Predsjednik Đukanović primio ministra vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujara Osmanija

13/12/2022 15:46

vijest

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je ministra vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujara Osmanija koji boravi u posjeti Crnoj Gori.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je ministra vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujara Osmanija koji boravi u posjeti Crnoj Gori.

Predsjednik je uz zadovoljstvo susretom čestitao Sjevernoj Makedoniji na predstojećem preuzimanju predsjedavanja međunarodnim inicijativama Američko-jadranskom poveljom A5 i OEBS, uz želje za uspjeh i uvjerenje da će Sjeverna Makedonija ostvariti zacrtane planove istovremeno doprinoseći daljoj afirmaciji ciljeva ovih organizacija. On je visoko ocijenio bilateralne odnose dvije države, intenzivnu političku komunikaciju na visokom i najvišem nivou koji doprinose da Crna Gora i Sjeverna Makedonija mogu poslužiti kao uzor. „Čuvamo svoje prijateljstvo i trudimo se da u zajedničkom interesu unaprijedimo saradnju“, kazao je Đukanović. Predsjednik je potvrdio bezrezervnu podršku evropskom putu Sjeverne Makedonije i zadovoljstvo početkom pregovaračkog procesa, ističući da raduje uspjeh svake od naših država. Đukanović je upoznao sagovornika sa aktuelnim političkim prilikama u Crnoj Gori koje su, nažalost, uzrokovale i propuštene šanse u procesu integracije i poručio da jedino izborima možemo doći do odgovorne i stabilne Vlade koja će biti usresređena na zadatke iz evropske agende.

Ministar Osmani je uz zahvalnost za priliku za susret potvrdio visoki kvalitet bilateralnih odnosa dvije države ali i kroz regionalno, i partnerstvo u okviru NATO. On je naglasio da kao saputnici u procesu pristupanja EU, u Sjevernoj Makedoniji veoma važnim cijene da Crna Gora održi dobar tempo integracija jer je dobra vijest iz regiona dobra vijest za sve. Nama je važno da se Crna Gora još uvijek smatra predvodnikom integracija i da nastavi u tom pravcu, kazao je ministar Osmani, uz ocjenu da je u evropskom procesu najvažnije ne izgubiti momentum. 

Predsjednik Đukanović potvrdio je spremnost Crne Gore da bude podrška Sjevernoj Makedoniji u ostvarenju njenih strateških planova, kao i pouzdan partner u ispunjavanju zajedničkih ciljeva u inicijativama kojima se garantuje evropska i evroatlantska budućnost našeg regiona.