22.09.2017.

Njujork: Predsjednik Vujanović sastao se sa Generalnim sekretarom UN-a
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović se danas u sjedištu Ujedinjenih nacija sastao sa Generalnim sekretarom Ujedinjenih Nacija Antonijom Gutjerešom.

Predsjednik Crne Gore je saopštio odlučnost Crne Gore da i nadalje bude pouzdan član UN-a odgovorno učestvujući u svim njenim aktivnostima i programima. Iskazao je poštovanje za djelovanje predstavništva specijalizovanih agencija UN u Crnoj Gori uvjeren da će se partnerstvo sa njima uspješno nastaviti. Naglasio je podršku reformama UN koja je predstavljena od strane Generalnog sekretara i koja treba da u uslovima brojnih globalnih izazova obezbijedi veći uticaj i efikasniju poziciju sistema UN-a. U tom smislu iskazao je zadovoljstvo sastankom država članica UN-a koje su podržale snažniju ulogu Generalnog sekretara u realizaciji ovakve vizije djelovanja UN-a.

Generalni sekretar UN-a je iskazao uvjerenje da će Crna Gora nastaviti svoj posvećen i odgovoran odnos članice UN-a i naglasio poštovanje za podršku koju je dobio od Crne Gore za projekciju snažnije pozicije UN-a u odgovoru na globalne izazove sa kojima je međunarodna zajednica suočena.

Na sastanku je učestvovao ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović. opširnije
21.09.2017.

Njujork: Predsjednik Vujanović u UN-u sa Predsjedavajućim 72. zasijedanja Generalne Skupštine UN-a
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović se danas u sjedištu Ujedinjenih nacija sastao sa Predsjedavajućim 72. zasijedanja Generalne Skupštine UN-a Miroslavom Lajčakom.

Predsjednik Vujanović je ponovio punu posvećenost Crne Gore svim aktivnostima Ujedinjenih nacija i spremnost da podrži reforme koje će biti u funkciji jačanja uloge Organizacije u međunarodnoj zajednici. Naglasio je da je Crna Gora podržala jačanje pozicije Generalnog sekretara i Generalne skupštine Ujedinjenih nacija čime se obezbjeđuje snažnija pozicija Organizacije u uslovima brojnih izazova sa kojima se suočava međunarodna zajednica. Državna politika Crne Gore je pokazala poštovanje za sve globalne projekte UN-a, posebno za odnos prema klimatskim promjenama i Agendi održivog razvoja do 2030. godine koje su važna aktivnost Organizacije.

Predsjedavajući Lajčak je konstatovao da su Ujedinjene nacije prepoznale aktivnu ulogu Crne Gore u afirmaciji svih globalnih aktivnosti i vrijednosti zbog kojih je formirana Organizacija. Iskazao je poštovanje za podršku koju je Crna Gora dala novoj poziciji Generalnog sekretara čiji reformski predlozi su u funkciji prevazilaženja kriza i odgovora na globalne izazove.

Na sastanku je učestvovao ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović. opširnije
21.09.2017.

Sastanak u Delegaciji EU u Njujorku tokom GS UN
U sjedištu Delegacije EU u UN, na marginama Generalne Skupštine UN u Njujorku održan je sastanak visoke predstavnice EU za bezbjedndost i spoljnu politiku Federike Mogerini i Komesara za pregovore o proširenju Johanesa Hana sa predsjednicima država i Vlada Zapadnog Balkana. Na sastanku su učestvovali predsjednik Crne Gore Filip Vujanovič, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjdavajući predsjedništva BiH Dragan Čović, predsjednik Kosova Hašim Tači i predsjednici Vlade Makedonije i Albanije Zoran Zajev i Edi Rama.

Od visoke predstavnice Mogerini i Komesara Hana je iskazana snažna podrška EU procesu proširenja i odlučnost da se pojača partnerstvo sa svim državama regiona kako bi se dobar trend integracija nastavio. Pojačanje podrške mora da bude ka ostvarivim i realnim ciljevima a države Zapadnog Balkana trebaju da iskažu maksimalnu posvećenost Evropskim integracijama i punu saradnju u ostvarenju tog, nesumnjivo, strateškog interesa svih država Zapadnog Balkana.

Predsjednici država i Vlada regiona Zapadnog Balkana su iskazali maksimalno raspoloženje za međusobnom saradnjom i spremnost da sva otvorena pitanja rješavaju dijalogom afirmišući dobrosusjedstvo i potrebu očuvanja stabilnosti regiona. Ocijenili su da je nužno ubrzati EU integracije shodno ostvarenim dostignućima standarda Evropske Unije. opširnije
21.09.2017.

Govor Predsjednika Vujanovića na 72. zasijedanju Generalne skupštine UN
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović govorio je danas u sjedištu UN na Generalnoj debati 72. zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija.

Prenosimo govor Predsjednika Vujanovića:

Cijenjeni Predsjedavajući,
Predsjednici država i Vlada,
Šefovi delegacija,
Ekselencije,
Dame i gospodo,

Zadovoljstvo mi je da vam se obratim i ponovim snažnu posvećenost Crne Gore vrijednostima Ujedinjenih nacija.

Kao jedna od najmlađih članica UN-a, Crna Gora aktivno doprinosi očuvanju mira i bezbjednosti u regionu. Dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja su važan prioritet naše spoljne politike. Čvrsto smo opredijeljeni za multilateralnu saradnju i afirmaciju medjunardonih organizacija koje doprinose miru i stabilnosti.

Od velikog značaja za Crnu Goru je da je postala 29. članica Sjevernoatlantske alijanse. U Alijansi ćemo nastaviti da unapređujemo njenu saradnju i partnerstvo sa mirovnim misijama UN i regionalnim organizacijama za očuvanje i uspostavljanje mira i stabilnosti. Istovremeno, Crna Gora je odgovoran partner Evropske Unije. Pregovori za članstvo već su obezbijedili značajne ekonomske benefite.

Dame i gospodo

Međunarodna zajednica je suočena sa kompleksnim izazovima kroz dugoročne konflikate, terorizam i nasilni ekstremizam, izbjegličke krize, sistemsko kršenje ljudskih prava, siromaštvo. Ujedinjene nacije, koje su osnovane radi prevencije rata i ljudskih patnji, moraju se brže prilagodjavati ovim izazovima i usvajati nove mehanizme prevencije konflikta i rješavanja dugoročnih kriza.

Ujedinjene nacije i medjunardone i regionalne ekonomske organizacije imaju nove odgovornosti. Mir, stabilnosti, postizanje održivog i inkluzivnog razvoja i unapredjenje međunarodonih ekonomskih odnosa su osnovni elementi za ostavrenje ciljeva iz Agende 2030. Zbog toga je od posebne važnosti uspješno sprovodjenje reformskih procesa Ujedinjenih nacija i njegovih afilijacija – MMF i Svjetske banke na postizanju ravnomjernijeg ekonomskog napretka - iskorjenjivanju siromaštva, ekonomskog jačanja žena i smanjenja tehnološkog jaza medju državama i regionima.

Crna Gora ostaje posvećna naporima Ujedinjenih nacija u implementaciji ambiciozne reformske agende, uz jačanje uloge Generalne skupštine i proširenje Savjeta bezbjednosti, na principima ravnomjerne regionalne zastupljenosti. Uspješna saradanja Crne Gore sa sistemom UN nastavlja se u okviru programa „Djelujući kao jedan“. Pozitivni rezultati ovog programa su vidljivi i prepoznati od strane članica i sistema UN.

Crna Gora je dio regiona čije je iskustvo pokazalo da su dijalog i saradnja mogući i da su jedini način za prevazilaženje razlika i postizanje mira i trajnih rješenja. Zato ćemo početkom sledeće godine organizovati regionalnu konferenciju sa željom da podijelimo naša iskustva i pomognemo definisanju novih mehanizama prevencije konflikata i njihovog prevazilaženja.

Napori u prevenciji terorizma moraju se fokusirati na njegove uzroke. To je posebna odgovornost država koje su izvor terorističkih prijetnji uz neophodnu podršku međunardne zajednice. Zato visoko cijenimo inicijativu generalnog sekretara za formiranje Kancelarije za borbu protiv terorizma koja će omogućiti snažno liderstvo i povezivanje UN i njenih članica u prevenciji konflikata i terorizma.

Dame i gospodo

Crna Gora nedvosmisleno podržava napore za neproliferaciju nuklearnog oružja i ugovor o njoj kojim se obezbjeđuje unapređenje globalne stabilnosti. Svoj nacionalni okvir Crna Gora je definisala usvajanjem Strategije za neproliferaciju oružja za masovno uništenje za period 2016-2020 i Akcionog plana za njenu implementaciju.

Crna Gora snažno osuđuje testiranje nuklearnog oružja od strane Sjeverne Koreje, čime se krše međunarodne obaveze utvrđene rezolucijama Savjeta bezbjednosti i stvara ozbiljna prijetnja globalom miru i bezbjednosti. Podržavamo diplomatske napore usmjerene ka smirivanju trenutne situacije i pozivamo Sjevernu Koreju na povratak punom poštovanju svih međunarodnih obaveza.

Usvojeni kapitalno važni multilateralni sporazumi potvrđuju da je mulilateralizam neminovnost i važno sredstvo za postizanje mira, inkluzivnog održivog razvoja i poštovanja ljudskih prava. Agenda 2030 za održivi razvoj, Sendai okvir za smanjenje rizika od katastrofa i Pariski klimatski sporazum predstavljaju univerzalnu platformu za transformaciju i progres. Za njihovu punu implementaciju, neophodna je maksimalna posvećenost svih država članica i značajna finansijska sredstva.

Crna Gora je snažno podržala proces pregovora o postizanju novog međunarodnog dogovora o klimatskim promjenama. Pariski sporazum o klimatskim promjenama je temelj daljih napora za očuvanje dugoročne stabilnosti klimatskog sistema. Imao sam zadovoljstvo i čast da u ime Crne Gore učestvujem na istorijskom Samitu u Parizu gdje je usvojen ovaj sporazum i da ga potpišem u sjedištu Ujedinjenih Nacija. U naporima za ublažavanje klimatskih promjena, Crna Gora finansijski doprinosi radu Povjereničkog fonda Međuvladinog panela za klimatske promjene.

Dame i gospodo

Preduslov mira, stabilnosti i razvoja je poštovanje ljudskih prava. Puna primjena međunarodnih standarda i normi u promociji i zaštiti ljudskih prava je obaveza svake države. Posvećeni multilateralnom sistemu zaštite i promocije ljudskih prava, posebno najranjivijih grupa, suzbijanje siromaštva i borbu protiv diskriminacije, smatramo prioritetom. Posebnu pažnju posvećujemo jačanju položaja i uloge žene u društvu i prevenciji nasilja nad njom, zaštiti i razvoju djece, borbi protiv diskriminacije LGBTI i osoba s invaliditetom. Naročito vrednujemo zajedničku inicijativu Evropske unije i Ujedinjenih nacija za eliminisanje svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama i pokretanje Globalne alijanse za okončanje trgovine sredstvima za izvršenje smrtne kazne i torture.

Uvjeren sam da unapređenje zaštite i poštovanja ljudskih prava, preporučuje Crnu Goru za kandidata za za članstvo u Savjetu za ljudska prava za period 2022-2024. Ovi rezultati su afirmisani i kroz ocjenu Visokog komesara za ljudska prava da je Crna Gora jedna od 33 članice UN-a koje redovno izvještavaju o implementaciji međunarodnih ugovora iz oblasti ljudskih prava.

Dajući poseban značaj kreiranju ključnih dokumenata o izbjeglicama i migrantima ukazujemo na nužnost cjelovitog pristupa vrednujući razvojnu, humanitarnu, bezbjednosnu i dimenziju ljudskih prava. Spremni smo da svojim iskustvom, posebno u saradnji sa UNHCR-om pružimo konkretan doprinos izradi dva globalna ugovora.

Enormne potrebe za pružanjem humanitarne pomoći civilima usljed konflikata i prirodnih katastrofa obavezuju UN na jačanje mehanizama humanitarne pomoći. Crna Gora je imala aktivno učešće na prvom Svjetskom humanitarnom samita prošle godine. Ovaj samit je potvrdio nužnost efikasne koordinacije međunarodne humanitarne pomoći. Zato je Crna Gora u ovoj godini uložila značajne napore za adekvatan zakonodavni i strateški okvir planiranja i sprovođenje nadzora i finansiranje međunarodne razvojne saradnje i humanitarne pomoći.

Gospodine predsjedavajući, dame i gospodo

Dozvolite da na kraju svog izlaganja uputim čestitke u svoje, i u ime Crne Gore, gospodinu Miroslavu Lajčaku na izboru za predsjedavajućeg 72. zasijedanja Generalne skupštine. Njegova kontinuirana posvećenost dijalogu i saradnji nedvosmisleno potvrđuje da će sa uspjehom obavaljati ovu odgovornu dužnost.

Izražavam veliku zahvalnost i predhodnom predsjedavajućem gospodinu Piteru Tompsonu, posebno na uspješnom radu na Agendi UN 2030 za održivi razvoj.

Ponavljam najiskrenije čestitke novom generalnom sekretaru, gospodinu Antoniju Gutjerešu, uvjeren da će njegovo bogato profesionalno iskustvo, liderstvo i angažman doprinijeti radu i rezultatima UN u vremenu kompleksnih izazova sa kojima se suočava svijet. Takodje, upućujem i izraze iskrene zahvalnosti njegovom prethodniku gospodinu Ban Ki-Munu, na sveukupnom doprinosu u ostvarivanju ciljeva i vrijednosti UN-a i njegovoj podršci Crnoj Gori.

Želim uspješno 72. zasijedanje Generalne Skupštine UN.

Zahvaljujem na pažnji. opširnije
20.09.2017.

Predsjednik Vujanović na prijemu koji je u povodu 72. zasijedanja GS UN priredio Predsjednik SAD
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je prisustvovao prijemu koji je u povodu 72. zasijedanja Generalne supštine UN priredio Predsjednik SAD Donald Tramp i tom prilikom mu iskazao zahvalnost za ukupnu podršku Crnoj Gori i posebno za njeno članstvo u NATO-u. opširnije
19.09.2017.

Predsjednik Vujanović prisustvovao svečanom prijemu povodom otvaranja 72. zasijedanja GSUN
Danas je Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović prisustvovao svečanom prijemu Generalnog sekretara UN Antonija Gutjereša povodom otvaranja 72. zasijedanja Generalne skupštine UN-a na kome se sreo sa više šefova delegacija koji učestvuju na ovom zasijedanju. Predsjednik će takođe prisustvovati prijemu koji u ovom povodu priređuje Predsjednik SAD Donald Tramp. opširnije
18.09.2017.

Njujork: Predsjednik Vujanović na sastanku posvećenom podršci Generalnom sekretaru u reformi UN
Danas je Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović prisustvovao sastanku posvećenom podršci Generalnom sekretaru u reformi UN kroz jačanje partnerstva država članica. Afirmisana je vrijednost političke deklaracije kojom je data podrška naporima Generalnog sekretara UN-a u kreiranju efektivnije i efikasnije organizacije UN-a. Sastanku je predsjedavao predsjednik SAD-a Donald Tramp a Generalni sekretar UN Antonijo Gutjereš je bio specijalni gost. opširnije
17.09.2017.

Predsjednik Vujanović čestitao Dan opštine Nikšić
“Svim gradjanima Nikšića, odbornicima, predsjedniku skupštine, Radivoju Nikčeviću i predsjedniku Opštine Veselinu Grboviću, čestitam 18. septembar- Dan opštine. Istovremeno izražavam žaljenje što zbog međunarodnih obaveza neću biti u prilici da prisustvujem Svečanoj sjednici povodom praznika vaše Opštine.

Duga je i bogata istorija Nikšića, najveće crnogorske opštine - grada koji je u svim vremenima predstavljao zamajac sveopšteg razvoja Crne Gore i njenih temeljnih privrednih, kulturnih i prosvjetnih vrijednosti. Tako je i danas kada se pravilnom i intenzivnom valorizacijom prirodnih i privrednih bogatstava, saradnjom lokalne uprave i Vlade Crne Gore kreira i podstiče preduzetnički duh građana i stvaraju uslovi za dalji napredak Nikšića i Crne Gore.Napredak čija je razvojna dinamika neodvojiva, i predstavlja jedan od bitnih uslova za napredak naše države i svih njenih građana, koji vjeruju u prosperitet Crne Gore i bezrezervno su mu posvećeni.

U to ime još jednom vam čestitam Dan opštine Nikšić i srdačno Vas pozdravljam.” opširnije
16.09.2017.

Predsjednik Vujanović čestitao Dan opštine Žabljak
“Građanima i građankama Žabljaka, odbornicima i odbornicama, predsjedniku Skupštine, gospodinu Vidoju Tomčiću i predsjedniku Opštine Veselinu Vukićeviću, čestitam Dan opštine Žabljak. Istovremeno izražavam žaljenje što zbog međunarodnih obaveza neću biti u prilici da prisustvujem Svečanoj sjednici povodom praznika vaše Opštine.

Očekujem da će Žabljak, u skladu sa tradicionalnom privrženošću naših ljudi napretku svog kraja, ličnim inicijativama i sveobuhvatnom saradnjom lokalne uprave i Vlade Crne Gore doprinijeti daljem ravnomjernom regionalniom razvoju. Na to će svakako uticati realizacija potencijala kojima raspolaže Opština Žabljak u oblasti turizma, proizvodnje hrane, ali i daljeg razvoja infrastrukture – kao dodatne motivacije za domaće preduzetništvo i potencijalna strana ulaganja . Vjerujem u opredijeljenost da održivom valorizacijom izvanrednih ambijentalnih vrijednosti stvorimo uslove za otvaranje novih radnih mjesta i nastavimo sa predanim naporima na planu dostizanja višeg nivoa kvaliteta života građana Žabljaka i Crne Gore u cjelini.

U to ime još jednom Vam čestitam Dan opštine i srdačno Vas pozdravljam”. opširnije
13.09.2017.

Predsjednik Vujanović primio potpredsjednicu Vlade Rumunije i ministarku životne sredine
Danas je Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio potpredsjednicu Vlade Rumunije i ministarku životne sredine gospodju Gratiela Leocadia Gavrilescu.

Predsjednik Vujanović je iskazao zadovoljstvo kvalitetnim bilateralnim odnosima dvije države. Zahvalio se za snažnu podršku Rumunije tokom procesa pristupanja Crne Gore NATO-u, kao i u njenim evropskim integracijama. Ukazao na važnost ekspertske podrške Rumunije za poglavlje životne sredine u našim pregovorima sa EU. Naglasio neophodnost podrške EU saobraćajnim i energetskim infrastruksturnim projektima za povezivanje regiona. Saopštio spremnost Crne Gore za unapređenje ukupne saradnje sa Rumunijom.

Potpredsjednica Gavrilescu čestitala Crnoj Gori na uspjesima u integracionim procesima, ukazujući na njihovu posebnu regionalnu vrijednost. Saglasila se sa portrebom daljeg unapređenja bilateralne saradnje, naročito u ekonomiji i očuvanju životne sredine u skladu sa evropskim standardima. Predložila saradnju u obrazovanju mladih eksperata iz Crne Gore u oblasti životne sredine u Rumuniji. opširnije
12.09.2017.

Predsjednik Vujanović primio u oproštajnu posjetu ambasadorku Republike Kube
Danas je Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio u oproštajnu posjetu ambasadorku Republike Kube gospođu Adela Mayra Ruiz Garcia-u.

Predsjednik Vujanović iskazao je visoko poštovanje prijateljskih odnosa dvije države, saopštavajući zadovoljstvo diplomatskom misijom u Crnoj Gori ambasadorke Garcia-e. Ukazao je na vrijednost međudržavnog sporazuma o saradnji ministarstava kulture, zaključen u vremenu njenog mandata, kao i pripreme ugovorne osnove u drugim oblastima. Naglasio da postoji prostor za uvećanje ekonomske saradnje, posebno u pogledu prekomorskog povezivanja i trgovine.

Ambasadorka Garcia saglasila se sa ocjenom odnosa Crne Gore i Kube, naglašavajući da je njihova ukupna sradnja u porastu. Iskazala uvjerenje da će dvije države iskoristiti šansu daljeg unapređenja ekonomskih odnosa. Saopštila je poštovanje napretka Crne Gore u evropskim integracijama. opširnije
11.09.2017.

Predsjednik Vujanović primio Predsjednika Skupštine Republike Slovenije
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u Podgorici predsjednika Skupštine Republike Slovenije, Milana Brgleza.

Predsjednik Vujanović je iskazao zadovoljstvo parlamentarnom saradnjom Crne Gore i Slovenije ocjenjujući da je ona važan dio međudržavne saradnje. Iskazao je zadovoljstvo intezivnom saradnjom dvije Vlade i brojnim projektima koje je Slovenija realizovala kroz program razvojne pomoći Crnoj Gori. Uputio je izraze poštovanja predsjedniku Slovenije Borutu Pahoru koji je jedan od dva predlagača Regionalne inicijative Brdo Brioni koja je predhodila Berlinskom procesu koji je od posebnog značaja za države Zapadnog balkana. Konstatovao je da postoji širok prostor za unapređenje saradnje u sferi ekonomije i da se, primarno, sada na to treba fokusirati.

Predsjednika Skupštine Slovenije, Milan Brglez je iskazao ocjenu da Crna Gora ima dobru dinamiku pristupanja EU i da se mora maksimalno fokusirati na dostizanje njenih standarda čuvajući poziciju dobrog primjera koji treba slijediti. Podvukao je poseban značaj članstva Crne Gore u NATO-u koji daje nove mogućnosti partnerstva sa Slovenijom ali i drugim članicama NATO-a. Visoko je vrednovao parlamentarnu saradnju dvije države a jednako i saradnju dvije Vlade saglašavajući se da je sada neophodno dalje unaprijediti ekonomsku saradnju u svim oblastima. opširnije
11.09.2017.

Predsjednik Vujanović primio ambasadora Japana
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u Podgorici ambasadora Japana Juichi Takahara-u.

Predsjednik Vujanović je iskazao zadovoljstvo odičnim odnosima i intezivnom saradnjom dvije države, u okviru koje su završeni, ili su u realizaciji, brojni projekti podrške Japana Crnoj Gori. Saopštio je uvjerenje u mogućnosti daljeg rasta saradnje, posebno u sferi ekonomije i na investicionom planu.

Ambasador Takahara se saglasio sa ocjenom odnosa dvije države. Čestitao je Crnoj Gori na uspjehu u evroatlanskim integracijama, kao i na njenom napretku u evropskim integracijama. Takođe je upoznao predsjednika Crne Gore sa aktuelnim aktivnostima na planu projektne saradnje, iskazujući očekivanje da će oni doprinijeti još sadržajnijim odnosima dvije države. opširnije
08.09.2017.

Predsjednik Vujanović primio novoimenovanog šefa Predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori
Danas je Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio novoimenovanog šefa Predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori gospodina Osama Makkawi Khogali-a.

Predsjednik Vujanović je iskazao punu spremnost Crne Gore da nastavi saradnju sa UNICEF-om, afirmišući projekte, preporuke i standarde Organizacije. Saopštio je da će Crna Gora posvećeno nastaviti sa svim aktivnostima afirmacije i zaštite prava djeteta. Ukazao je da je bogato iskustvo novoimenovanog šefa Predstavništva dobra pretpostavka i garancija uspjeha njegove misije u Crnoj Gori.

Gospodin Khogali je naglasio da se, sagledavajući dosadašnji rad Kancelarije, uvjerio da je Crna Gora učinila ogroman napredak u oblasti zaštite prava djeteta. Takođe ukazao na činjenicu da postoji prostor za dalji napredak u ovoj oblasti, saopštavajući spremnost da tome posvetiti svoju misiju. opširnije
06.09.2017.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
Na osnovu člana 95 stav 1 tačka 10 Ustava Crne Gore („Sl.list CG“, br. 1/07 i 38/13), članova 13, 14, 15 i 105 Zakona o izboru odbornika i poslanika („Sl.list RCG„ br. 4/98, 5/98, 17/98, 14/00, 18/00, 73/00, 9/01, 41/02, 46/02, 45/04, 48/06, 56/06, i „Sl.listCG“ br. 46/11, 14/14, 47/14, 12/16), člana 42.stav 1 Zakona o lokalnoj samoupravi („Sl.list RCG“ br. 42/03, 28/04, 75/05 i 13/06 i „Sl.list CG“ br. 88/09, 3/10, 73/10, 38/12, 10/14, 57/14, 3/16), člana 28 stav 1 i 55a Zakona o glavnom gradu ( „ Sl.list RCG“, br. 65/05, „Sl.list CG „br. 88/09,72/10,02/16,31/17) i Odluke o skraćenju mandata odbornika/ca u Skupštini Gradske opštine Tuzi („Sl.list CG“ – opštinski propisi br.38/17) donosim,

O D L U K U

o raspisivanju izbora za odbornike u Skupštini opštine Tuzi opštine u okviru Glavnog grada

1. Raspisujem izbore za odbornike u Skupštini opštine Tuzi opštine u okviru Glavnog grada.

2. Izbori će se održati 26. novembra 2017. godine.

3. Ova odluka stupa na snagu danom donošenja, a objaviće se u „Službenom listu Crne Gore“ i u „Službenom listu Crne Gore – opštinski propisi“.Broj: 01- 844
Podgorica, 06.09.2017. godinePredsjednik Crne Gore
Filip Vujanović

opširnije
SljedećiPrethodni
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora