01.06.2016.


Sofija: Predsjednik Vujanović na Samitu šefova država i vlada Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović učestvovao je danas u Sofiji na Samitu šefova država i vlada Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi(SEECP).

Za vrijeme sastanka na najvišem nivou usvojena je i jubilarna deklaracija koja odražava dostignuća Procesa u protekle dvije decenije. Poseban akcenat u deklaraciji je dat zajedničkom radu u cilju budućeg razvoja regiona.

Prenosimo govor Predsjednika Vujanovića:

Ekselencije,
Dame i Gospodo,

Prije svega želim da čestitam Predsjedniku Plevnelievu i našim prijateljima iz bugarskih institucija na uspješnom predsjedavanju Inicijativom sa motom „SEECP – ključ za regionalnu saradnju tokom posljednjih 20 godina“, te da im se zahvalim na izuzetnoj organizaciji Samita.

SEECP je jedan od najvažnijih regionalnih mehanizama, čije 20-to godišnje trajanje ukazuje na značaj naše sradnje. Regionalna saradnja je preduslov napretka država regiona, posebno u vremenu velikih izazova. SEECP je takodje značajno promovisao političku i socijalnu odgovornost koja je, takođe, neophodna za stabilnost regiona. On se potvrdio i kao platforma za razmatranje regionalnih perspektiva i dao podršku realizaciji integracionih aspiracija naših država. Pro-evropski karakter njegovih aktivnosti je odraz naših napora u implementaciji EU standarda.

Crna Gora je bezrezervno posvećena jačanju regionalne stabilnosti i dobrosusjedske saradnje. Ponosni smo na iskreno i trajno prijateljstvo sa svima u regionu. Poziv Crnoj Gori za pridruživanje NATO-u doživljavamo priznanjem uspjeha naših reformi ali i kao doprinos stabilnosti regiona. Crna Gora je otvorila 22 poglavlja u pristupnom procesu EU i osnažila evropske perspektive država regiona kao važnog elementa stabilnosti cijelog evropskog prostora.

Želim da naglasim važnost zajedničkih napora u ekonomskom razvoju regiona i realizaciji regionalnih projekata. Iskazujem poštovanje Bugarskoj kao predsjedavajućeg SEECP-a za doprinos razumjevanju značaja infrastrukturne povezanosti unutar regiona, kao i sa Evropskom unijom. Konkretni rezultati u tom pogledu ostvareni su u okviru Brdo-Brijuni procesa, Berlinskog procesa, kao i Bečkog Samita o Zapadnom Balkanu kao dijela Berlinskog procesa. Nastavak i konkretizaciju te podrške očekujemo od predstojećeg Pariškog samita.

Naravno, podršku daljim infrastrukturnim projektima imamo i u okviru drugih procesa, kao što je Kinesko-Evropska inicijativa16+1. Izgradnjom energetskog podmorskog kabla izmedju Italije i Crne Gore, te odgovarajuće infrastrukture u Crnoj Gori, region će se snažnije energetski vezati za Evropu. Projekat Jadransko- jonske gasifikacine, kao dio velikog interkontinentalnog projekta snabdijevanjem gasom iz Azerbejdžana, je velika potreba regiona.

Bugarsko predsjedavanje bilo je fokusirano i na saradnju koja je bila nužna zbog tragičnih događaja na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi koji su doveli do izbjegličkih i migracionih tokova preko Jugoistočne Evrope. Crna Gora smatra da bi u ovoj saradnji trebalo značajnije uključiti Regionalnu inicijativu za migrante, azilante i izbjeglice (MARRI), kojom Crna Gora sada predsjedava. Naravno, nužna je saradnja I sa svim relevantinim međunarodnim partnerima.

Zajednička Deklaracija o migracionim izazovima na jugoistoku Evrope, usvojena na ministarskom sastanku 2-og februara ove godine u Sofiji, potvrđuje naše odlučno opredjeljenje u pogledu koordinisane akcije u oblasti migracija, azila, upravljanja granicama i borbe protiv trgovine ljudima, te unaprjeđenog dijaloga sa zemljama porjekla migranata i izbjeglica, kao i na postizanju održivog političkog rješenja ovih konflikata. Crna Gora snažno podržava Kontra-terorističku inicijativu Zapadnog Balkana i Regionalnu platformu suprotstavljanju radikalizaciji i nasilnom ekstremizmu koji vodi terorizmu i borcima-teroristima na jugoistoku Evrope.

Želim da odam priznanje Regionalnom savjetu za saradnju i njegovom generalnom sekretaru gospodinu Svilanoviću za posvećenost regionalnom procesu i aktivnostima na implementaciji Strategije 2020 za Jugoistočnu Evropu, kao i za njihov doprinos Agendi povezivanja država Zapadnog Balkana. Takođe visoko cijenimo njihovu inicijativu za jačanje ekološke dimenzije u njenoj strategiji i Programu rada za period 2017-2019.godine.

Crna Gora podržava usvajanje Zajedničke deklaracije povodom 20-te godišnjice SEECP, prepoznavajući kapitalnu ulogu i postignuća ove regionalne inicijative.

Radujemo se otvaranju izložbe SEECP-20 godina ključ za regionalnu saradnju. Ovim afirmišemo važnost kulture u regionalnoj saradnji, kao što je ukazano organizovanjem umjetničke izložbe značajnih slikara SEECP država 28. juna. 2011.g. na Cetinju.

Na kraju, čestitam Republici Hrvatskoj na preuzimanju predsjedavanja Procesom i želim im uspjeh u tome.

Hvala za pažnji!


Broj čitanja: 145

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora