27.10.2016.


Budva:Predsjednik Vujanović na konferenciji o ekonomiji 2016. pod nazivom ’’Razvojne perspektive Zapadnog Balkana’’
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović govorio je danas na konferenciji o ekonomiji 2016. pod nazivom ’’Razvojne perspektive Zapadnog Balkana’’, koju je organizovala Privredna komora Crne Gore u saradnji sa Komitetom za istočno-evropske ekonomske odnose iz Berlina, koja se održava u hotelu ’’Splendid’’ u Budvi

Prenosimo govor Predsjednika Vujanović:

Poštovani gospodine Mijuškoviću
Poštovani gospodine Harms
Organizatori konferencije
Uvaženi gosti
Dame i Gospodo

Prije svega, iskazujem zadovoljstvo za organizaciju ove važne konferencije koja još jednom potvrđuje visoku vrijednost djelovanja Privredne komore Crne Gore i njen doprinos afirmaciji ekonomskog razvoja Crne Gore. Posebno poštovanje suorganizatoru Istočnom odboru njemačke privrede i njenom izvršnom direktoru gospodinu Harms-u kao i ranijem izvršnom direktoru, koji je zaslužan za uspostavljanje bliskih odnosa Crne Gore sa Istočnim odborom, profesoru Rajneru Lindneru.

Odabir teme – Razvojne perspektive Zapadnog Balkana – kao i sadžaji njenih panela uz učešće eminentnih eksperata garantuje uspjeh ove konferencije.

Ovo je još jedna prilika da se dodatno afirmiše vrijednost Berlinskog procesa za razvoj Zapadnog Balkana. Berlinski proces, kroz Briselsku, Bečku i Parisku konferenciju iskazuje snažnu posvećenost Evropske Unije razvoju Zapadnog Balkana. Posvećenost kroz unapređenje dostupnosti država Zapadnog Balkana, poboljšanjem saobraćajne infrastrukture i obezbjeđenjem boljeg korišćenja resursa, prije svega u oblasti energetike. Za to je ponuđeno i povoljno finansiranje iz državnih i evropskih fondova i banaka. To je i garancija realnosti ostvarenja ovih investicija. Istovremeno, one su poziv za kompanije iz Evropske Unije za angažovanje u realizaciji ovih projekata. I na taj način Zapadni Balkan se dodatno ohrabruje u procesu evropskih integracija.

Crna Gora je u Berlinskom procesu prepoznala svoju jasnu razvojnu šansu.Pripremljenost projekata daljeg unapređenja željezničke i energetske infrastrukture obezbijedila je donacije kroz instituciju Zapadno Balkanskog Investiciong Okvira (WBIF) i to za rekonstrukciju dijela željezničke pruge Beograd-Bar, kroz Crnu Goru, i za nastavak izgradnje 400kV dalekovoda Pljevlja-Višegrad-Bajina Bašta.

Crna Gora, valorizujući svoje energetske potencijale i visok nivo energetske povezanosti sa Italijom kroz izgradnju podvodnog kabla postaje energetsko čvorište za transport električne energije sa Zapadnog Balkana prema Italiji i tržištu Zapadne Evrope.

Dame i gospodo

Desetogodišnjica obnove nezavisnosti obavezuje da se i na ovoj Konferenciji predstave politička i ekonomska dostignuća Crne Gore.

Crna Gora je na pragu punopravnog članstva u NATO. U toku je ratifikacija Pristupnog protokola. Od 28 članica alijanse Protokol o pristupanju ratifikovalo 11 članica, a realno je da se on u cjelosti završi u prvoj polovini naredne godine.

Pristupanja EU odvija se dobrom dinamikom i do sada su otvorena 24 poglavlja. Dva su privremeno zatvorena i intenzivno se priprema otvaranje ostalih poglavlja. Nesumnjivo je da je Crna Gora lider Zapadnog Balkana u evropskim i evroatlantskim intregracijama, što je i ocjena najkompetentnijih međunarodnih adresa.

Postignuti rezultati u ekonomiji u proteklom periodu, kroz makroekonomske pokazatalje, potvrđuju dinamičan razvoj naše ekonomije.

U proteklih 10 godina društveni bruto proizvod rastao je po prosječnoj stopi od 3,2% i dostigao povećanje od 67% a finansijski izraz ovoga rasta je povećanje za 1,5 milijardi eura.

Stepen razvijenosti u odnosu na prosjek zemalja EU povećao se sa 30% na 43%. U ovom periodu stopa zaposlenosti se povećala sa 34,5% na 44,3%, prosječna plata za oko70%, a prosječna penzija za 100%.

Poseban značaj za svaku ekonomiju imaju investicije. Strane direktne investicije u proteklom periodu su 7,3 milijarde eura, što je, po glavi stanovnika, najveći nivo u Jugoistočnoj Evropi a jedan od najvećih u Evropi.

Sve ovo Crna Gora je postigla zahvaljujući svojim prirodnim resursima, geografskom položaju i državnoj politici stvaranja povoljnijeg poslovnog ambijenta.

Treba istaći i značaj trgovine u ekonomskom rastu i razvoju našeg regiona. Transformacija medjunarodnih ekonomskih odnosa Crne Gore obezbjedjena je izmedju ostalog i našim pridruživanjem Svjetskoj trgovinskoj organizaciji 2012. godine. Crna Gora podržava proces priključenja naših susjeda ovoj organizaciji. Kroz sistem STO i pravila multilateralne trgovine obezbjeđujemo brojne prednosti uključujući i Sporazum o trgovinskim olakšicama čiji je cilj pojednostavljenje carinskih procedura, pojeftinjenje i intenziviranje prekogranične trgovinske saradnje. Crna Gora je posvećena da tokom predsjedavanja CEFT-om u ovoj godini a i na osnovu zaključaka Berlinskog procesa, ohrabri obezbjeđenje uslova za potpis CEFTA sporazuma o trgovinskim olakšicama.

Dame i gospodo

Iskazujući poštovanje svim učesnicima ove konferencije želim joj puni uspjeh u ostvarenju njenih ambicija.

Hvala na pažnji, i želim vam uspješan rad!

Nakon konferencije, Predsjednik je odgovarao na pitanja novinara:

Pitanje novinara: Zakonski rok da se zaključe, odnosno da se objave, konačni rezultati izbora je 31. oktobar, od tada petnaest dana ima da se formira Skupština. Da li mislite da taj tok teče u nekom normalnom pravcu, s obzirom da znamo da postoje određene rezerve u Državnoj izbornoj komisiji da bi se možda s obzirom na neke tužbe koje je Demokratska partija socijalista podnijela Ustavnom sudu vezano za ponavljanje izbora u nekim mjestima. Da li očekujete da će sve teći u skladu?

Odgovor Predsjednika: Očekujem da će se u svemu ispoštovati rokovi. Naš interes je da se što prije konstituiše Skupština da se što prije izabere Vlada. Da nastavimo ono što je strateški interes Crne Gore evropske i evroatlantske integracije. Unapređenje naše ekonomije, podiznanje ambijenta za investicije i podizanje kvaliteta života svih naših građana. U tom smislu, vrlo je važno da se Vlada što prije konstituiše, i ja očekujem da će se ispoštovati svi rokovi. Što se tiče mene, odmah nakon konstituisanja Skupštine otpočeću konsultacije sa predstavnicima parlamentarnih stranaka i u najkraćem roku predložiti mandatara.

Pitanje novinara: Ono što smo nedavno čuli od Vas jeste raniji stav vezano za ovu situaciju koja je bila za nama, i koje Tužilaštvo tvrdi i tako dalje. U međuvremenu imali smo izjavu srpskog premijera, na neki način je podržao ovo što su tvrdnje službi. Kako ovo komentarišete?

Odgovor Predsjednika: Ja sam dao detaljan komentar i čini mi se komentar na kome bi se trebalo zadržati. Sada treba prepustiti pravosudnim organima da u okviru svoje nadležnosti utvrde činjenice, predlože dokaze i da taj postupak teče bez komentara onih koji su van pravosudnih organa, mislim posebno bez komentara ljudi iz politike i sa državnih pozicija. Cijenim posebno imajući praksu, prije nego sam počeo da se bavim državnim poslovima, i u Tužilaštvu, i u sudu, u advokaturi, da Predsjednik Države ne treba da saopštava svoje stavove, i na taj način u bilo kom smislu komentariše ono što je rad pravosudnih organa. Veoma uvažavam ono što je premijer Srbije gospodin Vučić rekao. To pokazuje puno partnerstvo i prijateljstvo dvije države. To pokazuje da je naš zajednički interes da se sačuva stabilnost u svakoj državi i da je naš zajednički interes da stabilnošću svake države doprinesemo stabilnosti regiona u cjelini. Ja sam ubijeđen da će i službe bezbjednosti, i svi Vladini organi, državni organi Crne Gore i Srbije kvalitetno sarađivati za dobro odnosa dvije države i dobro građana dvije države.

Pitanje novinara: Gospodine Vujanoviću kako gledate na to što opozicija ne želi da prizna rezultate izbora?

Odgovor Predsjednika: Ja sam ubijeđen da će opozicija imati odnos prema tim izborima koji su u funkciji onoga što je bila volja građana. I u tom smislu cijenim da ćemo brzo imati konstituisani Parlament i da ćemo, kao što sam rekao, brzo konstituisati Vladu, što je važno za ukupno funkcionisanje i države i društva u cjelini.

Pitanje novinara: Postoje određene najave da predstavnici opozicije neće htjeti da verifikuju svoje mandate u Parlamentu i ne priznaju rezultate. Da li mislite da bi to dovelo do neke krize?

Odgovor Predsjednika: Ne bih prognozirao bilo čije političko ponašanje. To je stvar parlamentarnih stranaka. Ja samo ukazujem na to da je izborna volja građana ono što obavezuje sve, da je treba poštovati, i da u tom smislu treba politički djelovati u svim sferama, pa i u djelovanju u okviru Parlamenta.


Broj čitanja: 563

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora