06.10.2017.

Danilovgrad, Predsjednik Vujanović na svečanosti povodom Dana Vojske Crne Gore
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović prisustvovao je danas Centralnoj svečanosti, povodom 07. oktobra - Dana Vojske Crne Gore, koja je održana u Kasarni “Milovan Šaranović” u Danilovgradu. opširnije
06.10.2017.

Čestitka Predsjednika Vujanovića povodom Dana Vojske Crne Gore
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović čestitao je Dan Vojske Crne Gore 7. oktobar.

Povodom 7. oktobra – Dana Vojske Crne Gore, svim pripadnicama i pripadnicima Vojske Crne Gore, ministru Predragu Boškoviću i načelniku Generalštaba general-pukovniku Ljubiši Jokiću, upućujem srdačne čestitke i želje da uspješno i predano izvršavaju zahtjevne dužnosti i zadatke.

Ove godine Crna Gora je postala članica NATO. Posebne zasluge za doprinos ispunjenju jednog od najvažnijih državnih spoljnopolitičkih ciljeva pripadaju vašem sistemu, čime ste iskazali odgovoran odnos prema vojničkim dužnostima i državi Crnoj Gori. Za vas, ispunjavanje planiranih ciljeva nije imalo alternativu, a vaša požrtvovanost je bila za primjer.

Uvaženi, oficiri, podoficiri, vojnici i civilna lica u službi u Vojsci Crne Gore, pokazali ste da ne postoje teški i laki zadaci kada je u pitanju budućnost naših građana i države. Potvrdili ste da, izvršavajući i najzahtjevnije ciljeve, čovjek može da bude gord, dostojanstven i pravičan. Obavljajući najkompleksnije zadatke u mirovnim misijama i operacijama u funkciji globalnog mira i bezbjednosti, pokazali ste, u duhu naše svijetle tradicije , da humanost i patriotizam nemaju cijenu, ali i da umijete da poštujete tuđa prava, kulturu i običaje, na ponos svih građana Crne Gore.

Želim da i u godini koja slijedi, pružajući kao i do sada doprinos opštem napretku Crne Gore, nastavite uspješno djelovanje na ličnom i profesionalnom planu.

Neka je vječna Crna Gora! opširnije
04.10.2017.

Predsjednik Mađarske u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je danas na Cetinju uz najviše državne i vojne počasti dočekao Predsjednika Republike Mađarske Janoša Ader-a, koji boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Nakon zvaničnog sastanka, predsjednik Vujanović i predsjednik Ader su dali izjave za medije.

Izjava predsjednika Vujanovića

Uvaženi predsjedniče Ader,
Dragi prijatelju,

Želim i sada da vam se zahvalim na odluci da posjetite Crnu Goru i učinili ste veliko zadovoljstvo ne samo meni i zvaničnicima Crne Gore, nego i građanima Crne Gore, dolazeći u zvaničnu posjetu Crnoj Gori.

Uvažena gospodo i gospođe novinari, želim da i ovdje kažem ono što sam rekao na plenarnom sastanku. Naše partnerstvo i prijateljstvo sa Mađarskom je strateško.

U crnogorskoj ekonomiji su prisutne veoma vrijedne i ugledne mađarske kompanije koje vrlo kvalitetno posluju u Crnoj Gori. U oblasti turizma veliki hotelski lanac su Hungest hoteli. Imaju dva hotela u Herceg Novom ’’Topla’’ i ’’Centar’’ koji jako uspješno posluju. Mađarska aluminijumska kompanija MAL koja ima koncesiju za boksit u Nikšiću, koja je omogućila da se značajno poveća izvoz iz Crne Gore u Mađarsku. OTP Banka koja je privatizovala Crnogorsku komercijalnu banku i koja jako uspješno posluje u Crnoj Gori i prema privredi i građanstvu i, uz niz manjih komapnija, Mađar Telekom koji je kao što znate u telekomunikacijama u Crnoj Gori.

Mađarske kompanije su od 2004. godine do ove godine uložile u Crnu Goru preko 470 mil. eura. U prošloj godini preko 34 miliona eura i po obimu investicija Mađarska je naš peti partner.

U oblasti spoljne trgovine u posljednje dvije godine upravo zahvaljujući ovakvim odnosima veoma je porastao izvoz prema Mađarskoj i to je značajno doprinijelo poboljšanje našeg spoljno-trgovinskog bilansa.

Mađarski turisti su veoma prisutni u Crnoj Gori i naš interes je da se poveća broj mađarskih turista u Crnoj Gori i građana Crne Gore u Mađarskoj, kao da se i naše kompanije, ljudi biznisa, nađu što intenzivnije u Mađarskoj.

Dužan sam i ovom prilikom Predsjedniku Mađarske i Mađarskoj da iskažem dvostruku zahvalnost. Za podršku našim integracijama koje takođe čine u svojoj saradnji Mađarsku strateškim partnerom Crnoj Gori. Mađarska je značajno doprinijela našem članstvu u NATO. U dugom periodu ona je bila kontakt država. Veoma nas je pomogla u mirovnim misijama u kojima smo zajedno i učestvovali. I veoma je pomogla da se u našoj javnosti promovišu vrijednosti NATO-a. Zahvalnost Mađarskoj i za iskrenu i otvorenu podršku evropskim integracijama Crnoj Gori. Ubijeđeni smo da će se ta podrška nastaviti i veoma smo zahvalni na njoj.

Reći ću na kraju ono što sam rekao na početku, ovu posjetu Predsjednika Mađarske smatram potvrdom bliskih i prijateljskih odnosa i snažnim doprinosom za unapređenje u onim oblastima gdje se inače dobri odnosi mogu unaprijediti.Izjava Predsjednika Adera

Gospodine Predsjedniče,
Dame i gospodo,

Dozvolite mi na početku da čestitam gospodinu Predsjedniku na članstvu Crne Gore u NATO-u i da konstatujem da mi sada već pripadamo istom vojno-odbrambenom sistemu. Crna Gora je svojevremeno nakon izbora odlučila da krene putem da ispuni dva cilja, ulazak u NATO i ulazak u EU. Prvi cilj koji je postavila već je ostvaren, a onaj drugi cilj koji je postavljen ulaskom u EU je od strane Crne Gore da je ona najviše odmakla uporedivši je sa ostalim zemljama na Zapadnom Balkanu. Kada razgovaram sa mojim partnerima u EU, govorim o zemljama kojima predstoji ulazak u EU, a ja iznosim ne samo svoj lični stav, nego i stav moje cijele Vlade i moje države. Od strane EU neophodni su i jasni uslovi ulaska, jasno određeni rokovi i zadati postupci za sve one zemlje koje bi pristupile. Veoma je važno da EU odredi rokove i da da jasno na znanje zemljama koje žele da pristupe da ako nešto odrade, da ako je nešto obaveza u tom procesu, onda mogu da budu sigurni da će postati članovi EU. Jedna jasna politika proširenja EU znači daleko mnogo više nego, recimo, interes po koje zemlje pojedinačno. A to je ustvari osnovni uslov za stabilnost Evrope, naravno i EU. Mi vidimo da je Crna Gora zemlja u kojoj ne postoje tenzije u društvu, koja sprovodi primjerenu susjedsku politiku i koja je uspjela da postigne proteklih godina vrlo ozbiljne ekonomske rezultate. Kao što sam već rekao, jedna jasna integraciona politika, veoma važna i interes je Crne Gore, ali isto tako i interes EU. Zato ja govorim o tome da bi trebalo da se ubrzaju pregovori o ulasku i da se to sve ustvari odvija u jednom potpuno jasnom evropskom političkom okruženju. Ako u tri rečenice možemo sabrati sve to, onda bi rekli to je interes Evrope, to je ustvari mjera za mogućnost povjerenja koje treba da pridobiju oni koji rukovode EU, i naravno to je jedan od osnovnih uslova za stabilnost Balkana. Tako da Mađarska neće i ubuduće pomoći samo zbog toga Crnu Goru u svom pristupanju EU zato što je smatramo prijateljem, nego zato što je dobar primjer kojim Crna Gora može da posluži u svojim postupcima, može biti primjer za ostale zemlje. Znači, to nije samo interes Crne Gore, nego zemalja na Balkanu. Isto tako i same Evrope.

Zahvaljujem se gospodinu Predsjedniku na otvaranju mogućnosti za dalju saradnju. Mislim da su politički, lični, personalni i uopšte ekonomski odnosi uslovi za to dati i tako da se ja nadam da će kompanije iz Mađarske imati isto tako visok interes prema Crnoj Gori kao što su do sada i ovih godina imali. Želim puno uspjeha gospodinu Predsjedniku u pristupanju EU i u ovom postum-procesu možete i dalje računati na nas.


Pitanje novinara: Pitanje mađarske televizije vezano je za migrantske tokove. Crna Gora je prošle godine zatražila ogradu za 25km od Mađarske, pomoć u tom podizanju, ali do sada to nije realizovala. Kako danas gleda na to? Do sada su ti tokovi obilazili Crnu Goru, ali kako smatrate ako bi se to i kad bi do toga došlo, kako bi postupali?

Odgovor Predsjednika: Mi se u Crnoj Gori nalazimo na geografskoj poziciji koja nije na migrantskim tokovima i mi očekujemo da će ukupna situacija sa migrantima da ide u smislu poštovanja, dogovora EU i Turske i spuštanje migracionog pitanja na niži nivo. Veoma se nadamo da će se situacija u zemaljama iz kojih dolaze migranti se smiruje i da će ukupna međunarodna zajednica biti u funkciji i pomoći tom smirivanju i da ćemo na nivou globalne politike i globalnog konteksta imati mnogo povoljniju situaciju sa migrantima nego što je bila ranije. Očekujemo da će ona biti bolja nego je bila ranije.

Pitanje novinara: Ako možete kratko da nam prokomentarišete dešavanja na Univerzitetu?

Odgovor Predsjednika: Prokomentarisaću. Dakle, ako ste predsjednik države koja ima uspješnu Vladu, a ja našu Vladu smatram uspješnom i ako imate državni Univerzitet čiji je menadžment izvršio značajne reforme i unaprijedio poziciju našeg Univerziteta, onda naravno da iz sve snage želite da se ne dogodi nikakav nesporazum na relaciji Vlade i Univerziteta. Vi znate da je naša Vlada donijela odluku da Visoka medicinska škola nastavi sa svojim sjedištem u Beranama i ja tu odluku potpuno razumijem i podržavam. Mislim da u politici ukupnog razvoja sjevera treba fakultetsku ustanovu sačuvati u Beranama i omogućiti da ona nastavi da funkcioniše u smislu opšteg interesa stanovništva Berana i sjevera Crne Gore. Ne samo iz razloga koje je saopštila Vlada, nego koje imam i u komunikaciji sa ljudima iz Berana, i koju sam informaciju veoma detaljno dobio u vremenu posjete Beranama. Žao mi je što se lakše, brže i sa više razumijevanja to pitanje nije riješilo. Veoma uvažavam visoka reformska dostignuća Rektorke, sada već bivše. I veoma se nadam da će se reformski kurs Univerziteta se nastaviti bez obzira na to što ona sada nije na poziciji rektora. Naravno da bi me veoma radovalo da se unutar naše javnosti upućuju poruke koje će biti u funkciji mirnog odnosa i rješavanja tog problema koji je dobio svoj epilog na Upravnom odboru, a koji će se očigledno unutar sudskih procedura kod nadležnog suda ispitati. Ubijeđen sam da će naša Vlada uspješno nastaviti da radi i da će Univerzitet nastaviti uspješno da sprovodi reforme. opširnije
03.10.2017.

Predsjednik Vujanović primio koizvjestioce Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope za Crnu Goru
Danas je Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio gospodina Ionut-Marian Stroe i gospodina Andrea Rigoni , koizvjestioce Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope za Crnu Goru.

Predsjednik Vujanović je ukazao na prijateljske odnose Crne Gore sa svim susjedima, konstatujući njene prioritete u dobrosusjedskim odnosima u regionu, njegovoj stabilnosti, međusobnoj saradnji i razvoju. Istakao da Crna Gora intenzivno radi na postizanju članstva u Evropskoj uniji, što snažno podržava većina građana i partija u Crnoj Gori. Ponovio je više puta saopšten stav da opozicione partije koje bojkotuju rad Skupštine treba da se vrate u nju i da učestvuju u njenom radu u realizaciji svojih programa.

Izvjestioci Stroe i Rigoni čestitali Crnoj Gori na učlanjenju u NATO, ističući da je Crna Gora najbolji primjer regiona u ostvarenju reformi zahtjevanih za napredak ka članstvu u Uniji. opširnije
02.10.2017.

Predsjednik Vujanović primio novoimenovanog ambasadora Crne Gore pri Svetoj Stolici i Suverenom Malteškom redu
Predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović, primio je danas novoimenovanog ambasadora Crne Gore pri Svetoj Stolici i Suverenom Malteškom redu Miodraga Vlahovića na završni razgovor pred njegov odlazak u Rim.

Predsjednik Vujanović je ambasadoru Vlahoviću saopštio potrebu Crne Gore da kroz njegovu diplomatsku misiju afirmiše i unapredjuje bliske odnose Crne Gore i Svete Stolice. On je takođe iskazao poštovanje prethodnom ambasadoru Crne Gore pri Svetoj Stolici i Suverenom Malteškom redu Veselinu Šukoviću za uspješnu diplomatsku misiju.

Ambasador Vlahović je istakao da su njegove pripreme za preuzimanje ove važne diplomatsk dužnosti bile temeljne, saopštavajući planove svoga angažmana u Rimu. opširnije
02.10.2017.

Predsjednik Vujanović sa predsjednikom Skupštine Republike Slovačke
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović sastao se sa predsjednikom Skupštine Republike Slovačke Andrejom Dankom koji je u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Predsjednik Vujanović je iskazao zahvalnost Slovačkoj za podršku Crnoj Gori u evropskim integracijama uz očekivanje da će se ona nastaviti. Istakao je zadovoljstvo da će Crna Gora i Slovačka, kao članice NATO-a, biti u prilici da unapređuju inače dobru saradnju. Ocijenio je da za unapređenje te saradnje postoji prostor u sferi ekonomije.

Predsjednik Skupštine Slovačke Andrej Danko iskazao zadovoljstvo dobrom parlamentarnom saradnjom dvije države. Saglasio se o značaju članstva u NATO-u za unapređenje saradnje, koji zajednički treba iskoristiti. Iskazao je uvjerenje da će Crna Gora biti maksimalno posvećena procesu integracije u EU. opširnije
01.10.2017.

Čestitka Predsjednika Vujanovića
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović čestitao je Dan unutrašnjih poslova 2. Oktobar.

„Povodom 2. oktobra–Dana unutrašnjih poslova, svim pripadnicima i pripadnicama službi Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave policije, ministru Mevludinu Nuhodžiću i direktoru Slavku Stojanoviću, upućujem srdačne čestitke i želje da, kao i do sada, predano i odgovorno obavljaju, za državu i ukupno društvo, značajne obaveze i zahtjevne dužnosti.

Naša država je čvrsto opredijeljena da u skladu sa strateškim integracionim pravcima, nastavi realizaciju reformskih ciljeva kroz intenzivan razvoj bezbjednosnog sistema i snažnu međunarodnu saradnju, čime obezbjeđujemo sigurnost građana, njihove imovine, kao i zaštitu ljudskih prava i sloboda .

Uvjeren sam da ćete nastaviti da djelujete u afirmaciji ovih vrijednosti i istrajnom i beskompromisnom borbom protiv organizovanog kriminala, korupcije i terorizma dajete doprinos bezbjednosti svih građana Crne Gore, čemu smo kao država bezrezervno posvećeni.

U to ime još jednom vam čestitam Dan unutrašnjih poslova“. opširnije
30.09.2017.

Predsjednik Vujanović u Rožajama
Ja želim da građanima i građankama Rožaja, odbornicima i odbornicama, predsjedniku Skupštine opštine i predsjedniku Opštine da čestitam praznik. Da uputim izraze dvostrukog poštovanja. Prvo poštovanje za ono što je urađeno između dva prazmika. Očigledno kroz pažljivo i odgovorno upravljanje kroz dobar odabir ulaganja i kroz projekte koji su nesumnjivo povećali kvalitet života i pokazali da se, na pravi način i u pravo vrijeme, uložilo ono što je bilo neophodno za Rožaje. I drugo da čestitam za razvojnu viziju koja je vidljiva i koja jasno koristi resurse Rožaja u dobroj komunikaciji sa Vladom i svim onim subjektima koji su zainteresovani da se ovaj ljepotom izdašan kraj maksimalno iskoristi. Posebno me raduje odluka da se formira biznis zona. Vjerujem da će ta biznis zona ponuditi i benefite Opštine i benefite Države koji će privući investicije. Pozivam i ovom prilikom i sa ovog mjesta ljude iz dijaspore, posebno ljude koji su iz Rožaja, da ovdje ulažu. Dakle, ovdje treba ulagati ovdje ima mnogo prostora za inveticije, ovdje se investicija isplati i mislim da oni koji imaju vezu sa Rožajama trebaju da ulože ovdje da bi pokazali da uz tu emociju prepoznaju ekonomski interes da budu prisutni. Tako da ih pozivam da u ime razvoja Rožaja u ime dobrog plasmana svog kapitala i u ime državne konekcije sa ovim prostorom ovdje budu i ekonomski prisutni. Ja sam siguran u razvoj Rožaja u korišćenju njegovih resursa i u povećanju kvaliteta života svih njegovih građana.

Pitanje novinara:
Kako komentarišete ovaj sugob rektorke i Vlade i da li je autonomija univerziteta ugrožena kako tvrdi rektorka?

Odgovor Predsjendika:
Mislim da u ovoj fazi nema potrebe da dajem bilo kakav komentar. Ono što mogu da kažem je da svi oni koji su uključeni trebaju da budu maksimalno posvećeni dobrom kvalitetu nastave Visoke medicinske škole u interesu studenkinja i studenata koji ničim ne treba da budu ugroženi. Mislim da je to sada najvažniji zadatak i da se treba posvetiti obezbjeđenju nastave za ovu godinu i osigurati da ona bude kvalitetna. Nesumnjivo da oni koji su se posvetili studijama to zaslužuju i nesumnjivo da svi oni koji su obavezni da to obezbijede trebaju da ulože sve da imamo kvalitet nastave.

Pitanje novinara:
kako komentarišete to što u poslednje vrijeme iz Rožaja na zapad otišlo trbuhom za kruhom preko četiri hiljade ljudi?

Odgovor Predsjednika:
Ja sam to iskomentarisao dajući presjek onoga što je u Rožajama urađeno i vizija koja se ovdje prepoznaje. Nesumnjivo je da je ovo prostor koji ima izvanredne resurse. Nesumnjivo je da svi zajedno treba da radimo, iz države i sa nivoa lokalne uprave na stvaranju dobrog ambijenata i stimulativnih mjera da se ovdje ulaže. Kapital mora da ima garanciju dobrog plasmana, profit mora da bude izvjestan jer izvlačenje kapitala i ulaganje u ono što je vlasnik kapitala odlučio treba da ima svoju garanciju. Ja sam imao mnogo susreta sa brojnim udruženjima među njima i udruženjima Rožajaca. Prepoznao sam kod njih namjeru da ovdje ulažu i mislim da treba da se intezivira komunikacija. Dobro bi bilo, to sam i rekao predsjendniku Opštine i potpredsjedniku Vlade da se jedan ovakav film prikaže na više mjesta. Da se vidi šta se uradilo. Da se vidi šta se planira, da se vidi da je ovo Opština koja ima svoju viziju. I da se vidi da ona ima dobru konekciju sa državom i dobru konekciju sa svima onima koji imaju interes da se ovaj prostor unaprijedi. Vi ste vidjeli da je i TIKA dala značajnu podršku i razne međunarodne organizacije. Mislim da je ovo prostor koji ima svoje bogastvo prirode svoju izdašnost koji ima mogućnost velikog razvoja i prosto treba koristiti uspješne ljude iz dijaspore koji imaju emociju i ekonomski potencijal. Oni moraju da dobiju informaciju. Mislim da fali informacije koje treba dati a ja ne sumnjam da nema volje kod tih ljudi da ulažu. Mislim da će na taj način može stvarati most kojim će se oni polako vraćati u ovaj prostor. Nesumnjivo je da su to ludi snažne emocije i vezanosti za ovaj prostor i Rožaje stvarno zaslužuju snažno ulaganje i raduje me da ima uspješnih ljudi koji su spremni ovdje da ulažu. opširnije
29.09.2017.

Mojkovac: Održana 33. sjednica Nacionalnog savjeta za održivi razvoj i klimatske promjene
Danas je u Mojkovcu održana 33. sjednica Nacionalnog savjeta za održivi razvoj, klimatske promjene i integralno upravljanje obalnim područjem kojom je predsjedavao Filip Vujanović, predsjednik Nacionalnog savjeta. U radu sjednice učestvovali su i ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović, predsjednik opštine Mojkovac Dejan Medojević, predsjednik Opštine Danilovgrad Branislav Đuranović i predsjednica opštine Kolašin Željka Vuksanović.

Na današnjoj sjednici nastavljena je diskusija o aktivnostima u okviru valorizacije potencijala Bjelasice i Komova, kao strateški značajnog pitanja za razvoj opština Mojkovac, Kolašin i Bijelo Polje, odnosno sjevernog regiona Crne Gore. U skladu sa zaključcima 31. sjednice koja je održana 11. januara o.g. kada je Nacionalni savjet upoznat s planiranim aktivnostima, današnja sjednica bila je usmjerena na analizu ostvarenog učinka.

S tim u vezi Nacionalni savjet je iskazao punu podršku tekućim i planiranim aktivnostima, i ocijenio da je Opština Mojkovac ostvarila izuzetan napredak u realizaciji aktivnosti planiranih u 2017. godini. U predstojećem periodu aktivnosti će biti usmjerene na završetak izgradnje prve dionice auto puta Mojkovac-Lubnice-Berane, izgradnju mosta u Podbišću i izgradnju bazne stanice na lokalitetu Žarski. opširnije
28.09.2017.

Predsjednik Vujanović povodom velikog jevrejskog praznika Jom Kipura
„Svim građanima i građankama Crne Gore jevrejske vjere, pripadnicima i pripadnicama Jevrejske zajednice i predsjedniku Jaši Alfandari-u upućujem iskrene želje da u miru i spokoju ostvare duhovna nadahnuća koja u sebi sadrži uzvišeni praznik Jom Kipur.

Uvjeren sam da ljubav, solidarnost i zajedništvo predstavljaju putokaz vječnim etičkim pravilima na kojima počivaju temelji našeg društva i civilizacije. Nadahnuti porukama čovjekoljublja, koje nosi veliki praznik, istrajmo u afirmaciji vrline, međuljudskom poštovanju i razumijevanju. To je put u srećnu i prosperitetnu budućnost Crne Gore kojoj zajednički težimo.

U to ime srdačno Vas pozdravljam“. opširnije
26.09.2017.

Predsjednik Vujanović primio zamjenika predsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova Republike Kosovo
Danas je Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio Behđeta Pacolija, zamjenika predsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova Republike Kosovo koji je u radnoj posjeti Crnoj Gori.

Predsjednik Vujanović je iskazao zadovoljstvo unapređenjem saradnje dvije države koja pored obostrane koristi afirmiše stabilnost u regionu. Ukazao je da za to postoji širok prostor, posebno u sferi ekonomije. U tom smislu predložio je da se kroz biznis forume i susrete privrednika definišu konkretne mogućnosti. Ukazao je na potrebu olakšanja prekogranične saradnje, posebno za stanovništvo sa obije strane neposredno uz granicu, konstatujući da je otvaranje puta Murino-Čakor-Peć i izgradnja zajedničkog graničnog prelaza Kotlovi-Kućište, shodno sporazumu dvije vlade, značajan pomak u tom smjeru. Naglasio je da povratku izbjeglih lica sa Kosova treba dati punu pažnju, s obzirom da je Crna Gora već učinila ogromne napore na njihovom zbrinjavanju u proteklom periodu.

Potpredsjednik i MVP Pacoli konstatovao je dobrosusjedske odnose dvije države, iskazujući spremnost angažovanja Vlade Kosova na daljem unapređenju saradnje. Saglasio se sa potrebom i predloženim modelom intenziviranja ekonomske saradnje, te ukazao na mogućnost njenog dinamiziranja u drugim oblastima, posebno u pogledu evropskih integracija. opširnije
25.09.2017.

Predsjednik Vujanović uručio Državno priznanje Glasu Amerike
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović dodjelio je danas u Podgorici, na predlog Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore, Državno priznanje Glasu Amerike povodom 75 godina uspješnog emitovanja programa na našem jeziku, direktorici Amandi Bennett.

Poštovana gospođo Amanda Bennett
Uvaženi ministre vanjskih poslova prof. dr Srđane Darmanoviću
Dame i gospodo
Dragi prijatelji

Sa velikim zadovoljstvom sam Vam uručio Državno priznanje Crne Gore jer je Glas Amerike jedan od najuglednijih globalnih multimedija čiji informativni program se emituje na radiju, televiziji i internetu i koji, prema procjenama, prati preko 170 miliona ljudi.

Glas Amerike je počeo sa radom 1. februara 1942. godine a njegova redakcija na kojem je program emitovan i na našem jeziku osnovana je 1943. godine. Danas se program emituje na više od 40 jezika.

U Crnoj Gori, i na prostorima bivše Jugoslavije, Glas Amerike pamtimo kao inspiraciju i podršku antifašističkom pokretu u borbi protiv nacizma i fašističke okupacije. U tom pokretu prvi opštenarodni ustanak organizovan je u Crnoj Gori 13. jula 1941. godine. Odatle se proširio, i na prostoru bivše Jugoslavije i postao važan dio globalnog antifašizma. O tom antifašističkom pokretu Glas Amerike je detaljno izvješatavao podržavajući pobjedu nad fašizmom.

Glas Amerike pamtimo i iz vremena hladnog rata kada je upravo zahvaljujući njegovom emitovanju javnost dobijala najšire informacije.

Danas je Glas Amerike globalno vrijedan medij zahvaljujući kome dobijamo informacije iz Crne Gore, regiona, međunarodne zajednice sa prostora SAD-a o kulturi, demokratiji i vrijednostima tih prostora.

Sa posebnim zadovoljstvom Državno priznanje uručujem direktorici Glasa Amerike Amandi Bennett, dobitnici Pulicerove i niza drugih nagrada, jednoj od najuglednijih novinara istraživača i globalno poznatom promotoru najvećih vrijednosti medija i uzvišenih ciljeva za koje se mediji bore. Iskazujem posebno zadovoljstvo da je ona u povodu uručenja ovog Državnog priznjanja gost Crne Gore.
opširnije
25.09.2017.

Predsjednik Vujanović primio potpredsjednika Svekineskog narodnog političkog savjetodavnog kongresa NR Kine
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u Podgorici potpredsjednika Svekineskog narodnog političkog savjetodavnog kongresa Narodne Republike Kine, Peihua Ma.

Predsjednik Vujanović je iskazao zadovoljstvo sadržajnim i intezivnim odnosima u svim oblastima posebno u sferi ekonomije u kojoj je nesumnjivo najvredniji projekat izgradnja auto-puta od Podgorice do Mateševa. Konstatovao je da postoji mogućnost unapređenja saradnje i u ostalim oblastima ekonomije ali i u zdrastvu, nauci, obrazovanju, kulturi gdje već imamo vrijedne rezultate saradnje. Crna Gora će biti odgovoran partner projekta 16+1 kojim se otvorio novi prostor saradnje Kine i država Centralne i Jugoistočne Evrope a kroz koji se iskazao novi model saradnje sa Kinom.

Potpredsjednik Peihua Ma saopštio je zadovoljstvo posjetom Crnoj Gori ocjenjujući važnim da se neposredno uvjerio da izgradnja auto-puta od Podgorice do Mateševa se realizuje planiranom dinamikom uz visok kvalitet i izvjesnost završetak u projektovanom roku. Takođe je ocijenio da postoji mogućnost saradnje u poljoprivredi, pomorstvu i turizmu i da, kao i u ostalim oblastima, treba uložiti zajendički napor kako bi se taj prostor saradnje iskoristio. opširnije
25.09.2017.

Tivat: Predsjednik Vujanović na jedanaestom obilježavanju Mediteranskog dana obale
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je danas u Tivtu povodom jedanaestog obilježavanja Mediteranskog dana obale imao uvodno izlaganje kao pokrovitelj ovogodišnje proslave.

Prenosimo govor Predsjednika

Uvaženi koordinatore Mediteranskog akcionog plana u okviru programa UN za životnu sredinu gospodene Gaetano Leone,
Visoke državne i lokalne zvanice,
Vaše ekselencije,
Dame i gospodo

Iskazujem visoko poštovanje za odluku Mediteranskog akcionog plana da se ovogodišnje jedanaesto obilježavanje i održavanje Dana obale Mediterana oraganizuje u Crnoj Gori. Mediteranski akcioni plan, je formiran kao regionalna organizacija Mediterana u okviru Programa UN-a za zaštitu životne sredine. On ima važnu misiju na Mediteranu jer je posvećena zaštiti i punoj valorizaciji Mediterana i obezbjeđenju najvećeg nivoa kvaliteta života.

Značajna aktivnost ove regionalne mediteranske inicijative je upravo obilježavanje Dana obale Mediterana važnog dogadjaja kojim je Mediteranski akcioni plan nesumnjivo pokazao da je bitan dio Programa UN za životnu sredinu. Ovaj Program UN dobija poseban značaj u kontekstu sprovođenja Agende UN za održivi razvoj 2030. Nesumnjivo je da je dosadašnje obilježavanje Dana obale Mediterana iskazalo potpunu privrženost civilizacijskim, istorijskim, kulturološkim i prirodnim vrijednostima koje su stvarane i oblikovane vjekovima na Mediteranu.

Obilježavanje Dana obale Mediterana u Crnoj Gori za nas ima poseban značaj. Prije svega, pokazuje punu posvećenost Crne Gore da najneposrednije i najaktivnije se uključi u važne programe UN. Upravo sam ovaj kvalitet državne politike Crne Gore naglasio Generalnom sekretaru UN-a Antoniju Gutjerešu proteklog petka u sjedištu UN-a. Ujedinjene nacije mogu pouzdano računati na Crnu Goru kao partnera u svim programima kroz koje se afirmišu globalna i regionalna djelovanja UN-a.

Nadalje, prihvatajući obilježavanje Dana obale Mediterana iskazujemo svoju privrženost Mediteranu i njegovim globalno prepoznatljivim i prestižnim vrijednostima. U okviru tih vrijednosti more i obala svakako zauzimaju visoko mjesto sa jednako visokim rizikom ekološkog ugrožeavanja koja obavezuje na maksimalne mjere zaštite.

Takođe, Crna Gora ovaj značajan događaj Mediterana doživljava kao prepoznavanje vrijednosti njene obale, u granicama koje nadilaze Mediteran. Naša obala svakako pripada važnom prostoru susreta raznih civilizacija, kultura i vjera i ima bogastvo kulture i ljepotu prirode koja je čine jednom od najprestižnijih obala Mediterana. Obaveza ove i budućih generacija je da razvojne projekte uskladi sa visokim standardima zaštite prostora i životne sredine. Prostor je naše veliko bogastvo, sa njim se mora oprezno upravljati i on se ne smije ničim narušavati.

Na kraju želim da iskažem zadovoljstvo što je za Dan obale Mediterana opredijeljen Tivat. Upravo je Tivat dokaz kako se propusti iz prošlosti, kroz koje se narušavo koncept održivog razvoja i zaštite životne sredine, mogu kvalitetno sanirati. Na prostoru Tivta i to baš ovdje , bio je Mornaričko remontni zavod, vojna ustanova namijenjena remontu brodova i drugih mornaričko tehničkih sredstava. U vremenu prevaziđene tehnologije i opreme, ali i svijesti da ovaj dragocjeni prostor ne treba da bude u funkciji vojnih potreba, on je pretvoren u turistički kompleks sa marinom koja je jedna od najprestižnijih na Mediteranu. Vojna ustanova, kojoj ovdje nije bilo mjesta, i koja je bila u direktnoj suprotnosti sa zahtjevima turizma i održivog razvoja, zamijenjena je sa turističkim konpleksom izuzetne vrijednost, atraktivnosti i prestiža. Porto Montenegro je, izvjesno pokazao kako Mediteran može da valorizuje svoju turističku ljepotu ali i vrijednosti kulture jer je veoma blizu Kotoru gradu na listi kulturne baštine UNESKO-a.

Dame i gospodo

Pozivam vas da u Danu obale Mediterana afirmišemo prave vriednosti Mediterana i pokažemo puteve njegove zaštite i obaveze svih nas da ga ostavimo boljim generacijama koje dolaze poslije nas.

Želeći uspješan Dan obale Mediterana još jednom vam upućujem izraze najvećeg uvažavanje. opširnije
25.09.2017.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
Na osnovu člana 95 stav 1 tačka 10 Ustava Crne Gore („Sl.list CG“, br. 1/07 i 38/13), članova 13 i 14 Zakona o izboru odbornika i poslanika („Sl.list RCG„ br. 4/98, 5/98, 17/98, 14/00, 18/00, 9/01, 41/02, 46/02, 45/04, 48/06, 56/06, i „Službeni list CG“ br. 46/11, 14/14,47/14,12/16) i člana 42. stav 1 Zakona o lokalnoj samoupravi („Sl.list RCG“ br. 42/03, 28/04, 75/05 i 13/06 i „Sl.list CG“ br. 88/09, 3/10 , 73/10, 38/12, 10/14, 57/14,3/16), donosim,


O D L U K U

o raspisivanju izbora za odbornike u Skupštini Prijestonice Cetinje i Skupštinama opština Mojkovac i Petnjica


1. Raspisujem izbore za odbornike u Skupštini Prijestonice Cetinje i Skupštinama opština Mojkovac i Petnjica.

2. Izbori će se održati 26. novembra 2017. godine.

3. Ova odluka stupa na snagu danom donošenja, a objaviće se u „Službenom listu Crne Gore“ i u „Službenom listu Crne Gore – opštinski propisi.


Broj: 01- 904
Podgorica, 25.09.2017. godine


Predsjednik Crne Gore
Filip Vujanović
opširnije
SljedećiPrethodni
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora