Saopštenje sa sastanka Đukanović - Čović

17/07/2018


Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović susreo se danas u Podgorici sa hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem.

Visoki sagovornici su razmijenili mišljenje o situaciji u Crnoj Gori i BiH i izrazili zadovoljstvo odličnim odnosima dvije susjedne prijateljske zemlje, kao i spremnost da i dalje doprinose dinamiziranju saradnje na svim poljima od zajedničkog interesa. O tome najbolje svjedoči sporazum o državnoj granici između Crne Gore i BiH, jedan od prvih između država nastalih na prostoru bivše Jugoslavije. 

Posebno je bilo riječi o kretanjima u regionu, njegovoj evropskoj perspektivi i odnosima sa EU. U tom kontekstu iskazana je inicijativa za proaktivnijim definisanjem zajedničke politike zemalja regiona prema EU, radi bržeg ostvarivanja evropskih ciljeva, koje je lakše ostvariti u partnerskom odnosu sa Evropom. 

Predsjednik Đukanović je potvrdio čvrstu privrženost Crne Gore evropskom sistemu vrijednosti i dostizanju evropskog kvaliteta života, što je nakon članstva u NATO najsigurniji put ka članstvu u EU. 

Nakon što smo balkanskim stranputicama potrošili vjekove, integracija u EU suštinski znači povratak evropskoj porodici, što je u najboljem interesu i regiona i Evropske unije, istakao je Đukanović. On je naglasio da je zato od izuzetne važnosti podrška Brisela infrastrukturnom povezivanju unutar regiona, i sa evropskim koridorima, kao i pomoć daljem institucionalnom razvoju naših zemalja. 

Đukanović je u razgovoru istakao da se u Crnoj Gori s posebnom pažnjom odnosimo prema Bosni i Hercegovini, imajući u vidu golgotu kroz koju je prošla, i njenu važnost za stabilnost cijelog regiona. 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović je rekao da nema nijedne otvorene teme koja bi opterećivala odnose između naših zemalja, što potvrđuje i činjenica da svi entiteti u BiH gaje zajednički pozitivan odnos prema Crnoj Gori. On je izrazio nadu da će skori izbori u BiH učvrstiti stabilnost u zemlji, što je pretpostavka za dinamiziranje integracionih procesa, i pravi doprinos snaženju stabilnosti regiona. 

Đukanović i Čović su dogovorili nastavak saradnje o pitanjima od bilateralnog i regionalnog značaja.