Predsjednik Đukanović primio Suzane Šic, izaslanicu Ministarstva vanjskih poslova Njemačke za Jugoistočnu Evropu, Tursku, OEBS i Savjet Evrope

30/11/2021

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je Suzane Šic, izaslanicu Ministarstva vanjskih poslova Njemačke za Jugoistočnu Evropu, Tursku, OEBS i Savjet Evrope, koja boravi u posjeti Crnoj Gori.


Predsjednik je uz zadovoljstvo susretom zahvalio izaslanici za interesovanje za stanje u Crnoj Gori i regionu, pozdravio sveukupne međudržavne odnose Crne Gore i SR Njemačke, čijem kvalitetu značajno doprinosi i ambasador SR Njemačke u Crnoj Gori, a koje karakteriše intenzivna saradnja na svim poljima, dijalog na visokom nivou i konstantan trend unapređenja. U tom kontekstu ukazao je na važnost održavanja frekventnog političkog dijaloga sa Berlinom, kroz nastavak realizacije posjeta na visokom i radnom nivou, što je dragocjeno za Crnu Goru.

Uz zadovoljstvo kvalitetom bilateralnih odnosa posebno je istakao dobru saradnju u oblasti odbrane i unutrašnjih poslova, kao i kulturi i prosvjeti, sa izraženim interesovanjem za unapređenje ekonomske saradnje. 

On je zahvalio Njemačkoj na jasnoj podršci evropskim aspiracijama ne samo Crne Gore, već i regiona, uz podsjećanje na podršku članstvu naše zemlje u NATO i ekspertizi u savladavanju krupnih izazova procesa pregovaranja sa EU, posebno u oblasti vladavine prava i zaštite životne sredine. Uz čvrsto uvjerenje da je formula za stabilnost ovog regiona integracija, Predsjednik je iskazao interes za dalju saradnju sa Njemačkom u prioritetnim oblastima daljeg procesa pridruživanja. U tom kontekstu, istakao je neophodnost obnove snažnog reformskog napora, koji je u ozbiljnom zastoju i koji je neophodan za savladavanje ključnih izazova u poglavljima 23 i 24. 

Izaslanica Ministarstva vanjskih poslova Njemačke izrazila je zadovoljstvo susretom i kazala da je pomoć koju Njemačka pruža Crnoj Gori u suočavanju s pandemijom jasan signal solidarnosti. Njemačka prepoznaje da su zemlje ZB u kritičnoj fazi, da su otvorena određena pitanja sumnje ili rezerve prema politici proširenja, ali Njemačka vjeruje da nastavak evropskog puta nema alternativu i da region ZB kao dio Evrope mora postati i dio EU. Za Njemačku je važno da Crna Gora ostane na evropskom kursu, nastaviće da detaljno prati situaciju u zemlji, a Crna Gora može računati da će Berlin podržavati proevropske i reformske politike u Crnoj Gori.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o regionu i perspektivi daljeg razvoja odnosa, imajući u vidu vidljive pokušaje da se evropska perspektiva ZB odloži ili spriječi. Konstatovali su da u tom kontekstu za Crnu Goru, nakon članstva u NATO, nema povratka nazad.


Predsjednik Crne Gore