03.05.2017.


Podgorica: Predsjednik Vujanović na Šestom samitu Evropska Unija - Jugoistočna Evropa
Obraćanje predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića na kraju Šestog samita Evropska Unija - Jugoistočna Evropa koji se održava danas u hotelu „Hilton“ u Podgorici sa temom: „Evropa razmatra: može li Crna Gora dostići stabilnost i rast“.


Uvaženi organizatori samita,
Visoke zvanice,
Vaše ekselencije,
Cijenjeni gosti,
Dame i gospodo,

Prije svega iskazujem poštovanje The Economist Events da je svoj šesti samit EU-JIE odlučio da održi u Crnoj Gori i to upravo sada. U Crnoj Gori čija je ekonomska i ukupna politika posvećena stabilnosti i rastu što je i tema ovog samita. Takođe, da se samit održi nakon donošenja odluke Crne Gore o ulasku u NATO i neposredno pred samit Berlinskog procesa, koji će se ovog ljeta održati u Italiji, i biti posvećen nastavku podrške EU razvoju država Zapadnog Balkana i njihovoj evropskoj integraciji.

Za Crnu Goru NATO alijansa, sem bezbjednosne i političke dimenzije, ima i važan ekonomski značaj. Članstvo u ovom velikom savezu Crnoj Gori daje mogućnost intezivnije ekonomske saradnje sa članicama, a kroz veći stepen bezbjednosti, i bolje uslove za investicije, za valorizaciju turističke i vrijednosti kulture a time i značajnu šansu za ukupni ekonomski razvoj.

Nakon samita u Berlinu, Beču i Parizu, prestojeći samit u Italiji, visokih zvanica EU i Zapadnog Balkana, biće prilika da se, uz ohrabrenje evropskih integracija državama Zapadnog Balkana, nastavi podrška njihovom ekonomskom razvoju, prije svega u oblasti saobraćajne i energetske infrastukture.

Dame i gospodo,

Na osnovnu dilemu samita da li Crna Gora može ostvariti rast i stabilnost odgovor je nesumnjivo pozitivan i to iz sledećih najvažnijih razloga.

Prvo: U deceniji nakon obnove nezavisnosti bruto proizvod Crne Gore povećan je za 70%. Prosječna plata povećana je za oko 70% a penzija za 100%. U svim tim godinama, sem dvije, imali smo rast BDP koji je prosječno u toj dekadi rastao 3,3% najviše u regionu. Imajući u vidu da su to bile godine globalne i regionalne krize ovi makro-ekonomski pokazatelji su kvalitetan putokaz budućeg razvoja.

Drugo: Crna Gora je bila lider regiona po obimu investicija po glavi stanovnika i imala stalno rastujući turizam. Predhodna godina u turizmu je bila rekordna i u fizičkim i u finansijskim pokazateljima-sa najviše gostiju, najviše noćenja i najvećim prihodom. Sa dvadeset novih hotela sa preko 90% kapaciteta u hotelima sa četiri i pet zvjezdica. Izdvajam i naglašavam turizam jer on, direktno i indirektno, učestvuje sa 22% u BDP Crne Gore a njegova mogućnost razvoja je veoma široka posebno na sjeveru Crne Gore. To potvrđuju i postojeći obim investicija u turizmu koji je preko tri milijarde eura.

Treće: Crna Gora je imala i ima značajne investicije u saobraćajnoj i energetskoj infrastrukturi. Unaprijeđena je mreža drumskog i željezničkog saobraćaja uz nužnost novih investicija u projektima koje realizujemo sa susjednim i državama regiona, za koje očekujemo nastavak podrške EU.

Četvrto: Crna Gora je lider evropskih integracija a krajem ovog mjeseca postaće punopravna članica NATO-a. To je potvrda vrijednosti Crne Gore ali i šansa da u društvu razvijenih obezbijedi još brži razvoj.

Dame i gospodo,

Naravno Crna Gora je suočena sa značajnim ekonomskim i socijalnim problemima. Nakon nešto više od dvije decenije raspada bivše zajedničke države, ratova u okruženju, brojnih izbjeglica i raseljenih lica, ekonomske krize, nužni problemi nezaposlenosti i socijalno ugroženog stanovništva, su realnost koja se može rješavati samo u stabilnom društvu i kroz snažan ekonomski razvoj. To zahtijeva bolje uslove poslovanja, nove investicije, bolju valorizaciju turističkih i vrijednosti bogate kulture i stalnu promociju takve posvećenosti. Zahvaljujem da ste i Vi ovaj samit posvetili takvoj promociji.


Broj čitanja: 125

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora