13.05.2016.

Novoimenovana ambasadorka Gane u Crnoj Gori predala akreditivna pisma Predsjedniku Vujanoviću
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u rezidenciji na Cetinju akreditivna pisma novoimenovane izvanredne i opunomoćene ambasadorke Republike Gane, Molly Anim Addo, koja će svoju dužnost u Crnoj Gori obavljati na nerezidentnoj osnovi.

Predsjednik Vujanović je konstatovao da između naših država ne postoji adekvatna ugovorna baza za podsticanje saradnje i, pored dobrih političkih odnosa, te da je nužno obezbijediti razmjenu informacija o mogućnosti saradnje.

Ambasadorka Gane Molly Anim Addo se saglasila sa predsjednikovom ocjenom naših sadašnjih odnosa saopštivši da bi neophodno obezbijediti posjete na ministarskom nivou i odgovarajućih privrednih udruženja kako bi se ispitale mogućnosti saradnje i ona ostvarila u onim oblastima u kojima za to postoji zajednički interes. opširnije
13.05.2016.

Predsjednik Crne Gore primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Estonije u Crnoj Gori
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u rezidenciji na Cetinju akreditivna pisma novoimenovanog izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Estonije, Daniel Erik Schaer-a, koji će svoju dužnost u Crnoj Gori obavljati na nerezidentnoj osnovi.

Predsjednik Vujanović je Predsjednik Vujanović je iskazao poštovanje za snažan doprinos Estonije evropskim i evroatlanskim integracijama Crne Gore posebno uvažavajući značajnu ekspertsku pomoć u ovim integracijama. Iskazao je očekivanje da Estonija što prije ratifikuje pristupni protokol Crne Gore čime će se obezbijediti njen doprinos našem punom članstvo u NATO-u. Konstatovao je visoki nivo političkih odnosa dvije države i šansu da se oni unaprijede u oblasti ekonomije. Iskazao je zadovoljstvo da su dobrim odnosima dvije države značajno doprnijele i zvanične posjete pretskednika dvije države.

Ambasador Estonije Daniel Erik Schaer je čestitao desetogodišnjicu nezavisnosti označavajući Crnu Goru dobrim primjerom regiona uvjeren u kvalitetnu dinamiku naših integracionih procesa. Saopštio je prognozu brze ratifikacije pristupnog protokola cijeneći da su NATO integracije dobar put za ubrzanje evropskih integraccija. U bilateralnoj saradnji iskazao je uvjerenje njenog unapređenja u sferi ekonomije i potrebe razmjene iskustava dvije države u funkciji tog unapređenja. opširnije
13.05.2016.

Predsjednik Vujanović primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Irske u Crnoj Gori
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u rezidenciji na Cetinju akreditivna pisma novoimenovanog izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Irske Pat Kelly -a, koji će svoju dužnost u Crnoj Gori obavljati na nerezidentnoj osnovi.

Predsjednik Vujanović je iskazao visoko uvažavanje za podršku Irske evropskim integracijama Crne Gore kao i zadovoljstvo ukupnom saradnjom koja je, u političkim odnosima, vrlo sadržajna i šansom da ona bude kvalitetnija u oblasti ekonomije. Zato je ocijenio da bi diplomatska misija trebala prije svega da bude posvećena ekonomskoj diplomatiji uz bliskiju saradnju ministarstava iz ovih oblasti i privredndih komora i udruženja privrednika.

Ambasador Irske Pat Kelly je ocijenio da dvije države imaju široke potrencijale saradnje posebno na ekonomskom planu kao da je i on spreman da što češćim posjetama i dužim boracima u Crnoj Gori takvu saradnju podrži. opširnije
11.05.2016.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
U Kabinetu Predsjednika Crne Gore, na njihovo traženje, organizovan je sastanak sa predstavnicima pregovaračkog tima bivših radnika KAP-a koji zahtijevaju isplatu otpremnine zbog penzionisanja, shodno Zakonu o izmirenju obaveza prema radnicima Kombinata aluminijuma koji su, usled stečaja preduzeća, ostvarili pravo na penziju. Oni su saopštili da i pored podrške koju su dobili od Predsjednika, nažalost, do sada nijesu ništa ostvarili.

Pregovaračkom timu je predočeno da je Predsjednik dao jasan stav koji je ranije javno saopšten i da nema razloga da ga mijenja. opširnije
11.05.2016.

Predsjednik Vujanović primio ministra inostranih poslova Republike Slovenije
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas ministra vanjskih poslova Republike Slovenije Karla Erjaveca.

Predsjednik je iskazao visoko uvažavanje za snažnu podršku Slovenije Crnoj Gori na putu evropskih i evroatlantskih integracija, uz očekivanje da će Slovenija odmah nakon potpisivanja Pristupnog protokola ratifikovati članstvo Crne Gore u NATO-u. U odnosu na pristupanje EU ocijenio je vrijednim ekspertsku pomoć Slovenije, vjerujući da će se ona nastaviti i omogućiti što skorije otvaranje preostalih poglavlja pristupnih pregovora.

Predsjednik je istakao zadovoljstvo bilateralnim odnosima dvije države koji mogu biti primjer saradnje u svim oblastima, i konstatovao da postoji širok prostor za unapređenje ekonomskih odnosa.

Ministar vanjskih poslova Slovenije Karl Erjavec je čestitao deset godina crnogorske nezavisnosti, naglašavajući da je Crna Gora dobar primjer regiona i da je ostvarila značajan napredak u svim oblastima. Takođe je saopštio da je ratifikacija Pristupnog protokola za puno članstvo u NATO za Crnu Goru projektovana u vrlo kratkoj dinamici i da će Vlada Slovenije u najkraćem roku predložiti Parlamentu ratifikaciju. Konstatovao je da su ispunjeni svi uslovi za članstvo Crne Gore u NATO.

Visoko ocjenjujući nivo evropskih integracija, ministar Erjavec je saopštio ubjeđenje da će se nastaviti otvaranje pregovoračkih poglavlja za članstvo u EU, što će Slovenija snažno promovisati. Saglasio se sa Predsjednikom da zajednički i partnerski iskoristimo prostor saradnje u sferi ekonomije, konstatujući da je dosadašnja saradnja pokazala maksimalan uspjeh. opširnije
08.05.2016.

Predsjednik Crne Gore donio naredbu
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović donio je naredbu da se povodom 9. maja – Dana pobjede (Dana Evrope), izvrši počasna artiljerijska paljba, sa deset plotuna iz šest artiljerijskih oruđa.

Počasna paljba će se izvršiti u Podgorici 8. maja u 18.00 časova sa platoa brda »Gorica«. opširnije
07.05.2016.

Predsjednik Vujanović na “2BS NATO Forumu”
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović govorio je danas na “2BS NATO Forumu” – godišnjoj konferenciji Atlanskog saveza Crne Gore, koji se održava u Budvi.

Prenosimo obraćanje Predsjednika Vujanovića:

Želim da iskažem poštovanje Predsjednici Hrvatske i Predsjedniku Slovenije i svim učesnicima. Da podijelim ovaj utisak da imamo sjajnu saradnju u svim oblastima, pa i u oblastima evropskih i evroatlanskih integracija. Zahvalio se Hrvatskoj i Sloveniji i za pojedinačno i zajedničko djelovanje u toj regionalnoj saradnji. I podijelio utisak da smo inicijativom Brdo Brijuni značajno ubrzali i evropske i evroatlanske integracije država regiona. Mislim da smo imali sjajan Samit u Zagrebu u najbolje vrijeme, neposredno pred ministarski sastanak na kome je uslijedio poziv Crnoj Gori za članstvo u NATO-u. Da smo ga imali u vrlo respektnom sastavu sa izuzetno uglednim gostima. Potpredsjednikom SAD Džozefom Bajdenom, predsjednikom Evropskog savjeta Donaldom Tuskom i da smo imali finale tog samita, ne samo sa jedinstvenim iskazom nego i sa potpisom stava da se Crna Gora podrži za pozivanje za članstvo u NATO-u. Bio je to jedan sjajan impuls, jedan dobar doprinos i dobar regionalni poziv da se Crna Gora ima u ubrzanom procesu pristupanja NATO-u. opširnije
30.04.2016.

Čestitka Predsjednika Crne Gore povodom velikog hrišćanskog praznika Vaskrsa
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović uputio je povodom velikog hrišćanskog praznika Vaskrsa čestitku vjernicima, svještenstvu i svim građanima i građankama pravoslavne vjeroispovijesti u Crnoj Gori.

„Povodom Vaskrsa svještenstvu i svim vjernicima i vjernicama pravoslavne vjeroispovijesti u Crnoj Gori najsrdačnije čestitam ovaj veliki praznik sa željom da plemenita simbolika vaskršnjih dana svojim porukama trajno afirmiše vrijednosti mira, suživota i međusobnog poštovanja.

Radujmo se zajedno ispunjeni plemenitošću i uvjerenjem da tolerancijom i humanošću dijelimo neprolazne vrijednosti Hristovog vaskrsenja.

Snažimo uzajamno povjerenje, objedinjeni željom za sveukupnim dobrom Crne Gore i svih njenih građana i građanki“, kaže se u čestitki predsjednika Vujanovića. opširnije
28.04.2016.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
Služba za odnose sa javnošću Predsejdnika Crne Gore prenosi javni apel Predsjednika ministarstvu unutrašnjih poslova.

Nakon saopštenja odluke MUP-a da je, na temelju tumačenja važećih propisa, od Agencije za civilno vazduhoplovstvo i evropskkog zakonodavstva u ovoj oblasti, koje Crna Gora primjenjuje, obustavilo helikopterski prevoz medicinskog osoblja, medicinskih zaliha i bolesnih i povrijeđenih osoba, koja aktivnost je ostavljena komercijalnim službama, Predsjednik Crne Gore upućuje javni apel MUP-u da pronađe način da nastavi aktivnost medicinske pomoći bolesnim i povrijeđenim osobama. Ovakva odluka MUP-a i ako je očigledno saglasna sa navedenim propisima, u odsustvu odgovarajućih komercijalnih službi, nosi realan rizik ugrožavanja zdravlja i života građana Crne Gore i onih koji borave u njoj. Svaka država dužna je da nađe način da taj rizik isključi. opširnije
28.04.2016.

Predsjednik Vujanović primio senatore Republike Italije
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović danas je primio senatore Republike Italije Vanino Kitia, Franko Mirabelia, Franćesko Molinaria i Stefano Kolinu.

Predsjednik je i ovom prilikom iskazao poštovanje Italiji za podršku evropskih i evroatlanskih i ntegracija Crne Gore, očekujući da će se takav odnos nastaviti i intenzivirati. On je naglasio da je za Crnu Goru posebno važno i vrijedno da Parlament Italije što prije ratifikuje Protokol za pristupanje Crne Gore NATO-u, što bi dodatno ohrabrilo druge članice Alijanse da to učine. Takođe je ocjenio bilateralne odnose kvalitetnim na svim nivoima, čemu snažan doprinos daje i parlamentarna saradnja.

Senatori su iskazali zadovoljstvo da posjećuju Crnu Goru u godini u kojoj se obelježava deset godina njene nezavisnosti i deset godina uspostavljanja diplomatskih odnosa između dvije države. Oni su ocjenili da je Crna Gora dobar primjer regiona i da njen model integracije treba da sljede svi aspiranti za članstvo u EU i NATO. Saopštili su da će se parlamentarna saradnja dalje afirmisati i kroz aktivnosti grupa prijateljstva parlamenata dvije države. Takođe su istakli da postoje široki prostori za saradnju naših država, kao država Mediterana, koje treba iskoristiti.

Razgovoru su prisustvovali ambasador Republike Italije u Crnoj Gori Vinćenco Del Monako i ambasador Crne Gore u Italiji Antun Sbutega. opširnije
26.04.2016.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas predstavnike pregovaračkog tima bivših radnika Kombinata aluminijuma Podgorica. Nakon razgovora sa njima, Predsjednik je uputio pismo ministru finansija, ministru ekonomije i ministru rada i socijalnog staranja, u kome je naveo:

’’ U prilogu Vam dostavljam dopis pregovačakog tima bivših radnika Kombinata aluminijuma iz Podgorice, sa zahtjevom za izvršenje zakona kojim je utvrđena obaveza isplate otremnine za radnike ovog kombinata koji su, nakon stečaja, otišli u prijevremenu penziju.

Danas sam primio predstavnike ovih radnika koji su me detaljno obavijestili o pravu 414 radnika, te opredijeljenom budžetu za ovu otpremninu, za tekuću budžetsku godinu, u iznosu od 5.450.000, oo eura. Saopštili su mi da su imali više sastanaka i sa Vama i sa Vašim saradnicima na kojima je konstatovana nespornost ove zakonske obaveze i opredijeljenost budžetskih sredstava za njeno izvršenje. Takođe su prenijeli da je uslov isplate nalog ministra finansija koji se unutar Vaše nadležnosti treba dogovoriti. Upoznali su me sa izuzetno teškim materijaonim stanjem njih i njihovih porodica koje bi, izvjesno, bilo olakšano isplatom otremnina.

Budući sam dao javnu obavezu pregovaračkom timu ovih radnika, pozivam Vas da, ispunjavajući unutrašnje procedure Vlade, sprovedete zakonsku obavezu i isplatite pripadajuću otpremninu bivšim radnicima KAP-a’’. opširnije
23.04.2016.

Njujork: Predsjednik Vujanović u UN na svečanoj ceremoniji potpisivanja Pariškog sporazuma
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je na poziv Generalnog sekretara UN Ban Ki Muna i Predsjednika Francuske Fransoa Olanda učestvovao u Ujedinjenim Nacijama na svečanoj ceremoniji potpisivanja Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama. Sporazum je potpisan od strane 171 države među kojima je bilo više od 60 predsjednika država i Vlada, što je u istoriji UN najveći broj potpisnika sporazuma u jednom danu. To je pokazatelj visoko odgovornog odnosa prema nesumnjivo, jednom od najvećih globalnih problema kao i spremnosti zajedničkog djelovanja u njegovom rješavanju.

Predsjednik Vujanović se nakon potpisivanja sporazuma, u plenarnom dijelu, obratio Generalnoj Skupštini, gdje je istakao da će Crna Gora biti odgovoran partner u sprovođenju ovog sporazuma. opširnije
23.04.2016.

Njujork: Predsjednik Crne Gore na plenarnoj sesiji Generalne Skupštine UN
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović govorio je u okviru plenarne sesije Generalne Skupštine UN koja je posvećena Pariškom sporazumu o klimatskim promjenama.

Prenosimo govor Predsjednika Vujanovića.


Ekselencije,
Dame i Gospodo,

Prošlu godinu obilježilo je usvajanje tri istorijska razvojna dokumenta – Agende 2030 zajedno sa Akcionom agendom iz Adis Abebe, Sendai okvira za smanjenje rizika od katastrofa i, konačno, Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama. Višegodišnji pregovori su dokazali da, i u vremenima krize, Ujedjinjene nacije mogu da zajednički definišu ambiciozne, univerzalno primjenjive ciljeve sa jasnim smjernicama za zajedničko djelovanje. Ciljeve koji istovremeno imaju dovoljno fleksibilnosti za nacionalne razlike, i sposobnosti svih zemalja pojedinačno. opširnije
22.04.2016.

Predsjednik Vujanović čestitao jevrejski praznik Pesah
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović uputio je čestitku Jaši Alfandariju, predsjedniku Jevrejske zajednice Crne Gore, povodom jevrejskog praznika Pesah.

