Predsjednik Đukanović započeo posjetu Berlinu susretom sa predsjednikom Bundestaga Volfgangom Šojbleom

07/10/2020

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović započeo je posjetu Berlinu susretom sa predsjednikom Bundestaga Volfgangom Šojbleom.


Predsjednik Đukanović je, uz čestitke povodom 30-togodišnjice ujedinjenja Njemačke, izrazio zahvalnost za prijem, što je drugi susret dvojice zvaničnika u posljednjih 18 mjeseci, i velika privilegija za Crnu Goru, kako je rekao u uvodu.

Predsjednik je potvrdio da usvajanje evropskih vrijednosti i integracija u EU ostaje osnovna preokupacija državne politike i njen strateški cilj. Crna Gora nastavlja da bude aktivan činilac regionalne saradnje i promoter evropskih vrijednosti kao jedina zemlja kandidat na Zapadnom Balkanu sa svim otvorenim pregovaračkim poglavljima. 

Predsjednik Đukanović je upoznao predsjednika Šojblea sa razvojem događaja u Crnoj Gori nakon nedavno održanih parlamentarnih izbora. Ocijenio je da izbori i sve ono što je uslijedilo nakon priznanja rezultata od strane svih aktera, što je prvi put u novijoj istoriji parlamentarizma u Crnoj Gori, potvrđuje napredak u pogledu demokratske kulture i kapaciteta za demokratsku tranziciju vlasti. Crna Gora ulazi u novo poglavlje u političkom životu, iskustvo  kohabitacije, sa puno izazova na koje će vjerujemo odgovoriti na najbolji način. Sa pozicije Predsjednika nova većina imaće apsolutnu podršku za sve ono što bude u cilju usvajanja evropskih vrijednosti, a tome će doprinositi i državotvorno djelovanje nove proevropske opozicije, kazao je predsjednik Đukanović.

Predsjednik Bundestaga Šojble je uz srdačnu dobrodošlicu i zadovoljstvo ponovnim susretom, čestitao Crnoj Gori na održanim izborima koji su izraz demokratije. Promjena vlasti, koja se desila po prvi put u Crnoj Gori, uvijek je izazov, kazao je Šojble uz podsjećanja na ranija njemačka iskustva. U tom procesu Predsjednik ima posebnu odgovornost, zbog čega mu želi uspjeh i posebno čestita. Bundestag  će nastaviti da razvija odnose saradnje i s novom većinom i budućom opozicijom i time potvrđivati značaj koji pridaje svim elementima u političkoj strukturi Crne Gore. 

On je naglasio da je svaka promjena vlasti i test političke zrelosti, koji podrazumijeva i očekivanje da nova vlada svoj rad nastavi na onome što su rezultati prethodne vlade. To je nešto što se mora naučiti, i što je u najboljem interesu države, kazao je Šojble.

Sagovornici su ukratko komentarisali i  politiku proširenja, kao i odnose u regionu, u širem kontekstu. 

Takođe, podijelili su zabrinutost razvojem pandemije, čije se pogoršanje očekuje i u Njemačkoj u narednim sedmicama. Zato moramo biti spremni da uradimo sve što je moguće i postići oko toga jedinstvo u Evropi. Posledice su veoma zabrinjavajuće naročito na planu ekonomije, gdje najveći izazov ostaje očuvanje ekonomskih potencijala za period nakon krize, zajednička je ocjena dvojice zvaničnika.


Predsjednik Crne Gore