03.08.2016.


Predsjednik Vujanović u Herceg Novom
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović biće na čelu Počasnog odbora projekta “Herceg-Novi – Evropska prijestonica kulture 2021. godine”, potvrđeno je danas na radnom sastanku u Opštini Herceg-Novi.

Predsjednik Crne Gore i ministar kulture Pavle Goranović sastali su se sa predsjednicom Opštine Herceg-Novi Natašom Aćimović, potpredsjednikom Draganom Jankovićem i saradnicima.

Predstavnici lokalne uprave i stručnog tima projekta “Herceg-Novi 2021” upoznali su goste sa svim detaljima kandidature, izvijestili ih o sprovedenim aktivnostima i onima koje slijede do predaje revidovane Aplikacije u Briselu, 9. septembra.

Predsjednik Vujanović je bezrezervno podržao projekat za koji je ocijenio da će imati brojne pozitivne aspekte za grad, regiju i cijelu Crnu Goru i kazao da će učestvovati u aktivnostima na realizaciji.

Ministar Goranović pohvalio je tim koji radi na projektu, kazao da je do detalja upućen i uključen u proces, te da je zadovoljan urađenim i ponovio da Ministarstvo kulture i Vlada Crne Gore podržavaju kandidaturu Herceg-Novog.

Članovi opštinskog rukovodstva i stručnog tima istakli su pozitivne aspekte kandidature u svijetlu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji. Kako se moglo čuti na sastanku, radi se o projektu koji je koliko kulturni, toliko projekat razvoja, transformacije i sociološki projekat koji će obuhvatiti ne samo Herceg-Novi, već i cijelu Boku Kotorsku, ali i Prijestonicu Cetinje, Bar, Ulcinj i mnoge druge gradove-partnere u i van zemlje.

Informisali su da je i prvi izvještaj Žirija Evropske komisije znak da Herceg-Novi, sa ambicioznim, ali i realnim konceptom koji podupire evropske dimenzije, ima potencijal i ozbiljnu šansu da 2021. godine bude Evropska prijestonica kulture.

Takođe, učesnici sastanka su se saglasili da je Novi Sad ozbiljan protukandidat Herceg-Novom i da Žiri neće imati laku odluku. Zajednički zaključak je da, bez obzira na rezultat, treba ostvariti projektnu saradnju sa Novim Sadom kroz projekte, povezivanje institucija kulturnog sektora i umjetnika, razmjenu znanja i iskustava.

Najavljeno je da će revidovana Aplikacija prema kojoj će odlučivati Žiri Evropske komisije biti predata u Briselu do 9. septembra. Nakon toga, krajem septembra će naš grad posjetiti predstavnici Žirija. Konačna odluka biće donijeta 13. oktobra.

Sastanku su prisustvovali i: generalni direktor Direktorata za kulturnu baštinu Aleksandar Dajković, šef Kabineta predsjednika države Dražen Miličković, šefica Kabineta ministra kulture Marija Ivanišević, sekretarka za kulturu Opštine Herceg-Novi Tamara Lepetić, Glavna administratorka Dobrila Šakotić, savjetnik predsjednice za investicioni razvoj Dušan Radović, savjetnica predsjednice za turizam i kulturu Nataša Martić, direktor projekta “Herceg-Novi 2021” Aleksandar Peković, direktor komunikacija “Herceg-Novi 2021” Marko Maršićević i konsultanti Darko Brlek i Nil Piterson.


Broj čitanja: 176

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora