Predsjednik Đukanović uputio čestitku povodom 140 godina postojanja JU Narodne biblioteke „Njegoš" – Nikšić

27/04/2021

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je čestitku povodom jubileja – 140 godina postojanja JU Narodne biblioteke „Njegoš" – Nikšić, direktorici Renati Bulajić i svim zaposlenima uz najbolje želje za dalji uspješan rad.

„Osnivanjem Društva nikšićke čitaonice, preteče današnje Narodne biblioteke „Njegoš", 1881.godine, postavljeni su temelji bogatog kulturno-prosvjetnog života grada Nikšića. Tradicija koja je tada začeta čini nas ponosnim nastavljačima, i obavezuje da na tim temeljima koje su vizionarski postavili naši preci, nastavimo njihovo veliko djelo. 

Društvo nikšićke čitaonice imalo je pionirsku kulturnu misiju, kao središte okupljanja kulturnih stvaralaca i intelektualaca, koji su davali podstrek širenju kulturne djelatnosti, kao što je osnivanje prvog nikšićkog pjevačkog društva „Zahumlje" i Pozorišnog društva, koje je izvelo prvu predstavu u februaru 1844. godine. Poznati ruski slavista Pavle Rovinski i njemački profesor i naučnik Bernard Švarc, koji su posjetili Nikšić baš na dan Osnivačke Skupštine, primijetili su da se Crna Gora nalazi na najboljem putu da stupi u red modernih evropskih država.

Poštovani,

Poseban značaj obilježavanju Vašeg jubileja daje činjenica da u ovoj godini proslavljamo i petnaestogodišnjicu obnove nezavisnosti Crne Gore. Naš institucionalni i Intelektualni potencijal u oblasti kulture, snažno je doprinosio utemeljenju i širenju svijesti o crnogorskoj samobitnosti i opravdanosti ponovnog sticanja državne nezavisnosti. U ovom periodu naša je država pokazala dosljednost svom antifašističkom, graďanskom, multietničkom, demokratskom i evropskom putu. Čvrsto sam uvjeren da je takva Crna Gora spremna i sposobna da se odupre svim pokušajima urušavanja ovih najvećih vrijednosti i opredjeljenja, s ćime se danas, nažalost, susrijećemo. Garancija za to su i postojane institucije kao što je biblioteka „Njegoš".

Još jednom, dijelim radost s Vama povodom značajnog jubileja i upućujem najsrdačnije čestitke svima zaposlenim u najstarijoj instituciji kulture u Nikšiću."