Predsjednik Đukanović dobitnik titule Počasnog člana Evropske fondacije „Mihai Eminescu“

07/10/2019

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović dobitnik je titule Počasnog člana Akademije „Mihai Eminescu“ i istoimene fondacije koju mu je danas ispred Izvršnog odbora uručio predsjednik Akademije Jon Deakonesku.


Predsjednik Akademije Deakonesku je čestitao Predsjedniku ovo priznanje za političke i socijalne akivnosti i aktivnu ulogu reformatora Crne Gore. Uručujući mu dokument o zvanju počasnog člana Akademije i njen simbol, djelo čuvenog skulptora Vićenca Bjankija, Deakonesku je kazao da im je velika čast što je Predsjednik prihvatio njihovu inicijativu i priznanje za velikog svjetskog političara, koji je doprinio miru, očuvanju i afirmaciji multikulturalnosti i multietničnosti. On  je iskazao visoke ocjene za postignuća naše zemlje i podsjetio na prijateljstvo Crne Gore i Rumunije, male zemlje koje mogu puno dati Evropi.

Predsjednik Đukanović je zahvalio na dodjeli ovog važnog priznanja i kazao da mu je izuzetna privilegija i čast da bude u društvu eminentnih članova ove Akademije među kojima ima dobitnika Nobelove i Herderove nagrade. Imajući u vidu renome ove Akademije, čast pripada i građanima Crne Gore, ocijenio je Đukanović. Ukazao je na poseban značaj očuvanja univerzalnih i tradicionalnih vrijednosti, posebno u vremenu kada su one stavljene na probu burnih i izazovnih vremena, ne samo u Crnoj Gori, već i na evropskoj i globalnoj sceni.

Saglasio se sa ocjenom da su odnosi Crne Gore i Rumunije tradicionalno prijateljski čemu u prilog govori i iskrena i kontinuirana podrška Rumunije našoj državi u integracionim procesima.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o mogućnostima nastavka festivala poezije Njegoš-Eminescu, koji je prvi put održan u Podgorici prošle godine.

U obrazloženju odluke Izvršnog odbora  Akademije, se između ostalog navodi da se titula Počasnog člana predsjedniku Đukanoviću dodjeljuje „u čast njegovog izuzetnog angažmana kao političara i humaniste, u izuzetno osjetljivom periodu, obilježenom bolom, sukobima, siromaštvom… Njegova Ekselencija je promoter odnosa prijateljstva i saradnje između Crne Gore i Rumunije, čiji su viševjekovni prijateljski odnosi osnaženi ovom podrškom.

Uvjereni smo da će dodjela ove akademske titule gospodinu Predsjedniku Crne Gore doprinijeti plodotvornom učešću obje države u stvaranju novog humanizma koji je potreban svima nama“, zaključuje se u obrazloženju.

Među nekadašnjim i aktuelnim članovima akademije su i: Česlav Miloš, Wole Soynka, Žak Derida, Adrian Nastase, rumunski patrijarh i mnogi drugi…

Svečanom činu uručenja titule počasnog člana i razgovoru prisustvovao je i akademik Sreten Perović.


Predsjednik Crne Gore