Predsjednik Đukanović primio Fernanda Etgena, predsjednika Predstavničkog doma Velikog Vojvodstva Luksemburga

05/11/2019

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je danas Fernanda Etgena, predsjednika Predstavničkog doma Velikog Vojvodstva Luksemburga čija delegacija boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.


Predsjednik je uz dobrodošlicu ukazao na ozbiljno prijateljstvo koje povezuje Crnu Goru i Luksemburg o čemu svjedoči i veoma frekventan i kvalitetan dijalog između dvije zemlje. On je naglasio da je Luksemburg u kontinuitetu branio interese Crne Gore u Evropi, ali i cijelog regiona, što je posebno značajno s obzirom na značaj stabilnosti svake zemlje ZB. S tim iskustvom, izuzetno smo zainteresovani i uvjereni da je jedini pouzdani put u tom pravcu integracija u evropske i euroatlantske strukture, kazao je on i zahvalio Luksemburgu za razumijevanje i podršku.  

Upoznajući Predsjednika parlamenta i parlamentarnu  delegaciju sa prilikama u Crnoj Gori ukazao je na prioritete: dalji ekonomski razvoj na nivou savremene Evrope, usvajanje evropskog sistema vrijednosti i kvaliteta života za naše građane. U tom kontekstu ponovio je zabrinutost zbog poslednjih tonova sa pojedinih evropskih adresa ističući da je interes i Balkana i EU dalja integracija regiona. Ono što nas privlači jeste ideja evropeizacije ZB i povratak svojoj evropskoj kući, čijoj stabilnosti i konkurentnosti treba svi zajedno da doprinosimo, kazao je Đukanović.

Predsjednik je istakao zadovoljstvo bilateralnim odnosima dvije države, koji su dodatno osnaženi saradnjom dva parlamenta kroz formiranje parlamentarnih tijela i grupa prijateljstva. Ukazao je na vrlo uzornu integraciju naših iseljenika u toj zemji i zahvalio za razvojnu pomoć Luksemburga Crnoj Gori. Perspektivu dalje saradnje vidi u oblasti ekonomije, turizma i kulture.

Predsjednik Predstavničkog doma zahvalio je za toplu dobrodošlicu tokom svoje prve zvanične posjete uz ocjenu da se Crna Gora izuzetno promijenila tokom poslednjih godina, nakon obnove nezavisnosti, a da je njen proces transformacije išao paralelno sa integracijom zemlje u međunarodne strukture i organizacije, uključujući NATO. Podsjetio je na partnerstvo dvije države na multilateralnom planu, uz potvrdu želje da saradnja bude nastavljena na političkom i ekonomskom planu.

Luksemburg prepoznaje važnu ulogu Crne Gore za stabilnost regiona, dijeli zabrinutost i interes da se vrata u pogledu politike proširenja drže otvorenim i nastave reforme u interesu Evrope i država pojedinačno.

Zatvaranje vrata nije dobra poruka za zemlje koje su tako blizu, ocijenjeno je na sastanku.
/**/