“Svim građanima i građankama Crne Gore jevrejske vjere, pripadnicima i pripadnicama Jevrejske zajednice i Vama lično, čestitam Pesah i upućujem iskrene želje za mir, dobro zdravlje i sreću.

Radujmo se zajedno velikom prazniku koji svojim duhovnim porukama snaži uvjerenje da jedino tolerancijom, međusobnim poštovanjem i humanošću možemo doseći suštinu neprolazne civilizacijske simbolike koju nosi ovaj veliki dan.
Afirmišući slogu i dijalog gradimo međusobno povjerenje, objedinjeni željom za sveukupnim dobrom naše Crne Gore i svih njenih građana.

U to ime još jednom Vam čestitam Pesah, veliki jevrejski praznik slobode, pravde i dostojanstva” kaže se u čestitki. opširnije
21.04.2016.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
Povodom otvorenog pisma Građanske alijanse Služba za odnose sa javnošću Predsjednika Crne Gore obavještava javnost o sledećem :

Predsjednik ne želi da polemiše sa autorom otvorenog pisma u odnosu na lične i porodične uvrede i klevete kojima ovo pismo obiluje.

U vezi pomilovanja E. H. radi javnosti podsjećamo na činjenicu da se odluka o pomilovanju donosi na osnovu obrazloženog predloga Ministra pravde uz predhodno pribavljen izvještaj JU Centar za socijalni rad. I ovo, kao i sva druga pomilovanja, dato je na osnovu pozitivnog predloga Ministra pravde, a na osnovu ocjene svih okolnosti, uključujući i izvještaj Centra za socijalni rad. U izvještaju JU Centra za socijalni rad Glavnog grada Podgorice, koji je vrednovan od Ministra pravde, konstatuje se da E. H. ima veoma loš soci- ekonomski status i da živi kao podstanar. Da je otac dvoje maloljetne djece, od koje jedno ima deset mjeseci. Kako je članom 9 stav 1 tačka 7 Zakon o zaštiti podataka o ličnosti (Sl. CG.79/08, 70/09 i 44/12) propisano da su posebna kategorija ličnih podataka one koje se odnose na zdravstveno stanje, navodi se samo da je od strane ovog centra konstatovano njegovo narušeno zdravstveno stanje od 2009.g. Ta činjenica je posebno vrednovana prilikom donošenja odluke o pomilovanju. Uz gore navedeno kao i činjenicu da se radi o mlađoj osobi te imajući u vidu da nije osuđivan ni prije , a ni poslije izvršenja krivičnog djela, Ministar pravde je predlozio da se zatvorska kazna od četiri mjeseca zamijeni kaznom rada u javnom interesu, u istom trajanju . Na osnovu pozitivnog predloga Ministra pravde, Predsjednik je odlučio da se uvaži molba o pomilovanju o H. E.

Već u više navrata, u povodu pomilovanja, saopšten je stav da nijedno pomilovanje nije dato bez pozitivnog mišljenja Ministra pravde. Ovom mišljenju je uvijek predhodila procedura provjere podataka koji se odnose na podnosioce molbe za pomilovanje. U gotovo svim slucajevima pomilovanje je dato za krivična djela manjeg stepena društvene opasnosti, za kazne u kraćem trajanju i uz zamjenu za novcanu kaznu, uslovnu osudu ili , u ovom slučaju, kaznu rada u javnom interesu. Jasno je da svaka odluka o pomilovanju moze biti kritikovana - kada je pozitivna i kada je negativna. U konkretno slučaju dati su razlozi koji su bili motiv da se kazna zatvora zamijeni kaznom rada u javnom interesu.

Na kraju treba konstatovati, o čemu je javnost već obaviještena, da su međunarodne organizacije koje se bave monitoringom izvršenja kazni u odnosu na pomilovanja Predsjednika države davale pozitivne ocjene. opširnije
SljedećiPrethodni
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora