Predsjednik Đukanović primio novoimenovanog specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan američkog Stejt dipartmenta, zamjenika pomoćnika državnog sekretara

09/09/2019

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je novoimenovanog specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan američkog Stejt dipartmenta, zamjenika pomoćnika državnog sekretara, koji boravi u posjeti Crnoj Gori.


Predsjednik Đukanović je izrazio zadovoljstvo susretom i čestitao Palmeru na imenovanju za ovu odgovornu misiju, što je potvrda intenzivnijeg prisustva SAD-a u regionu, koje Crna Gora u kontinuitetu zagovara. Posebno je naglasio važnim što je na toj dužnosti tako dobar poznavalac balkanskih prilika. Možete računati na apsolutno partnerstvo Crne Gore i moje lično da uradimo svi zajedno ono što je nabolje za region, istakao je Đukanović. On je naglasio da obje strane dijele polazne ocjene o problemima u regionu: nedovoljno pouzdan mir i stabilnost i nedovoljno jasna vizija prosperiteta regiona. Put za prevazilaženja je integracija, a Zapadni Balkan nema poželjnu perspektivu bez integracije i zato tako snažno zagovaramo politiku proširenja, kazao je Đukanović. Predsjednik je podsjetio da Crna Gora svojim primjerom pokazuje da upravo takva politika donosi rezultate, što se ogleda članstvom naše države u NATO i što nas čini aspirantom koji je najdalje odmakao u procesu pridruživanja EU.

Pored jasne vizije imamo i rastući kapacitet da usvajamo reforme i savladamo izazove, želeći da afirmišemo regionalnu saradnju kao dobar put ka integraciji. Jako je važno da Evropa prepozna svoju odgovornost i strateški interes da integriše Balkan, kazao je Predsjednik, ističući da svi u regionu zajedno sa partnerima poput SAD treba da ohrabrimo Evropu da što prije krene sa ofanzivnijom politikom prema ZB“.

Predsjednik je iskoristio priliku da još jednom zahvali Vašingtonu na podršci Crnoj Gori, posebno u oblasti odbrane i bezbjednosti i na toj liniji kazao da su prioriteti za naredni period  snaženje mreže odbrane u oblasti sajber kriminala i hibridnih opasnosti. Podsjetio je da kroz regionalne inicijative kao što su A5, a posebno u okviru NATO-a još čvršće snažimo partnerstvo dvije države.  Predsjednik je ocijenio da su za rješavanje ključnih deficita u regionu, kao što su vladavina prava i nedostatak znanja, potrebna iskustva i podrška Sjedinjenih Američkih Država.

Predsjednik je iskazao interes za jačanje ekonomskih odnosa i veće privlačenje američkih investicija u Crnu Goru.

Palmer je takođe izrazio zadovoljstvo susretom ističući da nije slučajno Crna Gora prva destinacija koju posjećuje na početku mandata jer je naša zemlja lider i primjer za druge u regionu. 

Predsjednika je informisao o prioritetima svoje misije: podsticaj otvaranju pregovora o pristupanju EU za Skoplje i Tiranu, povratak dijalogu Beograda i Prištine i traženje rješenja za funkcionalnost BiH.

Palmer je istakao da u ovim procesima Crnu Goru vidi kao partnera, posebno imajući u vidu dobre odnose koje ima sa zemljama regiona.

Predsjednik Đukanović se saglasio sa izborom prioriteta uz ocjenu da su nam interesi identični i dodao da snage u regionu koje vuku ka Evropi treba snažnije podržati kako bi podstakle ZB na dalju integraciju.


Predsjednik Crne Gore