Predsjednik Đukanović uputio telegram saučešća povodom smrti Džordža Buša

01/12/2018

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je telegram saučešća Džordžu Bušu mlađem povodom smrti njegovog oca Džordža Herberta Vokera Buša.

“Povodom smrti Vašeg oca, Džordža Herberta Vokera Buša, 41. predsjednika Sjedinjenih Americkih Drzava, u ime građana Crne Gore i u svoje ime, upućujem Vam izraze najdubljeg saučešća.

Predsjednik Džordž H.W. Buš će ostati upamćen kao jedan od najistaknutijih političara, diplomata i državnika koji je obilježio značajnu epohu savremenih globalnih odnosa i ostavio neizbrisiv trag u istoriji Vaše zemlje i velikog američkog naroda.

Ostaće u sjećanju i  kao lider vodeće zemlje svijeta i državnik koji je djelovao oprezno, ali i hrabro i odlučno, u momentima kada se međunarodna zajednica suočavala sa brojnim ratnim krizama i bezbjednosnim izazovima. Oslonjen na svoje bogato profesionalno iskustvo, znao je da donosi teške odluke u izuzetno složenim  situacijama, demonstrirajući, pri tome, puno uvažavanje globalnih interesa i spremnost za saradnju i za podršku saveznika. 

Predsjednik Buš je bio državnik koji je imao viziju, volju i posvećenost da stvara svijet koji će biti siguran i bezbjedan ne samo za američki narod, već za sve iskrene sljedbenike demokratskih vrijednosti i ideala, budući duboko svjestan da je posebna  obaveza najvećih i najjačih da budu, istovremeno, i najodgovorniji.

Kao čovjek posvećen domovini, javnoj službi i porodičnim vrijednostima, ostavio je neizbrisivi trag na američkoj i svjetskoj sceni, koji će inspirisati generacije koje dolaze i služiti im kao primjer. 

Uvjeren sam da će američki narod sa pijetetom čuvati uspomenu na ličnost Predsjednika Buša i sjećati se njegovih zasluga za napredak SAD i za stvaranje boljeg, sigurnijeg i pravednijeg svijeta.”