19.07.2017.

Čestitke Predsjedniku Vujanoviću povodom Dana državnosti Crne Gore
U povodu 13. Jula, dana državnosti Crne Gore, i dalje pristižu čestitke predsjednika država i visokih zvaničnika upućene Predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću:

Predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa u kojoj se navodi:

„Upućujem najbolje želje Vama i građanima Crne Gore u prilici vašeg nacionalnog dana 13.jula.

U 11 godina od sticanja nezavisnosti Crna Gora je učinila ogroman napredak u izgradnji demokratskih institucija koje podržavaju vrijednosti evroatlanske zajednice. Sjedinjene Države visoko poštuju doprinos Crne Gore transatlanskim i regionalnim bezbjednosnim iniciajtivama, uključujući Afganistan, gdje crnogorski vojnici nastavljaju da stoje rame uz rame sa američkim. Pozdravljamo kontinuitet vašeg partnerstva i doprinosa evropskoj bezbjednosti kao najnovija NATO saveznica. Ciljevi postizanja bezbjednosti koje dijelimo, mir i sloboda, će formirati temelj za naše još snažnije partnerstvo u godinama koje dolaze.“

Predsjednik Narodne Republike Kine Xi Jinping:

„U povodu Dana državnosti Crne Gore dozvolite mi da u ime kineskog naroda i u svoje lično ime vama i prijateljskom narodu Crne Gore uputim srdačne čestitke i najbolje želje.

Posljednjih godina odnosi između Narodne Republike Kine i Crne Gore se dobro razvijaju. Intenzivne su razmjene na visokom nivou dvaju zemalja, solidno je političko povjerenje, plodonosna je saradnja u različitim oblastima. Obraćam veliku pažnju na razvoj odnosa Narodne Republike Kine i Crne Gore. Želim da zajedno sa Vama promovišem dalji svestrani razvoj prijateljskih i srdačnih odnosa dvaju zemalja sa ciljem da bude od koristi oba naroda. Želim prosperitet i puno uspjeha Vašoj zemlji i blagostanje i zdravlje vašim narodima.“


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutjereš:

„Sa radošću upućujem moje najtoplije čestitke Vladi i narodu Crne Gore u prilici Nacionalnog dana.

Živimo vrijeme velikih obećanja, ali i duboke nesigurnosti. Započeo sam godinu upućivanjem širom svijeta apela za mir. Sve za što se borimo kao ljudska porodica – dostojanstvo i pravda, napredak i prosperitet – zavisi od mira. Ove vrijednosti su neizbrisivo zapisane u Povelju UN i one nas povezuju.

Slaveći vašu zelju, takođe vidim kako u vremenu rastućih podjela širom svijeta obilje različitosti UN osnažuje naš zajednički rad i afirmiše našu zajedničku humanost.

Dok slavite ovaj uzvišeni datum, računam na aktivno učešće vaše zemlje i doprinos izgradnji snažnijih UN, kao i u zajedničkim naporima da se obezbjedi mir, razvoj i ljudska prava za sve.“


Čestitke su takođe uputili Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, Predsjednik Republike Italije Serđo Matarela, Predsjednik Albanije Bujar Nišani, Predsjednik Slovačke Republike Andrej Kiska, Predsjednik Poljske Andžej Duda, Predsjednik Egipta Abel fatah El-sisi, Predsjednik Jermenije Serž Sargsjan, Kralj Maroka Mohamed VI, Predsjednica Švajcarske Konfederacije Doris Leuthard, Kralj Tajlanda Maha Vajiralongkorn, Predsjednik Uzbekistana Šavakat Mirzijoev, Predsjednica Litvanije Dalia Grybauskaite, Predsjednik Kirgistana Almazbek Atambaev, Predsjednik Perua Pablo Kučžinski, Predsjednik Moldavije Igor Dodon, Predsjednik Vlade SR Vijetnama Nguyen Xuan Phuc, Predsjednik Kazakstana Nursultan Nazarbajev, Predsjednik Letonije Raimonds Vejonis, Kralj Saudijske Arabije NJ.K.V. Salman bin Abdulazoz Al Saud, Potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Saudijske Arabije Bj.V. Mohammed Bin Salman Bin Abdulaziz Al Saud, Predsjednik Trinidada i Tobaga Entoni Karmona, Predsjednik Gabona Ali Bongo Ondimba, Predsjednik Alžira Abdelaziz Buteflika, Predsjednik Irana Hassan Rouhani, Emir Države Kuvajt šeik Sabah Alahmed Aldžaber Alsabah, Predsjednica Republike Estonije Kersti Kaljulaid i Predsjednik Republike Koreje Mun Džae In. opširnije
18.07.2017.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
Predsjednik Republike Bugarske Rumen Radev obavijestio je Predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića o spremnosti Bugarske, kao NATO saveznice i priatelja, da odmah uputi specijalizovani helikopter za gašenje požara koji bi u toku sjutrašnjeg dana intervenisao na najkritičnijim mjestima požara u Crnoj Gori kao i spremnost Republike Bugarske na svaku drugu pomoć u gašenju požara. Iskazujući visoku zahvalnost Predsjednik Crne Gore je saopštio da ovo doživljava potvrdom bliskosti i prijateljstva dvije države. opširnije
18.07.2017.

Predsjednik Vujanović primio Antonia Tajania, predsjednika Evropskog parlamenta
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u Podgorici Antonia Tajania, predsjednika Evropskog parlamenta.

Predsjednik Vujanović je iskazao zahvalnost predsjedniku Evropskog parlamenta što u regionu prvo posjećuje Crnu Goru i da to doživljavamo kao ohrabrenje inteziviranja pristupa EU ali i dokazom dobre saradnje Evropskog parlamenta i Skupštine Crne Gore. Saopštio je odlučnost svih subjekata crnogorskog društva da nastave punu posvećenost pristupanju EU i da bude dobar primjer regiona. Iskazao je visoko poštovanje rezultatima nedavnog Samita u Trstu uvjeren da je upućena jasna poruka evropske perspektive država Zapadnog Balkana.

Predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani je uvjeren da Crna Gora kao stabilna država sa dobrim odnosima sa svim susjedima treba da nastavi da bude dobar primjer i da daje snažan doprinos stabilnosti Zapadnog Balkana. Naglasio je vrijednost saradnje među državama Zapadnog Balkana vjerujući da ta saradnja može da poboljlša kvalitet života i standard građana država regiona. Istakao je odlučnost EU da nastavi podržku u unapređenju saobraćajne i energetske infrastrukture Zapadnog Balkana ali i istovremeno da ohrabri razvoj malog i srednjeg preduzetništva kome treba dati poseban značaj. opširnije
17.07.2017.

Predsjednik Vujanović primio ministra vanjskih poslova UAE
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u Podgorici Nj.V. šeika Abdulaha bin Zajeda bin Sultana Al Nahjana, ministra vanjskih poslova i međunarodne saradnje Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Predsjednik Vujanović je iskazao zadovoljstvo sadržajnim i intezivnim odnosima dvije države u svim oblastima. Ocijenio je da je njegova posjeta januara ove godine UAE, kada se sreo sa Krunskim princom, predsjednikom Vlade i predsjednicom Parlamenta bila potvrda bliskih odnosa dvije države ali i podsticaj za korišćenje prostora za novu saradnju. Iskazao je posebno zadovoljstvo saradnjom u oblasti ekonomije visoko ocjenjujući sve investicije iz UAE ubijeđen da će one biti preporuka novim investitorima. Za ukupnu saradnju od posebnog značaja je uspostavljanje direktne avio linije između dvije države koja će olakšati komunikaciju i unaprijediti saradnju naročito u oblasti turizma.

Ministar vanjskih poslova UAE čestitao je Crnoj Gori članstvo u NATO i liderstvo u pristupanju EU označavajući Crnu Goru primjerom u regionu i pouzdanim partnerom njegove države. Iskazao je očekivanje daljeg unapređenja saradnje uvjeren da u svim oblastima postoji prostor za to. opširnije
16.07.2017.

Čestitka Predsjednika Vujanovića povodom Dana Opštine Andrijevica
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović uputio čestitku povodom Dana opštine Andrijevica, u kojoj se između ostalog navodi.

“Građanima i građankama Andrijevice, odbornicima i odbornicama, predsjedniku Skupštine, Dobrašinu Laleviću i predsjedniku Opštone, Srđanu Mašoviću, čestitam 17. jul – Dan opštine. Istovremeno izražavam žaljenje što zbog međunarodnih obaveza neću biti u prilici da prisustvujem svečanosti povodom praznika vaše Opštine.

Uvjeren sam da će zajednički napori državnih institucija, lokalne uprave i građana, opredijeljenih da aktivno doprinose prosperitetu svog grada, značajno uticati na unapređenje i valorizaciju razvojnih perspektiva i stvaranje što povoljnijeg ambijenta za život i rad.

Istrajnost u opredjeljenju da intenzivno i ravnomjerno razvijamo našu državu je istinski interes svih nas koji živimo u Crnoj Gori i posvećeni smo njenom napretku.

U to ime još jednom Vam čestitam Dan opštine Andrijevica i srdačno Vas pozdravljam”. opširnije
13.07.2017.

Predsjednik Vujanović povodom Dana državnosti Crne Gore položio vijenac na spomenik “Partizanu borcu”
Predsjednik Vujanović je danas povodom Dana državnosti Crne Gore položio vijenac na spomenik “Partizanu borcu” u spomen parku Gorica.

U pratnji predsjednika Vujanovića bio je načelnik Generalštaba VCG general-potpukovnik Ljubiša Jokić i sekretar savjeta za odbranu i bezbjednost pukovnik Ilija Daković. opširnije
12.07.2017.

Predsjednik Vujanović primio u oproštajnu posjetu ambasadorku Češke
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas na Cetinju u oproštajnu posjetu, nerezidentnu Ambasadorku Republike Češke u Crnoj Gori Ivanu Hlavsovu.

Predsjendik Vujanović iskazao je visoko poštovanje odličnih odnosa Crne Gore i Republike Češke, saopštavajući zadovoljstvo rastućom međusobnom saradnjom u svim oblastima, posebno u sferi eknomije. Istakao je snažnu i kontinuiranu podršku Češke tokom pristupnog procesa Crne Gore NATO-u, kao i u pogledu njenih evropskih integracija. Zahvalio se ambasadorki Hvalsovoj za veliki doprinos snaženju međusobnih odnosa dvije države tokom njene važne diplomatske misije u Crnoj Gori.

Ambasadorka Hvalsova saglasila se da su bilateralni odnosi odlični ukazjući na potrebu daljeg unapređenja međusobne saradnje. Istakla je da je Crna Gora dobar primjer regiona u sprovođenju reformi koje su rezultirale njenim velikim uspjehom u ostvarenju strateškog projekta pristupanju NATO-u i procesu evropskih integracija.

Razgovoru je prisustvovao Petr Šmejkal otpravnik poslova ambasade Češke Republike u Podgorici. opširnije
12.07.2017.

Cetinje: Dan državnosti Crne Gore
Povodom 13. jula, Dana državnosti Crne Gore, Predsjednik Filip Vujanović priredio je svečani prijem u Plavom dvorcu na Cetinju.

Prijemu su povodom Dana državnosti prisustvovali predstavnici političkog, naučnog, kulturnog, privrednog i sportskog života Crne Gore i raniji najviši državni funkcioneri.

Prisustvovali su i predstavnici diplomatskog kora i visoki zvaničnici međunarodnih organizacija i institucija.

Prenosimo govor Predsjednika:

Poštovani građani i građanke Crne Gore,
Dragi sugrađani i sugrađanke prijestonog Cetinja,
Visoke državne i lokalne zvanice,
Vaše eksledncije,
Dame i gospodo,

U nizu istorijski vrijednih godina Crne Gore i ova će, svakako sa ponosom, imati zapaženo mjesto. U državi, koja se prepoznaje po viševjekovnoj borbi za slobodu i nezavisnost, godine ostvarenja tog stremljenja, trajna su vrijednost. Da se istorija nebi ponavljala, da se sloboda i država uvijek nebi ugrožavale, Crna Gora mora imati savezništvo koje će biti garancija stabilnosti i vječnosti.

To savezništvo Crna Gora je dobila ove godine članstvom u NATO-u. Savezništvo u interesu svih njenih građana, u korist stabilnosti i mira. Savezništvo koje nije protiv bilo koga, koje ne zaboravlja ni tradiciju ni prijatelje, koje je okrenuto budućnosti, bez rizika ponavljanja tamnih strana prošlosti. Na Balkanu se lekcije iz prošlosti teško uče a tragične greške ponavljaju, na žalost, sa težim posledicama. Zato, i takođe na žalost, Balkanu treba saveznik, da bi čuvao sebe od sebe i da bi se obezbijedila trajna stabilnost. Uz potrebu da nas savezništvo čuva jednako je vrijedno, da nam obezbijedi bolju ekonomiju i bliskije državne veze sa onima čije vrijednosti dijelimo i na koje se zajednički ponosimo.

Sudbina je htjela da se ovogodišnje integraciono dostignuće dogodi u vremenu u kome obilježavamo 120 godina učešća naše vojske u svjetskim mirovnim misijama. U jednoj od takvih, koja je pripadala pretečama “ plavih šlemova”, po kojima se prepoznaje solidarnost čovječanstva, učestvovala je i vojska Knjaževine Crne Gore. Tog januara 1897. godine, na Obilića poljani, pred 70 vojnika, osam podoficira i dva oficira naš knjaz Nikola u besjedi je uputio poruku –“ Junaci! Počašćen sam od velikih evropskih sila da pošaljem na Krit, međunarodnoj vojsci, jednu četu mojih Crnogoraca, jer su oni uvjereni da će Crnogorci vršiti svoju dužnost, kako njima dolikuje, pošteno i junački ...”.

Prije punih dvanaest decenija naš knjaz, kasnije kralj, znao je da je čast pomoći drugima u nevolji . Znao je da je učešće u međunarodnoj vojsci časna obaveza. Da tu obavezu treba vršiti pošteno i junački. Pošteno jer na to obavezuje moralna vertikala ovih prostora i junački jer bez toga nebi bilo ni slobode ni države. Nebi bilo ni Crne Gore.

Dame i gospodo,

Sada kada imamo i vječnu državu i vječnu slobodu čast , poštenje i junaštvo zahtijevaju da budemo zajedno. Da se u bogatstvu različitosti nacija i vjera i dragocjenosti naših manjina, okrenemo jedni drugima. Mnogi su nam bliski ali jedni drugima smo najbliži. Jedino zajedno i sabrani možemo u miru i slozi graditi bolju budućnost Crne Gore.

Neka Bog čuva Crnu Goru,
Neka svima podari slogu i mir,
Da je vječna Crna Gora. opširnije
12.07.2017.

Čestitke Predsjedniku Vujanoviću povodom Dana državnosti Crne Gore
U povodu 13. jula, Dana državnosti Crne Gore, Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović do sada je primio brojne čestitke od predsjednika država, suverena i predsjednika međunarodnih organizacija:

Kraljica Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Elizabeta II.

Pričinjava mi veliko zadovoljstvo da Vam uputim čestitke u povodu proslave Vašeg nacionalnog dana, kao i moje najbolje želje za sreću naroda Crne Gore u predstojećoj godini.

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin:

Čestitam Vama i narodu Crne Gore nacionalni praznik – Dan državnosti.
Želim Vašoj zemlji mir, blagostanje i prosperitet.

Predsjednik Savezne Republike Njemačke Frank-Valter Štajnmajer:

Povodom Dana državnosti Crne Gore, Vama i Vašim sugrađankama i sugrađanima, lično i u ime mojih njemačkih zemljaka, upućujem najsrdačnije čestitke. Crna Gora svojom konstruktivnom, ka pomirenju usmjerenom politikom, u velikoj mjeri doprinosi miroljubivom usaglašavanju interesa u regionu....

Čestitke su takođe uputili:
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, Predsjednik Republike Azerbejdžan Ilham Alijev, Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor, Japanski car Akihito, Predsjednik Republike Irske Majkl Higins, Kralj Belgije Filip, Predsjednik Mađarske Janoš Ader, Predsjednik Republike Austrije Aleksandar Van der Belen, Predsjednik Rumunije Klaus Verner Johanis, Predsjednik Indije Pranaba Mukeredžija, Predsjednik Kube Raul Kastro Ruz, Generalni guverner Komonvelta Australije Piter Kosgrov, Kralj Švedske Garl XVI Gustav, Predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata Kalifa Bin Zajed Al Nahjan, Krunski princ Abu Dabija Mohamed Bin Zajed Al Nahjan, potpredsjednik i Predsjednik Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata i Vladar Dubaija Mohamed Bin Zajed Al Nahjan, Predsjednik Sjedinjuenih Država Meksika Enrike Njeto, Predsjednik Portugala Marselo Rebelo de Sousa, Kralj Jordana Abdualah II, Kapetani Regenti San Marina Mima Zavoli i Vanesa Dambrosio. opširnije
11.07.2017.

Predsjednik Republike Bugarske u posjeti Crnoj Gori
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović na Cetinju je priredio svečani doček Predsjedniku Republike Bugarske Rumenu Radev-u koji je u dvodnevnoj posjeti Crnoj Gori.

Nakon zvaničnog sastanka, predsjednik Vujanović i predsjednik Republike Bugarske Rumen Radev su dali izjave za medije.

Predsjednik Vujanović:

Uvaženi predsjedniče Republike Bugarske Rumen Radev,
Dame i gospodo,

Crna Gora danas ima zadovoljstvo da za svog gosta ima uvaženog predsjednika Republike Bugarske Rumena Radeva. Ova posjeta dolazi u vrlo značajno vrijeme. Neposredno nakon što je Crna Gora postala članica NATO-a i u vrijeme koje je blisko preuzimanju predsjedavanja EU od strane Bugarske. Zato ovo je bila prilika da se predsjedniku Bugarske zahvalim na svestranoj i snažnoj pomoći Crnoj Gori da bude članica NATO-a i da izrazim zadovoljstvo da ćemo u NATO savezu nastaviti našu saradnju i kroz mogućnost bliskosti pojačati ekonomsku saradnju i naše državne odnose. Takođe da iskažemo zadovoljstvo što će Bugarska, kao predsjedavajuća EU, u prvoj polovini naredne godine za jedan od svojih prioriteta imati proširenje EU na Zapadni Balkan i dati šansu svim aspirantima Zapadnog Balkana da kroz svoja individualna dostignuća pojačaju tempo svog pristupanja EU.

Bila je ovo prilika da konstatujemo izvanredne i bliske odnose dvije države u svim oblastima. Odličnu saradnju dva parlamenta koje imaju grupe prijateljstava, vrlo blisku saradnju dvije vlade, ministarstava i državnih organa, i potrebu da se ona nastavi i intenzivira, posebno kroz rad Mješovite komisije za ekonomsku saradnju dvije države. Takođe smo konstatovali da postoji širok prostor bolje saradnje u sferi ekonomije i da ga zajednički treba iskoristiti i da je taj prostor prije svega u oblasti saobraćaja, energetike, turizma. Da je naš zajednički interes da taj prostor što prije iskoristimo, posebno da poboljšamo saobraćajnu komunikaciju i da uspostavimo što je prije moguće saobraćajnu avio konekciju između dvije države. U tom smislu želim još jednom da iskažem zadovoljstvo ovom posjetom, da je ocijenim kao vrlo važnu i ohrabrenje za nastavak našeg prijateljstva, bliskosti i pojačanje ekonomske saradnje dvije države.


Predsjednik Bugarske Rumen Radev:


Poštovani gospodine Predsjedniče,
Vaše ekselencije,
Dame i gospodo,

Prije svega želim zahvaliti gospodinu predsjedniku Vujanoviću na pozivu i na odličnoj prilici da posjetimo vašu lijepu zemlju Crnu Goru. Čast nam je i privilegija da budemo na Cetinju, gdje je između ostalog otvorena jedno od prvih diplomatskih predstavništava Bugarske. Zadovoljstvo nam je takođe da budemo ovdje sa vama uoči vašeg Nacionalnog praznika – Dana državnosti 13. jula. Tako da koristim priliku da u ime bugarskog naroda uputim čestitke povodom vašeg praznika i da poželim zdravlje, prosperitet, blagostanje cijelom vašem narodu. Današnji razgovori uvjerili su me da između naših dviju država postoje odnosi i povjerenje. Postoje duboke istorijske i kulturne veze. Naša geografska bliskost pretpostavka je za odlične ekonomske i svakojake bilateralne odnose. Da bismo taj potencijal iskoristili potrebna nam je mnogo bolja povezanost. Imam u vidu saobraćajnu povezanost, energetsku i digitalnu. Na taj način naši poslovni subjekti imali bi mnogo bolju priliku da ulažu u obje države. To bi omogućilo i našim građanima da lakše putuju, da posluju, da odmaraju. Što se tiče evropske integracije i što se tiče perspektive Zapadnog Balkana to nije samo moj lični stav kao predsjednika zemlje, nego je to pozicija i naše Vlade i naše zemlje u cjelini gledano. Mi smo potpuno svjesni da bi postojala stabilnost, mir i bezbjednost na Zapadnom Balkanu, evropska integracija je neminovni uslov za to. Zato tokom našeg predsjedavanja Bugarska će se zalagati za to da države koje zaista pokrivaju kriterijume za članstvo dobijaju individualnu ocjenu i zasluženu pohvalu. U tom kontekstu Crna Gora je najviše napredovala. Mi visoko ocjenjujemo vaše dosljedno zalaganje i vaše pozicije u pogledu članstva EU. I onako kako je Bugarska prije 139 godina bila prva država koja je priznala nezavisnost Crne Gore, tako smo mi i danas pristalica vašeg priključenja EU. Bugarska je takođe bila među državama koja je aktivno bila i podržavala vaše članstvo u NATO, što je danas već činjenica. Mi smo i dalje spremni da dajemo takvu podršku i pomoć recimo na području obuke vaših oružanih snaga ili vaših vojnih kadrova. Svakako tu je naš predlog da pružamo Crnoj Gori i našu ekspertsku pomoć na putu ka EU i u pregovaračkom procesu. Iskreno vjerujem da naši odnosi na političkom nivou, da će ti odnosi biti zaista snažan podsticaj za unapređenje odnosa i u svim drugim područjima. Jer, imajući u vidu sve one izazove kojima je suočen naš region možemo reći polazeći od toga bilateralni odnosi između Bugarske i Crne Gore daleko nadmašuju taj okvir. Ti bilateralni odnosi važni su kao primjer svim ostalim državama koji su krenuli na put ka EU. Još jednom zahvaljujem gospodine Predsjedniče na Vašoj gostoljubivosti i na korisnim razgovorima.Pitanje novinara: Kako ocjenjjete dinamiku pristupanja EU u odnosu na vrijeme članstva u njoj?


Odgovor Predsjednika Vujanovića:
Mi smo uvjereni da je posvećenost Crne Gore ka članstvu EU prepoznato u EU i posvećeni dostizanju standarda što bržom dinamikom. Smatrao da se treba uzdržavati prognoza u vremenu ulaska, ali da se treba maksimalno posvetiti osvajanju standarda. Mi smo kao što je i predsjednik Bugarske rekao lideri procesa pristupanja sa 28 otvorenih i 3 zatvorena poglavlja i mi smo ubijeđeni da Crna Gora ima administrativni kapacitet i saglasnost svih subjekata društva da se proces evropske integracije maksimalno ubrza. U tom smislu smo vrlo zahvalni za ekspertsku pomoć i političku podršku svim članicama EU, posebno Republici Bugarskoj, koja je kao dobar poznavalac regiona zaista u prilici da ocijeni da svi aspiranti sa prostora Balkana imaju jasnu težnju ka EU koja ne može biti cjelovita bez Zapadnog Balkana. opširnije
11.07.2017.

Predsjednik Vujanović uputio telegram saučešća Predsjedniku SAD
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović uputio je telegram saučešća Predsjedniku SAD Donaldu Trampu povodom tragične pogibije 16 pripadnika Marinskog korpusa u padu vojnog transportnog aviona u državni Misisipi, iskazujući duboko saosjecanje sa porodicama nastradalih . opširnije
11.07.2017.

Počasna paljba povodom Dana državnosti Crne Gore
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović donio je naredbu da se povodom 13. Jula – Dana državnosti Crne Gore, izvrši počasna artiljerijska paljba u glavnom gradu Crne Gore – Podgorici, sa deset plotuna iz šest artiljerijskih oruđa.

Počasna paljba će se izvršiti 12. jula 2017. godine u 18.00 časova sa platoa brda »Gorica«. opširnije
10.07.2017.

Predsjednik Vujanović primio direktora – koordinatora za Crnu Goru Turske međunarodne agencije za razvoj – TIKA
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je Ahmeta Altuna, direktora – koordinatora za Crnu Goru Turske međunarodne agencije za razvoj – TIKA, a u povodu 10 godina njihovih uspješnih aktivnosti u Crnoj Gori.

Predsjednik Vujanović je iskazao visoku zahvalnost TIKI i Turskoj za skoro 300 realizovanih projekata u protekloj dekadi, vrijednih oko 20 miliona eura, a u oblasti obrazovanja, zdrastva, poljoprivrede, unapređenja infrastrukture i podrške zapošljavanja. Svi ovi projekti realizovani su uz blisku saradnju sa Vladom Crne Gore. U oblasti zdrastva realizovano je preko četrdeset projekata od kojih su najznačajniji adaptacija i opremanje “Urgentnog centra” Kliničkog centra Crne Gore kao i adaptacija njegove Klinike za očne bolesti. Realizovani su brojni projekti inkluzije osoba sa invaliditetom i unapređenje kvaliteta njihovog života. Poštujući prioritete očekivanja lokalnih zajednica TIKA je realizovala brojne projekte u njima. Iskazao je poštovanje za spremnost TIKE da nastavi sa svojim aktivnostima u Crnoj Gori saopštavajući uvjerenje njihovog visokog uvažavanja od građana Crne Gore.

Direktor- koordinator TIKE za Crnu Goru Ahmet Altuna naglasio je da su aktivnosti TIKE u funkciji interesa svih građana Crne Gore i iskazivanja bliskosti Turske i Crne Gore. Konstatovao je da je ova godina posvećena projektima podrške u oblasti poljoprivrede ocjenjujući da ona predstavlja važnu razvojnu šansu Crne Gore. Saopštio je uvjerenje da će TIKA i u budućim aktivnostima nastaviti da realizuje projekte i na jednak način afirmisati podršku Crnoj Gori. opširnije
07.07.2017.

Predsjednik Vujanović primio predsjednika Crnogorskog olimpijskog komiteta i njegove visoke goste
Danas je Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović na vili Gorica, povodom jubileja 10 godina postojanja Crnogorskog olimpijskog komiteta, primio Dušana Simonovića, predsjednika Crnogorskog olimpijskog komiteta , Janeza Kocijančića, predsjednika Evropskog olimpijskog komiteta, Pere Miroa, direktora Međunarodnog olimpijskog komiteta za saradnju sa Nacionalnim olimpijskim komitetima i direktora Fonda olimpijske solidarnosti.

Predsjednik Vujanović je iskazao poštovanje za postignute rezultate Crnogorskog olimpijskog komiteta i istakao da je deset godina punopravanog članstva u olimpijskoj porodici otvorilo vrata međunarodne sportske scene našim sportistima i omogućilo da se pod crnogorskom zastavom bore i dokažu visoku sportsku respektabilnost. Predsjednik je istakao da je Crnogorski olimpijski komitet, u protekloj deceniji postao ugledan i poštovan član međunarodne olimpijske zajednice, o čemu svjedoči i prisustvo uvaženih gostiju na obilježavanju ovog značajnog jubileja.

Predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta, Dušan Simonović je istakao da su za ovih 10 godina, u organizaciji COK-a ,crnogorski sportisti učestvovali su na svim takmičenjima koja su organizovane pod pokroviteljstvom MOK-a i EOK-a Na tim takmičenjima dokazali su kvalitet i ostvarili zapažene rezultate. Kruna dosadašnjih uspjeha je svakako osvojena srebrna medalja rukometašica na OI u Londonu 2012.godine.

Simonović je iskazao zahvalnost za stalnu pomoć koju Crnogorski olimpijski komitet ima od strane Međunarodnog i Evropskog olimpijskim komitetom.

Informišući redsjednika Vujanovića o programskim aktivnostima COK-a, Simonović je, u susret predstojećim Igrama malih zemalja Evrope 2019, koje će se održati u Crnoj Gori, iskazao uvjerenje da će uz podršku relevantnih institucija Crne Gore, MOK-a I EOK-a i ove igre biti uspješno realizovane.

Predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta je istakao da država Crna Gora bezrezervnom podrškom crnogorskom sportu, olimpizmu i olimpijskom komitetu, kao i razvijanjem infrastrukture temeljno doprinosi njegovom sveobuhvatnom razvoju čemu svjedoče vrijedni rezultati naših sportista i sportistkinja.

Ovom prilikom predsjednik COK-a Dušan Simonović uručio je Predsjedniku Crne Gore gospodinu Filipu Vujanoviću prigodnu zahvalnicu. opširnije
04.07.2017.

Predsjednik Vujanović uputio čestitku Predsjedniku SAD Donaldu Trampu
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović uputio je čestitku Predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trampu u povodu nacionalnog praznika SAD u kojoj se između ostalog navodi:

U ime građana Crne Gore i lično, upućujem Vam srdačne čestitke povodom 241-ve godišnjice Deklaracije nezavisnosti. Takođe prenosim najbolje želje građana Crne Gore za dalji ukupni napredak SAD i prosperitet njenih građana.

Ovim važnim povodom želim da iskažem najveće poštovanje za srdačne odnose Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država. Crna Gora i SAD su uvjek bili bliski saveznici tokom istorije. Sada, kada je Crna Gora članica NATO-a, ovo savezništvo je izdignuto na još viši nivo.

Koristim priliku da ponovim zahvalnost za podršku koju su Sjedinjene Američke Države u kontinuitetu pružale NATO pristupnom procesu Crne Gore. Ona je bila od velike vrijednosti za našu budućnost, kao i za ukupnu stabilnost regiona Zapadnog Balkana. Takođe želim da Vam uputim iskreno poštovanje za Vaš lični doprinos u tom pogledu. opširnije
SljedećiPrethodni
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora