01.07.2016.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
Danas je savjetnik Predsjednika Crne Gore Ruždija Tuzović održao sastanak, sa predstavnicima pregovaračkog tima bivših radnika KAP-a, na njihov zahtjev, a koji traže isplatu otpremnina zbog penzionisanja, shodno Zakonu o izmirenju obaveza prema radnicima Kombinata aluminijuma, koji su zbog stečaja preduzeća, ostvarili pravo na penziju.

Tom prilikom, predstavnici pregovaračkog tima su saopštili da već tri mjeseca pokušavaju da svoje pravo ostvare i da u tome ne uspijevaju i pored zakona koji je potpuno jasan i javnosti poznatog stava Predsjednika Crne Gore da zakon treba poštovati.

Savjetnik Predsjednika Crne Gore je predstavnicima pregovaračkog tima saopštio da je Predsjednik već iskazao svoj stav i da nema razloga da ga mijenja. opširnije
30.06.2016.

Austrija: Predsejdnik Vujanović na Crans Montana Forumu
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović učestvovao je danas u Beču na Crans Montana Forumu, koji je posvećen miru, stabilnosti i međunarodnoj saradnji.

Prenosimo govor Predsjednika:

Uvaženi predsjednici i učesnici Foruma
Poštovani ambasadore Kanteron
Uvaženi gosti
Dame i gospodo

Posebno mi je zadovoljstvo da na 30 godina Kran Montana Foruma učestvujem u afirmaciji temeljnih vrijednosti kojima je Forum posvećen – mira, stabilnosti i razvoja. Crna Gora je imala zadovoljstvo da 2006. godine bude domaćin Foruma i da već godinama svojim učešćem i iskustvima daje doprinos uspjehu Foruma.

Odabir teme ovog Foruma koji afirmiše vrijednost regionalne saradnje u ukupnom globalnom razvoju primjeren je izazovima sa kojima se danas suočava međunarodna zajednica. Problemi terorizma, migracije, siromaštva, klimatskih promjena, zahtjevaju globalni odgovor i čine nužnom saradnju u okviru regiona i saradnju među regionima. Polazeći od specifičnosti svake države u toj saradnji nužno je koristiti pojedinačna iskustva, a partnerstvo graditi na punom povjerenju i uzajamnom poštovanju kroz viziju da razvoj podrazumijeva učešće svih bez obzira na veličinu država i broj stanovnika. opširnije
29.06.2016.

Predsjednik Crne Gore uputio telegram saučešća predsjedniku Turske
Predsejdnik Crne Gore Filip Vujanović uputio je telegram predsjedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu sa izrazima najdubljeg saučešća povodom užasnog terorističkog napada u Istanbulu sa brojnim nevinim žrtvama što obavezuje ukupnu međunarodnu zajednicu na solidarnost i zajedničko djelovanje. Građani Crne Gore dijele bol građana Turske i bezrezervno podržavaju istrajnost u borbi protiv terorizma, a radi obezbjeđenja trajnog mira i stabilnosti. opširnije
24.06.2016.

Predsjednik Crne Gore primio predsjednika Vrhovnog suda Republike Azerbejdžan
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas na Cetinju predsjednika Vrhovnog suda Republike Azerbejdžan Ramiza Rzayeva. Na ovom sastanku je učestvovala i predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica.

Predsjednik Vujanović je iskazao zadovoljstvo bliskim odnosima Crne Gore i Azerbejdžana doživljavajući posjetu predsjednika Vrhovnog suda Azerbejdžana jasnim dokazom takve bliskosti i prilogom daljeg unapređenja naših odnosa i kroz saradnju sudskih vlasti. Saopštio je uvjerenje da će dvije države nastaviti svoje partnerstvo u oblasti ekonomije posebno u sferi turizma i energetike, ali da će istovremeno iskoristiti prostor saradnje i u ostalim oblastima. Svakako da je za ukupnu saradnju od posebne važnosti saradnja sudova koja je važan temelj vladavine prava.

Predsednik Vrhovnog suda Azerbejdžana Ramiz Rzayev i predsjdnica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica saopštili su visoko poštovanje saradnje dva vrhovna suda, i posebnu vrijednost razmjeni iskustava radi unapređenja ukupnog kvaliteta rada sudova. opširnije
24.06.2016.

Predsjednik Vujanović primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Republike Tunis u Crnoj Gori
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u rezidenciji na Cetinju akreditivna pisma novoimenovanog izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Tunis Mohamed Bougamara, koji će svoju dužnost u Crnoj Gori obavljati na nerezidentnoj osnovi.

Predsjednik Vujanović je iskazao zadovoljstvo dobrim političkim odnosima dvije države i njihovoj saradnji na multilateralnom planu, posebno u afirmaciji vrijednosti Mediterana. Konstatovao da je nužno zaključiti adekvatne među-državne sporazume i obezbijediti razmjenu informacija o mogućnosti unapređenja privredne saradnje.

Ambasador Bougamara saopštio je saglasnost sa predsjednikovom ocjenom sadašnjih odnosa, pružajući uvjeravanja da će njegova diplomatska misija biti posvećena unapređenju ukupne saradnje za koju postoji obostran interes. opširnije
24.06.2016.

Predsjendik Vujanović primio akreditivna pisma novoimenovane ambasadorke Federativne Republike Brazil u Crnoj Gori
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u rezidenciji na Cetinju akreditivna pisma novoimenovane izvanredne i opunomoćene ambasadorke Federativne Republike Brazil Isabel Cristina de Azevedo Heyvaert, koja će svoju dužnost u Crnoj Gori obavljati na nerezidentnoj osnovi.

Predsjednik Vujanović je konstatovao da između dvije države, i pored dobrih političkih odnosa i saradnje na multilateralnom planu, ne postoji adekvatna ugovorna baza za podsticanje ekonomske saradnje, te da je nužno zaključiti relevantne među-državne sporazume i obezbijediti razmjenu informacija o mogućnosti unapređenja ukupne saradnje. Ukazao je na oblast korišćenja obnovljivih izvora energije i uspostavljanje međunarodnog pomorskog transporta i trgovine posredstvom slobodne zone Luke Bar kao predloga za saradnju kojima je potrebno dati obostranu pažnju.

Ambasadorka Heyvaert se saglasila sa predsjednikovom ocjenom naših sadašnjih odnosa saopštivši da bi neophodno obezbijediti posjete na ministarskom nivou i odgovarajućih privrednih udruženja kako bi se ispitale mogućnosti saradnje i ona ostvarila u onim oblastima u kojima za to postoji zajednički interes. opširnije
24.06.2016.

Predsjednik Vujanović primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Republike Kipar u Crnoj Gori
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u rezidenciji na Cetinju akreditivna pisma novoimenovanog izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Kipar Constantinos Eliades-a, koji će svoju dužnost u Crnoj Gori obavljati na nerezidentnoj osnovi.

Predsjednik Vujanović je iskazao poštovanje za kontinuiranu podršku Kipra evropskim integracijama Crne Gore. Konstatovao je da ekonomski odnosi dvije države nijesu na nivou tradicionalno prijateljskih veza među njima, te ukazao da se zajedničkim naporima na snaženju odnosa među privrednicima ekonomska saradnja može unaprediti. Istako je očekivanje posvećenosti misije novog ambasadora na ovom planu.

Ambasador Kipra Constantinos Eliades je označio Crnu Goru dobrim primjerom regiona, uvjeren u kvalitetnu dinamiku naših EU integracionih procesa,te ističući da Crna Gora može računati na dalju podršku Kipra. U bilateralnoj saradnji iskazao je uvjerenje njenog unapređenja u sferi ekonomije i potrebe razmjene iskustava dvije države u funkciji tog unapređenja. opširnije
24.06.2016.

Izjava Predsjednika Vujanovića
Predsjendik Crne Gore Filip Vujanović povodom referendumske odluke građana Velike Britanije o napuštanju EU dao je izjavu novinskoj agenciji Mina.

Referendumska odlika gradjana Velike Britanije o napuštanju EU ima posebnu osjetljivost i težinu obavezujući na maksimalnu posvećenost očuvanju jedinstva 27 članica EU kako bi se sačuvale vrijednisti EU. Crna Gora pozdravlja stav predsjednika Evropskog Savjeta Donalda Tuska o spremnosti EU da sačuva svoje jedinstvo. Crna Gora će nastaviti sa svojom posvećenošću vrijednostima EU i procesom evropskih integracija.
opširnije
23.06.2016.

Predsjednik Vujanović primio Radnu grupu za proširenje u Savjetu Evropske unije
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović danas je razgovarao sa Radnom grupom za proširenje u Savjetu Evropske unije.

Predsjednik je predstavio spoljno-političke prioritete Crne Gore, ocijenjujući odnose sa susjedima i sa svim državama regiona sadržajnim i prijateljskim i iskazujući odlučnost Crne Gore da u kontinuitetu promoviše takav pristup. Konstatovao je očekivanje održanja dobre dinamike evropskih integracija kao potrebe Crne Gore i regiona, kao i Evropske unije. Dinamiku procesa ratifikacije Pristupnog protokola NATO-a sa Crnom Gorom ocijenio je očekivano dobrom, naglašavajući da će članstvo Crne Gore u Alijansi biti veliki doprinos stabilnosti regiona.

On je detaljno opisao političku situaciju u Crnoj Gori, ocjenjujući da je ona stabilna i da je Crna Gora primjer regiona.

Predsjednik je iskazao uvjerenje stabilnosti političkog procesa u izbornoj godini, visoko ocijenjujući Sporazum vladajućih i dijela opozicionih stranaka kao izraz demokratičnosti političke scene u prepoznavanju potrebe opšteg prihvatanja volje gradjana. opširnije
22.06.2016.

Održana sjednica Savjeta za odbranu i bezbjednost
Danas je u Podgorici održana sjednica Savjeta za odbranu i bezbjednost. Sjednici je presjedavao Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, a prisustvovali su članovi Savjeta predsjednik Skupštine Crne Gore Darko Pajović i predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović.

Sjednici Savjeta su po pozivu prisustvovali potpredsjednik Vlade Duško Marković, ministar odbrane prof. dr Milica Pejanović - Đurišić, ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović, načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Dragan Samardžić, direktor Agencija za nacionalnu bezbjednost Dejan Peruničić i direktor Uprave policije Slavko Stojanović.

Savjet za odbranu i bezbjednost razmotrio je i prihvatio izvještaj sa pete sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost od 24. jula 2015. godine na kojoj je, u povodu prijetnje od vjerskog terorizma, analizirano stanje jedinica za intervencije, prioriteti nabavke neophodne opreme kao i saradnje državnih organa i njihova saradnja sa partnerskim agencijama u regionu i međunarodnim zajednicama.

Savjet je razmatrao i prihvatio izvještaj sa šeste sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost od 18. oktobra 2015. godine na kojoj je analizirana bezbjednosna situacija povodom višednevnih protesta u organizaciji Demokratskog fronta. Vijeće je konstatovalo značajnim da se dijalog političkih stranaka sada vodi u institucijama sistema ocjenjujući to od posebne vrijednosti za ukupni ugled Crne Gore u međunarodnoj zajednici.

Savjet je razmotrio i izvještaj o učešću pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnim vojnim vježbama u toku predhodne godine konstatujući da je Vojska Crne Gore učestvovala u 15 međunarodnih vojnih vježbi pokazujući visoki profesionalizam i partnerstvo.

Savjet je prihvatio informaciju o proširenju angažovanja pripadnika Vojske Crne Gore u pomorskoj operaciji Evropske unije „ EU NAVFOR ATALANTA“ i utvredio Predlog odluke o učešću pripadnika Vojske Crne Gore u ovoj operaciji, koji će podnijeti Skupštini Crne Gore na razmatranje. Predlogom odluke je predviđeno da se u ovu operaciju umjesto do tri pripadnika, koliko je do sada bilo predviđeno, uputi do 16 pripadnika Vojske Crne Gore, uz mogućnost rotacije.

Savjet je razmotrio i druga pitanja iz svoje nadležnosti. opširnije
21.06.2016.

Predsjednik Vujanović primio u oproštajnu posjetu ambasadorku SR Njemačke
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u Podgorici u oproštajnu posjetu ambasadorku Savezne Republike Njemačke Elizabet Gudrun Štajnaker.

Predsjednik Crne Gore je iskazao poštovanje za snažnu i kontinuiranu podršku SR Njemačke evropskim i evroatlanskim integracijama Crne Gore. Ukazao je na posebnu vrijednost Berlinske inicijative koja afirmiše integracione procese država Zapadnog Balkana i infrastrukturne projekate koji obezbjeđuju bolju saobraćajnu povezanost u regionu i kvalitetnije korišćenje energetskih resursa. Istakao je vrijednost podrške SR Njemačke u uništavanju viška naoružanja i municije i obezbjeđenju kvalitetnih uslova za njihovo skladištenje i čuvanje, ocjenjujući da je realizacija ovog programa značajno pomogla Crnoj Gori da ovo važano pitanje riješi na najkvalitetniji način. Naglasio je značaj podrške brojnim projektima u Crnoj Gori, posebno na lokalnom nivou, kao i spremnost kreditiranja u oblasti preduzetništva i rješavanja komunalnih problema. Iskazao je uvjerenje daljeg unapređenja odnosa dvije države čemu će značajno doprinositi diplomatske misije dvije države.

Ambasadorka SR Njemačke Elizabet Gudrun Štajnaker saglasila se sa ocjenom sadržajnih i intezivnih odnosa dvije države konstatujući da ih i dalje treba unapređivati u svim oblastima posebno u sferi kulture i obrazovanja. Naglasila je posebnu važnost regionalne saradnje u oblasti afirmacije potreba mladih o kojoj će se, u okviru Berlinskog procesa, utvrditi institucionalni modeli regionalne kordinacije. opširnije
15.06.2016.

Održana 30. sjednica Nacionalnog savjeta za održivi razvoj i klimatske promjene
Danas je u Podgorici održana 30. sjednica Nacionalnog savjeta za održivi razvoj, klimatske promjene i integralno upravljanje obalnim područjem kojom je predsjedavao predsjednik Filip Vujanović.

Na današnjoj sjednici razmotren je Prijedlog nacionalne strategije održivog razvoja do 2030. godine kao krovne i dugoročne razvojne strategije Crne Gore koji je pripremilo Ministarstvo održivog razvoja i turizma u skladu sa zaključcima sa prethodne sjednice Nacionalnog savjeta održane u decembru mjesecu 2015. godine i uzimajući u obzir preporuke i stavove iznesene tokom javne rasprave u periodu od februara do aprila mjeseca 2016. godine. Nacionalni savjet je ocijenio da je riječ o dokumentu koji je u potpunosti usklađen sa zahtjevima Ujedinjenih nacija i koji po ocjenama relevantnih međunarodnih organizacija predstavlja jedan od do sada najbolje pripremljenih strateških dokumenata održivog razvoja. Zato će NSOR do 2030. godine biti predstavljena u julu mjesecu na zasijedanju Političkog foruma na visokom nivou u okviru Savjeta UN-a za socijalna i ekonomska pitanja.

U skladu sa ovako koncipiranom NSOR do 2030. godine ocijenjeno je neophodnim da se Nacionalni savjet za održivi razvoj, klimatske promjene i integralno upravljanje obalnim područjem transformiše u Državni savjet za održivi razvoj.

Nacionalni savjet je razmotrio Nacionalnu strategiju aproksimacije u oblasti životne sredine i predložio Vladi Crne Gore da je usvoji kako bi njena implementacija odmah otpočela
.
Razmotren je i podržn i predlog za uspostavljanje Koordinacionog tijela za integralno upravljanje obalnim područjem koje će funkcionisati kao stalno stručno tijelo Nacionalnog savjeta. Na taj način biće unaprijeđena realizacija prioriteta u okviru održivog razvoja obalnog područja u skladu s Akcionim planom Nacionalne strategije integralnog upravljanja obalnim područjem Crne Gore usvojene juna mjeseca 2015. godine. Konstatovan je i napredak u pripremi Prijedloga Prostornog plana posebne namjene za obalno područje Crne Gore nakon javne rasprave završene u martu mjesecu o.g.
Na današnjoj sjednici posebna pažnja poklonjena je pitanju efikasne organizacije sistema upravljanja vodama, zaštiti ovog izuzetnog prirodnog resursa Crne Gore i stvaranju uslova za sprovođenje sveobuhvatnog i kontinuiranog praćenja kvaliteta voda. Posebno je akcentovan značaj uspostavljanja zajedničke prekogranične komisije za unapređenje saradnje Crne Gore i Albanije s aspekta održivog upravljanja resursima na području rijeke Bojane i Skadarskog jezera. opširnije
13.06.2016.

Predsjednik Crne Gore uputio telegram saučešća Predsjedniku SAD Baraku Obami
Danas je u povodu masovnog zločina u Orlandu Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović uputio telegram saučešća Predsjedniku SAD Baraku Obami. U telegramu se pored ostalog navodi:

U ima gradjana Crne Gore i lično upućujem Vam izraze najdubljeg saučešća u povodu užasnog zločina počinjenog u Orlandu. Crna Gora je u ovim tragičnim dogadjajima uz gradjane Sjedinjenih Američkih Država. Dijelimo bol porodica nevino stradalih.

Vrijednosti čitavog slobodnog svijeta su u tragediji u Orlandu bile meta neshvatljive mržnje i homofobije. Zato svi mi koji stojimo za vrijednosti slobode, demokratije i tolerancije moramo ostati ujedinjeni i nepokolebljivi u borbi protiv ideologija mržnje i netolerancije na kojim je utemeljen terorizam kao veliko zlo moderne civilizacije. opširnije
12.06.2016.

Čestitka predsjednika Vujanovića
Predsjednik Crne Gore čestitao je Dejanu Zlatičaninu titulu profesionalnog prvaka svijeta u lakoj kategoriji što je najveći uspjeh u istoriji crnogorskog boksa i veliki uspjeh crngorskog sporta. U čestitci je navedeno da je Zlatičanin pokazao kako se posvećenošću, odlučnošću i upornošću stiže do svjetskog vrha ali istovremeno kako se sa ponosom promoviše Crna Gora. Sve ljubitelje sporta i građane Crne Gore ispunio je zadovoljstvom i željom da svoju najveću svetsku sportsku vrijednost i dalje potvrđuje. opširnije
10.06.2016.

S A O P Š T E NJ E
Prenosimo sadržaj pisma koje je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović uputio Mitropolitu Crnogorske pravoslavne crkve Mihailu povodom otvorenog pisma CDU, CP i CDF od 09. juna 2016. godine:
Crnogorska pravoslavna crkva
Mitropolitu Crnogorske pravoslavne crkve Mihailu

Poštovani Mitropolite,

Otvorenim pismom Crnogorska demokratska unija, Crnogorski pokret i Crnogorski državotvorni forum od mene zahtijevaju da, u susret Vaseljenskom saboru, uputim pismo Vaseljenskom patrijarhu u kome bi tražio da se Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi potvrdi status koji je imala do 1918. godine.

Polazeći od sekularnog karaktera Crne Gore i odvojenosti države i crkve, te u tom smislu nemogućnosti Predsjednika Crne Gore da se uključuje u pitanje crkve, dostavljam Vam otvoreno pismo sa navedenom inicijativom. opširnije
SljedećiPrethodni
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora