Predsjednik Đukanović primio regionalnog direktora Nacionalnog demokratskog instituta (NDI) Roberta Benjamina

30/11/2021

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je regionalnog direktora Nacionalnog demokratskog instituta (NDI) Roberta Benjamina, koji boravi u posjeti Crnoj Gori.


Predsjednik je uz zahvalnost za posjetu i inicijativu za susret iskazao zadovoljstvo ponovnim otvaranjem kancelarije NDI u Crnoj Gori i dinamiziranjem dalje saradnje. On je izrazio poštovanje za misiju NDI na globalnoj političkoj sceni i doprinos daljem širenju demokratskih vrijednosti i pomaganju demokratskih procesa u svijetu. Podsjetio je na pozitivno iskustvo saradnje i djelovanje Instituta u našoj zemlji od 97. do 2011., nakon čega je komunikacija nastavljena kroz regionalni okvir. Ponovno otvaranje Kancelarije je dobra vijest, posebno imajući u vidu da posao na planu demokratizacije nikada nije završen, a da su se u ovom regionu prilike pogoršale, što podršku NDI-ja čini dragocjenom. Informisao je sagovornika da je Crna Gora uprkos lošijoj fazi u protekloj godini, stabilno na putu  usvajanja evropskih vrijednosti, sa snažnim imunitetom na nacionalističke udare i jasnom vizijom koju gradimo kao građansko i multietničko društvo okrenuto integraciji u EU. Na toj liniji, istakao je da NDI može računati na Crnu Goru kao ozbiljnog partnera u promovisanju demokratskih vrijednosti kroz zajedničku saradnju kojoj se raduje.

Regionalni direktor NDI-ja Robert Benjamin je zahvalio Predsjedniku na dobrodošlici i iskazao zadovoljstvo povratkom u Crnu Goru uz izraženi ponos u odnosu na period angažmana Instituta od 97-e godine kroz političke procese, izbore i referendum u Crnoj Gori. On je naglasio da prepoznaju izazove i spolja i iznutra sa kojima se Crna Gora suočava u kontekstu intgeracija prije svega, ali takođe prepoznaju i realnu snagu ljudi i institucija, zbog čega se raduju novom partnerstvu. Misija NDI biće i podrška političkim partijama, njihovoj modernizaciji, u skladu sa društvenim promjenama koje zahtijevaju snažniju participaciju žena i mladih, parlamentu i civilnom društvu u radu sa vladom. Ovdje smo da radimo na zajedničkom cilju u duhu partnerstva, ali i da unoseći nove vrijednosti u saradnju, pomognemo drugima prenošenjem pozitivnih iskustava iz Crne Gore, kazao je Benjamin. Uz interesovanje za aktuelna domaća i regionalna pitanja, regionalni direktor NDI, zahvalio je Predsjedniku za kontinuiranu podršku i savjete, vrijednim za razumijevanje prilika i dalju saradnju. U NDI-ju imamo osjećaj da hodamo zajedno sa Crnom Gorom, poručio je Benjamin na kraju razgovora.


Predsjednik Crne Gore