17.04.2016.

Bon:Predsjednik Vujanović prisustvovao komemoraciji Genšeru
Danas je u Bonu Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović prisustvovao komemoraciji posvećenoj bivšem ministru vanjskih poslova SR Njemačke Hans Ditrihu Genšeru na kojoj su govorili Predsjednik SR Njemačke Joakim Gauk i bivši ministri vanjskih poslova SR Njemačke i Sjedinjenih Američkih Država Klaus Kinkel i Džeims Bejker.

Komemoraciji su uz najviše zvaničnike SR Njemačke prisustvovali i brojni zvaničnici iz drugih država i EU. opširnije
12.04.2016.

Mostar: Predsjednik Vujanović sa članovima Predsjedništva BiH
Predsjednik je imao bilateralni sastanak sa Predsjedavajućim predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, i članovima Predsjedništva Mladenom Ivanićem i Draganom Čovićem.

Nakon održanog sastanka Predsjednik Vujanović i Predsjedavajući Izetbegović su dali izjave za medije.

Predsjednik Vujanović je saopštio da je imao srdačan, prijateljski i vrlo konstruktivan sastank i da su konstatovali da možemo biti primjer regiona jer nemamo niti jedno otvoreno pitanje, a imamo vrlo širok prostor saradnje. Identifikovali smo prostore saradnje upravo u ovim oblastima o kojima je Predsjedavajući Izetbegović govorio.To je unapređenje infrastrukture koja može da se unaprijedi i bolja saradnja u oblasti energetskog sektora i uz potrebu da organizujemo, iniciramo i ohrabrimo sastanke preduzeća i preduzetnika koji bi iskoristili taj prostor dobrih političkih odnosa da i oni u ekonomskom smislu naprave boljitak naše komunikacije. Mi imamo nivo trgovačke razmjene koji može da se unaprijedi, imamo nivo turističke saradnje koji može da se unaprijedi i mi smo tu da u političkom smislu to ohrabrimo.

Ja sam iskoristio priliku da uputim čestitku BiH za aplikaciju za članstvo u EU i zaželio da se kandidatura dobije što prije i naravno ponudio ono što je iskustvo Crne Gore da se taj proces ubrza.Upravo smo završili jedan sadržajan sastanak sa Predsjednikom Crne Gore, gospodinom Vujanovićem. Ono o čemu je bio fokus jeste izgradnja infrastrukture. Jer izgradnjom brzih cesta, autoputa, željeznica, potpuno će se promijeniti mogućnosti, potpuno će se otvoriti jedna nova atmosfera stvoriti u regionu i evo u odnosima BiH i Crne Gore počećemo puno bolje, efektivnije da iskoristimo mogućnosti koje region ima. Dakle, brda na Balkanu treba probiti sa 50 do 100 tunela i sve će se izmijeniti u boljem smislu. To bi bila, otprilike, tema današnjeg razgovora. Bosna i Hercegovina je zainteresovana za izgradnju svake vrste infrastrukture između ostalog i za gasni tok TANAP i IAP. Pa smo u tom smislu danas se dogovorili da ponovo pokrenemo te inicijative i da se ide i na izgradnju, kao što rekoh, gasovoda. Jadransko-jonska cesta, pruga od Podgorice do Čapljine i tako dalje. opširnije
12.04.2016.

Mostar: Predsjednik Vujanović na otvaranju Međunarodnog sajma privrede
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović prisustvovao je u Mostaru 11. aprila manifestaciji “Večernjakov pečat’’, koja je organizovana pod visokim pokroviteljstvom Predsjedništva BiH.

Drugog dana posjete predsjednik Vujanović je učestvovao na 19. Međunarodnom sajmu privrede.

Predsjednik Vujanović se obratio učesnicima Međunarodnog sajma.

Poštovane visoke državne zvanice,
Cijenjeni izlagači,
Članovi diplomatskog kora,
Dame i gospodo,

Želim da se pridružim zadovoljstvu zbog održavanja mostarskog Međunarodnog sajma privrede i da iskažem osjećaj da ga doživljavam posebnim. Doživljavam ga, u ovoj prigodi, posebnim iz više razloga. Doživljavam ga posebnim što, očigledno, ove godine, po 19. put ima najveći broj izlagača. Posebnim jer je partner sajma Turska, koja nesumnjivo iskazuje potrebu većeg ekonomskog prisustva u našem regionu. Posebnim zbog ovako visokih državnih zvanica koje svojim prisustvom, a uvjeren sam, i preporukama, pokazuju da pitanje ekonomije predstavlja centralno pitanje našeg regiona. Dakle, moramo sve učiniti da bismo, a ekonomija to traži, razgovarali o sadašnjosti i budućnosti, i omogućili bolju trgovinsku saradnju i bolji investicioni ambijent. Mi smo tu da bi pomogli da se savladaju trgovinske barijere i da se dobiju nove trgovinske olakšice i našim preduzećima i preduzetnicima omoguće sadržajnije, lakše i intenzivnije veze. opširnije
08.04.2016.

Prag: Predsjednik Vujanović posjetio Institut Vaclav Klaus
Tokom zvanične posjete Češkoj Republici Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović posjetio je Institut Vaclav Klaus gdje ga je, njegov osnivač bivši predsjednik Češke Republike, upoznao da je ovaj institut posvećen širenju ideja slobode, slobodnog tržižta, demokratije i afirmacije tradicionalnih vrijednosti.

Iskazujući poštovanje prema ovom institutu Predsjednik Vujanović je naglasio značajan doprinos bivšeg predsjednika Češke Republike Vaclava Klausa bliskim odnosima dvije države. opširnije
07.04.2016.

Prag: Predsjednik Vujanović sa privrednicima
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i minister ekonomije Vladimir Kavarić danas su u Pragu razgovarali sa predstavnicima privrednih komora Crne Gore i Češke i privrednicima koji su u Pragu imali više sastanaka koji su bili posvećeni unapređenju ekonomskih odnosa posebno iz oblasti turizma, energetike i željezničke infrastrukture. opširnije
07.04.2016.

Prag: Predsjednik Crne Gore sa Premijerom Češke
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je uokviru zvanične posjete Češkoj Republici imao je sastanak sa predsjednikom Vlade Bohuslavom Sobotkom.

Predsjednik Vujanović je iskazao poštovanje Češkoj za snažnu i kontinuiranu podršku evropskim i evroatlanskim integracijama Crne Gore i očekivanje da će Češka Vlada predložiti a Parlament ratifikovati pristupni protokol Crne Gore za NATO odmah nakon njegovog usvajanja.

Predsjednik je kazao da dobra ekonomska saradnja može značajno da se unaprijedi posebno u sferi turizma i energetike kao i nastavak saradnje u modernizaciji željezničke infrastructure. Ocijenio je korisnim organizaciju biznis foruma dvije države koja bi bila posvećena isključivo saradnji u oblasti turizma.

Predsjendik Vlade Bohuslav Sobotka je saopštio visoke ocjene naših integraacionih uspjeha iskazujući spremnost da odmah predlože ratifikaciju pristupnog protokola za članstvo Crne Gore u NATO-u. Sagasio se sa ocjenom da ekonosmsku saradnju treba unapređivati, ističući da Vlada Češke to makimalno ohtabri. Konstatovao je da bi organizacija turističkog biznis foruma bila korisna i da bi je trebalo organizovati što prije. Iskazao je spremnost da u okviru Vlade ubrza procedure usaglašavanja ugovora o pratnerstvu sa kompanijom Škoda Praha kako bi se što prije otpočelo sa izgradnjom drugog bloka Termoelektrane Pljevalja. Naglasio je da je Crna Gora dobar primjer regiona što značajno utiče na ekonomsku stabilnost i razvoj. opširnije
06.04.2016.

Prag: Konferencija za novinare Predsjednika Vujanovića i Zemana
Predsjednici Vujanović i Zeman danas su se nakon održanog sastanka obratili medijima.

Predsjednik Vujanović je izrazio posebno zadovoljstvo Češkoj Republici i rekao da su imali vrlo otvorene i vrlo konstruktivne razgovore i konstatovali veliku bliskost dvije države. Ovo bila prilika da se zahvalim predsjedniku Zemanu i prijateljskoj Češkoj Republici za podršku Crnoj Gori za naše evropske i evroatlantske integracije. Da iskažem poštovanje za spremnost Češke Republike koja nas i nadalje podržava u integracijama, posebno u odnosu na NATO integracije, koje se sada nalaze u završnoj fazi prijema Crne Gore u članstvo. Iskazao sam očekivanje da će prijateljska Češka Republika biti među prvim zemljama koja će ratifikovati Pristupni protokol o učlanjenju Crne Gore u NATO.

Predsjednik Zeman je upravo nabrojao najvažnije prostore ekonomske saradnje dvije države. Izuzetno smo zadovoljni saradnjom u oblasti rekonstrukcije i modernizacije željezničke infrastrukture, gdje je Češka izvozna banka finansirala tu rekonstrukciju sa oko 100 miliona eura, gdje su dvije vrijedne češke kompanije obavile samu rekonstrukciju i modernizaciju, i završile jedan važan koridor u Crnoj Gori između Podgorice i Nikšića između glavnog grada i jednog od industrijskih centara Crne Gore, čime se napravila kvalitetna željeznička konekcija između dva grada. Ovakav uspjeh angažmana i češke banke i čeških firmi upravo je najbolja preporuka za dalju saradnju u ovoj oblasti. Razgovarali smo i o saradnji u energetskom sektoru i partnerstvo sa Škoda Praha koja bi trebala da bude graditelj ’’Termoelektrane’’ u Pljevljima. Iskazali smo očekivanje da će međudržavni ugovor, koji treba da se zaključi između dvije vlade i ratifikuju dvije skupštine, biti završen što prije i da će Škoda Praha dobiti mogućnost što skorije da počne izgradnju te ’’Termoelektrane’’.

Saglasili smo se da je turizam važna oblast naše saradnje. Mi smo u Crnoj Gori veoma zainteresovani da u turističkim posjetama imamo što više naših prijatelja iz Češke. I u okviru sastanka privrednika koji će se održati u povodu moje zvanične posjete Češkoj, i u organizaciji dva ministarstva i dvije privredne komore, razgovaraće se upravo o ovim temama, i o mogućnosti daljeg razvoja naših ekonomskih odnosa.

Želim na kraju da se još jednom zahvalim predsjedniku Zemanu na pozivu, na ovoj zaista izvanrednoj posjeti, uvjeren da će ona biti snažan doprinos naše dalje saradnje i afirmacije bliskosti.Predsjednik Zeman je istakao da Češka Republika u potpunosti podržava nastojanje Crne Gore da postane punopravna članica EU i članica NATO-a. Mi visoko cijenimo uspjehe koje je na tom putu do sada Crna Gora postigla.

Želim reći da sam imao priliku da razgovaramo sa svojim prijateljima koji su posjetili više puta Crnu Goru i koji su otkrili da je to mjesto koje je divno za život. Dosta čeških turista zadnjih godina ide u Crnu Goru, i nadam se da će Vaša posjeta doprinijeti povećanju broja turista. Razgovarali smo i o ekonomskim odnosima, osim turizma, razgovarali smo i o značajnom projektu izgradnje Drugog bloka ’’Termoelektrane’’ Pljevlja, gdje je Škoda Praha strateški partner, pa i o revitalizaciji željezničke pruge i o isporuci turbina za Hidroelektranu.

Dozvolite da ponovim ono što sam do sad već rekao predsjedniku Vujanoviću. Rijetko kada sam se sreo sa predsjednikom čija bi politička karijera bila toliko slična sa mojom. Toliko je bila slična njegova i moja politička karijera. I jedan i drugi smo bili predsjednici parlamenta, i jedan i drugi smo bili predsjednici vlade. Sada smo i jedan i drugi predsjednici država. Ali moram priznati da je gospodin Predsjednik u prednosti, jer je on i pored svih tih funkcija bio ministar unutrašnjih poslova. opširnije
06.04.2016.

Predsjednik Crne Gore u zvaničnoj posjeti Češkoj Republici
Predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića koji boravi u zvaničnoj posjeti Češkoj Republici danas je u Pragu dočekao Predsjednik Češke Republike Miloš Zeman uz najviše državne i vojne počasti.

Predsjednici Vujanović i Zeman su nakon odvojenog sastanka imali i sastanak sa delegacijama u kojima su učestvovali ministar ekonomije Crne Gore Vladimir Kavarić i minister industrije i trgovine Češke Republike, Jan Mladek.

Predsjednici su konstatovali da partnerstvo Crne Gore i Češke u pristupnim pregovorima za EU i NATO će se nastaviti uz poseban značaj završne faze pristupanja NATO-u. Saglasili su se da visok nivo ekonomske saradnje u oblasti rekonstrukcije i modernizacije željezničke infrastrukture stvara prostor za nastavak tog partnerstva, i da tradicionalna bliskost građana dvije države predstavlja osnov za dalji razvoj turizma. Iskazali su očekivanje da bi zaključenje međudržavnog ugovora za partnerstvo sa Češkom kompanijom Škoda Praha stvorilo temelj za kvalitetniju saradnju u oblasti energetike. Takođe su iznijeli uvjerenje da će sastanak privrednika koji se organizuje u okviru zvanične posjete Predsjednika Vujanovića, dodatno ohrabriti i unaprijediti privrednu saradnju Crne Gore i Češke. opširnije
04.04.2016.

Predsjednik Vujanović primio predstavnike studenata povodom 4. aprila – Dana studenata
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je povodom 4. aprila – Dana studenata primio predstavnike studenata tri univerziteta u Crnoj Gori i fakulteta za državne i evropske studije.

Čestitajući studentima praznik predsjednik Vujanović je istakao značaj obrazovanja u sveri društvenog razvoja, naglašavajući permanentnu potrebu podizanja kvaliteta studiranja i studentskog standarda. U tom kontekstu Predsjednik je istakao zadovoljstvo realizacijom projekata u okviru kojih su u kontinuitetu popravljani uslovi stanovanja u sedam učeničko – studentskih domova, zaključno sa adaptacijom druge faze Novog studentskog doma u Podgorici. Potenciran je i značaj izgradnje Sportskog i kulturnog centra Univerziteta Crne Gore čime su stvoreni uslovi za značajno unaprijeđenje kulturnog i sportskog života studentske populacije.Takođe je istaknut značaj činjenice da je studentska populacija neposredni akter kreiranja politike visokog obrazovanja čime se poštuje jedan od temeljnih reformskih principa koji podrazumijeva uključivanje studenata kao ključnih partnera u obrazovni proces.

Predstavnici tri univerziteta i FDES-a upoznali su Predsjednika sa programskim aktivnostima na planu unapređenja i razvoja studentskog života. Sa aspekta zapošljavanja naglašena je neophodnost usklađivanja potreba tržišta rada sa upisnom politikom i studijskim programaima.

Univerzitet Crne Gore su na sastanku predstavljali: Miloš Pavićević, Miloš Vujošević, Dražen Gazivoda, Miloš Milić; UDG: Nikola Bošković, Zoran Dabetić; Univerzitet Mediteran: Tomislav Turanjanin, Aleksandra LJumović; Fakultet za državne i evropske studije: Matija Đurđevac.

Na sastanku je učestvovao i ministar prosvjete Predrag Bošković. opširnije
02.04.2016.

Predsjednik Vujanović prisustvovao svečanoj sjednici SO Ulcinj
Pitanje novinara: Vjerujete li Vi da će ova široka koalicija uroditi plodom?

Odgovor Predsjednika: Apsolutno sam uvjeren i vrlo se radujem i mislim da je ona dobar primjer zajedničkog djelovanja u interesu Ulcinja . Veoma pozdravljam ono što su prioriteti koje je predsjednik saopštio. Imali smo kratak razgovor prije svečane sjednice i jako je bitno da je finansijska konsolidacija prioritet. Da se već za ovako kratko vrijeme uspjelo u isplaćivanju određenih obaveza sa dobrom perspektivom za sve dugove koji opterećuju Opštinu kako bi se što prije servisirali. Da se ovo o čemu je predsjednik Cungu govorio nastavi sa afirmacijom jednog dobrog investicionog ambijenta. Ulcinj ima sjajne resurse i vrlo je važno da se privuče što više investitora i što više ljudi iz dijaspore Ulcinja. Oni su nesumnjivo raspoloženi da ulože ovdje. Treba naći ono što su stimulansi za njihovo ulaganje, iskoristiti ono što su vrijednosti Ulcinja, da se na jednoj krajnje profitnoj osnovi obezbijedi razvoj Ulcinja. Takođe me raduje da su odlučili da ove godine ne idu sa širokim kapitalnim investicijama sa nivoa budžeta opštine, nego da se opredijele da se u komunalnom smislu što bolje pripremi sezona i da se nastavi jedan dobar trend dobre turističke ponude Ulcinja, koja predstavlja tradiciju Ulcinja i koja će vjerujem pomoći budžet da se što prije konsoliduje.

Čestitajući svima u Ulcinju, Dan opštine, uvjeren sam da će građani i građanke Ulcinja, odbornici i predsjednik Skupštine i predsjednik Opštine da ostvare ono što je nesumnjivo bilo planirano. opširnije
26.03.2016.

Predsjednik Vujanović uputio čestitku povodom katoličkog Uskrsa
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović uputio je čestitku povodom velikog praznika katoličkog Uskrsa, Nadbiskupu barskom Zefu Gašiju, Biskupu kotorskom Iliji Janjiću, sveštenstvu i svim vjernicima i vjernicama katoličke vjeroispovijesti u Crnoj Gori.

“Povodom Uskrsa, Vama, svještenstvu i svim vjernicima i vjernicama katoličke vjeroispovijesti najsrdačnije čestitam praznik, uz iskrene želje da, u miru, blagostanju i spokojstvu proslavite ovaj veliki dan koji svojim svevremenim porukama budi najplemenitije u nama i afirmiše neprolazne civilizacijske vrijednosti.

Želim u ovim uzvišenim danima da ljubav, solidarnost i zajedništvo ispune sve domove i budu putokaz vječnim etičkim vrijednostima na kojima počivaju temelji našeg društva i civilizacije. Nadahnuti porukama čovjekoljublja, koje nosi veliki praznik, istrajmo u afirmaciji vrline, međuljudskom poštovanju i razumijevanja. Iskrenim zajedništvom i uvažavanjem različitosti čuvajmo jedni druge na putu srećne budućnosti naše zajedničke domovine Crne Gore.

U to ime još jednom Vam čestitam Uskrs- veliki hrišćanski praznik“, kaže se u čestitki predsjednika Vujanovića. opširnije
25.03.2016.

Novoimenovana ambasadorka Venecuele predala akreditivna pisma Predsjedniku Crne Gore
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u rezidenciji na Cetinju akreditivna pisma novoimenovane izvanredne i opunomoćene ambasadorke Bolivarske Republike Venecuele, Oriette Caponi, koja će svoju dužnost u Crnoj Gori obavljati na nerezidentnoj osnovi.

Predsjednik Vujanović je iskazao zadovoljstvo stupanjem na dužnost ambasadorke Caponi koja je prva ambasadorka Venecuele u Crnoj Gori uz očekivanje njene uspješne diplomatske misije. Crna Gora i Venecuela nemaju zaključene međudržavne ugovore koji su osnov kvalitetne saradnje pa je Predsjednik predložio da se preko nadležnih ministarstava takvi ugovori zaključe uz ispitivanje prostora za međusobnu saradnju u svim oblastima posebno u sferi ekonomije.

Ambasadorka Oriette Caponi je saopštila uvjerenje da će tokom njene diplomatske misije odnosi dvije države biti značajno unaprijeđeni, konstatujući da postoji širok prostor saradnje koji treba iskoristiti u zajedničkom interesu. opširnije
25.03.2016.

Predsjednik Crne Gore primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora DNR Koreje u Crnoj Gori
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u rezidenciji na Cetinju akreditivna pisma novoimenovanog izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Demokratske Narodne Republike Koreje, Cha Kon Il-a, koji će svoju dužnost u Crnoj Gori obavljati na nerezidentnoj osnovi.

Predsjednik Vujanović je upoznao novoimenovanog ambasadora sa spoljno političkim prioritetima Crne Gore detaljno predstavljajući proces pristupanja EU kao i našu spremnost da uvažimo spoljno političke prioritete EU. U tom smislu Crna Gora podržava EU u njenom stavu prema DNR Koreji upućujući na potrebu njene pune saradnje sa Kancalarijom visokog komesara za ljudska prava i specijalnog izvjestioca za stanje ljudskih prava.

Ambasador Cha Kon Il saopštio je javnosti poznate državne stavove DNR Koreje o njihovoj aktuelnoj situaciji. opširnije
25.03.2016.

Predsjednik Vujaović primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Vijetnam u Crnoj Gori
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u rezidenciji na Cetinju akreditivna pisma novoimenovanog izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Socijalističke Republike Vijetnam, Tan Thanh Cong -a, koji će svoju dužnost u Crnoj Gori obavljati na nerezidentnoj osnovi.

Predsjednik Vujanović je iskazao potrebu daljeg jačanja ugovorne baze dvije države kako bi se uz dobre političke odnose uspostavila i kvalitetna ekonomska saradnja. Ocijenio je da postoji zajednički interes da se provjere mogućnosti ekonomske saradnje korišćenjem resursa dvije države za uspostavljanje kvalitetnih ekonomskih partnerstava.

Ambasador Tan Thanh Cong je konstatovao da Crna Gora ima vrijedna prirodna i ekonomska bogatstva i da predstavlja značajnu turističku destinaciju u našem regionu te da bi trebalo učiniti sve da se iskoriste mogućnosti saradnje dvije države čemu će on posvetiti svoju misiju. opširnije
22.03.2016.

Telegram saučešća Predsjednika Vujanovića kralju Belgije Filipu
Primite izraze mog najdubljeg saučešća u povodu terorističkih napada u Briselu sa brojnim ljudskim žrtvama.

Građani Crne Gore dijele bol građana Belgije i porodica žrtava osuđujući ove brutalne terorističke napade.

Nadam se da će svi počinioci ovih teških zločina biti privedeni pravdi. Terorizam se mora iskorijeniti za dobro svih u zajedničkoj i urgentnoj međunarodnoj akciji. opširnije
SljedećiPrethodni
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora