07.09.2016.

Predsjednik Vujanović primio u oproštajnu posjetu ambasadorku Republike Francuske
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u oproštajnu posjetu ambasadorku Republike Francuske Véronique Brumeaux.

Predsjednik Vujanović je iskazao poštovanje za snažnu i kontinuiranu podršku Francuske Crnoj Gori u njenim evropskim i evroatlanskim integracijama naglašavajući vrijednost neposrednog uključenja predsjednika Republike Francuske Olanda koja je jasno iskazana njegovim učešćem na Predsjedničkom Samitu Brdo-Brioni procesa na Brdu kod Kranja jula 2013. godine. Saopštio je visoko uvažavanje podrške Francuske za intezivnije prisustvo Evropske unije kroz Berlinski proces koji je pokazao svoju punu vrijednost i na nedavno održanom Pariskom Samitu koji je potvrdio kontinuitet interesovanja za unapređenje ekonomskog razvoja država Zapadnog Balkana. Predsjednik je ocijenio da su bilateralni odnosi sadržajni i bliski uz mogućnost njihovog daljeg unapređenja posebno u sferi ekonomije. Predsjednik je iskazao zahvalnost ambasadorki za snažan doprinos kvalitetnim odnosima Crne Gore i Francuske.

Ambasadorka Francuske Brumeaux je naglasila da je Crna Gora pouzdan partner evropskih i evroatlanskih integracija i da će u Fracuskoj imati jasnu podršku ostvarenja njenih integracionih namjera. Istakla je vrijednost multietničkog sklada ocjenjujući da je to veliki kvalitet Crne Gore. Konstatovala je da je njena misija prije svega bila posvećena jačanju ekonomske saradnje koja je već ostvarila pozitivne efekte uz izvijesnost daljeg unapređenja. opširnije
05.09.2016.

Kapetani regenti Republike San Marina u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je danas na Cetinju uz najviše državne i vojne počasti dočekao kapetane regente San Marina Đan Nikolu Bertia i Masima Andrea Ugolinia, koji borave u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Nakon zvaničnog sastanka, predsjednik Vujanović i kapetani regenti San Marina Đan Nikola Berti i Masimo Andre Ugolini su dali izjave za medije.

Prenosimo izjavu predsjednika Vujanovića:

Uvaženi kapetani regenti Đan Nikola Berti i Masimo Andre Ugolini,

Crna Gora ima posebno zadovoljstvo da danas ugosti suverene Republike San Marino, najstarije republike u međunarodnoj zajednici. Jedna od najstarijih država koja je formirana 301. godine i koja ima privilegiju da ima najstariji Ustav u međunarodnoj zajednici iz oktobra 1600. godine. Ovo je bila dvostruka prilika. S jedne strane da potvrdimo naše prijateljstvo i da konstatujemo široke mogućnosti prostora naše saradnje. Republika San Marino je zahvaljujući svojoj bogatoj istoriji, izuzetno kulturnoj baštini i ljepoti, sjajna turistička destinacija sa godišnjom posjetom od oko dva miliona gostiju i sa učešćem u multiplikativnom smislu turizma u BDP od oko 50%. To je država koja pripada po BDP po glavi stanovnika, državama među deset najbogatijih zemalja svijeta, sa iskustvom organizacije ukupne ekonomije koji je obezbijedio visok kvalitet života u Republici San Marino. Naš je interes da se povežemo u svim oblastima saradnje, prije svega u sferi turizma, gdje možemo da razmijenimo svoja iskustva, unaprijedimo naše turističke ponude i valorizujemo posebne vrijednosti kulture i kulturne baštine Jadrana i Mediterana. Republika San Marino i njen glavni grad San Marino to nude, jer je San Marino pod zaštitom UNESCO, kao i naš Kotor, i to je prilika da promovišemo vrijednosti naše kulturne baštine. U oblasti turizma već imamo zaključene sporazume saradnje, a u toku je zaključenje sporazuma o dvostrukom izbjegavanju oporezivanja, kao i zaključenja sporazuma u oblasti kulture i naučne i tehnološke saradnje. Razgovarali smo o potrebi da se povežu naše privredne komore, da organizuju Biznis forume i da obezbijede da se naše dvije ekonomije bliskije povežu kako bi iskoristili sve ono što su kompatibilnosti te dvije ekonomije. U svakom slučaju ovo je snažan početni korak naše saradnje na najvišem nivou koji ohrabruje da dvije vlade i privredne komore, kompanije, ljudi biznisa, se bliskije povežu i iskoriste bogata iskustva Republike San Marino za unapređenje tog partnerstva. Želim da i ovom prilikom uputim veliku zahvalnost kapetanima regentima da su u godini deset godina crnogorske nezavisnosti, obilježavanja hiljadu godina državnosti, na ovom prostoru učinili zvaničnu posjetu Crnoj Gori.


Izjava za štampu Njihovih Ekscelencia Kapetana Regenata

Njihovim Ekscelencijama Kapetanima Regentima predstavlja veliku čast i zadovoljstvo posjeta Crnoj Gori, prva na nivou šefova država od uspostavljanja odnosa na najvišem diplomatskom nivou, prije tačno deset godina.

Ova posjeta je omogućila da se potvrde prijateljski odnosi između dvije države a kroz susrete i razgovore sa najvišim predstavnicima vlasti, podstakla je široko i detaljno sagledavanje stanja saradnje, koja se može definisati odličnom u raznim aspektima.

Jadransko more nas ne razdvaja jer dijelimo zajedničku kulturnu baštinu, vrijednosti i ciljeve, koje slijedimo i zastupamo u odnosima sa drugim zemljama i na zajedničkom putu na internacionalnom nivou.

Drevna Republika Titana se upoređuje i razvija dijalog sa državom koja je mlada, ali koja ima snažnu sposobnost da tumači sadašnjost primjenom odgovarajućih instrumenata svojstvenim demokratskim zemljama, koje vole mir i koje se pozivaju na načela poštovanja prava i odbrane slobode.

Kroz postojanu primjenu tih principa prijateljski narod Crne Gore ide putem progresivne integracije i na evropskom nivou;
to je put koji nas, u jednom dijelu, ujedinjava u zajedničkoj želji da aktivnije učestvujemo u Evropi tržišta i Evropi prava, uz poštovanje njihovih specifičnosti.

U tom duhu smo se dogovorili da dodatno ojačamo već dobre veze prijateljstva i saradnje i da podstičemo inicijative u tom pravcu, kao i one koje mogu promovisati razvoj naših ekonomskih, kulturnih i komercijalnih sistema.

Takođe smo se uvjerili u snagu demokratskih institucija i jasnu želju za intenzivnim učešćem u aktivnostima i najvažnijih međunarodnih organizacija, u okviru kojih su obje naše zemlje često zajednički djelovale i davale podršku kandidatima za dobijanje rukovodećih pozicija. opširnije
02.09.2016.

Predsjednik Vujanović primio najviše zvaničnike FINE
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas, u svojstvu predsjednika Počasnog odbora Svjetskog vaterpolo šampionata mladih, najviše znaničnike FINE – Svjetske organizacije svih sportova na vodi, na čelu sa Dimitris Diathesopoulos, Gianni Lonzi i Khosrow Amini. Sastanku su prisustvovali članovi Počasnog i Organizacionog odbora.

Predsjednik Crne Gore je iskazao zadovoljstvo zbog odluke FINE da Crna Gora bude domaćin Svjetskog prvenstva mladih u vaterpolu ocjenjujući da je to bio veliki izazov i provjera organizacionih sposobnosti Podgorice i Crne Gore. Saopštio je zadovoljstvo uspjehom ove velike globalne sportske manifestacije vjerujući da je ona dodatno preporučila Crnu Goru za organizovanje novih značajnih takmičenja.

Gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović je saopštio projekcije daljeg ulaganja u plivačku i vaterpolo infrastrukturu i odlučnost da se Glavni grad i nadalje prepoznaje kao uspješan domaćin velikih sportskih manifestacija.

Visoki zvaničnici FINE su iskazali konplimente za izvanrednu organizaciju šampionata ocjenjujući da je u svim njegovim oblastima Podgorica i Crna Gora pokazala sposobnost obezbjeđenja maksimalnih uslova za ovako značajna takmičenja upućujući izraze zahvalnosti za to. Saopštili su da se Crna Gora ovim ozbiljno preporučila za organizaciju velikih regionalnih, evropskih i globalnih sportskih manifestacija. opširnije
31.08.2016.

Predsjednik Vujanović primio novoimenovanog ambasadora Crne Gore u Republici Albaniji
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas novoimenovanog ambasadora Crne Gore u Republici Albaniji Dušana Mrdovića na završni razgovor pred preuzimanje dužnosti.

Predsjednik je iskazao zadovoljstvo sadržajnom i intenzivnom saradnjom dvije susjedne države, čiji su odnosi primjer dobrosusjedstva u regionu. Konstatovao je velike mogućnosti unapređenja saradnje u ostvarivanju infrastrukturnih projekata od izuzetnog bilateralnog i regionalnog značaja. U tom smislu on je ukazao na značaj što skorijeg završetka puta Podgorica – Gusinje – Plav preko Albanije, te jadransko-jonske saobraćajnice i jadransko-jonskog gasovoda u skladu sa maksimalno mogućom dinamikom.

Ambasador Mrdović je saopštio da će biti posvećen afirmisanju saradnje izmedju dvije zemlje, u ambijentu prijateljstva i potpunog razumjevanja, te da će uložiti sve napore kako bi, inače sadržajni odnosi, bili dalje intenzivirani u funkciji dobrobiti građana obije države. Svoje pripreme ocijenio je obuhvatnim i uspješnim.

Predsjednik je iskazao poštovanje prethodnom ambasadoru Ferhatu Dinoshi za uspješnu diplomatsku misiju. opširnije
31.08.2016.

Pismo Predsjednika SAD Baraka Obame
U povodu čestitke Predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića Predsjedniku SAD Baraku Obami, za Dan nezavisnosti SAD, objavljujemo u cjelini odgovor Predsjednika SAD Predsjedniku Crne Gore.

“ Dragi gospodine Predsjedniče,

Hvala Vam na ljubaznoj čestitki povodom 240. godišnjice nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država. Kako slavimo, sve više smo svjesni da ono što nas povezuje kao narod takođe nas ujedinjuje sa našim saveznicima i prijateljima širom svijeta – a to je da, bez obzira na naše različitosti, mi vodimo računa jedni o drugima.

Sjedinjene Američke Države su osnovane na temeljnim slobodama, uključujući pluralizam, vladavinu prava i građanske slobode. Oni koji su oblikovali našu državu takođe su shvatali vrijednost godišnjeg obilježavanja ovog dana i razmišljanja o njegovom značaju i obnavljanja naše posvećenosti demokratskim vrijednostima.

Možemo se osvrnuti na nedavnu i daleku prošlost i sjetiti se da je optimizam snažan, da je napredak moguć i da je istrajnost ključna u ostvarenju naših ciljeva. Narod Sjedinjenih Američkih Država je uz vas jer svi mi zajedno nastavljamo da radimo na ostvarenju svjetlije budućnosti”.

S poštovanjem
Barak Obama opširnije
30.08.2016.

Predsjednik Vujanović primio novoimenovanog ambasadora Crne Gore –šefa Misije Crne Gore – pri EU
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas novoimenovanog ambasadora Crne Gore –šefa Misije Crne Gore – pri Evropskoj uniji Bojana Šarkića na završni razgovor pred preuzimanje dužnosti.

Predsjednik Vujanović je ponovio stav o opredjeljenosti Crne Gore da nastavi sa maksimalnom posvećenosšću evropskoj integraciji, iskazujući očekivanje da će, uz 24 otvorena pregovaračka poglavlja, biti nastavljena dobra dinamika otvaranja i zatvaranja pristupnih poglavlja. Ocijenio je da Misija u pregovaračkom procesu ima posebnu ulogu i značaj, saopštavajući uvjerenje njenog vrijednog doprinosa procesu evropskih integracija.

Ambasador Šarkić je saopštio da će biti posvećen uspjehu pristupnog procesa Crne Gore Evropskoj uniji, ocijenjujući svoje pripreme za stupanje na dužnost obuhvatnim i uspješnim.

Predsjednik je iskazao poštovanje prethodnom ambasadoru –šefu Misije Crne Gore pri Evropskoj uniji - Ivanu Lekoviću za uspješnu diplomatsku misiju. opširnije
29.08.2016.

Cetinje: Predsjednik Vujanović sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem
Danas je na Cetinju Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović imao sastanak sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem koji je u radnoj posjeti Crnoj Gori.

Zajednički su konstatovani sadržajni i intenzivni odnosi Crne Gore i Bosne i Hercegovine, bez otvorenih pitanja i sa velikim mogućnostima nastavka i proširenja saradnje. Naglašena je vrijednost zajedničkih projekata u okviru procesa Brdo-Brioni i Berlinskog procesa, posebno u sferi saobraćajne i energetske inrastrukture. Obostrano je iskazano zadovoljstvo i saradnjom u okviru regionalnih inicijativa u uvjerenju da i one mogu doprinijeti bilateralnoj saradnji. opširnije
28.08.2016.

Predsjednik Vujanović u Kolašinu
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović boravio je danas u Kolašinu, gdje je prisustvovao svečanoj sjednici SO Kolašin povodom Dana Opštine.

Želim svima u Kolašinu da čestitam dan opštine, da iskažem uvjerenje da će se ovi izuzetni potencijali Kolašina iskorititi. Radost da se vidi da oni projekti koji su ne samo važni za Kolašin nego i za Crnu Goru imaju pozitivan efekat za Kolašin. Vidjeli ste da se smanjio broj nezaposlenih za više nego dvesta, a da je u toj brojci kako sam razumio više od osamsto nezaposlenih. To je gotovo četvrtina. I da će nastavak izgradnje autoputa dati mogućnost novih zapošljenja. Da ćemo imati kroz turističke resurse mogućnost novih radnih mjesta, većih plata, a time i bolji kvalitet života. Ja sam ubijeđen da će se ovi resursi turizma, poljoprivrede, bolje koristiti i da će Kolašin iskoristiti ono što nesumnjivo imamo, mogućnost da bude i ljetnji i zimski centar turizma, i da obezbijedi bolji kvalitet života. U tom smislu sam ubijeđen da će i ovi projekti koje Vlada realizuje, a koji su u smislu afirmacije poljoprivrede i turizma i brojnih stimulativnih mjera značajno poboljšati kvalitet života u interesu svih građana Kolašina. opširnije
26.08.2016.

Predsjednik Vujanović primio novoimenovanog ambasadora Crne Gore u Republici Hrvatskoj
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas novoimenovanog izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Crne Gore u Republici Hrvatskoj Bora Vučinića na završni razgovor pred preuzimanje dužnosti.

Predsjednik Vujanović je saopštio očekivanje da će diplomatska misija novoimenovanog ambasadora biti u funkciji dalje afirmacije dobrosusjedstva i partnerstva Crne Gore i Republike Hrvatske u evropskim i evroatlanskim integracijama i dobrih odnosa i saradnje u svim oblastima uz korišćenje prostora unapređenja posebno u sferi ekonomije. Istakao je ulogu i značaj manjina hrvatske u Crnoj Gori i crnogorske u Hrvatskoj kao snažnog mosta saradnje i partnerstva.

Novoimenovani ambasador Boro Vučinić je obavijestio o svojim opsežnim pripremama pred odlazak na diplomatsku dužnost uz uvjerenje da će njegova misija biti posvećena svim vrijednostima naše saradnje u duhu dobrosusjedstva.

Predsjednik je iskazao poštovanje diplomatskoj misiji predhodnog ambasadora Crne Gore u Republici Hrvatskoj Igora Građevića. opširnije
26.08.2016.

Predsjednik Vujanović primio ambasadorku Ujedinjenih Arapskih Emirata u Crnoj Gori
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u Podgorici ambasadorku Ujedinjenih Arapskih Emirata u Crnoj Gori Hafsa Abdulla Mohamed Sharif Al Ulama.

Zajednički je konstatovano da su odnosi dvije države intezivni i sadržajni u brojnim obolastima uz značajne investicije Ujedinjenih Arapskih Emirata u Crnoj Gori i uspješna partnerstva. Iskazano je uvjerenje nastavka takve saradnje u interesu obije države i njihovih građana.

Ambasadorka Al Ulama uručila je Predsjedniku Crne Gore poziv krunskog princa Abu Dabija Njegovog Visočanstva Šeika Mohameda Bin Zayeda Al Nahyana da prisustvuje Samitu o globalnoj energetskoj budućnosti i ceremoniji dodjele Šeik Zayed nagrade u toj oblasti koji će se održati 16. januara naredne godine u UAE što je Predsjednik Crne Gore sa zadovoljstvom prihvatio. opširnije
25.08.2016.

Predsjednik Vujanović primio u oproštajnu posjetu šefa Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u Podgorici u oproštajnu posjetu šefa Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori ambasadora Mitju Drobniča.

Predsjednik Vujanović je konstatovao da je u mandatu ambasadorora Drobniča, počev od decembra 2013. godine pa do juna 2016. godine, Crna Gora otvorila 24 poglavlja pristupnih pregovora za članstvo EU od čega su dva poglavlja privremeno zatvorena. To je svakako ogroman uspjeh pristupnih pregovora tim prije što je pripremljeno otvaranje većine preostalih poglavlja. Crna Gora je odlučna da nastavi intezivnom dinamikom pristupnih pregovora želeći da kroz njih ostvaruje ukupne reforme držve i društva.

Šef delegacije EU u Crnoj Gori ambasador Drobnič se saglasio da je Crna Gora imala uspješnu dinamiku otvaranja pregovaračkih poglavlja pristupnog procesa ističući veoma važnim da je ovaj proces stalno imao progresivan tok i ukazujući na vrijednost implementacije i bolje horizontalne kordinacije subjekata pregovaračkog procesa. Saopštio je da će svoje iskustvo prenijeti novoimenovanom šefu delegacije EU očekujući da će Crna Gora nastaviti intezivnu dinamiku pristupnih pregovora za članstvo u EU. opširnije
24.08.2016.

Predsjednik Crne Gore uputio telegram saučešća Predsjedniku Republike Italije
Danas je Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović u povodu tragičnog zemljotresa u centralnoj Italiji uputio telegram saučešća Predsjedniku Republike Italije Serdju Matareli.

U telegramu se iskazuju saosjećanje gradjana Crne Gore sa Italijom u žalosti za žrtvama ovog zemljotresa i spremnost Crne Gore da učestvuje u ublažavnju njegovih posljedica. opširnije
18.08.2016.

REAGOVANJE POVODOM TEKSTA OBJAVLJENOG U DNEVNOM LISTU “DAN”
Služba za odnose sa javnošću Predsjednika Crne Gore, radi potpune informacije javnosti, a očekujući da ćete obajviti u cjelini odgovor i time učiniti nepotrebnim dalju polemiku, upućuje sledeći odgovor:

U vašim dnevnim novinama “DAN” od četvrtka 18. avgusta o.g. objavili ste dezinformaciju pod naslovom “ Milo i Filip kriju koliko imaju u bankama”. Na strani desetoj sa istim naslovom, ste neistinito konstatovali, da iz institucije Predsjednika juče nijeste dobili odgovor da li je Predsjednik dao saglasnost Agenciji za sprečavanje korupcije da kontroliše njegove eventualne bankarske račune.

Budući se u kontinuitetu, u odnosu na Predsjednika, bavite podmetanjima i vrijeđanjima, jedino sa ambicijom da budu što niža, radi javnosti se obavještavate, da je Predsjendik izričito u ovogodišnjem imovinskom kartonu navedenoj ageniciji dao saglasnost da se mogu provjeravati njegovi bankarski računi. Iako ta vrsta saglasnosti formalno nije bila potrebna učinio je izričitom, što ste kod navedene agencije mogli provjeriti. I mimo agencije bilo ko i bilo kada i bilo gdje može provjeriti sve što je zaradio i bilo ko njemu blizak. Provjeriti u Crnoj Gori i svuda u svijetu. Provjeriti i neposredno i preko bilo kog lica. A svi znaju da ni euro nije zaradio mimo plate. A da je platama zaradio nemjerljivo manje nego što bi zaradio kao advokat, da je nastavio da se bavi tom profesijom. Ali mu je zadovoljstvo što je ovoj državi dao nemjerljivo više nego bi dao kao advokat. Naravno po njegovom, i ne samo njegovom, doživljaju. Ali vi to, naravno, ne želite da konstatujete jer takvo saznanje nije u skladu sa vašim interesom da podmećete i vrijeđate. Ponosan je da vam na vaše uvrede nikada nije odgovarao i da je zadržao odnos prema vašim dnevnim novinama koji, naravno, vi nijeste zaslužili ali jesu neki koji su među vašim osnivačima i među vašim zaposlenima. Konačno takav odnos je imao poštujući štampani medij Crne Gore.

Što se Predsjednika tiče nastavite da podmećete i vrijeđate. I češće i više. Time javnosti predstavlate samo sebe. Predsjednik vas neće tužiti jer nikada nikoga nije tužio za laž. Trpio je i trpi. I lično i porodično.

Budući vam se dostavlja navedenu konstataciju agenciji Predsjednik se nada da ćete ga poštedjeti vaše reakcije. Ili se i tome uzaludno nada. Predsjednik vam želi uspjeha u vašoj uređivačkoj politici makar nastavili da ga i dalje dezinformacijama vrijeđate. opširnije
13.08.2016.

Predsjednik Vujanović u Mojkovcu
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović boravio je danas u Mojkovcu, gdje je prisustvovao svečanoj sjednici SO Mojkovac povodom Dana Opštine.

Predsjednik je čestitao Dan opštine građanima i građankama Mojkovca, odbornicima, predsjedniku Skupštine Opštine i predsjedniku Medojeviću, i iskazo veliko poštovanja za ono što su učinili između dva praznika. Zaista jedan ogroman uspjeh investicija u onim oblastima koje su očigledno bile najpotrebnije, koje su nesumnjivo uticale na bolji ambijent i povećanje kvaliteta života u Mojkovcu i koje su iskazale valorizaciju vrijednosti Mojkovca. Posebno me raduje jedan vrlo realan plan korišćenja Bjelasice i njenih nevjerovatno moćnih potencijala za razvoj turizma i ukupni razvoj Mojkovca. I ovo što je dobar plan za Jalovište koji se pokazao kao prostor koji će postati sjajan sportski kompleks i dobar prostor za korišćenje svih građana Mojkovca. Ja želim da iskažem poštovanje administraciji Mojkovca za ovaj uspjeh i uvjerenje da će ovi ambiciozni planovi da se ostvare. opširnije
07.08.2016.

Predsjednik Crne Gore uputio telegram saučešća predsjedniku Makedonije Đorđu Ivanovu
Povodom stradanja više od dvadeset gradjana Makedonije u velikoj elementarnoj nepogodi predsjednik Crne Gore Filip Vujanović uputio je telegram saučešća predsjedniku Makedonije Djordju Ivanovu. Sa predsjednikom Ivanovim je obavio i telefonski razgovor prenoseći punu solidarnost Crne Gore u ovoj ogromnoj tragediji Makedonije. opširnije
SljedećiPrethodni
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora