Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović čestitao Dan Roma

08/04/2021

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je čestitku povodom 8. aprila, Svjetskog dana Roma, predsjedniku Udruženja Roma Crne Gore Isenu Gašiju uz najbolje želje za dalji uspjeh i blagostanje svih pripadnika Romske zajednice u Crnoj Gori.

„Današnji praznik slavi se istovremeno sa 50. godišnjicom Prvog svjetskog kongresa Roma, koji je označio početak snažne kolektivne afirmacije Roma u svijetu. Uprkos kontinuiranim naporima, Romi u Crnoj Gori i brojnim drugim zemljama, i dalje se nepravedno suočavaju sa višestrukim predrasudama, diskriminacijom i nejednakostima u ostvarivanju svojih prava i sloboda. Socijalna inkluzija, borba protiv segregacije i stigmatizacije nastavljaju da budu snažni izazovi romskoj jednakosti u najrazvijenim demokratskim društvima, jednako kao i crnogorskom. Pandemija Covid-19 je takve nejednakosti samo dodatno ogolila, a ranjive učinila još podložnijim teretu zdravstvene, socijalne i ekonomske krize.

U proteklim godinama, zajedno smo ostvarili puno toga da unaprijedimo položaj Roma, smanjimo društveni jaz, i bolje osiguramo pristup pravima, kreirajući time preduslove za izvjesniju perspektivu poboljšanja kvaliteta života Roma u našoj zemlji. Posebno vidljiv napredak  ostvarili smo za najmlađe članove Vaše zajednice u oblasti obrazovanja, kao fundamentu ukupnog razvoja svake zajednice i pojednica. 

Uvjeren sam da će Crna Gora kroz dalju primjenu inkluzivnih politika i strateški pristup, nastaviti da se djelotvorno nosi s izazovima razvoja otvorenog i inkluzivnog društva jednakosti, čiji su Romi i Romkinje integrisani, uvaženi i vrijedni članovi. Taj put, jednako kao i evropski put kojim Crna Gora nepovratno korača, je dug i nimalo lak. Ipak, vjerujem da alternativa najvišim demokratskim vrijednostima ne postoji, i da ćemo zajedno dostići cilj koji će značiti i visoko kvalitetniji život za sve nas.  

Ovaj dan je i prilika da istaknemo jedinstven doprinos koji Romska zajednica daje kulturnoj i etničkoj raznolikosti Crne Gore i njenom multietničkom i građanskom biću. Da podržimo Vaš rad i podstaknemo dalji napredak. 

Sa željom da istrajete u očuvanju svog identiteta - kulture, jezika, običaja i drugih osobenosti koji ga čine izuzetnim, a Crnu Goru bogatijom, kao i da istrajete na poboljšanju ukupnog statusa romske populacije u Crnoj Gori, i tome nastavimo zajedno da doprinosimo, još jednom Vam čestitam Svjetski dan Roma.“