Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio ambasadora Kraljevine Nizozemske Joosta Reintjesa

13/05/2022

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je ambasadora Kraljevine Nizozemske Joosta Reintjesa, sa kojim je razgovarao o evropskoj perspektivi Crne Gore i dinamiziranju ekonomske i investicione saradnje zemalja.


Predsjednik je izrazio zadovoljstvo međudržavnim odnosima uz zahvalnost za podršku koju Crna Gora ima od Kraljevine Nizozemske, zahvaljujući kojoj danas govorimo o partnerstvu u NATO i zahvaljujući kojoj smo napravili neke od ključnih koraka ka članstvu u EU. On je istakao važnost razumijevanja Nizozemske za značaj evropskih i evro-atlantskih integracija regiona, cijeneći ispravnim pristupom visoke standarde koje ta zemlja zahtijeva u odnosu na ispunjavanje uslova za kvalifikaciju za članstvo. Prepoznajući superiornost evropskog sistema vrijednosti i šansi koje se  nude ulaskom u prestižni evropski klub, Crna Gora je nedvosmisleno spremna za poštovanje pravila igre i nastavak vrijednog rada na reformama, kazao je Đukanović. Istovremeno ukazao je na značaj prevazilaženja stanja zamagljene evropske perspektive i da na iskustvima agresije na Ukrajinu osvijestimo potrebu kontinuirane izgradnje ujedinjene Evrope u cilju stabilnosti i prosperiteta ZB, ali i Evrope u cjelini. Informišući ambasadora o aktuelnim unutrašnjim prilikama u kontekstu formiranja nove vlade, potencirao je prioritetene pravce djelovanja deblokade i dinamiziranja pregovaračkog procesa, čiji je najvažniji segment unapređenje vladavine prava u čemu veoma cijenimo podršku Nizozemske. Visoko ocjenjujući bilateralnu saradnju dvije države, posebno u oblasti odbrane, naglasio je značaj snaženja ekonomske i investicione saradnje u uvjerenju da će obnovljena investiciona aktivnost u Crnoj Gori biti inspirativna za nizozemske privrednike.

Ambasador Reintjes je zahvalio za susret i priliku za razmjenu mišljenja interesujući se za izglednost progresa Crne Gore u pregovaračkom procesu u kontekstu formiranja nove vlade. On je ocijenio da Crna Gora kao članica NATO i zemlja sa punom usklađenošću sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, može imati dobru poziciju za privlačenje stranih investitora, što je istovremeno u tijesnoj vezi sa stepenom vladavine prava. Što je Crna Gora bliža EU, biće i više vladavine prava, a na taj način i renomiranih kompanija, uključujući i nizozemske, poručio je ambasador. 

Uz punu saglasnost o važnosti vladavine prava za ekonomski i demokratski prosperitet društva, razmijenjena su mišljenja i o izazovima implementacije restriktivnih mjera, gdje je prepoznata važnost intenzivne razmjene informacija.


Predsjednik Crne Gore