10.03.2016.


Azerbejdžan: Predsjednik Vujanović na Globalnom Baku Forumu
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović učestvovao je danas na 4. Globalnom Baku Forumu gdje se obratio učesnicima Foruma.

Prenosimo izlaganje Predsjednika Vujanovića:

Vaše ekselencije,
Dame i gospodo,
Cijenjeni učesnici Foruma

Želim da iskažem zahvalnost Nizami Ganjavi internacionalnom centru za izvanrednu organizaciju četvrtog Globalnog Baku foruma. Djelo Nizami Ganjavija, slavnog poete širokog obrazovanja, u XII vijeku je promovisalo vrijednosti mira, poštovanja i tolerancije među državama i narodima i razumijevanja različitih kultura. Ove poruke su i univerzalne i svevremene. One su putokaz i za rješavanje aktuelnih kriza i izazova. Realnost ratnih sukoba, migracije, terorizam, ekonomska kriza i klimatske promjene obavezuju na globalni odgovor i djelovanje.

Iskustva postizanja mira u Prvom i Drugom svjetskom ratu trajan su uput za rješavanje svih ratnih sukoba koji bi mogli da ugroze globalni mir. Velika odgovornost je, prije svega, na velikim državama koje zajedničkom vizijom treba da obezbjede globalne vrijednosti i razvoj. Mir nema alternativu i vrijednost je za sve. Da bi bio trajan i stabilan stvorene su i UN i EU. Utemeljene i na humanosti i na solidarnosti koje obavezjuju da se obezbijedi utočište onima koji napuštaju svoju državu zbog ugroženosti života ratom. Da im se omogući da se vrate u svoje države kada se u njih vrati mir. Da se u njihovim državama stvaraju uslovi za ekonomski kvalitetan i dostojanstven život. Upravo je to ambicija nedavnog načelnog dogovora EU i Turske.

Globalizovani svijet zahtjeva globalnu akciju. Ona podrazumijeva regionalni razvoj i stabilnost ali jednako tako i povezivanje regiona. Razlika u razvoju pojedinih regiona znači izazov nestabilnosti i svakako rizik migracija. Upravo ovdje u Azerbejdzanu afirmisaću kapitalno vrijedan projekat gasovoda koji povezuje Aziju i Evropu, a posebno Kaspijski region i Balkan. Projekat gasovoda TANAP, TAP i JAP obezbedjuje energetsku povezanost ovih prostora ali istovremeno i stabilnost i razvoj. Nesumnjivo je da je po svom značaju za ove prostore, sa pravom, vrednovan kao energetski projekat vijeka.

Međunarodna zajednica je prošle godine dokazala da može da se dogovori o najosjetljivijim pitanjima kvaliteta života i razvoja. Agende za održivi razvoj UN do 2030 godine i Sporazum o klimatskim projenama u Parizu postali su temelj zajedničkog djelovanja čovječanstva. Ostvarivanje agende UN je u funkciji prevazilaženja siromaštva, neobrazovanja, rodne neravnopravnosti. Sporazum u Parizu treba da zaštiti čovječanstvo od velikih rizika klimatskih promjena. Obaveza je svih država međunarodne zajednice da svojim odgovornim odnosom daju doprinos u ostvarivanju ovih kapitalnih vrijednosti. Crna Gora, kao članica UN i brojnih međunarodnih organizacija, biće posvećena ovoj misiji dajući svoj doprinos miru i razvoju.

Na kraju, kao i uvjek, želim da naglasim veliku potrebu čovječanstva za uvažavanjem razlika među ljudima i kulturama, posebno religijskim. Znamo da je tokom istorije religija zloupotrebljavana po matrici – sve što je stvoreno za čovjeka može biti upotrebljeno protiv njega. Iako svojom suštinom i porukama sve religije afirmišu mir i suživot, ljubav i praštanje, zloupotreba religija produkovala je brojne patnje i zločine. Svjedoci smo kako religija može biti zloupotrijebljena u terorističkim napadima što postaje ozbiljan globalni problem. Stoga je važno snažiti međuvjersku toleranciju koja harmonizuje odnose u drštvima i vjerske raznolikosti. Danas, više nego ikada, moramo uvažavati jedni druge i pravo slobodnog vjerskog opredjeljenja. Konačno, to je uslov vjerske tolerancije.


Forum koji se održava pod nazivom “Prema multipolarnom svijetu” okupio je veliki broj Predsjednika i Premijera država kao i drugih visokih zvanica.


Broj čitanja: 167

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora