Izlaganje predsjednika Đukanovića na svečanoj dodjeli nagrada Privredne komore Crne Gore

19/04/2019

MILO ĐUKANOVIĆ, PREDSJEDNIK CRNE GORE 

(Izlaganje na svečanoj dodjeli nagrada PKCG, 19.04.2019.)Poštovani predsjedniče Privredne komore Crne Gore,

Uvaženi privrednici, dame i gospodo,

Sa zadovoljstvom sam prihvatio poziv predsjednika Golubovića, da uzmem učešće u dodjeli ovogodišnjih nagrada Privredne komore Crne Gore. Drago mi je da se nastavlja tradicija nagrađivanja uspješnih crnogorskih privrednika i time afirmišu ideje stvaranja i pregalaštva, što je od izuzetnog značaja za ukupan društveni razvoj koji, iz godine u godinu, postaje sve kompleksniji.

Za kratko vrijeme od obnove nezavisnosti Crna Gora je napravila kapitalne iskorake ka blisko boljoj budućnosti. Članstvom u NATO-u ostvarili smo jedan od prioriteta naše vanjske politike. 

Istovremeno, lideri smo u pregovaračkom procesu sa EU i imamo veoma realnu mogućnost da budemo prva sljedeća članica kluba demokratskih i razvijenih evropskih društava. Ova postignuća, relevantna domaća i međunarodna javnost smatraju, istorijski vrijednim, jer ona potvrđuju da savremena Crna Gora ima jasnu viziju i kontinuirano rastuće kapacitete društva da znalački savlada sve prepreke na putu do ostvarenja punopravnog članstva. Takođe, obnova nezavisnosti i nepokolebljivi kurs evropskog i evroatlantskog razvoja svjedoče o prekretničkom poduhvatu nove crnogorske generacije koja samouvjereno preuzima odgovornost za svoju budućnost i vraća Crnu Goru njenoj prirodnoj evropskoj kući. Moramo beskompromisno nastaviti dalje. Vođeni istom filozofijom da u našem i u slučaju balkanskih zemalja, zbog dugog istorijskog zaostajanja, pripadnost Evropskoj uniji nije simbolički čin koji će se dogoditi nekog precizno projektovanog datuma, nego mukotrpni proces usvajanja temeljnih evropskih vrijednosti i posvećeno dostizanje standarda koji će nas učiniti konkurentnim dijelom ove prestižne zajednice. Danas kada je savršeno jasno da Crna Gora više ne stoji zaglavljena na strateškom raskršću sa kojeg se može lako skrenuti na stranputice daljeg zaostajanja i netolerancije, konkurentnost biva naš navjeći izazov. Konkurentnost društva u evropskoj i evroatlantskoj zajednici, konkurentnost svakog našeg građanina, na ujedinjenom i otvorenom evropskom tržištu, ali prije svega konkurentnost naše privrede i svakog preduzeća pojedinačno na evropskoj i globalnoj ekonomskoj sceni. Od toga će presudno zavisiti tempo dostizanja najvažnijeg cilja naše državne politike – evropskog kvaliteta života naših građana. Toga moramo biti svjesni svi – od donosioca državno-političkih odluka, do svih važnih društvenih asocijacija, poput ove koja nas je danas okupila. Brže dostizanje evropskog nivoa životnog standarda je jedina satisfakcija za odricanja građana u procesu socijalno veoma bolnih ekonomskih i društvenih reformi. A oni – crnogorski građani su jedini realni oslonac ovog istorijskog pregnuća - modernizacije crnogorskog društva. Sve ovo nas upućuje na dalje i neodložne, očigledno originalno osmišljene reforme obrazovanja, koje treba da crnogorsko društvo trajno opskrbe kvalitetnim znanjem bez kojeg ni jedan od naših ciljeva nije dostižan.

Od obnove nezavisnosti ostvarili smo prosječnu realnu stopu rasta BDP iznad 3%, a tokom posjednje dvije godine smo u poželjnoj zoni rasta od 4,5 do 5%. Jedna od manje razvijenih republika ex Jugoslavije, danas kao nezavisna država, jedna je od najbrže rastućih ekonomija u Jugoistočnoj Evropi.

Od 2006. do danas BDP i BDP per capita su udvostručeni. Prosječna zarada u Crnoj Gori povećana je za 82 % i najviša je u regionu. Neto priliv stranih direktnih investicija iznosio je preko 6 milijardi eura, odnosno blizu 18% BDP prosječno godišnje ili oko 800€ per capita na godišnjem nivou, što je u evropskom vrhu. Strane direktne investicije omogućile su otvaranje novih radnih mjesta i rast BDP-a, ali i transfer novih znanja i tehnologija, što doprinosi konkurentnosti naše ekonomije. 

Dobar smjer razvoja potvrđuje i činjenica da u vremenu kada je kreditni rejting u zemljama regiona uglavnom smanjen, za Crnu Goru je potvrđena ocjena B1, uz izmjenu izgleda sa „stabilan“ u „pozitivan“.

Tačno je da nekada statistički podaci zamagle suštinu realnog života građana i da se svi ne prepoznaju u pozitivnim statističkim pokazateljima. Ali, i promjene u kvalitetu življenja moramo na neki način izmjeriti. Najbolje je kada se poredimo sa drugima. Činjenica je da smo sa 34% prosjeka kvaliteta života u EU gdje smo bili prije 13 godina došli do 46%. Nije li najbolja potvrda da je kvalitet života u Crnoj Gori uznapredovao to što građani drugih zemalja regiona dolaze da traže posao i da žive u Crnoj Gori, dok tražnje u obratnom smjeru  gotovo da nema. 

No, isto tako je činjenica da smo u ovom momentu ispod 50% evropskog prosjeka, zbog čega jedan dio naših građana ide ka državama EU. Jedini način da ih zadržimo je da se razvijamo još brže. A tu do posebnog izražaja dolazi vaša uloga. Cijela crnogorska privreda, u saradnji s Vladom, ima presudnu ulogu u daljem unaprjeđenju poslovnog ambijenta i ekonomskom razvoju zemlje. 

Imamo li dovoljno razloga da vjerujemo da možemo ubrzati naš razvoj? Smatram da imamo. Započeti i planirani infrastrukturni projekti, kao i projekti u oblasti energetike, turizama i poljoprivrede daju nam realan osnov za to. Da ne bi propustili tu mogućnost, paralelno sa realizacijom investicija, moramo sprovesti neizbježne strukturne reforme. One su uslov očuvanja konkurentnosti naše investicione destinacije i put do kvalitetnije usluge državnih servisa našim građanima, gostima i turistima. Time ćemo doći i do odgovorne i kompetentne administracije koja će efikasno donositi odluke, u prilog razvoju i boljoj usluzi građanima.

Realno je očekivanje da u narednih 10 godina bude otvoreno nekoliko novih rizorta. Time će se Amanu, Regentu, Chediju, Sheratonu, Hiltonu, One and Onliju Ritz Carltonu, Swisshotelu... pridružiti i drugi, svjetski priznati brendovi. Njihova poslovna iskustva biće preporuka novim investitorima i predstavljaće garanciju da najveće svjetske kompanije mogu uspješno poslovati i u našoj zemlji. Samo na ovaj način, novim investicijama, uz nesmanjenu predanost reformama, mijenja se izgled zemlje, poboljšava kvalitet života građana i obezbjeđuje brži ekonomski razvoj. 

Da smo slušali neumorne kritičare svega što kao vlast pokrećemo, danas ne bismo imali Porto Montenegro, Lušticu Bay ili Porto-novi u koje dolaze najpoznatije ličnosti svijeta. Ne bi počeli gradnju autoputa sa ciljem povećanja sigurnosti saobraćaja i boljeg povezivanja sjevera i juga, i lakše dostupnosti Crne Gore kao turističke i investicione destinacije. Ne bi počeli projekat izgradnje 250 kilometara skijaških staza na sjeveru Crne Gore. 

Postoje ogromne šanse u proizvodnji zdrave hrane i "izvozu na kućnom pragu". Pripremamo se za ugovaranje izgradnje nove dionice auto-puta. Nastavljamo da učvršćujemo Crnu Goru kao energetsko čvorište Zapadnog Balkana. Ova ideja biće razumljivija mnogima nakon puštanja u rad podmorskog energetskog kabla koji nas povezuje sa Italijom, a što očekujem do kraja godine. 

Prateći najbolje prakse razvijenih zemalja, sa posebnim osvrtom na modele u EU, opredijelili smo se i za Program ekonomskog državljanstva. Ovaj Program će dozvoliti aplikacije samo onim licima koja imaju dokazan kredibilitet i dokazano legalno porijeklo novca. Očekujem da investitori koji na ovaj način dobiju državljanstvo, budu dobri "ambasadori" Crne Gore u svijetu, i da promovišu njene ekonomske interese. Program će imati mulitiplikativne efekte na našu ekonomiju i može postati značajan izvor prihoda, kao i platforma za nove investicije. Očekujem da će Program pružiti priliku za uvođenje novih tehnologija, inovacija i modernih zanimanja u Crnu Goru, kao i unaprjeđenje transfera neophodnih znanja i vještina, otvaranje novih radnih mjesta, te da će posebno predstavljati podsticaj razvoju projekata i investiranju u sjeverni region. 

Dame i gospodo,

Vjerujem da možemo biti ponosni na rezultate koje smo postigli i koje ostvarujemo. Potvrda uspješnosti našeg razvojnog pregnuća su i rezultati današnjih dobitnika ovih prestižnih nagrada, što ubjedljivo svjedoči i o poslovnim potencijalima Crne Gore.  Ali, ne smijemo gubiti dah i uljuljkati se na lovorikama.

Naprotiv, potrebno je da nastavimo da svakodnevno usvajamo nova znanja, da još više i odgovornije radimo na svim mjestima i da konstruktivno sarađujemo. Da bolje sagledamo probleme iz prakse, da saslušamo mišljenja i poruke vrijednih ljudi koji stvaraju i uredno plaćaju plate zaposlenima i poreze državi. Potrebno je da dublje analiziramo sve deficite društva i slabosti države i da ponudimo održive odgovore. Samo na taj način unaprijedićemo poslovni ambijent u Crnoj Gori i lakoću poslovanja. I to ne treba da radimo zbog bolje pozicije na rejting listi neke od međunarodnih institucija ili organizacija koje ovakve liste publikuju. Ne, mi to moramo učiniti zbog nas, zbog naše budućnosti i brzine kojom tu budućnost gradimo.

Zato pozivam sve pregaoce u Crnoj Gori da aktivno učestvuju ne samo u širenju svojih poslovnih djelatnosti, već i u procesu kreiranja politika. Jer obje te aktivnosti imaju podjednaku važnost za uspješnost svakog biznisa. Uspješnim primjerima poput današnjih laureata, najbolje ćemo razbiti predrasude da crnogorske firme ne mogu da se suprotstave stranoj konkurenciji. To djeluje podsticajno i na mlade generacije da se opredijele za zanimanja koja će im omogućiti konkurentan pristup evropskom i svjetskom tržištu rada. Kao što vi svojim uspješnim primjerom promovišete ne samo svoj biznis, već i zemlju kojoj pripadate. Crna Gora je mala država, ali nema nikakvog razloga da u biznisu ne budemo makar toliko uspješni koliko smo u sportu, kulturi, umjetnosti...

Reformska i podsticajna politika će se nastaviti, kao i dalje integracije sa regionom i ostatkom kontinenta, ali je najvažnije da ekonomski razvoj održi dostignutu dinamiku. Ekonomski rast ne smije biti sezonski uzlet, nego postojan srednjoročni trend. Znam da to nije lako, ali isto tako znam, da kada znamo šta hoćemo i kada se tome posvetimo, nema prepreka koje nas mogu zaustaviti. Nove crnogorske generacije su već pokazale to novo svojstvo. To mora ostati mentalna matrica koja će voditi Crnu Goru putem daljeg ekonomskog i demokratskog prosperiteta. 

Na tom putu, svako od nas, svojim ličnim primjerom šalje najbolje poruke drugima, koliko smo sposobni, koliko možemo i čemu težimo. Put do uspjeha nije lak, ali jeste izazovan i inspirativan.  

Dobitnicima čestitam osvojene nagrade, a svima vama želim uspješan budući rad.

Zahvaljujem na pažnji.