03.11.2016.


Budva: Predsjednik Vujanović na svečanom otvaranju MAHAR Konferencije
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović obratio se večeras u Budvi na svečanom otvaranju MAHAR Konferencije 2016. godine koju organizuje Jevrejska zajednica Crne Gore. Ovo je najvažniji jevrejski forum Jugoistočne Evrope.

Prenosimo govor Predsjednika Vujanovića:

Uvaženi:
Predsjedniče Jevrejske zajednice Crne Gore gospodine Alfandari,
Predsjedniče Svjetskog Jevrejskog Kongresa gospodine Lauder,
Predstavnici jevrejskih organizacija,
Dame i Gospodo,

Želim, prije svega, da iskažem poštovanje našem domaćinu, gospodinu Jaši Alfandariju za odabir Crne Gore za održavanje ove vrijedne konferencije, ali i za njegov izuzetan doprinos afirmaciji jevrejske zajednice u Crnoj Gori.

Crna Gora je danas, samo deset godina od obnavljanja svoje nezavisnosti, važan faktor stabilnosti regiona, lider regiona u evropskim i evroatlanskim integracijama, posvećena politici mira, razvoja, dobrosusjedske i regionalne saradnje. Sa ambicijom da region Balkana bude prostor sklada i tolerantnosti za sve-bez izuzetka.

Crna Gora uspjeva u svojoj misiji multinacionalnog i multivjerskog sklada, na što nas obavezuje i naša tradicija zajedništva svih – u kojoj svi odlučno njeguju svoje – da bi ostvarili najveću vrijednost - suživot svih. Ponosni smo što se ovdje čuvaju i grade svetilišta velikih svjetskih religija, kao moćan dokaz da je Crna Gora otvorena za sve.

Zato i veoma vrednujemo djelovanje Jevrejske zajednice Crne Gore. Ona nas dodatno povezuje sa Državom Izrael, sa kojom inače imamo bliske odnose, kao i sa Jevrejima iz cijelog svijeta, sa kojima njegujemo tradicionalno i iskreno prijateljstvo.

Prvi tragovi života Jevreja na našem prostoru vezuju se za drevnu Duklju, ali njihovo značajnije prisustvo imamo u XVI vijeku kada su bili prinuđeni, čuvajući svoju vjeru i identitet, da napuste Španiju, i dio njih dođe na Balkan, pa i u Crnu Goru. Ovdje su primljeni uz dobrodošlicu i podršku. Na to potsjeća i jevrejsko groblje u Kotoru koje su tokom vjekova sačuvali građani Kotora koji su drugačije vjere. To svjedoči o duhu Crne Gore i korijenima njene tradicije suživota vjera i nacija. Savremena Crna Gora u januaru 2012. godine Ugovorom o uređenju odnosa od zajedničkog interesa između Vlade Crne Gore i Jevrejske zajednice Crne Gore iskazala je svoj odnos poštovanja ove zajednice i njene vjere afirmišući tako i svoju državnu politiku prema njoj. Zajednica je dobila zemljište na atraktivnoj lokaciji u Podgorici, za gradnju Sinagoge i kulturnog centra, i ovom prilikom iskazujem nadu što skorijeg početka njihove izgradnje.

U godini 1941 kada je čitava Evropa bila porobljena, građani Crne Gore su masovno ustali u odbranu slobode i slobodarskih tradicija. Taj duh antifašizma i danas nadahnjuje Crnu Goru i njena je najuzvišenija vrijednost. U ratu u kojem su Jevreji doživjeli holokaust bez usporedbe u istoriji čovječanstva, Crna Gora je ostala uspravna - svi Jevreji koji su bili u njoj su primljeni i sačuvani kao najbliskiji prijatelji. To je bio dug prema našoj tradiciji u kojoj se nevoljnicima pruža puna podrška.

Vaša Konferencija posvećena je, ne samo kroz svoj naziv, budućnosti, u kojoj želimo da osnažimo naše veze sa Izraelom i Jevrejima. Da sarađujemo na obostranu korist, izgrađujemo kulturne i sveukupne veze koje će učvršćivati naše prijateljstvo. Prijateljstvo sa jevrejskim narodom koji je snažno doprinio ukupnom razvoju čovječanstva.

Želim Vam uz, dobrodošlicu, i ugodan boravak , i uspješnu Konferenciju.

Hvala na pažnji.


Broj čitanja: 145

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora