Predsjednik Đukanović primio u oproštajnu posjetu šefa Delegacije EU u Podgorici ambasadora Aiva Orava

05/08/2020

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je u oproštajnu posjetu šefa Delegacije EU u Podgorici ambasadora Aiva Orava.


Predsjednik je zahvalio ambasadoru Oravu na izuzetno dobroj saradnji sa crnogorskim institucijama i ličnom doprinosu napretku koji je Crna Gora ostvarila u procesu evropskih integracija, uz uvjerenje da je crnogorsko društvo danas nakon isteka njegovog mandata korak bliže evropskom.

U ovom periodu zaokružili smo važnu fazu otvaranja pregovaračkih poglavlja, i sada nam ostaje zadatak da počev od njemačkog predsjedavanja EU, uz snažan fokus na mjerilima u poglavljima 23 i 24, započnemo intenzivniji proces zatvaranja poglavlja, kazao je Predsjednik. On je zahvalio ambasadoru Oravu i za uložene napore u pospješivanju procesa učvršćivanja povjerenja između političkih i društvenih subjekata u Crnoj Gori, kao teškog naslijeđenog pitanja na kojem su zajedno radili.

Predsjednik je iskazao  posebnu zahvalnost za pomoć EU Crnoj Gori u suočavanju sa pandemijom COVID-19. Podrška za hitnu pomoć, osposobljavanje i dalji razvoj zdravstvenog sistema vrijedna 53 miliona eura, prevazilazi sve ostale donacije, naglasio je Đukanović, dodajući da najavljeni ekonomsko-investicioni program podrške EU Zapadnom Balkanu predstavlja ohrabrenje da ćemo uspjeti da uz tu pomoć stabilizujemo ekonomiju i obezbijedimo nastavak dinamičnog ekonomskog razvoja.

Ambasador Orav je uz zahvalnost za prijem iskazao zadovoljstvo veoma dobrom saradnjom sa Predsjednikom, Vladom i  ostvarenim povjerenjem sa gotovo svim učesnicima u političkom životu Crne Gore. Na toj liniji istakao je da će politički dijalog biti još važniji nakon izbora, što je značajno za dalji put integracije Crne Gore u EU.

On je čestitao Crnoj Gori na otvaranju svih pregovaračkih poglavlja, izražavajući nadu da će uskoro uslijediti dinamičan proces zatvaranja pregovaračkih poglavlja. Uz ocjenu da odlazi iz Crne Gore u trenutku kada EU potvrđuje odlučnost politike proširenja, posebno je istakao značaj ispunjavanja obećanja o pomoći EU za region, visoko cijeneći reakciju Crne Gore na tu podršku. Ambasador je poručio da će napredak u oblasti medijskih sloboda biti važno mjerilo u narednom Izvještaju o napretku na jesen.

Predsjednik Crne Gore