13.07.2016.

Podgorica, Predsjednik Crne Gore položio vijenac na spomenik “Partizanu borcu”
Predsjednik Vujanović je danas povodom Dana državnosti Crne Gore položio vijenac na spomenik “Partizanu borcu” u spomen parku Gorica.

U pratnji predsjednika Vujanovića bio je načelnik Generalštaba VCG Dragan Samardžić i zamjenik načelnika Generalštaba VCG pukovnik Rajko Pešić. opširnije
12.07.2016.

Predsejdnik Vujanović uručio odlikovanja
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, povodom Dana državnosti, uručio je tri odlikovanja- posthumno admiralu Vladimiru Baroviću, direktoru kancelarije EBRD Đuliju Morenu i filatelisti Tomu Katuriću.

Govoreći o admiralu Vladimiru Baroviću, Vujanović je kazao da je riječ o čovjeku kojem su časnost i dostojanstvo bili put kojim se kretao i koji je ,u ime tog puta, završio život. Admiralu koji nije želio da izda naređenje da se razaraju dalmatinski gradovi i naselja, da se ubijaju nevini ljudi. Shvatio je da mu crnogorska etika i vrijednosti to ne dozvoljavaju. Orden za hrabrost je posthumno dodijeljen admiralu Baroviću na predlog NVO Građanska alijansa i SUBNOR-a i antifašista Crne Gore.

Odlikovanje je dodijeljeno i direktoru kancelrije Evropske banke za obnovu i razvoj, Đuliju Morenu, na predlog Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija. Njega je predsjednik Vujanović odlikovao Ordenom crnogorske zastave drugog stepena. Predsjednik je izrazio zahvalnost Morenu za izuzetan angažman i promociju ekonomskih vrijednosti Crne Gore. Više od trideset projekata sa više od 300 miliona eura EBRD je dala podršku raznim projektima naše privrede, kazao je predsjednik Vujanović,naglasivši da je jedan od projekata koji će EBRD snažno podržati i žičara Kotor-Lovćen-Cetinje.

Na predlog MZ Kamenari i Ministarstva kulture, predsjednik Vujanović je Medaljom za zasluge odlikovao Toma Katurića. Katurić je učestvovao i nagrađivan na najvećim svjetskim izložbama filatelije, dobio je mnogo odlikovanja i priznanja. On je kroz svoj uspjeh promovisao Crnu Goru, kazao je Vujanović. opširnije
12.07.2016.

Cetinje: Predsjednik Vujanović primio u oproštajnu posjetu ambasadora Švajcarske
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas na Cetinju u oproštajnu posjetu ambasadora Švajcarske Jean-Daniel Ruch-a.

Predsjednik Crne Gore je iskazao poštovanje za sadržajne odnose Crne Gore i Švajcarske. Ukazao je da tekuća ulaganja švajcarskih firmi doprinose unapređenju naše ekonomije, te da je njihovo iskustvo u Crnoj Gori dobra preporuka za švajcarske investitore u svim oblastima. Ocijenio vrijednim doprinos Švajcarske uvećanju naših kapaciteta u borbi protiv prekograničnog kriminala. Zahvaljujući se ambasadoru Ruch-u za uspješnu diplomatsku misiju, saopštio je uvjerenje daljeg unapređenja saradnje dvije države.

Ambasador Ruch saglasio se sa ocjenom sadržajnih i intezivnih odnosa dvije države konstatujući da ih i dalje treba unapređivati u svim oblastima. Čestitao je Crnoj Gori na ostvarenom ukupnom napretku u vremenu od sticanja nezavisnosti, ukazujući na njega kao doprinos stabilnosti regiona i njegovom približavanju Evropskoj uniji. opširnije
12.07.2016.

Cetinje: Dan državnosti Crne Gore
Povodom 13. jula, Dana državnosti Crne Gore, Predsjednik Filip Vujanović priredio je svečani prijem u Plavom dvorcu na Cetinju.

Prijemu su povodom Dana državnosti prisustvovali predstavnici političkog, naučnog, kulturnog, privrednog i sportskog života Crne Gore i raniji najviši državni funkcioneri.

Prisustvovali su i predstavnici diplomatskog kora i visoki zvaničnici međunarodnih organizacija i institucija.

Prenosimo govor Predsjednika:

Gradjani i gradjanke Crne Gore,
Poštovane visoke državne zvanice,
Vaše ekselencije,
Dragi Cetinjani i Cetinjanke,
Dame i gospodo

Crna Gora ove godine, sa ponosom i privilegijom, obilježava deceniju obnove nezavisnosti i hiljadu godina državnosti. Sa ponosom jer je svoju nezavisnost obnovila na temeljima antifašizma majskim referendumom 2006 godine. Obnovila demokratski i strpljivo, u miru i bez ostrašćenosti, za dobro svih njenih gradjana. Prije deceniju Crna Gora je imala privilegiju trajne obnove nezavisnosti i državne prepoznatljivosti u medjunarodnoj zajednici. opširnije
12.07.2016.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
Na osnovu člana 95 stav 1 tačka 10 Ustava Crne Gore („Sl.list CG“, br. 01/07, 38/13) i na osnovu člana 18 stav 5 Zakona o državnom tužilaštvu („Sl.list CG“, br. 11/15,42/15), shodno Odluci Skupštine Crne Gore o izboru dva člana Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika („Sl.list CG“, br. 41/16)


PROGLAŠAVAM

Za članove Tužilačkog savjeta:

1. Novaka Bega Lakovića
2. Vesnu Ratković

koji su izabrani od strane Skupštine Crne Gore, iz reda uglednih pravnika.

Ovaj akt objaviti u „ Službenom listu Crne Gore“.


Broj: 01-681
Podgorica, 12. jul 2016. godinePredsjednik Crne Gore
Filip Vujanović
opširnije
12.07.2016.

Predsjednik Crne Gore primio generalnog sekretara OEBS-a
Danas je u Podgorici Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović razgovarao sa generalnim sekretarom OEBS-a Lambertom Zanierom.

Predsjednik Vujanović zahvalio se na brojnim i značajnim aktivnostima OEBS-a u Crnoj Gori, ocjenjujući posebno vrijednim njen doprinos našim reformama. Konstatovao je da je dobra dinamika ratifikacije Protokola o pridruživanju Crne Gore NATO-u vrijedno priznanje Crnoj Gori i da će članstvo u NATO-u doprinijeti ukupnoj stabilnosti regiona.

Predsjednik je saopštio da je u susret parlamentarnim izborima sporazumom vladajućih partija i dijela opozicije o učešću u Vladi radi kontrole izbornog procesa, Crna Gora pokazala visok demokratski kapacitet i konstruktivan odnos parlamentarnih stranaka. Naglasio je važnim kredibilnost buduće Vlade, ocjenjujući da OEBS posmatranjem izbora tome može dati vrijedan doprinos.

Generalni sekretar Zanieri je konstatovao da je Crna Gora pouzdan član OEBS-a koji na konstruktivan način afirmiše sve njegove standarde. On je istakao da je Crna Gora dobar primjer regiona, te da doprinosi stabilnosti u regionu, uvjeren da kvalitetno partnerstvo sa OEBS-om olakšava ostvarenje njenih integracionih ciljeva. Saopštio je spremnost OEBS-a da na poziv Crne Gore posredstvom ODIHR-ove misije prati parlamentarne izbore.

Razgovoru je prisustvovala i ambasadorka OEBS-a u Crnoj Gori gospođa Janina Hrebičkova. opširnije
12.07.2016.

Predsjednik Vujanović primio predsjednika Skupštine Republike Albanije
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović razgovarao je danas u Podgorici sa Predsjednikom Skupštine Republike Albanije Iljirom Metom.

Predsjednik je konstatovao sadržajne i intezivne odnose Crne Gore i Albanije, iskazujući zadovoljstvo otvorenom i bliskom komunikacijom među zvaničnicima dvije države na svim nivoima. Saopštio je da dvije države dijele iste integracione vrijednosti i svojom ukupnom saradnjom predstavljaju primjer dobrosusjedskih odnosa u regionu. Parlamentarnu saradnju dvije države ocijenio važanim segmentom njihove ukupne saradnje. Zahvalio se Albaniji na ratifikaciji Protokola pristupanja Crne Gore NATO-u, kao i dosadašnjoj kontinuiranoj podršci procesu naših evroatlanskih integracija.

Iljir Meta je čestitao Crnoj Gori uspjeh u evroatlanskim integracijama, naglašavajući njegovu važnost za stabilnost regiona, posebno u svijetlu aktuelnih globalnih izazova. Iznio uvjerenje dalje uspješne saradnje dvije države, kao partnera u ključnim regionalnim projektima. Naglasio da u evropskim integracijama treba nastaviti sa snažnim partnerstvom, jer je to zajednički interes. opširnije
11.07.2016.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
Povodom dopisa Predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću od Mr Alekse Bečića predsjednika Demokratske Crne Gore od 10.07.2016. godine predsjednik Vujanović je obavjestio o sljedećem:

„Analizirajući Zakon o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore („Službeni list CG“, br. 54/11, 27/13, 62/13, 12/14 i 3/16), Zakon o Glavnom gradu („Službeni list RCG“, br. 65/05 i („Službeni slit CG“ , br. 88/09, 72/10 i 2/16) i Zakon o izboru odbornika i poslanika, ( Službeni list RCG br- 4/98, 5/98, 17/98, 14/00, 18/00, 9/01, 41/02, 46/02, 45/04, 48/06, 56/06, i „Službeni list CG“ br. 46/11, 14/14, 47/14, 12/16) ukazujem na sljedeće:

Zakon o izboru odbornika i poslanika na krajnje eksplicitan način utvrdio je raspisivanje izbora za odbornike i poslanike . Naime, članom 14 ovog Zakona izbori se održavaju najkasnije petnaest dana prije isteka izbornog perioda odbornika a održavaju se tako da od dana raspisivanja do održavanja ne može proteći manje od 6o dana ni više od 100 dana. Dakle, ne postoji mogućost raspisivanja izbora u tekućem ( mandat odbornika traje 4 godine shodno članu 5 ovog Zakona), sem ako se mandat ne skrati odlukom Skupštine. Naravno, novoformirane opštine podrazumijevaju raspisivanje izbora uz uslov da te opštine dobiju samostalan status.

U konkretnom slučaju gradske opštine Tuzi i Golubovci su Zakonom o teritorijalnoj organizaciji , (član 2 i član 16 tačka 8) promijenile status iz gradskih opština u opštine u okviru Glavnog grada. To praktično znači da su dobile svoju teritoriju koja je označena članom 5 ovog Zakona, ali je ta teritorija ostala u okviru teritorije Glavnog grada. Opštine u sastavu Glavnog grada nastavile su da koriste budžet Glavnog grada , a građani Golubovaca i Tuzi zadržali su pravo glasa za odbornike Skupštine Glavnog grada. Prema tome, opštine u sastavu Glavnog grada nijesu dobile status samostalnih opština, koji bi obavezivao na raspisivanje izbora. Tekući mandat odbornika u Skupštini opština Tuzi i Golubovci ne može se prekinuti odlukom o raspisivanju izbora za odbornike jer bi se time direktno ignorisao tekući mandat odbornika za koji su građani glasali na predhodnim izborima. Time bi se takođe ignorisalo temeljno ustavno opredjeljenje iz člana 2 stav 3 Ustava Crne Gore da se ne može uspostaviti vlast koja ne proističe iz slobodno izražene volje građana na demokratskim izborima.

Ovakvo normativno određenje raspisivanje izbora za odbornike u tekućem mandatu, a bez osnivanja samostalne opštine, onemogućava raspisivanje izbora za odbornike u opštinama Tuzi i Golubovci u okviru Glavnog grada. Oni bi se mogli raspisati samo ako bi odbornici skupština Tuzi i Golubovci skratili svoj mandat“. opširnije
11.07.2016.

Predsjednik Vujanović raspisao izbore
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović donio je danas Odluku o raspisivanju izbora za poslanike Skupštine Crne Gore.

Na osnovu člana 95 stav 1 tačka 10 Ustava Crne Gore („Sl.list CG“, br. 1/07 i 38/13), članova 13 i 14 Zakona o izboru odbornika i poslanika („Sl.list RCG„ br. 4/98, 5/98, 17/98, 14/00, 18/00, 9/01, 41/02, 46/02, 45/04, 48/06, 56/06, i „Službeni list CG“ br. 46/11, 14/14, 47/14,12/16), donosim,


O D L U K U


1. Raspisujem izbore za poslanike u Skupštini Crne Gore.

2. Izbori će se održati 16. oktobra 2016. godine.

3. Ova odluka stupa na snagu danom donošenja, a objaviće se u „Službenom listu Crne Gore“ .
opširnije
11.07.2016.

Počasna paljba povodom Dana državnosti Crne Gore
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović donio je naredbu da se povodom 13. jula– Dana državnosti Crne Gore, izvrši počasna artiljerijska paljba u Prijestonici Cetinje, sa deset plotuna iz šest artiljerijskih oruđa.

Počasna paljba će se izvršiti 12. jula 2016. godine u 20.00 časova sa platoa “Ševrlja”. opširnije
06.07.2016.

Predsjednik Vujanović primio novoimenovanog ambasadora Crne Gore u Ruskoj Federaciji
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas novoimenovanog ambasadora Crne Gore u Ruskoj Federaciji Igora Jovovića na završni razgovor pred preuzimanje dužnosti.

Predsjednik Vujanović je konstatovao da odnosi Crne Gore i Rusije imaju bogatu i više od tri vijeka dugu tradiciju sa mogućnošću i zajedničkim interesom za dalje unapređenje u brojnim oblastima. Konstatovao je da je izvjesno usporavanje saradnje posledica postojećeg geopolitičkog konteksta saopštavajući sprenost Crne Gore da se to prevaziđe u zajedničkom interesu i za dobro građana obije države. U tom smislu je ocijenio poseban značaj diplomatske misije novoimenovanog ambasadora očekujući njegov puni doprinos.

Novoimenovani ambasador Igor Jovović je iskazao spremnost da se maksimalno posveti uspješnosti njegove diplomatske misije.

Predsjednik je saopštio poštovanje rada dosadašnjeg ambasadora Crne Gore u Rusiji Zorana Jocovića koji je svoju dužnost obavljao sa maksimalnom odgovornošću. opširnije
05.07.2016.

Predsjednik Vujanović primio ministra vanjskih poslova Kraljevine Norveške
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas Borge Brende, ministra vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

Predsjednik je iskazao veliko poštovanje Norveškoj za jasnu i snažnu podršku članstvu Crne Gore u NATO, uz očekivanje što skorije verifikacije Pristupnog protokola u norveškom Parlamentu. Ukazao je na značaj NATO integracija za Crnu Goru, za region i za sam NATO, kao i za proces ubrzanja evropskih integracija Crne Gore.

Predsjednik je iznio zadovoljstvo sadržajnim i bilateralnim odnosima u svim oblastima i posebno za podršku i pomoć brojnim opštinskim i državnim projektima. Ocijenio je da postoji širok prostor za unapređenje saradnje u svim oblastima, a posebno u sferi ekonomije, ukazujući spremnost Crne Gore da se taj prostor maksimalno iskoristi.

Ministar vanjskih poslova Kraljevine Norveške Borge Brende je uputio čestitku povodom desetogodišnjice nezavisnosti Crne Gore, navodeći da je Norveška partner na koga se možemo osloniti u procesu NATO integracija i bilateralnoj saradnji. Saopštio je i očekivanje korišćenja dobrih mogućnosti unapređenja saradnje i spremnost Norveške da ubrza i ojača tu saradnju. opširnije
04.07.2016.

Čestitka Predsjednika Vujanovića
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović čestitao je veliki islamski praznik Ramazanski Bajram, svim građanima i građankama islamske vjeroispovijesti, starješinstvu i Rifatu Fejziću Reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori.

„Neka uzvišeni dani mjeseca Ramazana svima koji ga slave donesu radost i unesu vjeru da je poštovanje temeljnih ljudskih vrijednosti univerzalno dobro i opšti cilj, kojemu svi težimo.

Neka plemenita simbolika odricanja bude podsticaj radosti darivanja, praštanja i prijateljstva. Prepoznajmo put zbližavanja, ljubavi i zajedništva, kao trajno dobro i vječni cilj Crne Gore i njenog multietničkog i multikonfesionalnog trajanja.

U to ime još jednom Vam najsrdačnije čestitam praznik Ramazanski Bajram” kaže se u čestitki predsjednika Vujanovića. opširnije
01.07.2016.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
Povodom dopisa Predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću od poslanika Nevena Gošovića i Velizara Kaluđerovića od 01.07.2016. godine kojim su predložili da ne potpiše Ukaz o proglašenju Zakona o održavanju stambenih zgrada koji je Skupština Crne Gore donija 28.06.2016. godine predsjednik Vujanović ih je obavjestio o sljedećem:

„U Vašem dopisu ste naveli da navedeni zakon ne treba proglasiti jer se na istim nepokretnostima gradskog-građevinskog zemljišta, uređenim zelenim, sportskim i drugim površinama, parking prostorima i drugim javnim površinama obuhvaćenim urbanističkom parcelom, na kojoj je izgrađena stambena zgrada, primjenjuju dva zakona od kojih Zakon o održavanju stambenih zgrada utvrđuje svojinu etažnih vlasnika, a Zakon o državnoj svojini utvrđuje svojinu opštine. Povodom Vašeg stava obavještavam Vas da sam već više puta javno saopštavao ustavna ovlašćenja Predsjednika Crne Gore pri proglašenju zakona shodno članu 95 stav 1 tačka 3 Ustava Crne Gore. Naime, proglašavajući ukazom zakone Predsjednik Crne Gore ocjenjuje samo da li postoji unutrašnja kolizija odredbi konkretnog zakona i ne pripada mu pravo da ocjenjuje saglasnost konkretnog zakona sa Ustavom i drugim zakonima kao ni materijalni sadržaj konkretne norme. Prvo je u nadležnosti Ustavnog suda Crne Gore a drugo Skupštine Crne Gore, koja usvaja zakone. U Vašem predlogu tvrdite da postoji kolizija zakona u odnosu na navedeno pitanje a ne unutrašnja kolizija odredaba konkretnog zakona.

Budući sam ocijenio da ne postoji unutrašnja kolizija u odredbama Zakona o održavanju stambenih zgrada, koji je Skupština Crne Gore donijela 28.06.2016.godine, potpisao sam Ukaz o njegovom proglašenju“. opširnije
01.07.2016.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
Danas je savjetnik Predsjednika Crne Gore Ruždija Tuzović održao sastanak, sa predstavnicima pregovaračkog tima bivših radnika KAP-a, na njihov zahtjev, a koji traže isplatu otpremnina zbog penzionisanja, shodno Zakonu o izmirenju obaveza prema radnicima Kombinata aluminijuma, koji su zbog stečaja preduzeća, ostvarili pravo na penziju.

Tom prilikom, predstavnici pregovaračkog tima su saopštili da već tri mjeseca pokušavaju da svoje pravo ostvare i da u tome ne uspijevaju i pored zakona koji je potpuno jasan i javnosti poznatog stava Predsjednika Crne Gore da zakon treba poštovati.

Savjetnik Predsjednika Crne Gore je predstavnicima pregovaračkog tima saopštio da je Predsjednik već iskazao svoj stav i da nema razloga da ga mijenja. opširnije
SljedećiPrethodni
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora