22.04.2017.


Predsjednik Vujanović na 6. Kongresu SUBNOR-a i Antifašista Crne Gore
Predsjednik Crne Gore prisustvovao je danas 6. Kongresu SUBNOR-a i Antifašista Crne Gore.

Prenosimo izjavu predsjednika Vujanovića:

Želim da i ovom prilikom uputim čestitku 6. Kongresu SUBNOR-a i Antifašista Crne Gore i da iskažem, kao uvijek, poštovanje za njihova pregnuća i posvećenost i naravno zadovoljstvo da su svi gosti, posebno gosti van Crne Gore, prepoznali vrijednost našeg antifašizma i iskazali mu maksimalno poštovanje. Siguran sam da će taj duh antifašizma, kao vječna vrijednost Crne Gore, i na ovom Kongresu dobiti svoju punu potvrdu.

Pitanje novinara: Kako komentarišete što Vas je Mladen Bojanić prozvao. Da li ćete ispuniti obećanje koje ste dali vezano za referendum o NATO-u 2013. godine da ćete organizovati referendum o NATO-u? Kako to komentarišete?

Odgovor Predsjednika: Vi znate da sam je nešto prije četiri godine dao svoje viđenje, vrlo jasno i vrlo iskreno, smatrajući da je referendum najbolji način da se iskaže volja građana. Protekle četiri godine su pokazale da za tim nema potrebe. Dakle, nije se apsolutno dogodilo ništa što bi referendum pokazalo neophodnim, a dogodilo se mnogo toga što je pokazalo da za referendumom nema potrebe. Naši građani znaju da su protekli parlamentarni izbori bili praktično i izjašnjenje o NATO-u. I da je u povodu tih izbora podignuta optužnica za terorističke aktivnosti koje su bile planirane na dan izbora i za terorističku akciju koja je trebala da promijeni volju građana i konstituiše Parlament koji bi svojim sastavom bio protiv NATO-a. U takvim uslovima, koji su se iskazali tokom ove četiri godine, očigledno je da nema apsolutno nikakve potrebe za referendumom. Očigledno je da Skupština i njeni poslanici treba da preuzmu odgovornost za odluku o prihvatanju Sjevernoatlantskog sporazuma i da omoguće da Crna Gora uđe u NATO. Jednako je Parlament ovlašćen preko svojih predstavnika da da tu saglasnost. Ja mogu samo da konstatujem da za ono što sam rekao prije četiri godine Crna Gora nije pokazala ni spremnost, ni puno raspoloženje, a rekao bih ni onaj kapacitet koji ta vrsta demokratskog iskazivanja znači. Nama referendum ne treba. On bi bio novi izazov, novi rizik bezbjednosti i nova nepotrebna aktivnost koja bi bila izvjesno repriza svih onih rizika sa kojima se Crna Gora tokom ove četiri upoznavala.

Pitanje novinara: Jeste li tako obmanuli građane? Rekli ste da treba referendum, a sada kažete da ne treba?

Odgovor Predsjednika: Ja sam rekao da je moje viđenje bilo iskreno i jasno. Ja sam tada kazao ono što sam mislio i sada kažem ono što mislim. U međuvremenu desile su se četiri godini. U te četiri godine je naše društvo pokazalo da kroz svoje podijeljenosti nema spremnost za tu vrstu izjašnjavanja i da te podjele, uz podjele koje su se za ove četiri godine zaoštrile, imala bi referendum koji nesumnjivo ne bi bio iskaz demokratske volje i koji bi bio opterećen svim rizicima, uključujući i bezbjednosni. Ja mislim da nema nijednog ozbiljnog i odgovornog predsjednika koji bi predložio referendum u Crnoj Gori o NATO-u. Ja imam taj stepen odgovornosti da zaista mogu izričito da kažem da ga neću predložiti. Nakon svega što se za ove četiri godine dešavalo ja sam se osvjedočio da za referendum nema uslova u Crnoj Gori i da vjerujem da Parlament sa onom većinom koju ima, ima puni legitimitet da prihvati pridruženje NATO-u. Prema tome nikoga nikad, niti sam obmanjivao, niti ću obmanjivati. Imam pravo i obavezu da kažem ono što mislim. I imam pravo i obavezu da se predomislim. Dakle, četiri godine su i pokazale da nijesam bio u pravu, time što sam vjerovao da Crna Gora ima taj stepen demokratske zrelosti da se izjasni o tom važnom pitanju. Ako bi to bio novi poligon za unutrašnje podjele i njihovo produbljivanje, ako bi to izazvalo nove bezbjednosne rizike, a izvjesno da bi, onda Crnoj Gori taj referendum ne treba.

Pitanje novinara: U petak je zakazana sjednica povodom odluke o NATO-u. Istovremeno su zakazani i anti-nato protesti. Da li očekujete neke probleme na Cetinju?

Odgovor Predsjednika: Ne očekujem probleme. Mislim da je pravo svih građana koji se ne slažu sa nekom državnom odlukom i njenom politikom da to iskažu. I u NATO državama imate proteste povodom raznih okupljanja i samita NATO-a. NATO je organizacija vojna i politička, ali i organizacija koja ima i svoju posebnu ekonomsku vrijednost. I ona je kao takva doživljena na različite načine. Ja sam uvijek govorio da mi pripadamo prostoru koji je po svojoj geografskoj datosti usmjeren prema NATO-u, jer je to prostor Jadrana, prostor Sjevernog Mediterana i mi ne postajemo dio Alijanse da bi bili protiv bilo koga, nego da bi prosto slijedili ono što je državni interes Crne Gore. Ja sam uvjeren da će vrijeme pokazati da oni koji sada nijesu za NATO će imati potrebe i obaveze, kao što sam ja sada kazao, da se predomisle kada vide razloge protiv, i da svoje mišljenje usmjere ka onome šta je korist Crne Gore. Naša korist je NATO. Naša korist je EU. Ulaskom u NATO mi ćemo ubrzati ulazak u EU, od 28 članica NATO, 22 su u EU. Mi ćemo lakše, brže i efikasnije pregovarati za evropske integracije kada budemo članica NATO-a.

Pitanje novinara: Kako ste razumjeli odluku Ustavnog suda. Je li treba i majke koje su dosad primale tu naknadu da im se ukine, ili da je i dalje primaju?

Odgovor Predsjednika: Vi znate da ja nikada nijesam komentarisao odluke Ustavnog suda, niti bilo kog suda, poštujući nezavisnost i pravo suda da samostalno odlučuje. Saopštio sam svoj stav o tom protestu u otvorenom pismu majkama i korisnicama nadoknada pozivajući ih da učestvuju u procesu. Mislim da je to učešće u procesu dogovora bilo važno i bitno, i da su one preko svojih predstavnika, dakle ljudi koji u ekspertskom smislu mogu da govore o onome što je rješenje, mogle da daju dobar doprinos u pronalaženju najboljeg rješenja. Ja očekujem da će Vlada u roku koji je što kraći naći rješenje u kome korisnice ove naknade neće biti žrtva onoga što se desilo u Skupštini. Dakle, Skupština je donijela zakon koji je utvrdio obavezu, koji je jednom dijelu korisnika, kojima je dao to pravo, utvrdio iznose bez ispitivanja fiskalnih mogućnosti, koji ugrožava i ostale kategorije socijalnih korisnika i budžeta u cjelini. Ustavni sud je utvrdio da je taj zakon neustavan, ali mislim da korisnice, u mjeri maksimalne mogućnosti, ne smiju da budu žrtve jednog takvog zakona. Iz onoga što znam, a znam u komunikaciji sa Vladom, Vlada ulaže maksimalni napor da nađe rješenje koje će biti najprilagođenije, najbolje i optimalno za sve korisnice, i očekujem da će one imati razumijevanja za to.


Broj čitanja: 247

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora