07.07.2017.

Predsjednik Vujanović primio predsjednika Crnogorskog olimpijskog komiteta i njegove visoke goste
Danas je Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović na vili Gorica, povodom jubileja 10 godina postojanja Crnogorskog olimpijskog komiteta, primio Dušana Simonovića, predsjednika Crnogorskog olimpijskog komiteta , Janeza Kocijančića, predsjednika Evropskog olimpijskog komiteta, Pere Miroa, direktora Međunarodnog olimpijskog komiteta za saradnju sa Nacionalnim olimpijskim komitetima i direktora Fonda olimpijske solidarnosti.

Predsjednik Vujanović je iskazao poštovanje za postignute rezultate Crnogorskog olimpijskog komiteta i istakao da je deset godina punopravanog članstva u olimpijskoj porodici otvorilo vrata međunarodne sportske scene našim sportistima i omogućilo da se pod crnogorskom zastavom bore i dokažu visoku sportsku respektabilnost. Predsjednik je istakao da je Crnogorski olimpijski komitet, u protekloj deceniji postao ugledan i poštovan član međunarodne olimpijske zajednice, o čemu svjedoči i prisustvo uvaženih gostiju na obilježavanju ovog značajnog jubileja.

Predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta, Dušan Simonović je istakao da su za ovih 10 godina, u organizaciji COK-a ,crnogorski sportisti učestvovali su na svim takmičenjima koja su organizovane pod pokroviteljstvom MOK-a i EOK-a Na tim takmičenjima dokazali su kvalitet i ostvarili zapažene rezultate. Kruna dosadašnjih uspjeha je svakako osvojena srebrna medalja rukometašica na OI u Londonu 2012.godine.

Simonović je iskazao zahvalnost za stalnu pomoć koju Crnogorski olimpijski komitet ima od strane Međunarodnog i Evropskog olimpijskim komitetom.

Informišući redsjednika Vujanovića o programskim aktivnostima COK-a, Simonović je, u susret predstojećim Igrama malih zemalja Evrope 2019, koje će se održati u Crnoj Gori, iskazao uvjerenje da će uz podršku relevantnih institucija Crne Gore, MOK-a I EOK-a i ove igre biti uspješno realizovane.

Predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta je istakao da država Crna Gora bezrezervnom podrškom crnogorskom sportu, olimpizmu i olimpijskom komitetu, kao i razvijanjem infrastrukture temeljno doprinosi njegovom sveobuhvatnom razvoju čemu svjedoče vrijedni rezultati naših sportista i sportistkinja.

Ovom prilikom predsjednik COK-a Dušan Simonović uručio je Predsjedniku Crne Gore gospodinu Filipu Vujanoviću prigodnu zahvalnicu. opširnije
04.07.2017.

Predsjednik Vujanović uputio čestitku Predsjedniku SAD Donaldu Trampu
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović uputio je čestitku Predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trampu u povodu nacionalnog praznika SAD u kojoj se između ostalog navodi:

U ime građana Crne Gore i lično, upućujem Vam srdačne čestitke povodom 241-ve godišnjice Deklaracije nezavisnosti. Takođe prenosim najbolje želje građana Crne Gore za dalji ukupni napredak SAD i prosperitet njenih građana.

Ovim važnim povodom želim da iskažem najveće poštovanje za srdačne odnose Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država. Crna Gora i SAD su uvjek bili bliski saveznici tokom istorije. Sada, kada je Crna Gora članica NATO-a, ovo savezništvo je izdignuto na još viši nivo.

Koristim priliku da ponovim zahvalnost za podršku koju su Sjedinjene Američke Države u kontinuitetu pružale NATO pristupnom procesu Crne Gore. Ona je bila od velike vrijednosti za našu budućnost, kao i za ukupnu stabilnost regiona Zapadnog Balkana. Takođe želim da Vam uputim iskreno poštovanje za Vaš lični doprinos u tom pogledu. opširnije
03.07.2017.

Predsjednik Vujanović primio predsjednika Skupštine Republike Makedonije
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u Podgorici predsjednika Skupštine Republike Makedonije, Talata Džaferija.

Predsjednik Vujanović je iskazao zadovoljstvo veoma bliskim odnosima Crne Gore i Makedonije u kojim parlamentarnoj saradnji pripada posebna važnost. Iskazao je uvjerenje da će se kroz radna tijela dvije Skupštine pronaći novi sadržaj parlamentarnog prijateljstva za koje Crna Gora ima izraženi interes. Posjetu Predsjenedika Džaferija Crna Gora doživljava dokazaom prijateljstva dvije države ali i pozivom da se proširi saradnja u svim oblastima gdje za to postoji obostrani interes, prije svega, u sferi ekonomije.

Predsjednik Skupštine Makedonije se saglasio da u okviru međudržavne saradnje partnerstva dva Parlamenta ima posebnu vrijednost a da se kroz parlamentarnu saradnju u regionu može ostvariti veći nivo partnerstva država regiona. Iskazao je zadovoljstvo da dvije države nemaju niti jedno otvoreno pitanje a da postoji širok prostor za saradnju koji treba zajednički iskoristiti, pri čemu je ocijenio da bi za bolje saobraćajno povezivanje bilo neophodno uspostavljanje redovne avionske linije između dvije države. opširnije
03.07.2017.

Obavještenje za javnost
Služba za odnose sa javnošću Predsjednika Crne Gore obavještava da je jutros u telefonskom razgovoru Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović dobio uvjeravanja poslanika Nebojše Medojevića da će poštovati pozive tužioca i suda i da ničim neće izbjegavati ili ometati vođenje krivičnog postupka. Imajući u vidu da se radi o poslaniku, da mu je Skupština skinula imunitet i da postoji mogućnost da se njegovo prisustvo obezbijedi bez pritvora Predsjednik Crne Gore je uputio pismo Vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću sugerišući da donese uputstvo kojim će Glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću saopštiti da nema potrebe za pritvorom i da se poslanik Nebojša Medojević može braniti sa slobode. opširnije
01.07.2017.

Hrvatska: Predsjednik Vujanović na Dubrovačkom Forumu
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović učestvovao je danas na Dubrovačkom Forumu gdje se obratio učesnocima, a nakon završenog sastanka dao je izjavu za medije.

Prenosimo izjavu Predsjednika Vujanovića


Želim da iskažem zadovoljstvo Samitom Procesa saradnje Jugoistočne Evrope, kojim je označen kraj predsjedavanja Hrvatske i početak predsjedavanja Slovenije kao i Dubrovnik Forumom na kome se raspravljala pitanja koja su se ticala Mediterana i prostora Jadrana. Bila je ovo prilika da se saopšti spremnost Crne Gore pune saradnje u Procesu saradnje Jugoistočne Evrope, kao važne regionalne inicijative Jugoistočne Evrope. Ali i na Dubrovnik Forumu ono što se očekivalo da se čuje od Crne Gore i ostalih država kakav je odnos prema procesu Berlin plus kojim EU na novi način pokazuje svoj interes za prostor Zapadnog Balkana. Saopštio sam ono što naša javnost zna. Da je Crna Gora spremna za svaku saradnju unutar regiona Zapadnog Balkana, da ima krajnje konstruktivan odnos koji podrazumijeva da se ta saradnja unaprijedi, podigne posebno na veći nivo trgovine na prostoru Zapadnog Balkana, ali bez prenošenja instrumenata suverenog vođenja ekonomske politike svake države Zapadnog Balkana. Takođe, uz nužnost da se eliminišu očigledno zablude da je prostor regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu zamjena za članstvo u EU. On to nikako nije i ne može da bude i to je vrlo jasno saopšteno iz Brisela. Da je regionalni ekonomski prostor Zapadnog Balkana način da se uspori proces pristupanja EU. On to svakako nije nego je način da kroz saradnju pokažemo sposobnost da što prije budemo u EU i treće da taj regionalni ekonomski prostor Zapadnog Balkana ne ugrožava individualni pristup EU i zamjenjuje grupnim pristupom EU. Individualni pristup je suština pristupa i u svim državnim integracijama on je pravilo koje ne može imati izuzetke u smislu ujednačavanja onih koji su brzi u osvajanju standarada i onih koji te standarde sporije ostvaruju. Prema tome Crna Gora će biti, siguran sam, u Trstu naklonjena tome da saradjuje sa svim državama Zapadnog Balkana poštujući svoj ekonomski suverenitet ali želeći da se unaprijedi trgovina koja je sada i spora i skupa i vrlo komplikaovana i koja destimuliše izvoz u države Zapadnog Balkana i saradnjom u oblasti trgovine koja po sebi ima nužnost, da bi se pokazalo da želimo da budemo dio EU podizanjanjem nivoa ekonomske saradnje posebno u oblasti trgovine i posebno u oblasti savlaađivanja graničnih barijera, naročito vancarinskih blokada koje značajno usporavaju i poskupljuju trgovinu na prostoru Zapadnog Balkana. opširnije
30.06.2017.

Predsjednik Vujanović na Samitu SEECP u Dubrovniku
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović danas u dubrovniku učestvovao na Samitu predsjednika država i vlada Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP).

Prenosimo obraćanje Predsjednika Vujanovića:

Poštovana predsjednice Grabar-Kitarović,
Cijenjene kolege predsjednici,
Uvažena gospodo ministri,
Ekselencije, Dame i gospodo.

Prije svega želim da se zahvalim za srdačnu dobrodošlicu ovdje u Dubrovniku, kao i za odličnu organizaciju ovog važnog skupa.

U vremenu geopolitičkih promjena i nestabilnosti sa neizbježnom negativnom refleksijom i na jugoistok Evrope, neophodno je, i ovdje naglasiti, našu posvećenost da, u duhu međusobnog povjerenja, obezbijedimo stabilnost u regionu. Zato iskazujem poštovanje naporima na jačanju ukupne, a posebno bezbjednosne, ekonomske, i saradnje u oblasti kulture.

U tom smislu želim da sa vama podijelim zadovoljstvo nedavnog ostvarenja jednog od strateških vanskopolitičkih prioriteta Crne Gore. Članstvom u sjevernoatlanskoj alijansi Crna Gora je učvrstila temelje svoje suverenosti i dugoročno se pozicionirali u savezu koji je uspostavljen na najvišim standardima ljudskih prava, sloboda i demokratije. Njime je osnažen i naš pristup dobrosusjedskoj saradnji u regionu, kojeg cijenimo prioritetom naše spoljne politike.

Crna Gora je iskreno posvećena afirmaciji dobrosusjedskih odnosa i želi da bude pouzdan partner država regiona kako bi kroz dalji proces reformi okončala pregovore o članstvu u Evropskoj uniji, što je važan cilj koji dijelimo sa svim susjednim državama. Dobar dio uspjeha koje na tom putu ostvarujemo posledica je veoma kvalitetne saradnje koju imamo sa svima vama, pa želim da iskažem zahvalnost za podršku koju ste nam pružili.

Poštovani prijatelji,

Posebno cijeneći značaj Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, iskazujem poštovanje hrvatskom konceptu ovog procesa u afirmaciji povezanosti, komunikacije i saradnje. Kroz te tri ključne vrijedosti utemeljeni su osnovi koji su uslov unapređenja razvoja u nešem regionu. Jednako su vrijedni i saradnja, komunikacija i povezanost u širem evropskom kontekstu. Pokazalo se da su integracioni procesi najbolji okvir za brži ekonomski i demokratski razvoj regiona. S obzirom na istorijsku perpektivu i iskustvo, ekonomski rast i smanjenje jaza u ekonomskom razvoju između EU i susjednih država u Jugoistočnoj Evropi bitan su preduslov političke stabilnosti i bezbjednosti u Evropi. Istovremeno, to je takođe veliki potencijal za održavanje i povećanje njegove konkurentnosti.

U tom smislu pozdravljamo angažman hrvatskog predsjedavanja SEECP-om koji ističe značaj povezanosti u oblasti saobraćajne i energetske infrastrukture i održivog razvoja unutar regiona Zapadnog Balkana i prema EU. Saglasno tome, pozdravljamo usvajanje Deklaracije sa današnjeg skupa i podržavamo sve aktivnosti usmjerene ka realizaciji dogovorenih programa.

Smatramo da je neophodno učiniti zajednički napor da obezbijedimo komplementarnost aktivnosti među različitim regionalnim inicijativama i organizacijama na pitanjima koja sve naše države smatraju prioritetnima, a koje će biti razmatrane i usvojene i na prestojećem Samitu država Berlinskog procesa u Trstu.

Takođe, spremi smo da se, po principu solidarnosti i zajedničke odgovornosti, na kojima treba da se zasniva rješenje savremenih izazova, suočimo sa pitanjima migracija i izbjeglica, terorizma i radikalizacije, kao i da, u okviru svojih mogućnosti, pružimo doprinos u rješavanju drugih bezbjednosnih pitanja. Podržavamo dalje jačanje parlamentarnog dijaloga i šireg političkog dijaloga, koje je snažno zastupala Republika Hrvatska tokom svog predsjedavanja, čije rezultate veoma vrednujemo i čestitamo na uspješnom vođenju naše inicijative.

Uspeh želimo Republici Sloveniji, koja će predsjedavati u narednih godinu dana i ponovo naglašavam otvorenost Crne Gore za saradnju i spremnost da pruži pomoć na svim pitanjima od zajedničkog interesa.

Zahvaljujem Vam na pažnji. opširnije
24.06.2017.

Beograd: Predsjednici Vujanović i Vučić
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je na poziv Aleksandra Vučića, prisustvovao prijemu koji je organizovao 23. juna povodom preuzimanja dužnosti Predsjednika Republike Srbije.

Predsjednici Vujanović i Vučić imali su danas u Beogradu bilateralni sastanak. Nakon sastanka Predsjednik Vujanović je dao izjavu za medije.

Predsjednik je iskazao zadovoljstvo razgovorom koji je kako je rekao, uvijek bio vrlo otvoren i konstruktivan i afirmisao veoma bliske i prijateljske odnose dvije države koji trebaju da se fokusiraju, prije svega, na ekonomske teme. Dakle, naš je zaključak da moramo afirmisati zajedničke projekte, prije svega u oblasti putne infrastrukture i korišćenja zajedničkih energetskih kapaciteta koji su velika šansa razvoja ekonomije i velika šansa boljeg i kvalitetnijeg ekonomskog ambijenta i većeg standarda naših građana. Konstatovali smo da to treba da radimo kroz zajedničke aktivnosti, da treba da koristimo Berlinski proces i sve ono što nude fondovi EU i članice EU i da je to najbolji model da se, u uslovima osjetljivih političkih odnosa, fokusiranjem na ekonomiju olakšavaju rješavanja političkih pitanja. Između Crne Gore i Srbije takvih otvorenih političkih pitanja nema. Mislim da je otvoren prostor za saradnju i izvjesna je odlučnost obje države da se posvete korišćenju tog prostora za zajedničko dobro svih građana dvije države.


Pitanje novinara: Nakon što je Crna Gora ušla u NATO, kako vidite da to može da ima značaj za Srbiju? Da li će Srbija, iz Vaše perspektive, više biti usmjerena za saradnju takođe sa NATO-m?

Odgovor Predsjednika:
Mi moramo da, u okviru prijateljskih odnosa, i prijateljski doživljavamo naše razlike. Dakle, u bezbjednosnoj strukturi Crna Gora je dio NATO integracija. To je bio naš strateški cilj, strateški interes, ostvarenje vrijedne potrebe Crne Gore i Srbija to razumije kao unutrašnje pitanje Crne Gore, ne miješajući se u njega, kao što i Crna Gora razumije neutralnost Srbije, doživljavajući to kao stvar suvereniteta i onoga što je potreba Srbije. Dakle, i u razlikama koje treba da razumijemo i koje treba da tretiramo kao potrebu poštovanja jedni drugih, ne nalazimo da se može tražiti bilo kakva sjenka naših odnosa. Srbija će prema NATO-u i saradnji sa NATO-m, voditi politiku koja je u najboljem interesu njenih građana. opširnije
24.06.2017.

Čestitka Predsjednika Vujanovića
Povodom velikog praznika Ramazanskog bajrama, vjernicima, starješinstvu, svim gradjanima islamske vjeroispovijesti i Rifatu Fejziću Reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori upućujem najsrdačnije čestitke i iskrene želje za mir, dobro zdravlje, ličnu i porodičnu sreću.

Radujmo se velikom prazniku Ramazanskom bajramu koji okuplja porodicu i bližnje, slavi ljubav i zajedništvo. Neka uzvišena simbolika podstakne ono najvrednije u nama, oličeno u milosrđu, povjerenju, toleranciji i poštovanju istorijski dokazanih vrijednosti suživota – međukonfesionalnog i međuetničkog sklada. Slijedimo te vrijednosti jer su siguran put u bolju i srećniju budućnost Crne Gore i svih njenih građana.

U to ime još jednom Vam najsrdačnije čestitam praznik Ramazanski bajram, navodi se u čestitki Predsjednika Vujanovića. opširnije
22.06.2017.

Predsjednik Vujanović primio u oproštajnu posjetu predstavnika UNICEF-a u Crnoj Gori
Danas je u Podgorici Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio u oproštajnu posjetu predstavnika UNICEF-a u Crnoj Gori gospodina Bendžamina Perksa.

Predsjednik je saopštio visoko poštovanje za angažman kancelarije UNICEF-a u Crnoj Gori, ukazujući da je saradnja Crne Gore sa ovom agencijom Ujedinjenih nacija značajno unapređena u programskom i organizacionom smislu u vremenu u kojem je gospodin Perks obavljao visoku dužnost predstavnika UNICEF-a u Crnoj Gori. Ocjenio je da su u tom vremenu u saradnji sa ministarstvima, državnim institucijama i nevladinim sektorom realizovane i implementirane značajne reforme u domenu zaštite djece i njihovih prava. Naglasio je da će Crna Gora, kao pouzdan član Ujedinjenih nacija, i nadalje biti posvećena saradnji sa UNICEF-om u ovoj oblasti od posebne važnosti za društvo. Poželivši uspjeh gospodinu Perksu u vršenju nove dužnosti, ocijenio je njegovu misiju u Crnoj Gori kao izuzetno uspješnu.

Predstavnik UNICEF-a Perks ukazao je na snažan ukupan napredak Crne Gore tokom perioda njegovog mandata. Iskazao je zahvalnost za otvorenu i iskrenu saradnju sa svim relevantnim institucijama u Crnoj Gori, ocijenjujući da su dječija prava i zaštita djece u njoj značajno unapređena, ali i da je to trajan proces u kojem svi, institucije i građani, moraju biti u potpunosti posvećeni. opširnije
20.06.2017.

Predsjednik Vujanović primio visoke zvanice Državnog biroa za kinesku tradicionaolnu medicinu
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u Podgorici Delegaciju kineske Državne administracije za kinesku tradicionalnu medicinu i Delegaciju Provincijske administracije Sichuana za kinesku tradicionalnu medicinu. Sastanku je prisustvovao i ambasador NR Kine u Crnoj Gori Cui Zhiwei.

Predsjednik Vujanović je iskazao zadovoljstvo da zajednička inicijativa sa predsjednikom Kine Xi Jinpingom, o saradnji dvije države u oblasti kineske tradicionalne medicine, a sa njihovog sastanka iz avgusta 2014. godine u Nang Đingu ima već značajne efekte. U Podgorici je otvorena klinika tradicionalne kineske medicine “Kina Medika” , potpisan je Memorandum o saradnji opštine Nikšić i Zavoda za tradicionalnu kinesku medicine Sečuana u oblasti sadnje i prerade lekovitog bilja a vrše se opsežne analize kvaliteta zemljišta i klime u Nikšiću za sadnju i preradu kineskog ljekovitog bilja koji bi se koristio za potrebe tradicionalne kineske medicine u Crnoj Gori, ali koje bilje bi se, takođe, izvozilo za evropsko tržište. Predsjendik je iskazao poštovanje što će se prilikom posjete ove visoke kineske delegacije Državnog biroa za kinesku tradicionalnu medicine svečano otvoriti centar ove medicine, drugi u Evropi nakon centra koji je otvoren u Češkoj Republici.

Visoke zvanice Državnog biroa za kinesku tradicionaolnu medicine ocijenili su da su dosadašnji rezultati saradnje sa Crnom Gorom pokazali prostor za unapređenje partnerstva u ovoj oblasti i to kako u uzgoju i preradi ljekovitog bilja tako i u liječenju metodama tradiconalne kineske medicine. Imajući u vidu kvalitet ove medicine iskazali su spremnost da inteziviraju saradnju i vrijedna iskustva Kine prenesu Crnoj Gori.

opširnije
16.06.2017.

Održana 32. sjednica Nacionalnog savjeta za održivi razvoj i klimatske promjene
Danas je u Danilovgradu održana 32. sjednica Nacionalnog savjeta za održivi razvoj, klimatske promjene i integralno upravljanje obalnim područjem kojom je predsjedavao Filip Vujanović, predsjednik Nacionalnog savjeta. U radu sjednice učestvovali su i podpredsjednik Vlade, magistar Milutin Simović, ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović, ministarka nauke dr Sanja Damjanović i predsjednik Opštine Danilovgrad Branislav Đuranović.

Nacionalni savjet je podržao aktivnosti koje je predstavila ministarka nauke dr Sanja Damjanović, a koje se odnose na izgradnju buduće naučno-tehnološke infrastrukture uspostavljanjem Centralne jedinice Naučno-tehnološkog parka u Podgorici i pokretanjem Inicijative za osnivanje Međunarodnog instituta za održive tehnologije u Jugoistočnoj Evropi sa misijom "Nauka za mir". Riječ je o izuzetno značajnim aktivnostima koje će omogućiti uspostavljanje optimalne platforme za stavljanje rezultata naučnih istraživanja u funkciju unaprjeđenja ekonomskog razvoja i zdravlja stanovništva.

Nacionalni savjet je razmotrio Socio-ekonomsku analizu koja je priprmljena u okviru Predloga Zakona o potvrđivanju Pariskog sporazuma. Podržan je predlog obima i strukture investicionih ulaganja za dostizanje nacionalno utvrđenog cilja smanjenja emisija gasova s efektom staklene bašte za 30 % do 2030. godine u odnosu na nivo emisija u baznoj 1990. godini.
Ukazano je na značaj kontinuirane saradnje Vlade i privrednih subjekata odgovornih za realizaciju projekata za povećanje energetske efikasnosti, unaprjeđenje industrijskih tehnologija u metalnom sektoru, povećanje udjela energije iz obnovljivih izvora u bruto finalnoj potrošnji energije do 33 % i modernizaciju u sektoru proizvodnje energije.

Ocijenjeno je da Akcioni plan za održivi razvoj Glavnog grada predstavlja optimalan okvir za povezivanje djelovanja Glavnog grada s aktivnostima u kontekstu sprovođenja Nacionalne strategije održivog razvoja. Preporučeno je da se Akcioni plan dostavi Skupštini Glavnog grada na usvajanje. Donošenjem ovog dokumenta Podgorica će biti prvi grad u regionu, ali i među prvim gradovima u Evropi, koji će započeti implementaciju Agende Ujedinjenih nacija za održivi razvoj do 2030. godine. Iskazana je podrška i ostalim inicijativama lokalnih samouprava koje su usmjerene na stvaranje optimalnih uslova za održivi lokalni razvoj.

Nacionalni savjet je podržao Analizu razvoja povoljnijeg ambijenta za zelene poslove i preduzeća u opštinama Mojkovac, Bijelo Polje i Berane u kontekstu stvaranja povoljnijeg regulatornog i strateškog okvira za uvođenje podsticajnih mjera za zelene djelatnosti i povećanje broja zelenih poslova. Rezultate ove analize čiju je izradu podržala Međunarodna organizacija rada treba integrisati u razvojne planove lokalnih samouprava.

Nacionalni savjet je razmotrio i druga pitanja iz svoje nadležnosti. opširnije
15.06.2017.

Čestitka Predsjednice Republike Hrvatske Predsjedniku Crne Gore
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović uputila je čestitku predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću za punopravno članstvo Crne Gore u NATO-u, između ostalog navodeći:

„Republika Hrvatska, kao iskreni prijatelj i zagovornik euro-atlantske budućnosti Crne Gore, snažno je podupirala postupak i primitak Crne Gore u punopravno članstvo Sjevernoatlantskog saveza, aktivno se zalagavši za upućivanje poziva Saveza, kao i za što brži dovršetak ratifikacijskih procesa. Vjerujem kako će Crna Gora, kao nova Saveznica značajno pridonijeti ostvarivanju ciljeva i zadaća Saveza, što je i do sada činila kao pouzdan partner Republike Hrvatske i cjelokupnog Saveza. Punopravno članstvo Crne Gore u Sjevernoatlantskom savezu je od osobite važnosti i za osiguranje trajne stabilnosti i napretka ovog dijela Europe.

Iskreno se radujem daljnjem produbljivanju savezništva Republike Hrvatske i Crne Gore kao i daljnjoj suradnji između naših dviju država”. opširnije
15.06.2017.

Čestitka Predsjednice Estonije Predsjedniku Crne Gore
Predsjednica Estonije Kersti Kaljulaid uputila je čestitku predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću za punopravno članstvo Crne Gore u NATO-u, između ostalog navodeći:

“Molim Vas da primite moje najiskrenije čestitke povodom ulaska Crne Gore u Sjevernoatlantski savez.

Sigurna sam da će Crna Gora svojim članstvom u NATO doprinijeti jačanju transatlantske sigurnosti i stabilnosti u Evropi.

Naše zajedničko članstvo u NATO će, sigurno, donijeti mnoge povoljne prilike za dalji razvoj saradnje između naše dvije države. Mi smo zaista srećni što imamo Crnu Goru za saveznika”. opširnije
14.06.2017.

Predsjednik Vujanović primio ambasadora Japana u Crnoj Gori
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas ambasadora Japana u Crnoj Gori Juičia Takaharu.

Predsjednik Vujanović iskazao je visoko poštovanje prijateljskih odnosa Crne Gore i Japana, zahvaljujući za razvojnu pomoć koje Japanska agencija za međunarodnu saradnju u kontinuitetu pruža zdrastvenim i obrazovnim ustanovama u Crnoj Gori. Naglasio je potrebu unapređenja saradnje u sferi ekonomije, ukazujući da je Crna Gora otvorena za investicije iz Japana.

Ambasador Takahara je čestitao Crnoj Gori učlanjenje u NATO, ocjenjujući da se njime unapređuje stabilnost regiona i ohrabruju evropske integracije. Saopštio da je Japanska agencija za međunarodnu saradnju podržala 50 projekata u Crnoj Gori, naglašavajući pristup ravnomjerne raspodjele po opštinama. Istakao spremnost na unapređenju naučne i tehnološke saradnje. Konstatovao potrebu daljeg intenziviranja saradnje u oblasti kulture i sporta. Kazao da je otvaranje Japanskog ugala u Podgorici doprinos boljem međusobnom upoznavanju kultura dvije zemlje. opširnije
14.06.2017.

Predsjednik Vujanović primio Direktora Aleksandrijske biblioteke dr. Ismail Serageldina
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio Direktora Aleksandrijske biblioteke - najstarije biblioteke antičkog doba dr. Ismail Serageldina, koji je i predsjedavajući Izvršnog vijeća svjetske digitalne biblioteke. Dr. Serageldin je za svoj rad u iskorijenjavanju siromaštva i borbi protiv netolerancije nagrađen brojnim odlikovanjima, među kojima Ordenom izlazećeg sunca japanskog cara i francuskim Ordenom legije časti.

Predsjednik Vujanović iskazao je visoko poštovanje za ukupni doprinos dr. Serageldina promovisanju mira i afirmaciji tolerancije u svijetu. Saopštio je posvećenost Crne Gore očivanju i unapređenju društva tolerancije, kao i afirmaciji multietničkog i multikonfesionalnog sklada. Istakao je da je Crna Gora privržena politici dobrosusjedske saradnje i da je pouzdan partner regionalnih inicijativa i organizacija.

Dr. Serageldin je ocjenio neophodnim dalji snažan angažman na politici mira u međunarodnim odnosima i sprečavanju svih formi netolerancije. Konstatovao je da je Crna Gora dobar primjer u regionu i šire kao država posvećena civilizacijskim vrijednostima i opredjeljena za politiku mira i tolerancije.

Predsjednik Crne Gore odlikovao je dr. Seregaldina Ordenom crnogorske zastave prvog stepena cijeneći njegov lični doprinos promociji vrijednosti Crne Gore, kao i spremnost na uspostavljanju saradnje Aleksandrijske biblioteke sa Nacionalnom Bibliotekom Crne Gore „Đurđe Crnojević“. opširnije
SljedećiPrethodni
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora