16.01.2017.


Abu Dabi: predsjednik Crne Gore na svjetskom samitu energetske budućnosti
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović koji u Abu Dabiu prisustvuje svjetskom samitu energetske budućnosti govorio je danas na svečanom otvaranju

Prenosimmo govor Predsjednika:

Vaše Visočanstvo, šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan, prinče prestolonasljedniče i zamjeniče glavnokomandujućeg Vojske UAE,

Vaša Visočanstva,
Ekselencije,
Uvaženi učesnici,
Dame i gospodo

Dozvolite mi, najprije, da najsrdačnije pozdravim, Njegovo Visočanstvo šeika Kalifu bin Zajeda al Nahjana, predsjednika Ujedinjenih Arapskih Emirata i da izrazim poštovanje dalekosežnosti vizije liderstva Ujedinjenih Arapskih Emirata, zahvaljujući kojoj su Ujedinjeni Arapski Emirati postali jedna od najrazvijenijih država svijeta.

Velika mi je čast što pozvan od Njegovog Visočanstva šeika Muhameda Bin Zajeda Al Nahjana, princa prestolonasljednika Abu Dabija, imam priliku da vas pozdravim na svečanom otvaranju Svjetskog samita energetske budućnosti.

Želim, odmah i prije svega, da afirmišem Pariški sporazum iz 2015 godine sa Samita o klimatskim promjenama koji obezbjeđuje globalni odgovor na izazove klimatskih promjena, zadržavanjem porasta temperature na globalnom nivou ispod 2şC u odnosu na pre-industrijski period i ograničenjem porasta temerature čak na 1,5 şC. Ovaj sporazum je već ratifikovalo 118 strana potpisnica i to za manje od godinu dana.

Izvjesno je da će ostvarenje ovih ciljeva predstavljati veliki izazov. Samit o klimatskim promjenama održan nedavno u Marakešu bio je potvrda izuzetne posvećenosti ostvarenju ovih ciljeva kao nove klimatske politike UN. Sada smo usmjereni na implementaciju ovog sporazuma i mjerljivog napretka u smanjenju emisije gasova.

Energetski sektor uzrokuje više od dvije trećine emisije gasova sa efektom staklene bašte na globalnom nivou. Imajući to u vidu, energetika mora biti naš prioritet. Pariški sporazum, takođe pruža jasne smjernice vladama za planiranje nisko karbonskog razvoja u narednim decenijama. Ovaj Svjetski samit energetske budućnosti je savršena prilika za podršku takvom pristupu.

Obnovljiva energija u kombinaciji sa energetskom efikasnosti, pruža najbolju priliku za izbjegavanje katastrofalnih posljedica klimatskih promjena i dostizanje ciljeva Pariskog sporazuma. Čista energija, obnovljive energije mora biti sastavni elemenat rješenja za ublažavanje klimatskih promjena.

Brojne države su već definisale ciljeve korišćenja obnovljive energije. Ovdje, sa posebnim poštovanjem i kao primjer, treba istaći Energetsku strategiju Dubaia do 2050. godine koja ima za cilj da Dubai postane globalni centar čiste energije i zelene ekonomije, a Ujedinjeni Arapski Emirati već sada regionalni lider u ovoj oblasti.

Crna Gora, kao članica Energetske zajednice, ima za cilj dostizanje udjela energije iz obnovljivih izvora od 33 % u ukupnoj bruto potrošnji finalne energije do 2020. godine. U nastavku procesa pridruživanja Crne Gore EU može se očekivati da se ovaj cilj postavi i ambicioznije u odnosu na zahtjeve klimatske i energetske politike EU do 2030. godine.

Međunarodna agencija za obnovljivu energiju, jasno ukazuje da će ovaj trend biti nastavljen a tehnologije za proizvodnju obnovljive energije u bliskoj budućnosti će postajati sve isplativije.

Do 2050. godine, globalnoj populaciji će trebati približno 80% više energije nego danas. Zadovoljavanje ovako rastuće tražnje nameće ogromnu obavezu drastičnog smanjenja emisija gasova staklene baste, kako bi se izbjegle najgore posljedice klimatskih promjena.

Zato je neophodno povećati učešće energije iz čistih izvora, uključujući izvore obnovljive energije, uz postepeno ukidanje fosilnih goriva. Tu je već i ostvaren značajan napredak - upotreba obnovljive energije je dostigla rekordni nivo u 2015. godini i nadmašila povećanje upotrebe fosilnih goriva u period od 2011. godine.

Naravno, mnogo toga još treba uraditi. Dok udio obnovljive energije nastavlja sa rastom, moraćemo pronaći nove načine da upravljamo našim energetskim sistemima, unapređujemo i koristimo obnovljive tehnologije, finansiramo njihove početne troškove i maksimalno iskoristimo njihove višestruke benefite.

Ova transformacija će takođe zahtijevati dodatne napore postepene zamjene velikih konvencionalnih elektrana sa manjim pogonima za proizvodnju obnovljive energije uz nove biznis modele koji obezbjeđuju fleksibilnost snabdijevanja i kapacitete čuvanja energije.

Transformacija energetskog sektora ne donosi samo troškove. Izvori čiste energije, uz upotrebu moderne tehnologije nude brojne prednosti, uključujući otvaranje novih radnih mjesta, razvoj lokalnih proizvodnih kapaciteta i izbjegavanje porasta zdravstvenih i ekoloških troškova.

Svakako treba naglasiti da je energetska sigurnost na samom vrhu prioriteta jer je uslov za ekonomski prosperitet. Energetska stabilnost obezbjeđuje kvalitetan ekonomski-socijalni i politički ambijent.

Vaša visočanstva, Vaše ekselencije i uvaženi učesnici,

U ostvarenju ovih globalno vrijednih ciljeva iskazujem punu posvećenost Crne Gore i pozivam sve relevantne subjekte da bez odlaganja započnu primjenu finansijskih i tehnoloških instrumenata kojima će se efikasno podržati proces implementacije naših opredjeljenja u odnosu na klimatske promjene. Međunarodna agencija za obnovljivu energiju i kroz Svjetski samit energetske budućnosti ima izvanrednu mogućnost da doprinese uspješnosti klimatske politike Ujedinjenih nacija i da podrži naše nacionalne okvire djelovanja ka zelenijoj, klimatski otpornijoj i održivijoj zajedničkoj budućnosti.

Hvala vam na pažnji.


Broj čitanja: 127

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora