14.12.2017.

Predsjednik Vujanović čestitao Dan oslobođenja Tuzi
Svim gradjanima i građankama, odbornicima i odbornicama, predsjedniku Skupštine Fadilu Kajošaju i predsjedniku Opštine Abedinu Adžoviću čestitam 15. decembar – Dan oslobođenja Tuzi.

Uvjeren sam da će intenzivna saradnja lokalne uprave i državnih organa, kroz adekvatne inicijative i pregalaštvo građana ovog kraja, doprinijeti da se pravilnom valorizacijom razvojnih potencijala stvori što povoljniji ambijent za život i rad.
Na to nas motiviše i tradicija poštovanja temeljnih civilizacijskih vrijednosti: tolerancije, suživota - multietničkog i multikonfesionalnog sklada, što je interes svih nas koji živimo u Crnoj Gori i vjerujemo u njen dalji napredak.

U to ime još jednom vam čestitam Dan oslobodjenja Tuzi i srdačno vas pozdravljam. opširnije
13.12.2017.

Predsjednik Vujanović na dodjeli nagrada "Wild Beauty Award 2017"
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović uručio je prvu nagradu za doprinos kvalitetu, afirmaciji i promociji turističke ponude Crne Gore "Wild Beauty Award 2017", večeras u Hotelu Hilton u Podgorici.
Ovo prestižno nacionalno priznanje dodjeljuje se pod pokroviteljstvom predsjednika Vujanovića, a u organizaciji Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.

Uvažene visoke zvanice,
Dobitnici nagrada,
Vaše ekselencije,
Dame i gospodo,

Reći ću i ove godine da me raduje da smo turističke nagrade godine dodijelili u godini koja je turistički bila rekordna. Ponoviću takođe prognozu koju sam stalno ponavljao da će naredne godina biti još bolja. U ovoj godini za devet mjeseci imali smo ostvaren prihod koji je veći od prošle godine koja je bila rekordna. Ono što je najava naredne godine garantuje da će ona biti još bolja. Iz godine u godini 13 puta smo davali ovakvu konstataciju i jednako toliko ovakvu prognozu. Zašto? Zato što smo imali kvalitetnu politiku u turizmu. Povećavali smo nivo turističke infrastrukture, Crnu Goru činili dostupnijom, kvalitetnije je promovisali.

Čuli smo večeras mnoštvo podataka da se infrastruktura, posebno hotelska, iz godine u godinu podiže na veći nivo. Impresionira podatak da je za zadnjih 5 godina u Crnoj Gori izgrađeno 100 hotela. I da su po svojoj strukturi iz godine u godini sa većim nivoom kvaliteta sa 4 i 5 zvjezdica. Impresionira podatak da je nivo ukupne turističke ponude iz godine u godinu sve veći.

Takođe da je Crna Gora sve dostupnija. Naša dva aerodroma u Podgorici i Tivtu ove godine su imali konekciju sa 42 destinacije. I jedan i drugi su oborili rekorde koji su bili nezamislivi do prije nekoliko godina. I jedan i drugi su opslužili milionite putnike ove godine. Crna Gora je ove godine imala tri niskobudžetske avio-kompanije koje su značajno povećale dostupnost Crne Gore.

I treći pravac djelovanja je još snažnija promocija turističke ponude Crne Gore. Bili smo na mnogo sajmova, mnogo turističkih konferencija, mnogo skupova, na mnogo mjesta. Sa jednakom energijom promovisali smo vrijednosti Crne Gore.

Tako treba nastaviti i to je naša obaveza i to je garancija da će naredna godina i naredne godine biti još bolja. Posebno me raduje da je planinski turizam i turizam sjevera sve zastupljeniji u našoj turističkoj ponudi. Valorizujemo naše planine. Bjelasica se u Kolašinu već dobrano koristi u svojoj ljepoti. Kratkoročno će to biti i budućnost Bijelog Polja i Mojkovca. Nacionalni parkovi dobijaju na svojim vrijednostima. Ovo je bila godina njihovih najvećih uspjeha.

Simbolika Maestrala me obavezuje na jedno podsjećanje koje će nas obavijestiti i upoznati da sve to nije bilo tako lako, i da nijesmo savlađivali male prepreke. Prva svečanost dodjele turističke nagrade održana je 2005. godine upravo u Maestralu. Ove godine najveću nagradu dobio je Maestral. Imao sam i zadovoljstvo što sam bio i svjedok i učesnik kao predsjednik Vlade privatizacije Maestrala. Imao sam jednog dragocjenog ministra koji je upravo te 2005. godine u Maestralu dobio prvu nagradu za svoje životno djelo u turizmu. Kada se Maestral privatizovao postojao ja prvo otpor vlasnika parcela oko Maestrala na koje je trebalo proširiti kapacitete Maestrala. Smatrali su da strana kompanija neće biti korektan partner. Postojao je otpor zaposlenih u Maestralu koji su smatrali da treba raditi u domaćim, a ne stranom preduzeću. Postojao je konačno otpor Budvanske rivijere koja je smatrala da Maestral treba da bude dio turističke ponude Budvanske rivijere. Taj čovjek koji je presudno pomogao toj privatizaciji, a čije ću ime pomenuti, jer mi umijemo da zaboravimo zaslužne, je Vlado Mitrović za koga smo imali sreću da je bio mještanin, da je bio jedan od direktora Budvanske rivijere i da je bio ministar turizma i koji je svojom neviđenom energijom predočio koja je vrijednost te privatizacije. Dobili smo hotel koji je dragulj našeg primorja, koji je ove godine pobjednik takmičenjem vrijednih hotela i koji je dobar pokazatelj i dobar magnet ostalim privatizacijama i ostalim investicijama. Mislim da smo te prepreke već odavno savladali. Da naš turizam ima siguran razvojni put. Ja želim mom nasljedniku, novom pokrovitelju ove manifestacije, koja je već tradicionalna, da ovako počinje svoje govore, zadovoljstvom da je godina rekordna i da će naredna biti još bolje.

Čestitam vam svima i želim vam svaki uspjeh. opširnije
11.12.2017.

Predsjednik Crne Gore sa Predsjednikom Vlade Republike Albanije
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović sastao se danas u Tirani sa Predsjdnikom Vlade Republike Albanije Ediem Ramom.

Predsjednik Crne Gore je iskazao zadovoljstvo bliskim i sadržajnim odnosima dvije Vlade i svih ministarstava kao i uspjehom njihove saradnje. Ocijenio je da je sada ta saradnja od posebnog značaja jer su Crna Gora i Albanija članice NATO-a i u procesu pristupanja EU. Iskazao je očekivanje što skorijeg početka pregovora Albanije u procesu pristupanja EU i spremnost Crne Gore da sa njom podijeli svoje iskustvo. Istakao je da su bilateralni odnosi bez otvorenih pitanja kao i uvjerenje da će zajednička sjednica vlada razmotriti važna pitanja saradnje i obezbijediti da se ona na obostranu korist realizuje. Ukazao je na važnost regionalnih projekata dvije države očekujući da će se zajednički ubrzati njihova realizacija.

Predsjednik Vlade Republike Albanije je ponovio čestitke Crnoj Gori za članstvo u NATO-u i ukazao da je u pristupnom procesu ona pokazala veliku odgovornost koja je pomogla članstvo. Podijelio je zadovoljstvo odsustvom otvorenih pitanja između dvije države konstatujući da postoji prostor unapređenja saradnje posebno u sferi ekonomije. U tom smislu iskazao je spremnost da kroz konkretne projekte i politike dvije vlade afirmiše mogućnosti novih sadržaja saradnje i realizacije važnih regionalnih i bilateralnih projekata. opširnije
11.12.2017.

Predsjednik Vujanović sa Predsjednikom Skupštine Republike Albanije
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović sastao se danas u Tirani sa Predsjednikom Skupštine Republike Albanije Gramozom Ručijem.

Zajednički su konstatovali da je parlamentarna saradnja važan sadržaj međudržavnih odnosa i iskazali zadovoljstvo da su parlamenti Crne Gore i Albanije uspostavili sadržajne odnose. Veoma je značajno da su formirane grupe prijateljstva u oba Parlamenta i da je delegacija Odbora za spoljne poslove Parlamenta Albanije, na čelu sa predsjednicom Artom Dade, imala radnu posjetu Skupštini Crne Gore u februaru ove godine. Istakli su važnost saradnje u okviru evropskih integracija za koje je ostvarenje zakonodavne nadležnosti od posebnog značaja. U tom smislu razmjena iskustava je obostrano korisna zbog čega je neophodno intezivirati saradnju. opširnije
11.12.2017.

Predsjednik Crne Gore u zvaničnoj posjeti Albaniji
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, koji boravi u zvaničnoj posjeti Albaniji, dočekan je danas u Tirani uz najviše državne počasti. Predsjednici Vujanović i Meta su nakon sastanka imali konferenciju za štampu, koju prenosimo integralno.

Obraćanje predsjednika Vujanovića:

Uvaženi predsjedniče Albanije, gospodine Meta,

Cijenjene dame i gospodo,

Veliko mi je zadovoljstvo da sam danas u zvaničnoj posjeti Albaniji. Zahvaljujem se predsjedniku Albanije Iliru Meti na pozivu i na izuzetno srdačnom dočeku. Ja doživljavam ovu posjetu potvrdom naše bliskosti i prijateljstva i šansom za novi doprinos unapređenju u onim oblastima u kojima se ti odnosi mogu unaprijediti. Između naše dvije države ne postoje otvorena pitanja. Imamo otvoreni prostor saradnje, za koji imamo zajednički interes da ga iskoristimo. Naša je želja da se državni odnosi, koji su i sadržajni i intenzivni, imaju i u sferi ekonomije, i prije svega u toj oblasti vidim prostor da unaprijedimo našu saradnju. Raduje me da su naše dvije vlade dogovorile zajedničku sjednicu vlade, i da će na toj sjednici tražiti prostor unapređenja saradnje u sferi ekonomije, ali i u ostalim sferama. Mislim da moramo afirmisati regionalne projekte, prije svega projekte infrastrukture, u oblasti saobraćaja i energetike, i afirmisati šansu Jadransko-jonske autoceste i Jadransko-jonskog gasovoda koji povezuje naše dvije države, koji imaju svoju regionalnu vrijednost, koja se kroz način izgradnje i finansiranja može imati kao zajednički interes dvije države. Takođe mislim da se moramo bilateralno posvetiti unapređenju valorizacije prostora Skadarskog jezera i kontroli vodotoka rijeke Bojane, kao i unapređenju svih ostalih zajedničkih interesa na prostoru granice dvije države. Mi smo države koje daju primjer dobre granične kontrole na prelazu Sukobin-Murićani, koji je jedini prelaz na prostoru Balkana koji ima samo jednu graničnu kontrolu i koji se na naše veliko zadovoljstvo na svim adresama doživljava kao dobar primjer. Moramo i na ostalim graničnim prelazima obezbijediti takvu kontrolu robe i putnika, jer je to najbrže i najeftinije i za saradnju službi sa obje strane granice najbolje.

Veoma me raduje da smo sada zajedno članice NATO. Veoma poštujemo napor koji je Albanija učinila da promoviše potrebu Crne Gore da bude članica NATO-a, kao što me veoma raduje da imamo jednak strateški cilj pristupanju EU. Mi bi u Crnoj Gori vrlo pozitivno i sa radošću doživjeli početak pregovora Albanije sa EU. Mislimo da je to interes Albanije, ali da to pokazuje da je proces pristupanja EU u dobroj dinamici i individualnom tretmanu svake države, i u tom smislu bi nam bilo drago da Albanija počne svoje pregovore i da ide dobrom dinamikom pregovaranja. U toj dinamici smo spremni da damo svoje iskustvo pregovaračkog procesa i razmijenimo ih sa Albanijom. Razgovarali smo i o poziciji naših manjina u Albaniji i Crnoj Gori i procijenili da su manjine dobar most saradnje, i da i jedna i druga država imaju interes da afirmišu prava manjina u sopstvenoj državi. Veoma smo zadovoljni i zahvalni da se u okviru novog Zakona o zaštiti prava nacionalnih manjina Albanije i crnogorska manjina tretira kao samostalna manjina i daje joj se mogućnost autentičnog predstavljanja u odgovarajućem Komitetu Vlade Albanije. U tom smislu i mi izražavamo u Crnoj Gori punu spremnost za punu afirmaciju prava Albanaca u Crnoj Gori i odlučnost državne politike da se ta prava maksimalno valorizuju.

Na samom kraju, još jednom da pomenem i naglasim da mi je zaista zadovoljstvo što sam ovdje. Još jednom, predsjedniče Meta, zahvalnost za poziv i za ovako srdačan doček.

Obraćanje predsjednika Mete:

Za mene je veliko zadovoljstvo kao Predsjednika Albanije da danas dočekam Predsjednika Crne Gore iz razloga što imamo sjajne odnose između naših zemalja i naših naroda, ali i zadovoljstvo je još i veće, jer je prvi put da Predsjednik Crne Gore dolazi kao Predsjednik nove članice NATO-a. I uspjeh Crne Gore je uspjeh svih naših zemalja i ovo je samo još jedan znak koji podržava zajedničku stabilnost. Kao što je rekao gospodin Vujanović odnosi su veoma dobri, ali naravno mi smo ambiciozni i da ih dalje unapređujemo. Dovoljno je vidjeti zajednički granični prelaz Sukobin-Murićani. Naročito tokom ljetnje sezone, tokom proljeća i ovo je veoma veliki uspjeh nas i naše dvije države, jer imamo jedan zajednički prelaz. Kada vidite duge redove na graničnom prelazu onda shvatite da ima još dovoljno prostora za unapređenje infrastrukture, olakšavanja prelaska građana i roba, i treba raditi još više u ovom pravcu, takođe, izgradnje zajedničke infrastrukture. Imamo sjajnu granicu koja nas spaja više nego što nas razdvaja. Od Prokletija preko Alpa, do zajedničkog Skadarskog jezera, Bojane i naravno Jadranskog mora. Ovo je veliko bogatstvo. Mi svi moramo da se još više brinemo da razvijamo projekte za zaštitu životne sredine, ali isto tako i za zajedničku bezbjednost kako bi obje zemlje dobile što više od ove jedinstvene prirode i ovog jedinstvenog zajedničkog prostora. Saglasili smo se da treba da se fokusiramo na realizaciju nekoliko projekata od visokog značaja koji će uticati na razvoj cijelog regiona kao što je autoput, Jadransko-jonski autoput, i Gasovod koji bi ga pratio. U ovom pravcu ja sam uvjeren da će naše angažovanje i angažovanje naših vlada biti u okviru Berlinskog procesa i ostalih inicijativa u kojima učestvujemo, a kojima je cilj unapređenje saradnje povezanosti tih zemalja regiona. Albanija i Crna Gora su primjer dobrosusjedske saradnje u regionu i tako će biti i u budućnosti, i u ovom pravcu poštovanje nacionalnih manjina je veoma važno.

Mi smo veoma zadovoljni i za ulogu Albanaca u Crnoj Gori. Što su bili uvijek na strani snaga koje su bile evroatlantski orjentisane i jačajući saradnju sa crnogorskim institucijama oni će sigurno napredovati i u ostvarivanju svojih prava i uslova života u mjestima u kojima žive. U međuvremenu crnogorska manjina u Albaniji je jedno bogatstvo koje mi veoma cijenimo i uvjerio sam predsjednika Vujanovića da ćemo učiniti sve da bismo čuvali i razvijali nacionalni i kulturni identitet, jer zemlje koje pripadaju evropskoj porodici naroda za manjine nijesu opasnost, već su veliko bogatstvo i most saradnje. Obje naše zemlje se nalaze u pozitivnim momentima. Dakle, Albanija je na pragu otvaranja prvog poglavlja za učlanjenje u EU. Crna Gora je već duboko ušla u taj proces i izrazili su spremnost da nam pomognu. Sada je Crna Gora već član NATO-a. Ali izazovi sa kojima se suočavamo, ne samo mi već cjelokupno čovječansto, za mir, za bezbjednost, za poštovanje ljudskih prava su ugroženi onim snagama koje nemaju dodirnih tačaka sa nama. Mi treba da iskoristimo ove trenutke kao dvije zemlje sa demokratskim provijencijama, proevropskom provijencijom, da sarađujemo, da držimo jedni druge, ali i cijeli region. Da budemo važan činilac za prosperitet i za cjelokupan region, jer mislim da na ovaj način doprinosimo maksimalno miru i stabilnosti svuda. Naročito sada kada smo obje zemlje članice NATO-a.

Još jednom želim da čestitam predsjedniku Vujanoviću za učlanjenje u NATO, jer ovo je uspjeh i za Albaniju i za cijeli naš region. Mi se nadamo da ćemo iduće godine otvoriti mogućnosti i za Makedoniju, za sličan uspjeh, jer bi to učvrstilo sigurnost i stabilnost u cijelom našem regionu.

Hvala vam još jednom.

Pitanje novinara: Gospodine Vujanoviću, Vi ste rekli da nema otvorenih pitanja. Ali i gospodine Meta, Vi ste rekli da nas granica spaja. U januaru ove godine ministar spoljnih poslova Darmanović tražio je od gospodina Bušatija da se odredi granica na moru. Takođe imate problema sa demarkacijom sa Kosovom. Da li ćete izvršiti reviziju ovog Sporazuma sa Kosovom?

Odgovor predsjednika Vujanovića: Pitanje granice sa Albanijom doživljavam kao tehničku stvar dogovora i ne smatram da ona na bilo koji način ima dimenziju otvorenog pitanja sa Albanijom. Naši odnosi na svim graničnim pitanjima sa Albanijom su potpuno jasni i prijateljski. Mi imamo potrebu da unaprijedimo promet robe i kretanje ljudi, a to pitanje koje se odnosi na određivanje zajedničke tačke početka i sa jedne i sa druge strane doživljavamo kao više tehničku, a od Albanije i Crne Gore ni na bilo koji način neuslovljenu stvar.

Što se tiče ratifikacije graničnog sporazuma sa Kosovom, mi smo o tome saopštili svoj državni stav. Taj Ugovor je zaključen nakon višegodišnje dobre komunikacije unutar dvije vlade. Potpisan u Beču, ratifikovan u Crnoj Gori. On ima prostu, ali nema dvotrećinsku većinu na Kosovu i mi se vrlo strpljivo odnosimo prema tome smatrajući to kao unutrašnju stvar Kosova, želeći da imamo puno razumijevanje da se unutar Kosova na pažljiv način treba obezbijediti dvotrećinska većina, vodeći računa o odnosu Brisela prema tom Ugovoru koji je ratifikaciju tog Međugraničnog ugovora učinio uslovom vizne liberalizacije. Mi želimo građanima Kosova da što prije dobiju viznu liberalizaciju i da se unutrašnja pitanja na Kosovu riješe u smislu ratifikacije što povoljnije i što brže, a ne želimo niti jednom svojom izjavom na bilo koji način da utičemo na to, jer je to unutrašnja stvar Kosova koja će se na Kosovu na pažljiv način riješiti. opširnije
09.12.2017.

Predsjednik Vujanović u Danilovgradu
Želim građanima i građankama Danilovgrada, odbornicima, predsjedniku Skupštine Opštine i predsjedniku Opštine da čestitam praznik. Vidjeli ste jednu sjajnu prezentaciju onoga što je učinjeno između dva praznika. Ja se radujem svim ovim uspjesima Danilovgrada. Mislim da Danilovgrad na najbolji način koristi svoje resurse, da je uspio da animira investicije, da je napravio dobar ambijent za biznis, da je obezbijedio kvalitetan razvoj i dobru osnovu za razvoj. Vidjeli ste i koji se projekti planiraju. Postavljaju se vrlo realno. Raduje me da Danilovgrad dobija na broju stanovnika. Da se odavde ne odlazi. Da se ovdje dolazi. Da se obezbjeđuju kvalitetna radna mjesta i da zaista Danilovgrad postaje primjer grada kako treba obezbijediti sopstveni razvoj u interesu svih građana Danilovgrada. Ja čestitam na tim uspjesima i želim dalji prosperitet Danilovgrada.

Pitanje novinara "Vijesti": Da li ćete sa predsjedničke funkcije otići zadovoljni svojim doprinosom pomirenju podijeljenog društva Crne Gore ili smatrate da ste mogli uraditi više?

Odgovor Predsjednika: Nije dobro da ja ocjenjujem svoj rad. Mislim da to treba da učine drugi i da oni kažu šta sam uradio i da li sam mogao više. Ja sam svjedokom podjela zbog kojih mi je žao. Mislim da je Crna Gora morala više da uradi na prevazilaženju svojih podjela. Nekad imam utisak da čak ne postoji napor da te podjele prevaziđemo i da ih čak pojačavamo pokazujući da smo spremni da ih produbimo. Mislim da se ni sa jedne funkcije pojedinačno ne može nešto učiniti. Da svi zajedno moramo da djelujemo. Da Crna Gora nije zaslužila da živi u podjelama i da je zaslužila da živi sa što veće sloge u što većoj harmoniji, sa perspektivom da iz te harmonije obezbijedi što kvalitetniji život.

Te sam poruke uvijek upućivao. Da li sam mogao nešto više uraditi javnosti će ocijeniti. Ja mogu da kažem da moj napor nije izostao i da sam imao maksimalnu energiju da se podjele prevaziđu. Nekada išao i mimo onoga što sam smatrao da treba realno činiti radi nekog uspjeha i mišljenja u javnosti koje će mi personalno biti bolje. Smatrao sam da treba da se prave kompromisi sa onim što se intimno misli u korist prevazilaženja podjela. Mislim da će proći vrijeme mandata, možda sljedećeg a i sledećih predsjednika, da bi prevazišli podjele što svakako nije kompliment. Što nije samo svojstvo Crne Gore nego i očigledno Balkana u cjelini. Tako da bi me radovalo da prevaziđemo podjele što prije, ali optimizam ne dijelim u smislu kratkoročnog prevazilaženja tih podjela.

Pitanje novinara RTCG? Kako komentarišete dio Izvještaja EK o slobodi medija i borbi protiv korupcije?

Odgovor Predsjednika: Maksimalan naklon o slobodi medija. Maksimalan naklon o visokom poštovanju standarda medija. Vi znate da sam ja u dvije godine, uz inicijativu OEBS-a i Kancelarije EK, organizovao sastanke sa predstavnicima medija, uz učešće kompletnog diplomatskog kora, da sam se vrlo angažovao u tome da se poštuju visoki standardi medija, da se obezbijedi maksimalna sloboda medija. Bez maksimalne slobode medija nema maksimalne demokratije. Ali takođe nema ni maksimalne vrijednosti medija bez poštovanja visokih medijskih standarda. Vjerujem da se sjećate da je na kraju svog mandata predsjednik SAD Obama kazao da se pribojava balkanizacije američkih medija. Zaista smo postali jedan sinonim koji uz sve to što je vrijednost slobode medija mora dodatno da afirmiše medijske standarde i ja se zalažem za to da se medijski standardi afirmišu. Nijesu oni ni previše brojni, ni previše zahtjevni. Ali su uslov da bi mediji imali svoj kvalitet i za takve medije se zalaže Uvijek sam smatrao da njihova vrijednost za istraživačko novinarstvo i istraživačke medijske aktivnosti, i kroz promociju onoga što je vrijednost medija, su uslov kvalitetnog razvoja demokratije u svakom društvu.

Pitanje novinara RCG: Kako komentarišete povratak DF-a u Parlament i koga biste voljeli da vidite kao svog nasljednika na čelu Crne Gore?

Odgovor Predsjednika: Komentarišem ga veoma pozitivnim. Ja sam vrlo jasno i vrlo uporno pozivao na učešće u institucijama sistema i smatrao da je bojkot pogrešan model djelovanja u demokratskim društvima u kojima kroz volju građana obezbjeđujete prisustvo u sistemu opozicije u parlamentu. Mislim da je dobra odluka DF-a da djeluje u institucijama. Mislim da su bili u institucijama da bi bolje prolazili, čak aktuelno, da kažem na lokalnim izborima i vjerujem da će njihova pozicija učešća u Parlamentu i korišćenje onoga što Parlament daje u javnom obznanjivanju stavova biti od koristi. Ja smatram da sa aspekta onoga što je fukcionisanje Parlamenta i zakonodavne vlasti, gdje je Parlament imao svoju punoću, da je ostvarivao svoju nadležnost na maksimalnom nivou. Vidjeli ste da je kompletna Međunarodna Zajednica imala negativan odnos prema bojkotu i mislim da je DF sa aspekta političkog pragmatizma postupio na način koji je primjeren.

Za svog nasljednika, ili za onoga ko će doći na moje mjesto, ja sam vrlo davno obznanio svoj stav. Ja mislim da prvi čovjek vladajuće Partije treba da bude Predsjednik Crne Gore. Sa ove pozicije Crna Gora svoje vrijednosti i dalje treba da brani. Nijesu one definitivno zaštićene i mislim da u ličnosti Predsjednika DPS-a se ima garant odbrane vrijednosti Crne Gore. Ja sam iz sve snage i uvijek govoreći njemu samom smatrao da treba da se prihvati dužnosti Predsjednika Države, očekujući da ostvari pobjedu, ako se kandiduje, u prvom izbornom krugu i vjerujem da u ličnoj ravni treba da donese odluku koja je u funkciji onoga što je očekivanje onih koji ga podržavaju. opširnije
08.12.2017.

Cetinje: Predsjednik Vujanović primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Bjelorusije u Crnoj Gori
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u rezidenciji na Cetinju akreditivna pisma novoimenovanog izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Bjelorusije, Valery Bryleva, koji će svoju dužnost u Crnoj Gori obavljati na nerezidentnoj osnovi.

Predsjednik Vujanović je u okviru ukupnih odnosa dvije države posebno naglasio parlamentarnu saradnju i značaj formiranja grupa prijateljstva u oba parlamenta. Iskazao je posebno zadovoljstvo rastućom saradnju u oblasti turizma sa kontinuiranim povećanjem broja turista iz Bjelorusije. U tom smislu istakao je očekivanje zaključenja međudržavnih ugovora u toj oblasti koji će podići nivo saradnje u oblsti turizma.

Ambasador Republike Bjelorusije, Valery Bryleva se saglasio sa potrebom jačanja ugovorne baze dvije države i postojanjem prostora za unapređenje naših odnosa.
opširnije
08.12.2017.

Cetinje: Predsjednik Crne Gore primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Danske u Crnoj Gori
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u rezidenciji na Cetinju akreditivna pisma novoimenovanog izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Kraljevine Danske, Anders Christian Hougarda, koji će svoju dužnost u Crnoj Gori obavljati na nerezidentnoj osnovi.

Predsjednik Vujanović je iskazao poštovanje za kontinuiranu podršku Danske našoj evropskoj integraciji očekujući da će se ona nastaviti i intezivirati. Saopštio je uvjerenje bliske saradnje sa Danskom u okviru NATO saveza koje će ohrabriti dalji razvoj naših ukupnih odnosa. Naglasio je posebnu vrijednost predstojećeg poslovnog Foruma u organizaciji Nordijske privredne komore koji će biti šansa da Privredna komora Crne Gore uspostavi sa njom kvalitetnu saradnju.

Ambasador Kraljevine Danske, Anders Christian Hougarda saglasio se sa ocjenom da je zajednički interes Danske i Crne Gore u proširenju ekonomske saradnje i iskazao uvjrenje da za to postoje povoljni uslovi koje zajednički treba iskoristiti. opširnije
08.12.2017.

Cetinje: Predsjednik Vujanović primio akreditivna pisma novoimenovane ambasadorke Kanade u Crnoj Gori
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u rezidenciji na Cetinju akreditivna pisma novoimenovane izvanredne i opunomoćene ambasadorke Kanade, Kathleen Csaba, koja će svoju dužnost u Crnoj Gori obavljati na nerezidentnoj osnovi.

Predsjednik Vujanović je iskazao očekivanje da ćemo u okviru NATO-a graditi partnerstvo koje će biti podrška razvoju ukupnih odnosa Crne Gore i Knade. Dosadašnja saradnja u sferi ekonomije kroz iskustvo Porto Montenegra i Molton Coorsa, koji je vlasnik pivare u Nikšiću, snažna su preporuka proširenja ekonomske saradnje i novih investicija iz Kanade. Istakao je značaj naše dijaspore u Kanadi i interesa za njihovom što bliskijom vezom sa Crnom Gorom.

Ambasadorka Kanade Kathleen Csaba dala je visoku ocjenu saradnje dvije države saglašavajući se da je članstovo u NATO-u šansa za njeno proširenje. U tom smislu sa zadovoljstvom konstatovala da će prestižna kanadska kompanija isporučiti višenamjenske helikoptere za potrebe Crne Gore. Saopštila je da će svoju diplomatsku misiju posvetiti daljem jačanju ekonomske saradnje. opširnije
07.12.2017.

Sofija: Predsjednik Crne Gore sa Predsjednikom Republike Bugarske
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović sastao se danas u Sofiji sa Predsjednikom Republike Bugarske Rumenom Radevim.

Predsjednik Vujanović iskazao zadovoljstvo da se tokom boravka u Sofiji gdje je prisustvovao konferenciji o jačanju regionalne povezanosti u povodu 25 godina saradnje Bugarske i Svjetske banke imao priliku da se sastane sa predsjednikom Bugarske Radevim.

U dugom, prijateljskom i konstruktivnom razgovoru predsjednik je iskazao poštovanje za podršku Bugarske evropskim integracijama Crne Gore uz očekivanje da će Bugarska, kao naredna predsjedavajuća EU u prvoj polovini naredne godine, biti u prilici da kroz krajnje konkretne aktivnosti ubrza proces proširenja EU. Zato je ovaj period ukupno važan za promociju država Zapadnog Balkana koja je bila vidljiva i iz izražene spremnosti Svjetske Banke da podrži projekte vezivanja država regiona Zapadnog Balkana. Ocijenio je da su bilateralni odnosi dvije države veoma sadržajni i prijateljski sa mogućnošću njihovog unapređenja u sferi ekonomije.

Predsjednik Radev se saglasio sa značajem predstojećim predsjedavanjem Bugarske Savjetom EU i iskazao uvjerenje da će to biti period snažne fokusiranosti EU na Zapadni Balkan i šanse svake države pojedinačno da ubrza proces pristupanja. Iskazao je uvjerenje da će svi državni organi Bugarske i Crne Gore, primjereno bliskim političkim odnosima, ohrabriti ekonomsku saradnju. Pozvaoa je Predsjendika Crne Gore u zvaničnu posjetu Bugarskoj što je on sa zadovoljstvom prihvatio. opširnije
07.12.2017.

Sofija: Predsjednik CG na Konferenciji „Jačanje regionalne saradnje na Balkanu u kontekstu 25 godina partnerstva Svjetske banke i Bugarske"
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović učestvovao je na Konferenciji Predsjednika država i Vlada - „Jačanje regionalne saradnje na Balkanu u kontekstu 25 godina partnerstva Svjetske banke i Bugarske“, koja se održava u Sofiji, Republika Bugarska. Konferenciju je organizovala Vlada Republike Bugarske i Svjetska banka.

Prenosimo izlaganje predsjednika Vujanovića

Ova konferencija održava se u pravo vrijeme neposredno prije nego što će Bugarska preuzeti predsjedavanjem Savjetom EU i nakon jedne sjajne analize i aktivnosti Svjetske banke u afirmaciji bolje ekonomske povezanosti Zapadnog balkana.

Crna Gora je od početka i bez ostatka bila za bolje ekonomsko povezivanje Zapadnog Balkana uočavajući nedostatke nepovezanosti. Kao ekonomija koja je potpuno otvorena i nema visok nivo saobraćajne infrastrukture najviše je zainteresovana da ovaj projekat uspije. Dakle, mi smo uspjeli da savladamo u regionu dvije rekao bih velike zablude koje su bile prepreka boljem regionalnom povezivanju.

Prva je zabluda da je ovaj projekat u funkciji odlaganja pristupa EU i posledice zamora proširenja. Dakle, on nije posledica zamora proširenjem i ne usporava evropsku integraciju država Zapadnog Balkana ali je važno i to mi je poruka da se i unutar briselske administracije i članica EU ubrza proces pristupanja država Zapadnog Balkana EU. I druga zabluda je da se ovim projektom ugrožava individualni tretman svake države što takođe nije tačno, jer će države, shodno svojim dostignućima standarda EU, imati svoj proces pristupanja.

Što se tiče Crne Gore maksimalno smo za to da se koz unapređenje saobraćajne infrastrukture i bolju i efikasniju kontrolu transporta unaprijedi saradnja regiona. Ovaj jedan primjer u kome je iz Svjetske banke ovdje govoreno da postoji jedan šalter i to samo jedan jedini na prostoru Zapadnog Balkana u carinskoj, tržišnoj i ukupnoj kontroli je između Albanije i Crne Gore na prostoru carine između Ulcinja i Skadra. On godinam odlično funkcioniše. On se pokazao kao model najprohodnijeg i najjeftinijeg načina trgovine. Što je vrlo važno, što treba naglasiti najbolje kontrole prekograničnog kriminala. Prema tome mi taj primjer dajemo kao dobar primjer i spremni smo da ga slijedimo i naravno podržimo u svemu sve aktivnosti koje su u funkciji lakšeg, bržeg i jeftinijeg transporta, boljeg protoka investicija, bolje mobilnosti kvalifikovane radne snage i većeg stepena digitalizacije. Prema tome, držim da je Crna Gora veliki promotor ovog projekta uz jasnu viziju da on treba da doprinese ubrzanom putu u EU svake države pojedinačno a da svaka država treba da uđe shodno svojim individualnim zaslugama. opširnije
06.12.2017.

Sofija: Predsjednik Vujanović sa Glavnom izvršnom direktoricom Svjetske banke
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je danas u Sofiji imao sastanak sa Glavnom izvršnom direktoricom Svjetske banke Kristalinom Georgievom.

Predsjednik Vujanović iskazao je visoko poštovanje za saradnju sa Svjetskom bankom i njenu podršku u brojnim projektima i reformama, a u funkciji obezbjeđenja finansijske stabilnosti i ukupnog prosperiteta Crne Gore. Ocijenio je da je prema dosadašnjoj kreditnoj podršci Svjetske banke Crna Gora imala odgovoran odnos, što je bilo od posebne važnosti za sadašnju poziciju Crne Gore u međunarodnim finansijskim institucijama. Iskazao je očekivanje uspješne finalizacije tekućih aktivnosti i dobijanja garancije, koja će omogućiti nastavak finansijske konsolidacije i budžetske stabilnosti.

Glavna izvršna direktorica Svjetske banke Georgieva je konstatovala da je Crna Gora u regionu, koji ima svoje osjetljivosti, pokazala zavidnu finansijsku stabilnost, uz njeno uvjerenje da će uz dalju pomoć Svjetske banke nastaviti uspješnu konsolidaciju svojih finansija, što je jedan od važnih uslova kvaliteta ukupne ekonomije. Potvrdila je da je odgovoran odnos Crne Gore prema Svjetskoj banci postavio kvalitetan okvir naše buduće saradnje, zbog čega je realno očekivati uspješnu finalizaciju tekuće aktivnosti, kojom će se nastaviti i afirmisati politika pune finansijske konsolidacije Crne Gore. opširnije
05.12.2017.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
Na osnovu člana 95 stav 1 tačka 10 Ustava Crne Gore („Sl. list CG“, br. 01/07 i 38/13), članova 13 i 14 Zakona o izboru odbornika i poslanika („Sl. list RCG„ br. 04/98, 05/98, 17/98, 14/00, 18/00, „Sl. list SRJ“ br. 73/00, 09/01, 41/02, 46/02, 45/04, 48/06, 56/06, i „Sl. List CG“ br. 46/11, 14/14, 47/14, 12/16, 60/17) i člana 42. stav 1 Zakona o lokalnoj samoupravi („Sl. list RCG“ br. 42/03, 28/04, 75/05, 13/06 „Sl. list CG“ br. 88/09, 03/10, 73/10, 38/12, 10/14, 57/14, 03/16), donosim,

O D L U K U

o raspisivanju izbora za odbornike u Skupštini opštine Ulcinj i
Skupštini opštine Berane


1. Raspisujem izbore za odbornike u Skupštini opštine Ulcinj i Skupštini opštine Berane.

2. Izbori će se održati 4. februara 2018. godine.

3. Ova odluka stupa na snagu danom donošenja, a objaviće se u „Službenom listu Crne Gore“ i u „Službenom listu Crne Gore – opštinski propisi.


Broj: 01-1132
Podgorica, 05.12.2017. godine



Predsjednik Crne Gore
Filip Vujanović

opširnije
04.12.2017.

Predsjednik Vujanović primio delegaciju Čangša univerziteta za nauku i tehnoligiju
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je delegaciju Čangša univerziteta za nauku i tehnoligiju na čelu sa sekretarom Univerziteta Fu Hongyuan-om. U delegaciji su bili i Wu Dilong, autor knjige o Crnoj Gori, direktor Direkcije za međunarodnu saradnju Čangša univerziteta i direktorica Instituta Konfučije Univerziteta Crne Gore Luo Chunxia. U razgovoru je učestvovao i ambasador Narodne Republike Kine u Crnoj Gori Cui Zhiwei.

Predsjednik je iskazao visoko poštovanje ukupnih odnosa dvije prijateljske države koja je sadržajna i intenzivna. Ukazao je na vrijedne aktivnosti Instituta Konfučije na Univerzitetu Crne Gore u oblasti naučne i obrazovne saradnje. Ocijenio je da će knjiga o Crnoj Gori autora Wu Dilong-a doprinijeti boljem upoznavanju Crne Gore u Kini i ohrabriti turističke posjete Kineza Crnoj Gori. Konstatovao je da je posjeta Delegacije Čangša univerziteta potvrda vrijednosti saradnje u kulturi i nauci i prilika da se u toj sferi otvore nove mogućnosti.

Sekretar Fu Hongyuan iskazao je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom u kulturi i nauci, ukazujući na brojne aktivnosti Instituta Konfučije. Naglasio da je sa Univerzitetom Crne Gore dogovorena saradnja u mnogim oblastima te saopštio nove mogućnosti za nju, posebno u oblasti građevinarstva, turizma i finansijama. Autor knjige o Crnoj Gori Wu Dilong se saglasio da su prirodne ljepote Crne Gore njegovom knjigom predstavljene u Kini, što će nesumnjivo biti ohrabrenje kineskim turistima da posjete Crnu Goru. opširnije
02.12.2017.

Saopštenje Predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića u povodu 74. godišnjice formiranja italijanske divizije Garibaldi
Crna Gora je sa ponosom posvećena velikim tradicijama Narodnooslobodilačkog pokreta. U kontinuitetu odajemo priznanje i zahvalnost svim njegovim učesnicima i sa pietetom se sjećamo onih koji su dali svoje živote u brobi za slobodu.

Nikada nećemo zaboraviti ni žrtvu italijanskih partizana okupljenih u diviziji Garibaldi, formiranoj u Pljevljima na današnji dan prije 74 godine.
Divizija Garibaldi je djelovala pod operativnom komandom 2. Udarnog korpusa Narodnooslobodikačke vojske Jugoslavije. Učestvovala je u završnim operacijama za oslobodjenje Jugoslavije. Odlikovana je ordenom bratstva i jedinstva.

Crna Gora je imala posebnu čast prve posjete predsjednika Republike Italije 21.septembra. 1983.godine. Tadašnji predsjednik Italije Sandro Pertini, i sam učesnik Italijanskog pokreta otpora u Drugom svetskom ratu, prisustvovao je otkrivanju Spomenika palim borcima divizije Garibaldi u Mrzovićima, a položio je i vijenac na spomenik na Stražici. Posjeta ovog velikog evropskog državnika i antifašiste Crnoj Gori svjedoči o zajedničkoj borbi crnogorskih i italijanskih antifašista i veliko je priznanje crnogorskom antifašizmu.

Od posebne vrijednosti i značaja je i zvanična posjeta predsjednika Republike Italije Serđa Matarele u maju 2015.godine, kao prva posjeta predsjednika Italije Crnoj Gori nakon obnove nezavisnosti, kojom se simbolizuju bliske veze dvije države i njihovo tradicionalno prijateljstvo.

Spomenik palim borcima italijanske divizije Garibaldi u Mrzovićima, kao i onaj na Stražici, ali i svi spomenici antifašističkoj borbi, ne čuvaju samo od zaborava veličanstvenu borbu za slobodu crnogorskog i ostalih jugoslovenskih naroda, već su i podsjećanje da je antifašizam snažna i uvjek savremena potreba društva. On je iznad političkih ideologija i uslov je suživota različitosti. Bez antifašizma snaženje i osvajanje sloboda nije moguće. On je internacionalna vrijednost na kojoj počiva savremena Evropa i slobodni svijet.

Zato mi u Crnoj Gori čuvamo sjećanje na hrabre italijanske antifašiste iz divizije Garibaldi i njihovu žrtvu za našu slobodu i slobodu Evrope. opširnije
SljedećiPrethodni
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
ne



Copyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora