15.11.2017.

Predsjednik Vujanović uputio čestitku Predsjedniku Republike Slovenije
Danas je Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović uputio čestitku Predsjedniku Republike Slovenije Borutu Pahoru u povodu njegove pobjede na predsjedničkim izborima u Sloveniji.

Između ostalog u čestitci se navodi: „Vaš reizbor je potvrda vrijednosti i uspjeha vašeg predhodnog mandata a Vasa posvećenost interesima građana Slovenije garancija da ćete i u ovom mandate doprinijeti prosperitetu svih u Sloveniji.Takođe je Vaš reizbor vrijedan u vremenu velikih izazova u region, Evropi i šire. Siguran sam da ćete i nadalje afirmisati dobru saradnju Slovenije i Crne Gore u čemu ćete imati moju najiskreniju podršku.”

Predsjednik je takođe iskazao visoko poštovanje podrške Slovenije našim evropskim integracijama, kao tokom pristupnog procesa NATO-u. opširnije
13.11.2017.

Cetinje: Predsjednik Crne Gore uručio Njegoševu nagradu
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je večeras na svečanosti na Cetinju uručio Njegoševu nagradu laureatu, književniku Miloradu Popoviću.

Prenosimo govor predsjednika Vujanovića:


Gospodine Popoviću,
Predsjedniče Skupštine Crne Gore gospodine Brajoviću,
Podpredsjedniče Vlade i ministre kulture gospodine Pažin,
Gradonačelniče Bogdanoviću,
Visoke zvanice i poštovani gosti,
Članovi žirija,
Vaše ekselencije,
Dame i gospodo

Medjunarodni žiri, dodjelio je Njegoševu nagradu za 2017. godinu knjizevniku Miloradu Popoviću za roman "Čovjek bez lica".

Ambicije i vrijednosti nagrade opredjeljene su grandioznim djelom Petra II Petrovica Njegoša. Ličnosti epohalne vrijednosti čije su nemjerljive zasluge za stvaranje našeg državnog i nacionalnog identiteta. Pjesnik koji Lovćen, svoj poslednji zemaljski hram, postavlja kao svjetionik, prema kome se mjeri sve što je vrijedno u našoj književnosti. To nas i obavezuje na stalno istraživanje njegove književne i vladarske uloge. Stalno istraživanje jer je djelo Njegoševo po svojoj slojevitosti i dubini uvjek neistražena vrijednost. Ove godine na Njegoša nas podsjeća obilježavanje 170 godina od štampanja "Gorskog vijenca", u jermenskom manastiru u Beču 1847 gidine.

Petar II Petrović Njegoš nesumnjivo je bio jedna od najmarkantnijih figura crnogorske i evropske duhovnosti čije je djelo svevremeno. Pojavom i obrazovanjem izazivao je divljenje pokazujući da Crna Gora može da bude kolijevka ovakvom velikanu. Njegovo pjesništvo se svrstava neposredno uz Homera, Dantea, Getea a njegovo djelo svojim antropološkim porukama objašnjava smisao čovjekovog života. U svom ovozemaljskom životu promišljao je kosmički doživljavajući čovjeka mikrokosmosom u makrokosmotskom beskraju. Sa tih nebeskih visina antologiskim stihovima dao je svoje filozofsko shvatanje čovjeka njegoševski poručujuci "S točke svake pogledaj čovjeka/kako hoćeš sudi o čovjeku/tajna čojku, čovjek je najviša". Upravo zato što je čovjek tajna najveća najdublje je i vječno njegovo spoznavanje.

Sa nebeskih visina Njegoš je svjedočio da je život borba neprestana, da svako nestajanje radja novo nastajanje, a da se svijet čuva snagom uma koji mu podaruje opstajanje. Njegoševski "Nad svom ovom grdnom mješavinom/opet umna sila toržestvuje". I uistinu samo nam sila uma obezbjeđuje stabilnost i budućnost.

Kao vladar i državnik Petar II Petrović Njegoš bio je posvećen stvaranju moderne države. Ideja državnosti temeljila se na obezbjedjenju unutrašnjeg jedinstva. Unutrašnjeg jedinstva na etičkim postulatima njegovog prethodnika Svetog Petra Cetinjskog, koji je vjerovao da je "otečestvo", vrhovna spiritualna mjera i arbitar i cilj istinskog morala i pravde. Zakonima i institucijama koje je stvorio Njegoš je dao temelje našem Knjazu i Kralju Nikoli, da kao poslednji vladar velike Vladičanske kuće Petrović Njegoš stvori modernu državu koja će, na bojnom i diplomatskom polju, obezbjediti svoje medjunarodno priznanje.

Naš planetarni velikan Petar II Petrović Njegoš predstavlja snažnu simboliku čovjeka koji je svoj život posvetio dobru svoje države. O tome moćno svjedoči Vilkinsov zapis o Njegošu na Cetinju 1844 godine u kome bilježi "Njegove opaske o istoriji, o politici i mnogim pitanjima o kojima on voli da diskutuje pokazuju veliku oštroumnost i odlično pamćenje, a ljubav koju ima prema svojoj zemlji izaziva divljenje i poštovanje".

Ukupno Njegoševo djelo nas podstiče i obavezuje da izgradjujemo ličnost na poštovanju morala i pravde. Na idealu čojstva, prema kome čovjek ne treba da bude "čovjek bez lica", iz naslova romana dobitnika ovogodišnje Njegoševe nagrade, već čovjek sa licem, karakterom i osobenošću ili kako Njegoš poručuje "Ime česno zasluži li na njoj/ on je ima rašta polaziti".

Iskoristio sam ovu vrijednu prigodu da, u mjeri mogućeg, osvijetlim genijalnost Petra II Petrovića Njegoša kako bi saopštio svoj doživljaj da je ova nagrada dio književnog pa i identiteta kulture Crne Gore.

Uvažene dame i gospodo

Nakon što smo čuli obrazloženje medjunarodnog žirija pozivam dobitnika Njegoševe nagrade književnika Milorada Popovića da je primi i da nam de obrati.

Hvala na pažnji. opširnije
13.11.2017.

Predsjednik Vujanović na Cetinju
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović prisustvovao je svečanoj sjednici Prijestonice Cetinje.

Želim svim građanima i građankama Cetinja, odbornicima, predsjedniku Skupštine Prijestonice i gradonačelniku Prijestonica da čestitam Dan Prijestonice i da iskažem poštovanje za ono što je učinjeno između dva praznika Prijestonice.

Hoću da iskoristim priliku, budući je ovo moj deseti dolazak na proslavu Dana Prijestonice da posvjedočim da je Prijestonica za ovu deceniju postigla izvanredan uspjeh i da je razvoj Prijestonice veoma vidljiv i vjerujem od svih poštovan. Prijestonica je prije svega dostupnija iz pravca Podgorice i sa primorja jednim vrlo kvalitetnim magistralnim pravcem koji je Prijestonicu učinio krajnje dostupnom i mogućnost uživanja u vrijednostima Prijestonice vrlo realnom. Sam pristup Prijestonici i sa bezbjednosnog smisla i kroz kvalitet saobraćajnice je mnogo bolji, a ukupna infrastruktura Prijestonice značajno podignuta i postala primjerom kvaliteta razvoja unutrašnje strukutre. Sve ono što su komunalne vrijednosti i službe mislim da je za ovo deceniju dostiglo najveći nivo i da je obezbijedilo da se kvalitet života građana Prijestonice ima zaista neuporedivo bolji nego na početku ove dekade. Takođe je Prijestonica učinila sve da se njen istorijsko-kulturološki i prijestonički karakter maksimalno valorizuje. Svi smo ponosni na Cetinje kao vertikalu crnogorske istorije, a sve ono što su vrijednosti te vertikale u kulturološkom smislu dobila je mogućnost vrlo kvalitetne prezentacije. Ja se posebno radujem da se omogućio okvir za obezbjeđenje što više novih radnih mjesta. Kroz radna mjesta koja su se dobila i kvalitetnije plate i, naravno, kroz servis penzija i socijalnog davanja, kvalitetni servis te dvije vrste davanja.

Takođe me veoma raduje, a evo svjedočim i kao predsjednik Senata, da se za narednu godinu napravio veoma dobar odabir projekata čija je vrijednost u onome što će iz Budžeta ići preko 6 miliona, a uz ostala davanja očigledno preko 10 miliona davanja za potrebe Prijestonice. Ja sam ubijeđen da je lokalna administracija Prijestonice radila jedan uspješan posao svih ovih godina. Radila za dobro svih građana Cetinja i za dobro građana Crne Gore. Moramo svi da budemo ponosni na ove uspjehe Prijestonice. Ja u tom smislu čestitam gradonačelniku i njegovoj administraciji, iskazujući visoko poštovanje za ono što su oni radili i uradili. Želim naravno da projekti koje je on predstavio danas sa pozicije gradonačelnika realizuje. Sada je dobio kroz mogućnost programa razvoja Prijestonice koji će finansirati Vlada jedno dodatno i vrlo kontrolisano davanje i zato sam ubijeđen da će tokom naredne godine svi građani Prijestonice svjedočiti nove velike uspjehe i vrijednosti razvoja ukupne Prijestonice, a siguran sam i stvaranje novih uslova za nova radna mjesta. opširnije
07.11.2017.

Predsjednik Vujanović primio ministra vanjskih poslova Rumunije
Danas je Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio ministra vanjskih poslova Rumunije Teodor Melescanu-a.

Predsjednik je iskazao visoko poštovanje za podršku i pomoć Rumunije tokom pristupnog procesa Crne Gore NATO-u i očekivanje da će članstvo u NATO-u afirmisati sadržaje političke i ekonomske saradnje. Zahvalio se na podršci koju Rumunija u kontinuitetu daje našim evropskim integracijama uz uvjerenje da će se ona nastaviti ohrabrujući realnu dinamiku pristupa Evropskoj uniji. Ocijenio da u bilateralnim odnosima postoji prostor za dalje unapređenje saradnje, posebno u sferi ekonomije.

Ministar Malescanu konstatovao da je Crna Gora dobar primjer regiona. Iskazao uvjerenje da će se nastaviti i ubrzati dinamika njenog pristupa Evropskoj uniji. Dao analizu prednosti desetogodišnjeg članstva Rumunije u Evropskoj uniji koje je donijelo značajne benefite građanima Rumunije.

Razgovoru prisustvovao i ambasador Rumunije u Crnoj Gori Ferdinand Nagi. opširnije
03.11.2017.

Predsjednik Vujanović primio zamjenicu pomoćnika sekretara za odbranu SAD
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas zamjenicu pomoćnika sekretara za odbranu SAD Lauru Kuper.

Predsjednik Vujanović je iskazao visoko poštovanje podrške SAD stabilnosti regiona. Karakterišući međudržavne odnose sadržajnim, ukazao je na činjenicu da su ulaskom Crne Gore u NATO oni dobili viši nivo. Podsjetio na izuzetan značaj posjete podpredsjednika SAD Majka Pensa Crnoj Gori i naglasio njenu istorijsku dimenziju. Konstatovao punu posvećenost Crne Gore ciljevima koji proizilaze iz njenog članstva u NATO-u.

Zamjenica pomoćnika sekretara za odbranu SAD Laura Kuper ocjenila Crnu Goru veoma važnom članicom u regionu koja je u kontinuitetu posvećena učvršćivanju i održanju njegove stabilnosti. Iskazala zadovoljstvo angažmanom Vojske Crne Gore u mirovnim misijama.

Razgovoru prisustvovala i ambasadorka SAD u Crnoj Gori Margaret En Ujehara. opširnije
02.11.2017.

Predsjednik Vujanović primio delegaciju Senata Republike Italije
Danas je u Podgorici Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio delegaciju Senata Republike Italije predvođenu v.d. predsjednika Komisije za međunarodne odnose i emigraciju Senata, senatorom Paolo-om Corsini-em.

Predsjednik Vujanović je iskazao visoko poštovanje bliskih odnosa dvije države koje karakteriše intenzivna i sadržajna ukupna saradnja, ocjenjujući parlamentarnu saradnju kao njen važan segment. Saopštio zahvalnost Crne Gore za snažnu podršku Italije našem pristupnom procesu Evropskoj uniji, ukazujući na potrebu i mogućnosti njegovog ubrzanja. Saglasio se da postoje mogućnosti za snažniju saradnju u oblasti ekonomije, posebno u sferi investicija, i pored činjenice da je Italija jedan od najvećih investitora iz EU.

Senator Corsini se saglasio sa ocjenom međudržavnih odnosa, ukazujući da su Crna Gora i Italija bliske zemlje sa širokim interesima i mogućnostima saradnje. Ocjenio da je Crna Gora dobar primjer regiona i lider EU integracija na Zapadnom Balkanu. Istakao potrebu njenog bržeg pristupa EU, ističući da je Evropskoj uniji nakon Brexita potrebna nova država članica i nova energija. Komentarišući opozicioni bojkot Parlamenta, konstatovao da nacionalni ciljevi treba da imaju prioritet. Saopštio da Italija nastoji da osnaži investicije u Crnoj Gori i da ponovo postane prvi investitor među EU državama. Kazao da je Crna Gora dobar primjer za Evropsku uniju u tretmanu izbjeglica, podsjećajući na njen prihvat ogromnog broja izbjeglica sa kraja 90-tih i početkom 2000-tih. Posebno istakao vrijednost međuvjerskog i međuetničkog sklada u Crnoj Gori kao primjer za Evropu.

U razgovoru su učestvovali senator Vito Rosario Petrocelli, član Komisije za međunarodne poslove i emigraciju Senata Republike Italije, kao i ambasador Republike Italije u Crnoj Gori Vincenzo Del Monaco. opširnije
01.11.2017.

Cetinje: Održana konstitutivna sjednica Senata Prijestonice
Danas je na Cetinju održana konstitutivna sjednica Senata Prijestonice kojom je predsjedavao Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, a u kojoj su učestvovali: potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sitem, mr Milutin Simović, predsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, akademik Dragan K. Vukčević, v.d. ministra kulture, Zoran Pažin, v.d. rektora Univerziteta Crne Gore, prof. dr Danilo Nikolić, Gradonačelnik Prijestonice, Aleksandar Bogdanović, predsjednik Skupštine Prijestonice, Jovan Martinović i v.d. generalnog sekretara Ministarstva vanjskih poslova, Veselin Šuković.

Nakon što je konstatovano da su ispunjeni zakonom propisani uslovi konstituisan je Senat Prijestonice koji je usvojio Poslovnik o svom radu.

Senat je konstatovao da je, nakon održane javne rasprave i informisanja Skupštine Prijestonice, gradonačelnik Prijestonice utvrdio Program razvoja Prijestonice za 2018. godinu. Ovim programom opredijeljeni su projekti kojima se doprinosi otvaranju novih radnih mjesta, razvojni i infrastrukturni, kao i oni koji su u funkciji očuvanja kulturno - istorijskog i prirodnog nasleđa Prijestonice. Takođe su opredijeljeni projekti valorizacije turističkih potencijala kao i ostali kroz koje će se realizovati program razvoja Prijestonice. Nakon što je Senat usvojio ovaj Program dostavio ga je Vladi na saglasnost. opširnije
01.11.2017.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović uputio je čestitku povodom Dana državnih tužilaca Crne Gore
Poštovani gospodine Stankoviću,

Povodom Dana državnih tužilaca Crne Gore svim nosiocima tužilačkih funkcija u Crnoj Gori iskazujem poštovanje, uz srdačne čestitke i želje za uspješno obavljanje ovih odgovornih dužnosti od izuzetnog društvenog značaja.

Tužilačka organizacija u Crnoj Gori je u svom razvoju imala različite modele organizacije i djelovanje, težeći da obezbijedi sigurnost države i građana. U tom periodu razvoja naše države, uloga tužilačke organizacije je uvijek bila od fundamentalnog značaja za pravosudni sistem i ostvarivanja vladavine prava - temeljnog kriterijuma u organizaciji i funkcionisanju savremenih demokratskih država.

Država Crna Gora danas ima nezavisnu tužilačku organizaciju koja je u svim sverama djelovanja u skladu sa standardima i praksama demokratski najrazvijenijih zemalja. To smo postigli normativnom osnovom i bezrezervnom opredijeljenošću da gradimo društvo demokratskih vrijednosti u skladu sa našim reformskim i integracionim državnim prioritetima.

Uvjeren sam u unapređenje djelovanja tužilačke organizacije, u cilju ostvarivanja opredjeljenja da gradimo društvo pravne sigurnosti i sveobuhvatnog napretka. To je naš zajednički cilj i jedan od najznačajnijih uslova na putu izgradnje prosperitetne države Crne Gore.

U to ime još jednom Vam čestitam Dan državnih tužilaca Crne Gore i srdačno Vas pozdravljam. opširnije
29.10.2017.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović uputio je čestitku povodom Dana crnogorskog sudstva
Poštovana Predsjednice,

Povodom 29. oktobra – Dana crnogorskog sudstva, svim nosiocima sudske vlasti iskazujem najveće poštovanje i upućujem srdačne čestitke, uvjeren da ćete i ubuduće istrajno i uspješno obavljati ove zahtjevne dužnosti, od velikog društvenog značaja.

Bogata je i sadržajna istorija našeg sudstva - neraskidivo povezana sa društvenim razvojem i napretkom koji je donosila. Ideal društva jednakih prava ostvarivan je kroz viševjekovnu genezu sudske vlasti , koja je svoje ishodište našla u Zakoniku opšćem crnogorskom i brdskom, kao i instituciji Velikog suda, čime smo prije više od dva vijeka nivoom sudske zaštite dostigli standarde koji su pratili savremene tokove, a crnogorsko društvo, uvođenjem suda u sistem vlasti, je plemensku organizaciju zamijenilo državnom. U svim tim za državu i društvo fundamentalnim razvojnim etapama značaj sudijske funkcije je bio i ostao nemjerljiv u realizaciji opredjeljenja da gradimo društvo utemeljeno na vrijednostima pravne države i opšteg prosperiteta.

Danas, u skladu sa najsavremenijim tekovinama demokratije, reformskim i integracionim državnim opredjeljenjima, stvaramo društvo utemeljeno na vrijednostima nezavisne sudske vlasti, čime garantujemo vladavinu prava i jednaku primjenu zakona, odlučni u opredjeljenju da obezbijedimo intenzivan društveni napredak, za dobrobit svih građana Crne Gore.

U to ime još jednom Vam čestitam Dan sudstva i srdačno Vas pozdravljam. opširnije
28.10.2017.

Predsjednik Vujanović u Herceg Novom
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović prisustvovao je danas svečanoj sjednici SO Herceg Novi, koja je održana povodom Dana Opštine.

Želim građanima i građankama Herceg Novog, odbornicima predsjendiku Skupštine opštine i predsjendiku Opštine da čestitam Praznik. Da iskažem zadovoljstvo da ovo što je predsjednik rekao da je iza nas sjajna turistička sezona u Herceg Novom. Da je u svim parametrima pokazala bolji rezultat i ja mislim kroz ono što se radi u oblasti turizma da će i naredna biti bolja. Ja želim ovim vrlo ambiciozni planovi koje je predsjendik Opštine saopštio da se realizuju. Da se realizuju na dobro svih građana Herceg Novog i uz jednu očiglednu ambiciju koju je predsjednik saopštio da jednim dobrim radom svih se ostvari ono što je interes Herceg Novog. A zaista su resursi Herceg Novog ogromni. Šanse za razvoj velike i vidim da ono što je ambicija se realno postavljaju. U tom smislu me raduje da se planira ono što je boljitak svih građana i ja želim da se one ostvare.

Pitanje novinara;
A sada nešto drugo pitanje van Herceg Novog što se tiče države. Da li aćete možda izaći sa inicijativom na obnovi dijaloga između opozicije i vlasti u Crnoj Gori. Da li mislite da uopšte treba da Vi pokrećete takvu inicijativu?

Odgovor Predsjendika;
Mislim da ona treba da se dogodi unutar Skupštine. I da institucije sistema treba da funkcionišu sa adresa koje treba tu vrstu dijaloga da ponude. Vi znate da je ono što je aktuelnost Crne Gore zbivanje u Skupštini, da postoji bojkot parlamenta i ja mislim da unutar tog bojkota treba raditi dijalog inicijativom koja prije svega treba da se ima od predsjendnika Parlamenta i predsjendika Vlade. I jedan i drugi su mnogo puta iskazali raspoloženje da se taj dijalog otpočne. Ja mislim da bi bio interes svih da on bude, a da Parlament funkcioniše u punoći svog kapaciteta i nadležnosti. Mislim da bi trebalo zbog jednog ukupnog imidža Parlamenta da se dogodi dijalog i da Parlament radi u punom sastavu. Da se nađe model koji će motivisati da se u cjelini opozicija nađe u Parlamentu. Oni su sada selektivno i to više ne vidim kao bojkot koji ima svoju punoću i svoju širinu.

Ali kao što znate uvijek sam govorio da bojkot nije dobar model da on ne donosi korist i da ni na ovim prostorima inače nije ostvario efekat koji se očekivao. Tako da i ovom prilikom pozivam da se ostvari dijalog unutar Parlamenta. Od mene se ne vidi očekivanje da se uključim i raduje me da se razumije da to treba da se radi unutar Parlamenta. Vidjećemo kako će to politički da ide. opširnije
26.10.2017.

Predsjednik Vujanović otvorio 6. MASSIN Kongres
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović danas je otvorio 6. MASSIN Kongres koji organizuje Udruženje neurohirurga Jugoistočne Evrope, a koji se održava od 26 – 29. oktobra u Bečićima.

Prenosimo govor Predsjendika Vujanovića

Uvaženi profesore Sami,
Uvaženi predsjedniče Kongresa, profesore Rasuliću,
Visoke državne i zvanice Budve,
Vaše ekselencije,
Dame i gospodo,

Želim da podijelim zadovoljstvo sa svim vama i da ga iskažem u ime Crne Gore i opštine Budva da se 6. MASSIN Kongres održava u Crnoj Gori. Da iskažem zadovoljstvo uvjeren da je ovaj Kongres jedinstven iz mnogo razloga.

Ovom prilikom ću kazati samo one koje vidim najvažnijim. Jedinstven prije svega po broju učesnika i prostoru sa koga dolaze. Dobio sam informaciju da na ovom Kongresu učestvuju neurohirurzi iz 31 države, njih preko 400, da će govoriti 70 eksperata neurohirurgije na vrlo aktuelne i važne teme. Da dolaze sa prostora 5 kontinenata, što čini ovaj Kongres za Crnu Goru najvećim Kongresom medicine, koji je ikada održan u Crnoj Gori.

Kongres je jedinstven i po odluci Udruženja neurohirurga Jugoistočne Evrope da se održi u Crnoj Gori u konkurenciji sa više država Jugoistočne Evrope koji su u mnogo čemu trebali da dobiju prednost nad Crnom Gorom. Po mnogo čemu - i po broju neurohirurga i snazi njihovog udruženja, po tradiciji neurohirurgije, po doprinosu neurohirurgije čovječanstvu. U Crnoj Gori, odabir Crne Gore smatramo posebnom čašću i privilegijom. Zato imam obavezu da se zahvalim Udruženju neurohirurga Jugoistočne Evrope, Udruženju neurohirurga Srbije, koji su Crnu Goru opredijelili kao mjesto održavanja, ocjenjujući da je ovo šansa da se afirmiše i zdravstvo Crne Gore i neurohirurgija Crne Gore. Želim naravno da iskažem poštovanje za one koji su pomogli održavanje ovog Kongresa iz Crne Gore, prije svega Društvu ljekara i Kličničko-bolničkom centru i Neurohirurškoj klinici, na čelu sa direktorom Novakom Lakićevićem.

Kongres je, i to ću istaći na kraju, jedinstven i po činjenici da je posvećen velikanu nove hirurgije čovječanstva profesoru Samiju. Čovjeku koji je očigledno iz onoga što imam kao saznanje od profesora Rasulića obilježio hirurgiju čovječanstva, koji je u mnogo čemu pokazao da neurohirurgija ima svoju posebnu vrijednost i veličinu i u odnosu na ono što je u medicini dao je vrlo prestižno mjesto. Želim profesoru da iskažem posebno poštovanje. Da iskažem da je zadovoljstvo što ga imamo u Crnoj Gori i da, iz onoga što je moja informacija o njegovoj veličini, kažem da je za Crnu Goru posebna privilegija da takvog velikana u oblasti neurohirurgije i medicine u cjelini ima u Crnoj Gori.

Želim vam naravno uspješan Kongres, uvjeren da ste zaslužili maksimalno poštovanje koje iskazujem činjenicom da u vremenu njenog trajanja Crna Gora postaje vidljiva na evropskoj i svjetskoj mapi neurohirurgije.

Živjeli! opširnije
20.10.2017.

Predsjednik Vujanović primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Češke Republike u Crnoj Gori
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas na Cetinju akreditivna pisma novoimenovanog, izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Češke Republike u Crnoj Gori Karela Urbana.

Predsjendik Vujanović je iskazao visoko poštovanje i zadovoljstvo odličnim odnosima dvije države koje imaju intezivnu i sadržajnu saradnju. Istakao je zahvalnost Crne Gore Češkoj na kontinuiranoj i snažnoj podršci evropskoj integraciji Crne Gore, kao i tokom našeg pristupnog procesa NATO-u. Ukazao je na rastuću ekonomsku razmjenu, ali i konstatovao širok prostor mogućnosti za njeno dalje unapređenje, posebno u oblasti energetike i saobraćajne infrastrukture. Saopštio je interes Crne Gore za jačanje ugovorno pravne osnove u oblasti kulture, prosvjete, nauke i tehnologije.

Ambasador Urban se saglasio sa ocjenom međudržavnih odnosa i saopštio da će Češka i nadalje snažno podržavati Crnu Goru tokom njenog pregovaračkog procesa sa EU. Ukazao je da članstvo Crne Gore u NATO-u otvara prostor za snaženje ukupne saradnje. Istakao je da će njegova diplomatska misija biti posvećena njenom daljem unapređenju, posebno u sferi ekonomije. opširnije
17.10.2017.

Danilovgrad: Predsjednik Vujanović izvršio primopredaju dužnosti načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, danas je u kasarni ’’Milorad Šaranović’’ u Danilovgradu, izvršio primopredaju dužnosti načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore. Dužnost od general-potpukovnika Ljubiše Jokića dosadašnjeg načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, preuzeo je brigadni general Ilija Daković. opširnije
16.10.2017.

Predsjednik Vujanović na konferenciji »Crna Gora i EU: Deseta godišnjica od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju«.
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović u Hotelu Hilton imao uvodno izlaganje na konferenciji »Crna Gora i EU: Deseta godišnjica od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju«. Organizator Konferencije je Ministarstvo evropskih poslova.

Prenosimo govor Predsjednika;

Vaše ekselencije,
Uvažene dame i gospodo,
Dragi gosti,
Poštovani prijatelji,

Čini mi posebno zadovoljstvo da otvorim konferenciju kojom obilježavamo važan jubilej za našu državu i društvo.

Samo godinu dana nakon obnove nezavisnosti, 15. oktobra 2007 godine u Luksemburgu, Crna Gora je sa EU potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Potpisao ga je tadašnji predsjednik Vlade Crne Gore Željko Šturanović, sa evropskim komesarom Oliem Renom i ministrom vanjskih poslova Portugala Luišom Amadom. Ovaj sporazum ima istorijski značaj za naš proces evropske integracije i ukazuje na visoko uvažavanje Crne Gore, stare evropske države, koja je demokratski obnovila svoju nezavisnost. Istovremeno na najbolji način se pokazala naša posvećenost strateškom cilju pristupanja Evropskoj uniji.

Potpisivanjem sporazuma su započele sveobuhvatne pripreme za članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji. Njegovom primjenom osnažili smo evropske vrijednosti, učvrstili sigurnost i stabilnost države, podstakli privredni napredak i rast životnog standarda građana. Trgovinski dio Sporazuma stvorio je uslove za slobodan protok roba, usluga, kapitala i kretanja ljudi između Crne Gore i država članica EU. Maksimalno smo posvećeni potrebi da što prije postanemo dio jedinstvenog tržišta EU.

Zato danas obilježavanje desetogodišnjice potpisa ovog sporazuma doživljavamo sa ponosom i zadovoljstvom. Visoko vrednujući ostvarenja ovog sporazuma ukazaću samo na neka od njegovih dostignuća.

Potpisivanje Sporazuma i njegovo stupanje na snagu omogućilo je da 2008 godine podnesemo zahtjev za status kandidata. U junu 2012. smo počeli pregovore o pristupanju EU i do danas otvorili 28 poglavlja od kojih su 3 privremeno zatvorena.

Crna Gora je potpisala sporazume o saradnji u evropskim integracijama sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Makedonijom i Srbijom.

Proces pristupanja je omogućio Crnoj Gori korištenje bespovratne pretpristupne finansijske podrške u iznosu većem od 620 miliona eura za period od 2007. Kroz ovu podršku, ali i dodatna sredstva drugih donatora, uspjeli smo da se kvalitetno pripremimo za izazove članstva u EU u zakonodavstvu, institucionalno, kao i u implementaciji standarda.

Nakon obnove nezavisnosti ukupna državna politika Crne Gore snažno je posvećena njenom razvoju i obezbjeđenju boljeg kvalita života njenih građana.

Od 2007. do danas Crna Gora je postala članica brojnih međunarodnih organizacija. Prije svega NATO-a, a zatim Svjetske trgovinske organizacije CEFTE, i drugih globalnih i regionalnih organizacija.

U potpunosti smo reformisali okvir i sistem rada u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Pojednostavljene su administrativne procedure, smanjen je broj zaostalih sudskih predmeta i trajanje sudskih postupaka.

U 29 evropskih država članica šengenske zone ukinute su vize za građane Crne Gore. Obezbjedili smo biometrijske pasoše, a kroz integrisano upravljanje granicama imamo bolju kontrolu graničnih prelaza.

Posvećeni smo poboljšanju cjelokupne putne i energetske infrastrukture. Ovome je dodatni podsticaj dao Berlinski proces koji je od ogromnog regionalnog značaja ali i posebne vrijednosti za evropske integracije.

Crna Gora kontinuirano unapređuje uslove za investicije koje značajno doprinose njenom razvoju. Kapitalno su važne investicije u turizmu jer je Crna Gora jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija. Unaprijeđeno je poslovno okruženje što je dovelo do porasta broja registrovanih kompanija, razvoja preduzetništva i podstaklo otvaranje novih radnih mjesta.

Sa zadovoljstvom konstatujemo da se bruto društveni proizvod po glavi stanovnika u Crnoj Gori u odnosu na 2007. povećao za 70 %, dok je prosječna plata uvećana za 70%, a penzija 100%. U svim godinama, sem dvije, imali smo rast BDP koji je prosječno u toj dekadi rastao po stopi od 3,3%.

Ukupna dostignuća razvoja Crne Gore, nakon obnove njene nezavisnosti, jasno pokazuju njenu punu posvećenost pristupanju EU i opravdavaju naša očekivanja da kroz individualni tretman dostignuća njenih standarda obezbijedimo dinamiku koja vrednuje ova dostignuća. To doživljavamo i potvrdom politike otvorenosti EU za nove članice ali i porukom drugim aspirantima da se uspjesi integracija adekvatno vrednuju.

Uvjeren sam da možemo biti zadovoljni dosadašnjim rezultatima i napretkom u procesu pristupanja EU kojem smo svi zajedno doprinijeli.

Iskazujem poštovanje našim prijateljima iz Evropskog parlamenta, Evropske komisije i Evropske službe vanjskih poslova, kao i ministrima evropskih i vanjskih poslova članica EU i država regiona. Cijenim da će i današnji panel biti odlična prilika za sagledavanje odnosa EU i Zapadnog Balkana i politika proširenja. Istovremeno i ostvarenja reformi, korišćenja mogućnosti Berlinskog procesa, ali i prilika sa kojima se EU suočava nakon šest decenija uspješne integracije.

Uz zahvalnost što danas sa nama dijelite zadovoljstvo povodom obilježavanja ovog jubileja, iskazujem vam najveće uvažavanje. opširnije
11.10.2017.

Predsjendik Vujanović primio u oproštajnu posjetu ambasadora Bosne i Hercegovine
Danas je Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio u oproštajnu posjetu ambasadora Bosne i Hercegovine Đorđa Latinovića.

Predsjednik Vujanović iskazao je visoko poštovanje bliskih ,sadržajnih i intenzivnih odnosa Crne Gore i Bosne i Hercegovine, koji se rezvijaju u duhu dobrosusjedske saradnje, bez otvorenih pitanja. Ukazao je da je unapređenje saradnje moguće i potrebno u sferi ekonomije, što zahtjeva kontinuitet posvećenog angažovanja dvije države. Zahvalio se ambasadoru na izuzetno uspješnoj diplomatskoj misiji.

Ambasador Latiinović se saglasio sa karakterom odnosa dvije države i potrebom daljeg unapređenja ekonomske saradnje. Naglasio je da su tokom njegovog mandata potpisana tri međudržavna sporazuma: Sporazum o granici, Sporazum o kolokaciji diplomatskih misija i Sporazum o saradnji u procesu evropskih integracija, što ocjenio izrazom dobrosusjedskih odnosa i visokim međusobnim povjerenjem. Zahvalio se na punoj dostupnosti svih državnih organa Crne Gore tokom obavljanja svog mandata. opširnije
SljedećiPrethodni
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora