25.03.2016.

Novoimenovana ambasadorka Venecuele predala akreditivna pisma Predsjedniku Crne Gore
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u rezidenciji na Cetinju akreditivna pisma novoimenovane izvanredne i opunomoćene ambasadorke Bolivarske Republike Venecuele, Oriette Caponi, koja će svoju dužnost u Crnoj Gori obavljati na nerezidentnoj osnovi.

Predsjednik Vujanović je iskazao zadovoljstvo stupanjem na dužnost ambasadorke Caponi koja je prva ambasadorka Venecuele u Crnoj Gori uz očekivanje njene uspješne diplomatske misije. Crna Gora i Venecuela nemaju zaključene međudržavne ugovore koji su osnov kvalitetne saradnje pa je Predsjednik predložio da se preko nadležnih ministarstava takvi ugovori zaključe uz ispitivanje prostora za međusobnu saradnju u svim oblastima posebno u sferi ekonomije.

Ambasadorka Oriette Caponi je saopštila uvjerenje da će tokom njene diplomatske misije odnosi dvije države biti značajno unaprijeđeni, konstatujući da postoji širok prostor saradnje koji treba iskoristiti u zajedničkom interesu. opširnije
25.03.2016.

Predsjednik Crne Gore primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora DNR Koreje u Crnoj Gori
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u rezidenciji na Cetinju akreditivna pisma novoimenovanog izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Demokratske Narodne Republike Koreje, Cha Kon Il-a, koji će svoju dužnost u Crnoj Gori obavljati na nerezidentnoj osnovi.

Predsjednik Vujanović je upoznao novoimenovanog ambasadora sa spoljno političkim prioritetima Crne Gore detaljno predstavljajući proces pristupanja EU kao i našu spremnost da uvažimo spoljno političke prioritete EU. U tom smislu Crna Gora podržava EU u njenom stavu prema DNR Koreji upućujući na potrebu njene pune saradnje sa Kancalarijom visokog komesara za ljudska prava i specijalnog izvjestioca za stanje ljudskih prava.

Ambasador Cha Kon Il saopštio je javnosti poznate državne stavove DNR Koreje o njihovoj aktuelnoj situaciji. opširnije
25.03.2016.

Predsjednik Vujaović primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Vijetnam u Crnoj Gori
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u rezidenciji na Cetinju akreditivna pisma novoimenovanog izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Socijalističke Republike Vijetnam, Tan Thanh Cong -a, koji će svoju dužnost u Crnoj Gori obavljati na nerezidentnoj osnovi.

Predsjednik Vujanović je iskazao potrebu daljeg jačanja ugovorne baze dvije države kako bi se uz dobre političke odnose uspostavila i kvalitetna ekonomska saradnja. Ocijenio je da postoji zajednički interes da se provjere mogućnosti ekonomske saradnje korišćenjem resursa dvije države za uspostavljanje kvalitetnih ekonomskih partnerstava.

Ambasador Tan Thanh Cong je konstatovao da Crna Gora ima vrijedna prirodna i ekonomska bogatstva i da predstavlja značajnu turističku destinaciju u našem regionu te da bi trebalo učiniti sve da se iskoriste mogućnosti saradnje dvije države čemu će on posvetiti svoju misiju. opširnije
22.03.2016.

Telegram saučešća Predsjednika Vujanovića kralju Belgije Filipu
Primite izraze mog najdubljeg saučešća u povodu terorističkih napada u Briselu sa brojnim ljudskim žrtvama.

Građani Crne Gore dijele bol građana Belgije i porodica žrtava osuđujući ove brutalne terorističke napade.

Nadam se da će svi počinioci ovih teških zločina biti privedeni pravdi. Terorizam se mora iskorijeniti za dobro svih u zajedničkoj i urgentnoj međunarodnoj akciji. opširnije
21.03.2016.

Državni savjet za sprečavanje zloupotrebe droge
Danas je u Podgorici, u JU za smještaj rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci, održana sjednica Državnog savjeta za sprječavanje zloupotrebe droge kojom je predsjedavao predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

Državni savjet je razmotrio Informaciju Ministarstva zdravlja o dosadašnjem radu Državnog savjeta za spriječavanje zloupotrebe droge i konstatovao da su inicijativom savjeta formirane kancelarije za prevenciju narkomanije u 11opština čime je, uz postojeće, kompletirana mreža ovih kancelarija na lokalnom nivou. Kancelarije su tokom 2015 god. imale intezivne preventivno edukativne aktivnosti usmjerene na vrlo široku populaciju. Javna ustanova za smještaj rehabilitaciju i resicijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci u Podgorici imala je edukativne aktivnosti u 40 srednjih škola a opsežno učešće u preventivno edukativnim aktivnostima imali su predstavnici Ministarstva zdravlja, Uprave policije i Specijalne bolnice za psihijatriju u Kotoru. Državni savjet je konstatovao nužnost nastavka i inteziviranja ovih preventivno edukativnih aktivnosti uz potrebu daljeg jačanja i afirmacije lokalnih kancelarija za prevenciju narkomanije i njihovu intezivniju saradnju sa nadležnim državnim organima i civilnim sektorom. Državni savjet je iskazao poštovanje za aktivnosti nevladinih organizacija u sprečavanju zloupotrebe droge istrajavajući na stavu da je nužno da se neposrednije povezuju sa opštinskim kancelarijama za prevenciju narkomanije i zajedno sa njima djeluju. Predložena je dodatna aktivnost na formiranju Kancelarije za drogu i jačanja Odeljenja za drogu u Ministarstvu zdravlja bez ozira na to što je širinom djelovanja državnih organa njihov obim aktivnosti adekvatno obuhvaćen. opširnije
18.03.2016.

Predsjednik Crne Gore sa Njihovim Kraljevskim Visočanstvima
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović danas je sa suprugom upriličio svečani doček uz najvaće državne i vojne počasti Njihovim Kraljevskim Visočanstvima Princu od Velsa i Vojvotkinji od Kornvola, koji borave u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Ceremonija svečanog dočeka, Njihovim Kraljevskim Visočanstvima ukazana je ispred Rezidencije Predsjednika Crne Gore na Cetinju.

Nakon razgovora domaćina sa kraljevskim parom, održan je zvaničan sastanak delegacija, kojem je prisustvovao potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić.

Predsjednik Vujanović je iskazao poštovanje kraljevskoj dinastiji, koja je priznala nezavisnu Crnu Goru, odmah nakon Berlinskog Kongresa, upućujući visoku delegaciju u Crnu Goru , kao iskaz prijateljstva i naklonosti. U delegaciji je bio i princ Džordž V, koji je postao kralj Ujedinjenog kraljevstva. Takođe je iskazao poštovanje za priznanje obnovljene nezavisnosti Crne Gore, kao i za snažan doprinos našim evropskim i evroatlanskim integracijama.

Princ od Velsa je saopštio da je njegova posjeta državama Balkana, posvećena miru , pomirenju i razvoju. Takođe je rekao, da vrlo vrednuje što je Crna Gora afirmisala međunacionalni sklad i harmoniju. Iskazao je i očekivanje da će Crna Gora i nadalje doprinositi stabilnosti regiona. opširnije
15.03.2016.

Održana sjednica Odbora za obilježavanje 1000 godina od smrti kneza Vladimira Dukljanskog - Svetog Vladimira
Danas je u Podgorici održana sjednica Odbora za obilježavanje 1000 godina od smrti kneza Vladimira Dukljanskog - Svetog Vladimira.

Na sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik Crne Gore Filip Vujanović razmatran je program aktivnosti za obilježavanje ovog značajnog jubileja. Prijedlog, koji je utvrđen u saradnji državnih i lokalnih organa, ali i naučnih institucija i organizacija odvijaće se tokom cijele godine u svim gradovima Crne Gore.

Poseban akcenat će biti na povezivanju programa kojima će se obilježiti dva važna jubileja, 10 godina od obnove nezavisnosti Crne Gore i 1000 godina od smrti kneza Vladimira Dukljanskog, čime će se naglasiti hiljadugodišnja državnost Crne Gore. Zaključeno je i da je ovaj jubilej dobra prilika za dodatnu inicijativnost prema regionu, kako bi u saradnji sa stručnjacima iz susjednih zemalja realizovali što kvalitetniji program.

Na kraju, predsjednik Vujanović je pozvao članove odbora da aktivno učestvuju u njegovom kreiranju i realizaciji programskih aktivnosti. opširnije
14.03.2016.

Telegram saučešća predsjednika Vujanovića predsjedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu
„Molim Vas da primite moje iskreno saučešće u povodu terorističkih napada u Ankari, koji su izazvali tragediju sa gubitkom brojnih ljudskih života.

Građani Crne Gore su duboko potreseni ovom tragedijom i dijeli bol porodica i građana Turske.

Ovi napadi su tragično podsjećanje da je terorizam velika prijetnja miru i stabilnosti kao našim zajedničkim vrijednostima. To zahtijeva da sve države ujedine napore kako bi ove vrijednosti trajno sačuvali“. opširnije
10.03.2016.

Azerbejdžan: Predsjednik Vujanović na Globalnom Baku Forumu
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović učestvovao je danas na 4. Globalnom Baku Forumu gdje se obratio učesnicima Foruma.

Prenosimo izlaganje Predsjednika Vujanovića:

Vaše ekselencije,
Dame i gospodo,
Cijenjeni učesnici Foruma

Želim da iskažem zahvalnost Nizami Ganjavi internacionalnom centru za izvanrednu organizaciju četvrtog Globalnog Baku foruma. Djelo Nizami Ganjavija, slavnog poete širokog obrazovanja, u XII vijeku je promovisalo vrijednosti mira, poštovanja i tolerancije među državama i narodima i razumijevanja različitih kultura. Ove poruke su i univerzalne i svevremene. One su putokaz i za rješavanje aktuelnih kriza i izazova. Realnost ratnih sukoba, migracije, terorizam, ekonomska kriza i klimatske promjene obavezuju na globalni odgovor i djelovanje.

Iskustva postizanja mira u Prvom i Drugom svjetskom ratu trajan su uput za rješavanje svih ratnih sukoba koji bi mogli da ugroze globalni mir. Velika odgovornost je, prije svega, na velikim državama koje zajedničkom vizijom treba da obezbjede globalne vrijednosti i razvoj. Mir nema alternativu i vrijednost je za sve. Da bi bio trajan i stabilan stvorene su i UN i EU. Utemeljene i na humanosti i na solidarnosti koje obavezjuju da se obezbijedi utočište onima koji napuštaju svoju državu zbog ugroženosti života ratom. Da im se omogući da se vrate u svoje države kada se u njih vrati mir. Da se u njihovim državama stvaraju uslovi za ekonomski kvalitetan i dostojanstven život. Upravo je to ambicija nedavnog načelnog dogovora EU i Turske.

Globalizovani svijet zahtjeva globalnu akciju. Ona podrazumijeva regionalni razvoj i stabilnost ali jednako tako i povezivanje regiona. Razlika u razvoju pojedinih regiona znači izazov nestabilnosti i svakako rizik migracija. Upravo ovdje u Azerbejdzanu afirmisaću kapitalno vrijedan projekat gasovoda koji povezuje Aziju i Evropu, a posebno Kaspijski region i Balkan. Projekat gasovoda TANAP, TAP i JAP obezbedjuje energetsku povezanost ovih prostora ali istovremeno i stabilnost i razvoj. Nesumnjivo je da je po svom značaju za ove prostore, sa pravom, vrednovan kao energetski projekat vijeka.

Međunarodna zajednica je prošle godine dokazala da može da se dogovori o najosjetljivijim pitanjima kvaliteta života i razvoja. Agende za održivi razvoj UN do 2030 godine i Sporazum o klimatskim projenama u Parizu postali su temelj zajedničkog djelovanja čovječanstva. Ostvarivanje agende UN je u funkciji prevazilaženja siromaštva, neobrazovanja, rodne neravnopravnosti. Sporazum u Parizu treba da zaštiti čovječanstvo od velikih rizika klimatskih promjena. Obaveza je svih država međunarodne zajednice da svojim odgovornim odnosom daju doprinos u ostvarivanju ovih kapitalnih vrijednosti. Crna Gora, kao članica UN i brojnih međunarodnih organizacija, biće posvećena ovoj misiji dajući svoj doprinos miru i razvoju.

Na kraju, kao i uvjek, želim da naglasim veliku potrebu čovječanstva za uvažavanjem razlika među ljudima i kulturama, posebno religijskim. Znamo da je tokom istorije religija zloupotrebljavana po matrici – sve što je stvoreno za čovjeka može biti upotrebljeno protiv njega. Iako svojom suštinom i porukama sve religije afirmišu mir i suživot, ljubav i praštanje, zloupotreba religija produkovala je brojne patnje i zločine. Svjedoci smo kako religija može biti zloupotrijebljena u terorističkim napadima što postaje ozbiljan globalni problem. Stoga je važno snažiti međuvjersku toleranciju koja harmonizuje odnose u drštvima i vjerske raznolikosti. Danas, više nego ikada, moramo uvažavati jedni druge i pravo slobodnog vjerskog opredjeljenja. Konačno, to je uslov vjerske tolerancije.


Forum koji se održava pod nazivom “Prema multipolarnom svijetu” okupio je veliki broj Predsjednika i Premijera država kao i drugih visokih zvanica. opširnije
09.03.2016.

Baku: Predsjednici Vujanović - Alijev
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović doputovao je danas u Azerbejdžan gdje će učestvovati na 4. Globalnom Baku forumu. Odmah po dolasku Predsjednik Vujanović se sastao sa predsjednikom Azerbejdžana Ilahnom Alijevim.

Predsjednik Vujanović je konstatovao veoma sadržajne i intezivne odnose dvije države, uz postojanje kvalitetne ugovorne baze, za dalje unapređenje ukupnih odnosa. Istakao je važnost dobre dinamike realizacije projekta azerbejdžanskog SOKAR-a koji će biti dio globalno poznatog turističkog brenda One end Only uz zadovoljstvo da je nedavno potpisan ugovor o daljoj izgradnji ovog turističkog kompleksa sa uglednom italijanskom kompaniom Impresa Pizzarotti.
Predsjednik je takođe naglasio poseban značaj dobijanja licence za rad Azmont banke čije skoro otvaranje će dalje ohrabriti ekonomsku saradnju dvije države. Iskazao je očekivanje dobre dinamike izgradnje gasnog koridora čiji Jadransko-jonski krak obezbjeđuje snadbijevanje Crne Gore ovim važnim energentom.

Predsjednik Alijev se saglasio da su dvije države ostvarile visok kvalitet saradnje i da postoji prostor posebno u sferi ekonomije za njihovo dalje unapređenje. Iskazao je očekivanje razvoja saradnje i u obalasti turizma imajući u vidu sve veće interesovanje turista iz Azerbejdžana da posjete Crenu Goru. Posebno je ocijenio vrijednim aktivnosti međuvladine komisije dvije države koja će dalje kreirati i ohrabrivati saradnju. opširnije
04.03.2016.

Predsjednik Vujanović primio Predsjedavajućeg Vojnog komiteta NATO-a
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas Predsjedavajućeg Vojnog komiteta NATO-a, generala Petr Pavel-a.

Predsjednik Vujanović je iskazao zadovoljstvo posjetom generala Pavel-a, doživljavajući je kao uvažavanje Crne Gore u procesu pristupanja NATO-u, a nakon nedavno uspješno završenih pristupnih pregovora. On je saopštio i očekivanje prihvatanja Protokola o pristupanju, čime će se steći uslovi za ratifikaciju poziva u parlamentima država članica, što je uslov članstva Crne Gore u ovom vojno-političkom savezu.

General Pavel je, čestitajući Crnoj Gori na pozivu za učlanjenje u NATO, saopštio visoke ocjene dostignutih standarda NATO-a i uvjerenje dobre dinamike ostvarenja punog članstva u NATO-u. U ime Vojnog Komiteta NATO-a on je iskazao spremnost za maksimalnu podršku Crnoj Gori, ocjenjujući da članstvo Crne Gore u NATO-u predstavlja doprinos regionalnoj stabilnosti. opširnije
03.03.2016.

Saopštenje za javnost
Objavljujemo odgovor predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića hirurzima Kliničkog centra Crne Gore povodom dopisa koji su uputili Predsjedniku 02. marta 2016. godine.

U povodu Vašeg dopisa od 2. marta 2016. godine, obavještavam Vas o sljedećem:

Kao što Vam je poznato Predsjednik države proglašavajući zakon procjenjuje samo unutrašnju saglasnost njegovih odredbi, a sadržaj opredjeljuju predlagač i Skupština koja usvaja zakon.

Uvažavajući poseban značaj Vaše profesije, obavio sam razgovor sa ministrom zdravlja prof. dr Budimirom Šegrtom koji mi je saopštio da je upoznat sa Vašim očekivanjem koje će razmotriti sa maksimalnom odgovornošću.


Služba za odnose sa javnošću Predsjednika Crne Gore opširnije
27.02.2016.

S A O P Š T E NJ E
Povodom jubileja 30 godina Crans Montana Foruma u Ženevi je 26. februara 2016. godine uručen orden Crnogorske zastave prvog reda njegovom osnivaču i počasnom predsjedniku Žan Pol Karteronu. Orden je u ime Predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića uručila Stalni predstavnik Crne Gore pri Svjetskoj trgovinskoj organizaciji ambasadorka Zorica Marić Djordjević, u prisustvu brojnih zvanica iz diplomatskog kora i poslovne zajednice Švajcarske.

Dugogodišnji napori Ambasadora Karterona posvećeni miru i stabilnosti prepoznati su na prostoru Balkana u kome je promovisao i projekte ekonomskog povezivanje i bezbjednosti preko multiraletarnih organizacija UNID-a i UNESCO-a.

Ambasador Karteron je za svoje zasluge i rezultate u širenju medjunarodne saradnje dobio brojna priznanja i 35 visokih odlikovanja koje su mu dodijelili predsjednici država, vlada i internacionalnih organizacija. opširnije
24.02.2016.

Predsjednik Vujanović primio ambasadora Islamske Republike Iran
Danas je Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio ambasadora Islamske Republike Iran gospodina Majid Fahim Pour-a.

Predsjednik Vujanović je je saopštio da Crna Gora pozdravlja ukidanje sankcija Iranu koje je usljedilo nakon pozitivnih ostvarenja u implementaciji obaveza iz Zajedničkog sveobuhvatnog plana aktivnosti, potpisanog u Beču sredinom prošle godine. Konstatujući da postoji širok prostor unapređenja bilateralne saradnje, posebno u sferi ekonomije, Predsjednik je podržao razgovore o mogućnostima saradnje u oblasti turizma, koje su već inicirane u komunikaciji sa našim Minstarstvom turizma i održivog razvoja.

Ambasador Pour iskazao je interes Irana za što skorije potpisivanje međudržavnih ugovora sa Crnom Gorom, kao i za utvrđivanje prostora u kojima bi se ta saradnja realizovala. U tom smislu je ocjenio da bi bilo neophodno da se što prije organizuje posjeta predstavnika Vlade i Privredne komore Iranu. opširnije
19.02.2016.

Predsjednik Vujanović primio ministra vanjskih i evropskih poslova Hrvatske
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u Podgorici, ministra vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Mira Kovača.

Predsjednik Vujanović je iskazao poštovanje Hrvatskoj za podršku Crnoj Gori za njenjim evropskim i evroatlanskim integracijama sa uvjerenjem da će se ona nastaviti radi obezbjeđenja dobre dinamike tih integracija. Predsjednik je ocijenio bilateralne odnose sadržajnim i intezivnim posebno ukazujući na vrijednost zajedničkih projekata posebno u oblasti saobraćajne i energetske infrastrukture. Ukazao je na poseban značaj manjina koji su snažan most saradnje dvije države te zadovoljstvo da državna politika Crne Gore i Hrvatske tome poklanja naročitu pažnju.

Ministar Kovač je naglasio da je Crna Gora dobar primjer uspješnih integracionih procesa i da će Hrvatska nastaviti da je podržava i promoviše vrijednosti tih integracije Crne Gore u EU i NATO-u. Posebno je naglasio značaj Jadransko-jonskog auto puta koji obezbjeđuje veću dostupnost u regionu, a za Hrvatsku i Crnu Goru bolju turističku i ukupnu ekonomsku valorizaciju. Uz iskazivanje zadovoljstva bilateralnim odnosima konstatovao je da postoji prostor za njihovo unapređenja čemu se trebaju posvetiti obije države. opširnije
SljedećiPrethodni
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora