Predsjednik Đukanović primio Šarlot Ruhe, generalnu direktoricu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Centralnu i Jugoistočnu Evropu

06/11/2019

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je Šarlot Ruhe, generalnu direktoricu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Centralnu i Jugoistočnu Evropu koja boravi u posjeti Crnoj Gori. 


Predsjednik je uz dobrodošlicu iskazao zadovoljstvo kontinuiranom saradnjom sa EBRD, navodeći da je riječ o uzornom partnerstvu koje treba nastaviti i u narednom periodu. Održavati komunikaciju sa strateškim partnerom poput EBRD je privilegija, kazao je on. Predsjednik je podsjetio da uz jasno definisan kurs saradnje kroz Strategiju 2017-2020 i potpisan Memorandum o razumijevanju iz 2018. godine, Crna Gora i EBRD imaju bogatu agendu saradnje o čemu svjedoči 570 miliona uloženih u 60 projekata. Takva podrška doprinijela je dobrom tempu razvoja Crne Gore i solidnom poslovnom ambijentu, kao i animiranju stranih ivenstitora. Zahvaljujući takvoj saradnji, značajno smo unaprijedili infrastrukturu, energetske potencijale i razvoj malog i srednjeg biznisa, naglasio je Đukanović. Sa jasnom ambicijom da zadržimo dobar tempo rasta i skratimo period dostizanja evropskog kvaliteta života, opredijeljeni smo za nastavak našeg partnerstva, poručio je Predsjednik. On je naglasio da su sada prioriteti jačanje konkurentnosti i usavršavanje različitih modela i praksi privatno-javnog partnerstva, kao i podrška projektima koji će doprinijeti smanjenju uvoza i jačanju izvoza. Kako bi zadržali status inspirativne investicione i perspektivne turističke destinacije, saradnja sa EBRD može biti izuzetno dragocjena. 

Generalna direktorica Evropske banke, potvrdila je da je Crna Gora važan partner sa kojom žele još angažovaniju saradnju. Najznačajniji potencijali za saradnju prepoznati su u oblasti nautičkog i turizma u cjelini, kao i komplementarnim granama poput poljoprivredne proizvodnje i infrastrukture, što je preduslov za ukupan kvalitetan turistički proizvod Crne Gore. Iskazano je interesovanje i za podršku daljem usavršavanju vještina potrebnih turizmu, čime bi se unaprijedio nivo usluge. EBRD je zainteresovan da podrži investicije u oblasti obnovljivih izvora energije, jačanje konkurentnosti privatnog sektora, posebno prerađivačkog, ali i oblast zdravstva. 

Šarlot Ruhe prenijela je predsjedniku Đukanoviću pozdrave predsjednika Evropske banke za obnovu i razvoj Sume Čakrabartija, koji će u februaru organizovati još jedan Samit za lidere ZB u cilju podrške njihovom razvoju.


/**/