01.06.2016.

Sofija: Predsjednik Vujanović na Samitu šefova država i vlada Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović učestvovao je danas u Sofiji na Samitu šefova država i vlada Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi(SEECP).

Za vrijeme sastanka na najvišem nivou usvojena je i jubilarna deklaracija koja odražava dostignuća Procesa u protekle dvije decenije. Poseban akcenat u deklaraciji je dat zajedničkom radu u cilju budućeg razvoja regiona.

Prenosimo govor Predsjednika Vujanovića:

Ekselencije,
Dame i Gospodo,

Prije svega želim da čestitam Predsjedniku Plevnelievu i našim prijateljima iz bugarskih institucija na uspješnom predsjedavanju Inicijativom sa motom „SEECP – ključ za regionalnu saradnju tokom posljednjih 20 godina“, te da im se zahvalim na izuzetnoj organizaciji Samita.

SEECP je jedan od najvažnijih regionalnih mehanizama, čije 20-to godišnje trajanje ukazuje na značaj naše sradnje. Regionalna saradnja je preduslov napretka država regiona, posebno u vremenu velikih izazova. SEECP je takodje značajno promovisao političku i socijalnu odgovornost koja je, takođe, neophodna za stabilnost regiona. On se potvrdio i kao platforma za razmatranje regionalnih perspektiva i dao podršku realizaciji integracionih aspiracija naših država. Pro-evropski karakter njegovih aktivnosti je odraz naših napora u implementaciji EU standarda. opširnije
31.05.2016.

Predsjednik Vujanović sa kongresmenom SAD i Predsjednikom NATO Parlamentarne Skupštine
Danas je u Podgorici Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović razgovarao sa kongresmenom SAD i Predsjednikom NATO Parlamentarne Skupštine Majkl Tarner-om.

Predsjednik Vujanović je iskazao poštovanje Sjedinjenim Američkim Državama za za podršku procesu evroatlanskih integracija Crne Gore i zadovoljstvo da je kongresmen Turner, kao Predsjednik NATO Parlamentarne Skupštine, uputio jasnu poruku o potrebi brze dinamike ratifikacije pristupnog protokola za članstvo Crne Gore NATO-u. Ocijenjujući bilateralne odnose veoma sadržajnim, on je saopštio uvjerenje za nastavak saradnje u svim oblastima uz ocjenu da je ona od posebnog značaja za očuvanje pozicije Crne Gore kao dobrog primjera u regionu.

Kongresmen Tarner je ocijenio vrijednim naš uspjeh u evroatlanskim integracijama, uz očekivanje dobre dinamike procesa ratifikacije koja će omogućiti što skorije članstvo Crne Gore u NATO-u. On je ponovio jasnu poruku Parlamentarne Skupštine NATO-a kojom se ohrabruje dinamičan proces ratifikacije Pristupnog Protokola. Takođe je iskazao zadovoljstvo dobrim bilateralnim odnosima između SAD i Crne Gore , saopštavajući uvjerenje da će se oni nastaviti i razvijati i da ćemo zajednički koristiti sve otvorene mogućnosti za tu saradnju.

Razgovoru je prisustvovala i Ambasadorka SAD u Crnoj Gori Margaret En Uehara. opširnije
29.05.2016.

Sarajevo: Predsjednik Crne Gore na sastanku lidera Brdo-Brioni procesa
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović danas je u Sarajevu učestvovao na plenarnom sastanku lidera Brdo -Brioni pricesa.

Na sastanku su učestvovali Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i članovi Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić i Dragan Čović, Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor, Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Predsjednik Republike Makedonije Gjorge, Ivanov, Predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, Predsjednik Albanije Bujar Nishani, Predsjednik Kosova Hashim Thaçi. Na sastanku kao specijalni gost je učestvovao i Predsjednik Republike Italije Sergio Mattarella.

Predsjednici su nakon plenarne rasprave usvojili zaključke koje prenosimo u cjelini.:

Zaključci sastanka lidera Brdo-Brioni procesa, Sarajevo, Bosna i Hercegovina, 28. - 29. maj 2016.

Mi, lideri Brdo-Brioni procesa potvrđujemo da je stabilnost ključ ogromnog potencijala Jugoistočne Evrope i garant njene konsolidacije u Evropsku uniju. Prepoznajemo da je naša odgovornost da stvorimo stabilno političko okruženje koje je pogodno za ekonomski razvoj i sveukupni napredak Jugoistočne Evrope. opširnije
29.05.2016.

Sarajevo: Predsjednik Crne Gore sa Predsjednikom Republike Srbije
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović koji u Sarajevu učestvuje na sastanku lidera Brdo-Brioni procesa, sastao se danas sa predsjednikom Republike Srbije Tomislavom Nikolićem.

Predsjednici su afirmišući politiku dobrosusjedstva i bliskosti, uz nemiješanje u unutrašnje odnose, naglasili obostranu spremnost za unapređenje saradnje u svim oblastima, posebno u sferi ekonomije. U tom smislu istaknuta je vrijednost projekata saobraćajne i energetske infrastrukture i podrške EU za njihovu realizaciju kroz Berlinski proces. opširnije
28.05.2016.

Sarajevo: Predsjednik Vujanović sa predsjednicima država regiona na Samitu 100 biznis lidera Jugoistočne evrope
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović koji učestvuje na Samitu predsjednika država procesa Brdo-Brioni, koji se održava 28. i 29. maja u Sarajevo većeras je učestvovao sa predsjednicima država regiona na Samitu 100 biznis lidera Jugoistočne Evrope.

Na samitu su učestvovali Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i članovi Predsjedništva Mladen Ivanić i Dragan Čović, predsjednik Slovenije Borut Pahor, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, predsjednik Albanije Bujar Nišani, predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov i predsjednik Kosova Hašim Tači.

Predsjednik Vujanović se obratio učesnicima i iznio zadovoljstvo sa novim sastankom sa liderima Samita100, biznis lidera Jugoistične Evrope i saopštio potrebu da nastave dalje saradnju koju su započeli.
Predsjednik je rekao da je izvjesno da je inicijativa procesa Brdo Brioni u značajnoj mjeri ostvarila ambiciju, ali da nas čekaju ozbiljni zadaci koje zajedno treba da dovršimo. Da li smo mi ovo o čemu je govorio Ivanić blisko nordijskom savezu i da li je on kratkoročno ili dugoročno ostvarljiv? Ja mislim kao i on da je to jedna dugoročna ambicija koju će ostvarivati i po mom doživljaju buduće generacije. Odgovor nije samo u upoređivanju istorije, nego i u upoređivanju ekonomije. Dakle, nordijske države su izuzetno bogate, standard njihovog stanovništva je izuzetno visok, njihova ekonomska komunikacija, potpuno otvorena, oni imaju koordinaciju i u okviru zakonodavne i izvršne vlasti, i kompoziciju saradnje koja se zasniva na jakoj ekonomiji. I ja upravo u rješavanju ekonomskih pitanja, vidim šansu da mi pomognemo da se rješavaju naša otvorena pitanja, kojih ima u regionu, koje ne treba stavljati ispod tepiha, kojima ne treba umanjivati značaj. Ali ih možemo kvalitetnije rješavati samo u okviru dobrog ekonomskog ambijenta. Zato sam uvijek pristalica da razgovaramo na ekonomske teme, jer one podrazumijevaju da analiziramo sadašnje stanje i da se okrenemo budućnosti. opširnije
25.05.2016.

Predsjednik Crne Gore primio ministra vanjskih poslova Poljske
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u Podgorici, ministra vanjskih poslova Republike Poljske, Vitolda Vaščikovskog.

Predsjednik Vujanović je iskazao poštovanje Poljskoj za podršku Crnoj Gori u našim evropskim i evroatlanskim integracijama. Ukazao je na poseban značaj što skorije ratifikacije pristupnog protokola Crne Gore kako bi se obezbijedilo i formalno članstvo. Saopštio je očekivnaje da se intezivira pregovarački proces za pristupanje EU čemu će snažno doprinijeti uspjeh Crne Gore u NATO integracijama.

Predsjednik je ocijenjujući bilateralne odnose konstatovao da imaju visok nivo u svim oblastima uz mogućnost njihovog unapređenja u sferi ekomije. U tom smislu je naglasio da treba intezivirati obostranu komunikaciju i saradnju kako bi se u zajedničkom interesu uspostavila nova privredna partnerstva.

Ministr vanjskih poslova Republike Poljske Vitold Vaščikovski čestitao je desetogodišnjicu obnove nezavisnosti Crne Gore, konstatujući da je naša država primjer regiona. Istakao je uspjeh Crne Gore u evropskim i evroatlanskim integracijama naglašavajući značaj NATO integracija za ubrzanje evropskih integracija.

Saglasio se da u oblasti ekonomije postoji prostor za unapređenje saradnje i da je zajednički interes da ga bolje iskoristimo. opširnije
23.05.2016.

Istanbul: Izjava predsjdnika Crne Gore za medije
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović koji na poziv Generalnog sekretara UN-a Ban Ki Muna i predsjednika Republike Tureske Redžepa Tajipa Erdogana prisustvuje Svjetskom humanitarnom Samitu u Istanbulu, istakao je da je imao zadovoljstvo
da učestvuje na prvom Svjetskom humanitarnom samitu i to na sesiji koja je dala priliku predsjednicima država i vlada da se obrate i saopšte mišljenje svojih država u odnosu na humanitarno stanje sa kojim se suočava čovječanstvo. Jedinstven je stav da je, nakon II Svjetskog rata, ovo najteža humanitarna situacija čovječanstva, da je svijet suočen sa brojnim ratovima. Da su ti ratovi odnijeli mnoge živote, da je svijet suočen sa ogromnom migracijom unutar država i među njima, da postoje brojne epidemije, koje odnose mnogim živote i da je siromaštvo ozbiljan problem čovječanstva, uz već poznate probleme klimatskih promjena, koje pogoršavaju uslove života.

Predsjednik je rekao da je konstatovana potreba unapređenja zajedničkog djelovanja, veće koordinacije i jačanje uloge UN-a, koja je organizovala ovaj Humanitarni samit i snažnijeg poziva donatorima da se uključe u finansiranje svih onih potreba koje nose humanitarna očekivanja. Crna Gora će, kao pouzdani član UN-a, dati svoj doprinos u svim djelovanjima i u svim onim zaključcima koje donosi ovaj Humanitarni samit.
Takođe je saopštio ubjeđenje da je ovo krupan korak ka novoj vrijednosti Ujedinjenih nacija, ka novom obliku zajedničkog djelovanja. UN su odgovorile na globalne izazove humanitarne krize, nalazeći prostor za zajedničko djelovanje. Inovirale su svoje djelovanje, od globalne koordinacije, koja će dobiti na svom intezitetu, do poziva svim državama, humanitarnim organizacijama i svim donorima da se snažnije povežu i obezbijede mnogo veći budžet za humanitarne potrebe koje zahtijeva savremeno čovječanstvo.

Predsjednik je ocijenio da je ovaj prvi Humanitarni samit uspješan uz uvjerenje da će ovo biti dalja važna aktivnost UN-a u kojoj će, izvjesno, Crna Gora imati svoju ulogu koja je primjerena njenoj pouzdanoj poziciji unutar Ujedinjenih nacija. opširnije
23.05.2016.

Turska: Predsjednik Vujanović na Svjetskom humanitarnom samitu
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović na poziv Generalnog sekretatra UN Ban Ki Muna i predsjednika Republike Turske Redžepa Tajipa Erdogana učestvuje na Svjetskom humanitarnom samitu koji se održava u Istanbulu 23. i 24. maja.
Samit koji organzuju Ujedinjene Nacije pod visokim pokroviteljstvom Republike Turske, okupio je oko 90 članica UN od kojih mnoge predstavljaju predsjendici država i Vlada.

Prenosimo govor Predsjednika Vujanovića sa sesije Predsjednika država i Vlada

Vaše ekselencije,
Dame i gospodo

Crna Gora snažno podržava važnu inicijativu generalnog sekretara UN o organizovanju prvog Humanitarnog samita u istoriji UN. Samit se održava u vremenu kada se čovječanstvo suočava sa najvećom humanitarnim krizom od kraja II svjetskog rata. Tragična je istina da je na kraju 2014. godine 60 miliona ljudi širom svijeta zbog sukoba bilo prisiljeno da napusti svoje domove unutar svojih država i van njih. To čini nužnim inteziviranje zajedničkih napora i unapređenja saradnja kako bi se efikasnije rješavali konflikti i smanjila patnja civila. opširnije
23.05.2016.

Obilježavanje desetogodišnjice obnove nezavisnosti Crne Gore u Istanbulu
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović koji boravi u Istanbulu na poziv Generalnog sekreta UN Ban Ki Muna i predsjednika Republike Turske Redžepa Tajipa Erdogana radi učestvovanja na Svjetskom humanitarnom Samitu UN, prisustvovao je večeras proslavi desetogodišnjice obnove crnogorske nezavisnosti koju je organizovala dijaspora iz Crne Gore. U ime Ambasade Crne Gore u Turskoj proslavi je prisustvovao ambasador Branko Milić, a u ime Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija - Uprave za dijasporu Zoran Đukanović. Svečanosti je prisustvovalo više od pet stotina zvanica.

Predsjednik Vujanović se obratio prisutnima i iskazao uvažavanje za snažnu povezanost naših iseljenika sa Crnom Gorom, njihovu podršku obnavljanju crnogorske nezavisnosti kao i spremnost da investiraju u Crnu Goru i svoje poslovne partnere povežu sa našim privrednicima. Budući da je proslavi prisustvovala i dijaspora sa prostora bivše Jugoslavije Predsjednik je naglasio da Crna Gora ima bliskost sa svim bivšim jugoslovenskim republikama, koje su sada nezavisne države i sa kojima nemamo otvorenih pitanja. opširnije
21.05.2016.

Predsjdnik Vujanović sa Predsjednikom Skupštine Azerbejdžana
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u Podgorici predsjednika Skupštine Republike Azerbejdžan Ogtay Asadov-a.

Predsjednik je je konstatovao da smo sa Azerbejdžanom zaključili brojne međudržavne ugovore koji su obezbijedili kvalitetne odnose u svim oblastima posebno u ekonomskoj saradnji. Naglasio je značaj dobre dinamike izgradnje turističkog kompleksa u Kumboru i visoko očekivanje od planiranog Jadransko-jonskog gasovoda koji bi trebao da obezbijedi snabdijevanje Crne Gore prirodnim gasom iz Azerbejdžana. Predsjednik je iskazao zahvalnost za njegov dolazak u Crnu Goru povodom obilježavanja desetogodišnjice obnove naše nezavisnosti.

Predsjednik Skupštine Republike Azerbejdžan Ogtay Asadov se saglasio da su Crna Gora i Azerbejdžan ostvarili visok nivo saradnje i da je uvjeren da će se ona nastaviti. Čestitajući desetogodišnjicu obnove državnosti naglasio je da je u tom periodu Crna Gora ostvarila značajna dostignuća. opširnije
21.05.2016.

Predsjednik Vujanović sastao se sa Predsjednikom Evropskog Savjeta
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović sastao se danas u Miločeru sa predsjednikom Evropskokg Savjeta Donaldom Tuskom.

Predsjednik je iskazao poštovanje za podršku Evropskog Savjeta i njenog predsjednika evropsim integracijama Crne Gore. Takođe je saopštio očekivanje nastavaka pristupnih pregovora iskazujući punu posvećenost Crne Gore ovim integracijama. Predsjednik se zahvalio predsjedniku Evropskog Savjeta na prisustvu proslavi desetogodišnjice nezavisnosti Crne Gore.

Predsjednik Evropskog Savjeta Donald Tusk je čestitao desetogodišnji jubilej obnove nezavisnosti Crne Gore, visoko vrednujući njena dostignuća u svim oblastima. Naglasio je očekivanje da će Crna Gora nastaviti sa punom posvećenošću evropskim integracijama. opširnije
21.05.2016.

Predsjednik Vujanović sastao se sa Predsjednikom Albanije
Predsjedni Crne Gore FIlip Vujanović danas se u Miločeru sastao sa predsjednikom Albanijem Bujarom Nišanijem.

Predsjednik Crne Gore je saopštio posebno poštovanje Albaniji za snažnu i kontinuiranu podršku za članstvo Crne Gore u NATO, uz očekivanje da će njen Parlament što skorije ratifikovati pristupni protokol. Iskazao je spremnost nastavka saradnje u EU integracijama ocijenjujući vrlo korisnim razmjenu iskustava. Naglasio je visok nivo bilateralnih odnosa i potrebu zajedničke afirmacije regionalnih projekata posebno u saobraćajnoj i energetskoj infrastrukturi. Predsjednik je naglasio visoko uvažavanje predsjedniku Albanije zbog posjete Crnoj Gori u danu desetogodišnjice obnove njene nezavisnosti.

Predsjednik Albanije Bujar Nišani je čestitao Crnoj Gori desetogodišnjicu obnove njene nezavisnosti ocjenjujući da je u tom vremenu ostvarila respektna dostignuća u svim oblastima. Posebno je naglasio važnost potpisa pristupnog protokola za članstvo u NATO-u očekujući njegovu brzu ratifikaciju u parlamentima država članica. Saglasio se da su odnosi dvije države na visokom nivou kao i da je izvjesno da će se nastaviti sa obostranom posvećenošću afirmaciji takvih odnosa. opširnije
21.05.2016.

Predsjednik Vujanović sastao se sa Predsjednikom Kosova
Predsjendik Crne Gore Filip Vujanović sastao se u Miločeru sa Predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem.

Predsjednik je konstatova stalno unapređenje odnosa Crne Gore i Kosova uz mogućnost daljeg razvoja ekonomske sradnje. Iskazao je poštovanje za unapređenje položaja cnogorske manjine na Kosovu. Predsjednik je saopštio posebno uvažavanje odluke predsjednika Kosova da posjeti našu državu povodom obilježavanja obnove desetogodišnjice nezavisnosti Crne Gore.

Predsjednik Kosova Hašim Tači je čestitao desetogodišnjicu obnove nezavisnosti Crne Gore. Takođe je iskazao poštovanje za naše integracione uspjehe ističući da je Crna Gora dobar primjer regiona koji ohrabruje integracione aspiracije država regiona. opširnije
20.05.2016.

Predsjednik Vujanović primio ministra vanjskih i evropskih poslova Slovačke republike
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas ministra vanjskih i evropskih poslova Slovačke republike, Miroslava Lajčaka.

Na sastanku je zajednički konstatovano da dvije prijateljske i bliske države u svim oblastima ostvaruju visok nivo saradnje. Slovačka republika u kontinuitetu snažno podržava evropske i evroatlanske integracije Crne Gore. Ta podrška je značajno doprinijela kvalitetnoj dinamici evropskih integracija i pozivu i potpisanom protokolu za pristup Crne Gore NATO-u.

Od 2003. godine Slovačka je realizovala trinaest razvojnih projekata u Crnoj Gori slijedeći interese koje je naša država kandidovala u tim projektima. Zaključeni su brojni međudržavni sporazumi koji obezbjeđuju kvalitetnu saradnju u svim oblastima.

Konstatujući da je za ovako kvalitetan nivo međudržavnih odnosa veoma zaslužan ministar vanjskih i evropskih poslova Slovačke republike, Miroslav Lajčak koji je u toku 2006. godine bio izaslanik EU za sprovođenje referenduma za nezavisnost Crne Gore, Predsjednik Vujanović uručio je ministru Lajčaku orden Crnogorske velike zvijezde.

Zahvaljujući se na ordenu ministar Lajčak je čestitao desetogodišnji jubilej obnove nezavisnosti Crne Gore i istakao da Crna Gora može da bude ponosna na dostignuća u protekloj deceniji nezavisnoti, pri tome je naglasio uspjeh u evropskim i evroatlanskim integracijama i ukupan razvoj Crne Gore. opširnije
20.05.2016.

Predsjednik Crne Gore donio naredbu
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović donio je naredbu da se povodom 21. maja – Dana nezavisnosti Crne Gore, izvrši počasna artiljerijska paljba u glavnom gradu Crne Gore - Podgorici, sa deset plotuna iz šest artiljerijskih oruđa.

Počasna artiljerijska paljba će se izvršiti 21. maja 2016. godine u 19.45 časova, sa platoa brda “Gorica”. opširnije
SljedećiPrethodni
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora