ćemo biti u prilici da kroz projekat u Kumboru dobijemo sadržaj koji će zaista biti elitni. Koji će po svom kvalitetu značiti jedan novi privlačni magnet za ove prostore i koji će produžavati turističku sezonu. Evo čuli smo i za lijepe planove u planinskom turizmu, tako da Herceg Novi ima sjajnu perspektivu i ja čestitam praznik i želim naravno da se ostvari sve ono što su najbolje želje svih njenih građana. opširnije
27.10.2016.

Budva:Predsjednik Vujanović na konferenciji o ekonomiji 2016. pod nazivom ’’Razvojne perspektive Zapadnog Balkana’’
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović govorio je danas na konferenciji o ekonomiji 2016. pod nazivom ’’Razvojne perspektive Zapadnog Balkana’’, koju je organizovala Privredna komora Crne Gore u saradnji sa Komitetom za istočno-evropske ekonomske odnose iz Berlina, koja se održava u hotelu ’’Splendid’’ u Budvi

Prenosimo govor Predsjednika Vujanović:

Poštovani gospodine Mijuškoviću
Poštovani gospodine Harms
Organizatori konferencije
Uvaženi gosti
Dame i Gospodo

Prije svega, iskazujem zadovoljstvo za organizaciju ove važne konferencije koja još jednom potvrđuje visoku vrijednost djelovanja Privredne komore Crne Gore i njen doprinos afirmaciji ekonomskog razvoja Crne Gore. Posebno poštovanje suorganizatoru Istočnom odboru njemačke privrede i njenom izvršnom direktoru gospodinu Harms-u kao i ranijem izvršnom direktoru, koji je zaslužan za uspostavljanje bliskih odnosa Crne Gore sa Istočnim odborom, profesoru Rajneru Lindneru. opširnije
25.10.2016.

Predsjednik Vujanović primio novoimenovanog ambasadora Crne Gore u Sjedinjenim Američkim Državama
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas novoimenovanog ambasadora Crne Gore u Sjedinjenim Američkim Državama Nebojšu Kaluđerovića na finalni konsultacioni razgovor pred preuzimanje ambasadorske dužnosti.

Predsjednik Vujanović je ambasadoru Kaluđeroviću saopštio potrebu da kroz svoju diplomatsku misiju promoviše snažno partnerstvo između Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država i iskreno prijateljstvo njihovih naroda, iskazujući zahvalnost Sjedinjenim Američkim Državama za kontinuiranu podršku našim integracijama, posebno evroatlanskim. Takođe je ukazao na prostore unapređenja ukupne saradnje između dvije zemlje, posebno u sferi ekonomije. Predsjednik je takođe istakao zahvalnost dosadašnjem ambasadoru Crne Gore u SAD Srđanu Darmanoviću za predano i izuzetno uspješno obavljanje svoje odgovorne dužnosti.

Ambasador Kaluđerović je saopštio da će biti posvećen afirmisanju saradnje dvije države, u ambijentu tradicionalnog prijateljstva i potpunog razumjevanja, te da će uložiti sve napore kako bi, inače sadržajni odnosi, bili dalje intenzivirani u obostranom interesu. opširnije
21.10.2016.

Naučna konferencija „1000- godišnjica Svetog Jovana Vladimira“
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović učestovao je danas u Podgorici na Naučnoj konferenciji koja se održava 21 i 22 oktobra 2016. godine u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti, koja je zajedno sa Makedonskom, Albanskom i Bugarskom akademijom nauka i umjetnosti, organizovala Naučnu konferenciju „1000- godišnjica Svetog Jovana Vladimira“, a u okviru obilježavanja milenijuma od smrti kneza Vladimira Dukljanskog-Svetog Jovana Vladimira.

Prenosimo govor Predsjednika Vujanovića:

Poštovani predsjedniče CANU
Cijenjeni akademici i učesnici komferencije
Uvaženi gosti

Prije svega, želim da iskažem najveće poštovanje Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti da, zajedno sa Makedonskom, Albanskom i Bugarskom akademijom nauka i umjetnosti, organizuje Naučnu konferenciju „1000 godišnjica Svetog Jovana Vladimira“, a u okviru obilježavanja milenijuma od smrti kneza Vladimira Dukljanskog-Svetog Jovana Vladimira.

Upućujem izraze najvećeg poštovanja jer ove eminentne aklademije organizuju konferenciju u godini u kojoj Crna Gora obilježava deceniju svoje nezavisnosti i hiljadu godina svoje državnosti, a Sveti Jovan Vladimir za to milenijumsko obilježavanje ima poseban značaj. Najveće poštovanje jer grandiozno djelo Svetog Jovana Vladimira obavezuje na trajno i svestrano istraživanje u kome je, saznanje provjerenih činjenica na validnim dokazima, najveća misija nauke. U ovakvom istraživanju akademicima i naučnicima pripada posebno mjesto. Naučna objašnjenja postavljaju granice između mitskog i istorijskog, realnog i utopijskog obezbjeđujući razumijevanje složenih istorijskih procesa i uloge istorijskih ličnosti u njima. opširnije
13.10.2016.

Predsjednik Vujanović primio članove Parlamentrarne Skupštine OEBS-a
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u Podgorici šefa Posmatračke misije OEBS-a Azay Guliyeva i Margaretu Cederfelat, specijalnog koordinatora Posmatračke misije.

Predsjednik Vujanović je iskazao maksimalnu spremnost i odlučnost Crne Gore da u demokratskoj atmosferi obezbijedi slobodne izbore koji će biti opšte prihvaćeni uz organizovanje na nivou najvećih standard. U tom smislu je saopštio zadovoljstvo prisustvom brojnih domaćih i međunarodnih posmatrača među kojima je posmatračka misija ODIHR-a i Parlamentrarne Skupštine OEBS-a od posebnog značaja i vrijednosti.

Članovi Parlamentarne Skupštine OEBS-a saopštili su da će krajnje objektivno djelovati u mandatu svoje misije očekujući kooperativan odnos svih subjekata koji učestvuju u izbornom procesu. opširnije
11.10.2016.

Predsjednik Vujanović primio u oproštajnu posjetu ambasadora Irana
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u Podgorici u oproštajnu posjetu ambasadora Islamske Republike Iran Majida Fahira Poura.

Predsjednik Vujanović je je istakao potrebu ubrzanja međudržavnih aktivnosti na potpisivanju sporazuma koji su u visokoj fazi pripremljenosti naglašavajući potrebu što skorijeg zaključenja sporazuma o saradnji u oblasti turizma i naučnoj i tehnološkoj saradnji. Istovremeno je iskazao zadovoljstvo već potpisanim sporazumom sa najvećim iranskim tur operatorom koji bi naredne godine trebao da obezbijedi dolazak turista iz Irana. Saopštio je da bi bilo neophodno intezivirati komunikaciju dvije privredne komore i kroz njihov kontakt podstaći interesovanje za saradnjom. Predsjednik je iskazao zadovoljstvo za lični doprinos ambasadoru u njegovoj misiji daljeg razvoja međudržavnog odnosa.

Ambasador Pour ocjenjujući da se u njegovom mandatu značajno unaprijedila saradnja dvije države saopštio je očekivanje daljeg razvoja posebno u sferi ekonomije, nauke i kulture. opširnije
10.10.2016.

Cetinje: Predsjednik Vujanović primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Palestine u Crnoj Gori
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas na Cetinju akreditivna pisma novoimenovanog, izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Države Palestine Rabii Alhantouli-a, koji će svoju diplomatsku dužnost obavljati u ambasadi koja je otvorena u Podgorici.

Predsjednik Vujanović je saopštio da otvaranje ambasade Palestine u Podgorici doživljavamo kao znak prepoznavanja i priznanja vrijednosti državne politike Crne Gore koja afirmiše mir, suživot i dijalog. Upravo na tim principima, a u skladu sa stavom EU, Crna Gora vidi budućnost palestinsko izraelskih odnosa.

Ambasador Palestine Rabii Alhantouli je iskazao poštovanje Crnoj Gori kao dobrom primjeru regiona uz njenu posvećenost dobrosusjedskim odnosima i stabilnosti. Saopštio je odlučnost da u svojoj diplomatskoj misiji doprinose razvoju međudržavnih odnosa.
opširnije
07.10.2016.

Predsjednik Vujanović primio delegacije Instituta računovođa i revizora Crne Gore i Državne revizorske institucije
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas delegacije Instituta računovođa i revizora Crne Gore i Državne revizorske institucije, povodom proslave jubileja – 60 godina od osnivanja i rada Instituta računovođa i revizora Crne Gore.

Razgovorima su prisustvovali i njihovi gosti iz inostranstva, koji su svojim prisustvom i sadržajnim razgovorima uveličali ovaj značajni jubilej.

Predsjednik je čestitajući jubilej, naglasio važnost uloge koju ova institucija ima u stvaranju neophodnog ambijenta za ekonomski razvoj i privlačenje stranih investicija.

Predsjednik je takođe izrazio zadovoljstvo onim što je ova institucija tokom svog 60-togodišnjeg rada postigla na obezbjeđenju boljih uslova za funkcionisanje privrednih, finansijskih i drugih subjekata, poštujući i prihvatajući pri tome međunarodne standarde iz te oblasti.

Predstavnici Instituta računovođa i revizora i Državne revizorske institucije su upoznali Predsjednika o svom radu, značaju i neophodnosti uvođenja međunarodnih računovodstvenih standarda u ekonomski i društveni sistem Crne Gore, posebno naglašavajući kvalitetnu saradnju u regionu i sa drugim državama. opširnije
07.10.2016.

Danilovgrad, Predsjednik Vujanović na svečanosti povodom Dana Vojske Crne Gore
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović prisustvovao je danas Centralnoj svečanosti, povodom 07. oktobra - Dana Vojske Crne Gore, koja je održana u Kasarni “Milovan Šaranović” u Danilovgradu. opširnije
06.10.2016.

Čestitka Predsjednika Vujanovića povodom Dana Vojske Crne Gore
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović čestitao je Dan Vojske Crne Gore 7. Oktobar.

Povodom 7. oktobra–Dana Vojske Crne Gore, svim pripadnicima i pripadnicama Vojske Crne Gore, ministru odbrane prof. dr Milici Pejanović Đurišić i načelniku Generalštaba Admiralu Draganu Samardžiću, upućujem srdačne čestitke i želje za uspješno i predano obavljanje ovih zahtjevnih dužnosti.

U godini velikih i značajnih jubileja koje proslavaljamo u Crnoj Gori, važno mjesto ima i desetogodišnjica Vojske Crne Gore i njenog obnavljanja kao institucije nezavisne države Crne Gore. Slavna vojna tradicija i istorija u milenijumskoj borbi za očuvanje crnogorske nezavisnosti, doprinosili su tome da vojnički poziv uvijek bude posebno poštovan.

Uvaženi oficiri, podoficiri, vojnici i civilna lica na službi u Vojsci, vaš profesionalizam i predanost radu i procesu reforme odbrambenog sistema doprinijeli su da, u deceniji iza nas, napravimo ogroman iskorak u izgradnji modernih oružanih snaga u skladu sa potrebama crnogorskog društva. Naporno i vrijedno ste radili na razvoju sposobnosti i implementaciji modernih standarda na putu Crne Gore u NATO, dajući dragocjen doprinos procesu evro-atlantskih integracija. Posebno želim istaći časnu službu svih pripadnika Vojske u međunarodnim misijama i operacijama, zahvaljujući kojima je Crna Gora postala prepoznata kao pouzdan partner na globalnoj mapi u nastojanjima da se mir i bezbjednost uspostave širom svijeta.

Povodom 7. oktobra Dana Vojske Crne Gore odajem priznanje svim njenim pripadnicima i pripadnicama za ostvarene rezultate u prethodnom periodu. Takođe očekujem da ćete uspješno odgovoriti i predstojećim zadacima u procesu integracije u NATO doprinoseći bezbjednom i sigurnom životu, stvarajući uslove za njen dalji ekonomski prosperitet.

Nek je vječna Crna Gora! opširnije
05.10.2016.

Predsjednik Vujanović primio predsjednicu Ustavnog suda Slovačke Republike
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u Podgorici predsjednicu Ustavnog suda Slovačke Republike Ivettu Macejkovu.

Predsjednik Vujanović je iskazao zadovoljstvo posjetom predsjednice Ustavnog suda Slovačke Republike i očigledno vrlo bliskom i sadržajnom saradnjom dva ustavna suda koja je nesumnjivo od zajedničkog interesa i doprinosi većem međunarodnom ugleda oba suda. Ocijenio je da je saradnja ustavnih sudova važan dio međudržavne saradnje konstatujući, i ovom prilikom, da su Crna Gora i Slovačka uspostavili saradnju i partnerstvo u brojnim oblastima od obostranog državnog interesa, od interesa za naše ekonomije i dobru komunikaciju građana.

Predsjednicu Ustavnog suda Slovačke Ivetta Macejkova je konstatovala da je odmah nakon nezavisnosti Crne Gore uspostavljena saradnja dva ustavna suda i da je tokom ove decenije ona bila vrlo uspješna kako razmjenom posjeta tako i zajedničkim učešćem na brojnim regionalnim i širim sastancima ustavnih sudova. Iskazala je uvjerenje da će se ova saradnja nastaviti i biti u funkciji zajedničkog interesa oba ustavna suda i dvije prijateljske države.

Na sastanku je učestvovala i predsjednica Ustavnog suda Crne Gore Desanka Lopičić.

Na sastanku je bio prisutan ambasador Slovačke Republike Roman Hloben. opširnije
01.10.2016.

Čestitka Predsjednika Vujanovića
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović čestitao je Dan unutrašnjih poslova 2. Oktobar.

“Povodom 2. oktobra–Dana unutrašnjih poslova, svim pripadnicima i pripadnicama službi Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave policije, ministru Goranu Daniloviću i direktoru Slavku Stojanoviću, upućujem srdačne čestitke i želje za uspješno i predano obavljanje ovih zahtjevnih dužnosti.

Siguran sam da ćete kao i do sada biti dosledan i pouzdan faktor bezbjednosti svih građana i građanki Crne Gore. Vaša spremnost i odlučnost da štitite sigurnost života građana, imovine, ljudskih prava i sloboda, u skladu sa nadležnostima, su trajno opredjeljenje i stalna obaveza, čemu smo svojim odgovornim i integracionim djelovanjem kao društvo u potpunosti opredijeljeni.

U to ime još jednom vam čestitam Dan unutrašnjih poslova”. opširnije
29.09.2016.

Predsjednik Vujanović primio delegaciju Vlade provincije Guizhou
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u Podgorici delegaciju Vlade provincije Guizhou, koja boravi u radnoj posjeti Crnoj Gori na poziv Asocijacije kinesko-crnogorskog Društva prijateljstva.

Predsjednik Vujanović je i ovom prilikom iskazao zadovoljstvo vrlo intezivnom saradnjom Crne Gore i Kine u brojnim oblastima kao i jasnom perspektivom daljeg unapređenja tih odnosa. U okviru te saradnje značajunu mogućnosti su i u unapređenju saradnje Crne Gore i provincije Guizhou sa kojom je potpisan sporazum o saradnji uz nesumnjivo postojanje obostranog interesa za nju.

Članovi delegacije ove Kineske provincije na čelu sa šefom delegacije Čen God su konstatovali da u oblsti turizma, obrazovanja i industrije postoje značajne mogućnosti saradnje sa šansom za investicije, te da ova provincija ima saradnju sa brojnim državama Evrope. Iskazali su zadovoljstvo da će prilikom posjete imati sastanke u Privrednoj komori i Turističkoj organizaciji Crne Gore uz očekivanje da će se tokom tih sastanaka utvrditi konkretne mogućnosti saradnje. opširnije
SljedećiPrethodni
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora