17.05.2017.

Predsjednik Vujanović primio ambasadora Kraljevine Norveške u Crnoj Gori
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je nerezidentnog ambasadora Kraljevine Norveške u Crnoj Gori Arne Sannes Bjornstad-a koji će u Crnoj Gori organizovati obilježavanje nacionalnog dana Norveške – Dana ustavnosti.

Čestitajući nacionalni praznik Norveške, Predsjednik Vujanović je iskazao uvjerenje unapređenja ukupnih odnosa Crne Gore i Norveške nakon našeg skorog punopravnog članstva u NATO-u. Ocijenio je da će to članstvo biti ohrabrenje unapređenja saradnje u oblasti ekonomije, kao i u ostalim oblastima. Podsjetio je da je Crna Gora usvojila Zakon o slobodnoj trgovini sa državama EFTA – Norveška, Island, Švajcarska i Lihenštajn – koji predstavlja dobar okvir za ekonomsku saradnju sa Norveškom. Naglasio je mogućnosti proširenja saradnje u energetici, ukazujući da je norveška firma „NTE“, sa EPCG suvlasnik preduzeća „Zeta Energy“, koje čine elektrane Glava Zete i Slap Zete.

Ambasador Bjornstad je istakao da je u povodu nacionalnog praznika Norveške želio da Predsjedniku Vujanoviću saopšti zadovoljstvo bilateralnim odnosima i, kao ambasador države koja je jedan od osnivača NATO-a, iskaže očekivanje inteziviranja saradnje između dvije države u svojstvu članica NATO-a. Ocijenio je da naše članstvo u NATO-u pruža nove mogućnosti saradnje. Obavijestio je Predsjednika i da će Norveška udvostručiti pomoć državama Balkana za njihove drštvene reforme. opširnije
13.05.2017.

Budva: Predsjednik Vujanović na “2BS NATO Forumu”
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović govorio je danas na “2BS NATO Forumu” – godišnjoj konferenciji Atlanskog saveza Crne Gore, koji se održava u Budvi.

Prenosimo obraćanje Predsjednika Vujanovića:Uvažena predsjednice Republike Hrvatske Grabar-Kitarović, draga Kolinda,
Uvaženi predsjedniče Republike Slovenije gospodine Pahor, dragi Borute,
Visoke zvanice,
Vaše ekselencije,
Učesnici Foruma,

Ja želim prije svega da čestitam Atlantskom savezu na organizaciji ovog Foruma. Na tako uspješnim i uglednim učesnicima koji su bili na njemu i na sjajnim porukama koje su upućene. Da čestitam na odabiru trenutka za ovaj Forum, jer je on neposredno prije punopravnog članstva Crne Gore u NATO-u. Nakon godine dana u kojoj se nije moglo naslutiti da će se sve ovo dešavati i da će Crna Gora biti u NATO-u.

U skladu sa naslovom ovog Foruma mogu da kažem da je u protekloj godini Crna Gora dobila garanciju slobode. Dobila garanciju trajanja i mogućnost partnerstva sa evroatlantskim partnerima, koji će obezbijediti kvalitetan ekonomski razvoj, koji će osnažiti politički ugled Crnoj Gori i koji će obezbijediti za dobro svih građana Crne Gore njen razvoj. opširnije
11.05.2017.

Predsjednik Vujanović primio ministarku odbrane Republike Slovenije
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u Podgorici ministarku odbrane Republike Slovenije Andreju Katič.

Predsjednik Vujanović je konstatovao da je saradnja Crne Gore i Slovenije u oblasti odbrane kontinuirano imala visok intezitet i bila veoma uspješna. Naglasio je posebno da je Slovenija u četvorogodišnjem periodu bila Kontakt država NATO-a za Crnu Goru i da je pružala ekspertsku pomoć ministarstvu odbrane. Ukazao je na visok značaj saradnje u mirovnim misijama kao i podršku i pomoć Slovenije Crnoj Gori u vanrednim situacijama elementarnih nepogoda. Saradnja u oblasti odbrane važan je dio ukupnih međudržavnih odnosa koji su u kontinuitetu ukazivali na otvorenost i bliskost dvije države. Iskazao je uvjerenje da će se i bilateralna i multilateralna saradnja uspješno nastaviti ističući poseban značaj Mješovite komisije za ekonomsku saradnju koja je planirala i realizovala brojne projekte dvije države.

Ministarka odbrane Slovenije Andreja Katič je potvrdila vrijednost partnerstva dva ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore i Slovenije konstatujući da se saradnja u svim oblastima uspješno ostvaruje sa jasnom perspektivom njenog afirmisanja i daljeg unapređenja. opširnije
10.05.2017.

Predsjednik Vujanović primio ministra vanjskih poslova Republike Turske
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u Podgorici ministra vanjskih poslova Republike Turske Mevluta Čavušoglua.

Predsjednik Vujanović je iskazao poštovanje za podršku Turske NATO integracijama Crne Gore ocjenjujući da će članstvo Crne Gore u alijansi dodatno podstaći ukupnu saradnju dvije države. Konstatovao je visok nivo odnosa u svim oblastima sa mogućnošću daljeg unapređenja, posebno u sferi ekonomije. Istakao je veliki značaj otvaranja turske Ziraat banke u Crnoj Gori koja će dodatno ohrabriti ekonomska partnerstva sa Turskom. Naglasio je posebno uvažavanje djelovanja Turske agencije za saradnju i koordinaciju – TIKA koja je realizovala preko 150 razvojnih projekata i planirala preko 20 novih projekata u skladu sa najneposrednijim interesima građana Crne Gore.

Ministr vanjskih poslova Turske Mevlut Čavušoglu se saglasio u odnosu na vrijednosti NATO integracija Crne Gore. Ocijenio je da treba zajednički iskoristiti prostor za dalje unapređenje saradnje uz jačanje ugovorne baze dvije države. Iskazao je očekivanje skore posjete Crnoj Gori predsjednika Republike Turske Erdogana, uvjeren da će ona biti potvrda sardžajnih bilateralnih odnosa i važan podsticaj njihovom daljem unapređenju.
opširnije
09.05.2017.

Predsjednik Vujanović uputio čestitku Predsjedniku Evropskog savjeta
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović čestitao je Predsjedniku Evropskog savjeta Donaldu Tusku Dana Evrope. U čestitci se između ostalog navodi:

“Želim da Vam uputim najsrdačnije čestitke u povodu 9-og Maja, Dana Evrope.

Dan Evrope je jedan od najznačajnijih datuma u istoriji Evrope. Sa Šumanovom deklaracijom evropske države su obezbijedile punu stabilnost i prosperitet. Evropska unija osigurala je trajni mir kontinentu koji je tokom istorije bio prostor brojnih ratova. Ona je donijela prava i prosperitet svim građanima njenih članica. Od svojeg zasnivanja Unija je jedan od najvažnijih faktora u rješavanju globalnih problema.

Crna Gora je učinala značajan napredak na putu ka članstvu u Evropskoj uniji. U tom kontekstu želim da iskažem zahvalnost institucijama i državama članicama za kontinuiranu podršku našem pristupnom procesu, kao i našu spremnost da sa punom posvećenošću nastavimo da radimo na ispunjavanju standarda neophodnih za članstvo.” opširnije
08.05.2017.

Predsjednik Vujanović uputio čestitku novoizabranom Predsjedniku Francuske Republike
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović uputio je čestitku novoizabranom Predsjedniku Francuske Republike Emanuelu Makronu. U čestitci se između ostalog navodi:

„U ime građana Crne Gore i lično upućujem Vam najsrdačnije čestitke na izboru za Predsjednika Francuske Republike.

Uvjeren sam da će Francuska, sa svojom posebnom vrijednošću u međunarodnoj zajednici, sa Vama kao Predsjednikom, ne samo ostvariti dalji napredak i prosperitet svojih građana već, i snažno doprinijeti rješavanju izazova u međunarodnoj zajednici.

Odnosi Crne Gore i Francuske utemeljeni su na tradicionalnom prijateljstvu naših građana, te na zajedničkim evropskim i evroatlanskim vrijednostima. Crna Gora je zahvalna Francuskoj za konzistentnu i važnu podršku našim evropskim i evroatlanskim integracijama i spremna je na punu posvećenost daljem unapređenju međusobne saradnje. Raduje me mogućnost da zajednički doprinosimo dobrobiti naših država i njihovih građana.“ opširnije
08.05.2017.

Predsjednik Crne Gore donio naredbu
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović donio je naredbu da se povodom 9. maja – Dana pobjede (Dana Evrope), izvrši počasna artiljerijska paljba, sa deset plotuna iz šest artiljerijskih oruđa.

Počasna paljba će se izvršiti u Podgorici 8. maja 2017 godine u 18.00 časova sa platoa brda »Gorica«. opširnije
05.05.2017.

Cetinje: Predsjednik Vujanović primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Islamske Republike Iran u Crnoj Gori
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u rezidenciji na Cetinju akreditivna pisma novoimenovanog izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Islamske Republike Iran, Hossein Molla Abdollahija, koji će svoju dužnost u Crnoj Gori obavljati na nerezidentnoj osnovi.

Predsjednik Vujanović je konstatovao da u nedovoljnoj ekonomskoj saradnji treba ispitati prostore saradnje naglašavajući ulogu privredih komora i udruženja poslodavaca čiji bi zajednički kontakti bili od posebnog značaja. Ocijenio je da u okviru regionalnog projekta saradnje u oblasti turizma postoji mogućnost uključenja Crne Gore te da u tom smislu treba nastaviti aktivnosti na olakšanju i ubrzanju turističkih posjeta. Iskazao je očekivanje da takvoj ekonomskoj saradnji bude posvećena njegova diplomatska misija.

Ambasador Islamske Republike Iran, Hossein Molla Abdollahija je naglasio mogućnost uspostavljanja saradnje u oblasti ekonomije , nauke i kulture pri čemu je posebno istakao visoko interesovanje građana Irana za turističku posjetu ovom regionu obavještavajući da je održan turistički seminar u Teheranu gdje su prezentovane mogućnosti bolje turističke posjete Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji. opširnije
05.05.2017.

Cetinje: Predsjednik Vujanović primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Republike Koreje u Crnoj Gori
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u rezidenciji na Cetinju akreditivna pisma novoimenovanog izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Koreje Yoo Dae Jong-a , koji će svoju dužnost u Crnoj Gori obavljati na nerezidentnoj osnovi.

Ukazujući na prijateljske odnose Crne Gore i Republike Koreje, Predsjednik Vujanović je ocijenio nužnim da se u afirmaciji njihove saradnje, posebno na ekonomskom planu, uspostavi ugovorna osnova saradnje dvije države i identifikuju prostori moguće saradnje, prije svega kroz aktivnosti privrednih komora i odgovarajućih udruženja poslodavaca.

Saglašavajući se sa ocjenom odnosa dvije države ambasador Jong je iskazao odlučnost da svoju diplomatsku misiju posveti iniciranju ekonomske saradnje i snaženju ukupnih odnosa. Saopštio je poseban značaj NATO integracija Crne Gore koje, kroz povećanje nivoa bezbjednosti, povećavaju šanse investicionog ulaganja o čemu svjedoči i interesovanje njihovih kompanija za Crne Goru. opširnije
05.05.2017.

Cetinje: Predsjednik Vujanović primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Države Katar u Crnoj Gori
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u rezidenciji na Cetinju akreditivna pisma novoimenovanog izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Države Katar šeika Mubarak Bin Fahad Al Thani-a, koji će svoju dužnost u Crnoj Gori obavljati na nerezidentnoj osnovi.

Predsjednik Vujanović je odnose dvije države ocijenio prijateljskim sa velikim mogućnostima snaženja ukupne saradnje. Iskazujući zadovoljstvo do sada zaključenim međudržavnim sporazumima, ukazao je na spremnost Crne Gore za proširenje ugovorne baze u afirmaciji unapređenja saradnje, posebno u ekonomskoj sferi.

Ambasador Države Katar šeik Mubarak Bin Fahad Al Thani je saopštio namjeru pune posvećenosti unapređenju saradnje između dvije države. opširnije
05.05.2017.

Cetinje: Predsjednik Vujanović primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora UAE u Crnoj Gori
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u rezidenciji na Cetinju akreditivna pisma novoimenovanog izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Ujedinjenih Arapskih Emirata Abdulsalam Hareb Al Romaithi-a, koji će svoju dužnost u Crnoj Gori obavljati na rezidentnoj osnovi.

Poželivši dobrodošlicu u Crnu Goru novom ambasadoru, Predsjednik Vujanović je bilateralne odnose dvije prijateljske zemlje ocijenio sadržajnim i intenzivnim sa perspektivom njihovog kontinuiranog unapređenja. Ukazao je na intenzivnu razmjenu državničkih posjeta koje su podstakle ukupnu saradnju, iskazujući posebno poštovanje Krunskom princu šeiku Muhamed Bin Zajed Al Nahjanu za personalni doprinos njenom snaženju. Saopštio poštovanje za snažno prisustvo UAE na investicionom planu u Crnoj Gori, kao i za ukupnu podršku njenom ekonomskom razvoju. Iskazujući očekivanje da će skoro uspostavljanje redovne avio linije sa UAE značajno podstaći buduću saradnju i omogućiti bolju komunikaciju građana.Naglasio je uvjerenje angažmana ambasadora na daljem unapređenju ukupne saradnje dvije države.

Ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata Abdulsalam Hareb Al Romaithi je iskazao zadovoljstvo odnosima između Crne Gore i UAE, naglašavajući da će njegova diplomatska misija biti posvećena njihovom daljem unapređenju. opširnije
04.05.2017.

Podgorica, Predsjednik Vujanović primio u oproštajnu posjetu ambasadora Velike Britanije u Crnoj Gori
Danas je Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio u oproštajnu posjetu ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Crnoj Gori Ian Whitting-a.

Predsjednik je iskazao posebno poštovanje tradicionalno bliskih odnosa dvije države i intenzivne saradnje u svim oblastima, ukazujući na otvoren širok prostor za njihovo dalje unapređenje u sferi ekonomije. Zahvalio se Ujedinjenom Kraljevstvu na kontinuiranoj podršci našem procesu evropskih i evroatlanskih integracija, naglašavajući da je brza i transparentna ratifikacija Pristupnog protokola u Londonu dala zamah ukupnom procesu. Posebno se zahvalio ambasadoru Whitting-u za snažan personalni doprinos na održanju i unapređenju saradnje između dvije države, te saopštio visoko poštovanje za njegovu važnu diplomatsku misiju u Crnoj Gori.

Ambasador Whitting ocjenio je da je Crna Gora dobar primjer u regionu, posebno ukazujući na njen konstruktivan doprinos stabilnosti čitavog regiona. Iskazujući zadovoljstvo bilateralnim odnosima istakao je uvjerenje daljeg unapređenja saradnje između dvije države i očekivanje njenog rasta i u sferi ekonomije. opširnije
03.05.2017.

Podgorica: Predsjednik Vujanović na Šestom samitu Evropska Unija - Jugoistočna Evropa
Obraćanje predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića na kraju Šestog samita Evropska Unija - Jugoistočna Evropa koji se održava danas u hotelu „Hilton“ u Podgorici sa temom: „Evropa razmatra: može li Crna Gora dostići stabilnost i rast“.Uvaženi organizatori samita,
Visoke zvanice,
Vaše ekselencije,
Cijenjeni gosti,
Dame i gospodo,

Prije svega iskazujem poštovanje The Economist Events da je svoj šesti samit EU-JIE odlučio da održi u Crnoj Gori i to upravo sada. U Crnoj Gori čija je ekonomska i ukupna politika posvećena stabilnosti i rastu što je i tema ovog samita. Takođe, da se samit održi nakon donošenja odluke Crne Gore o ulasku u NATO i neposredno pred samit Berlinskog procesa, koji će se ovog ljeta održati u Italiji, i biti posvećen nastavku podrške EU razvoju država Zapadnog Balkana i njihovoj evropskoj integraciji.

Za Crnu Goru NATO alijansa, sem bezbjednosne i političke dimenzije, ima i važan ekonomski značaj. Članstvo u ovom velikom savezu Crnoj Gori daje mogućnost intezivnije ekonomske saradnje sa članicama, a kroz veći stepen bezbjednosti, i bolje uslove za investicije, za valorizaciju turističke i vrijednosti kulture a time i značajnu šansu za ukupni ekonomski razvoj. opširnije
29.04.2017.

Predsjednik Crne Gore uputio čestitku novoizabranom Predsjedniku Republike Albanije
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je uputio čestitku novoizabranom Predsjedniku Republike Albanije Iljiru Meti. U čestitci se između ostalog navodi:

“U ime građana Crne Gore i lično, upućujem Vam iskrene čestitke na izboru za Predsjednika Republike Albanije. Uvjeren sam da je Vaš izbor u najboljem interesu Albanije, te jačanja regionalne stabilnosti i saradnje u regionu.
Koristim priliku da iskažem poštovanje za sadržajne odnose Crne Gore i Albanije. Naša stalno rastuća saradnja oslanja se na tradicionalnom prijateljstvu i obostranom interesu za napredak naših država i ostvarivanju prosperiteta građana. U tom duhu želim da saopštim ličnu spremnost zajedniče posvećenosti na jačanju veza između naših država, saradnje u okviru NATO-a i ubrzanja evopskih integracija.” opširnije
22.04.2017.

Predsjednik Vujanović na 6. Kongresu SUBNOR-a i Antifašista Crne Gore
Predsjednik Crne Gore prisustvovao je danas 6. Kongresu SUBNOR-a i Antifašista Crne Gore.

Prenosimo izjavu predsjednika Vujanovića:

Želim da i ovom prilikom uputim čestitku 6. Kongresu SUBNOR-a i Antifašista Crne Gore i da iskažem, kao uvijek, poštovanje za njihova pregnuća i posvećenost i naravno zadovoljstvo da su svi gosti, posebno gosti van Crne Gore, prepoznali vrijednost našeg antifašizma i iskazali mu maksimalno poštovanje. Siguran sam da će taj duh antifašizma, kao vječna vrijednost Crne Gore, i na ovom Kongresu dobiti svoju punu potvrdu. opširnije
SljedećiPrethodni
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora