03.06.2017.


Slovenija: Predsjednik Vujanović na samitu Predsjednika država
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović učestvovaoje danas na Samitu predsjednika država procesa Brdo-Brioni, koji se održao na Brdu kod Kranja.

Na Samitu je učestvovao kao poseban gost i Predsjednik Savezne Republike Njemačke Frank-Walter Štajnmajer.

Nakon Samita Predsjednik Vujanović je dao izjavu za medije.

Želim da iskažem zadovoljstvo današnjim samitom na Brdu kod Kranja, na mjestu gdje je inicijativa Brdo-Brioni konstituisana. Da podijelim zadovoljstvo svih učesnika ovom vrijednom inicijativom, koja je, nakon prijema Hrvatske u EU, konstituisana da bi Hrvatska i Slovenija podstakle evropske i evroatlanske integracije država Zapadnog Balkana. Da bi afirmisali otvorenost, dijalog i iskrenost sa ambicijom da se riješe pitanja koja su neriješena na prostoru Zapadnog Balkana, i da se kroz to ide ka što boljem suživotu država Zapadnog Balkana. Kao i da se afirmiše ekonomsko povezivanje država Zapadnog Balkana kako bi se obezbijedio bolji kvalitet života u svakoj državi pojedinačno i u regionu Zapadnog Balkana u cjelini. Mislim da je ova inicijativa svojim učesnicima, visokim gostima iz država EU i iz Komisije EU i SAD-a dala šansu da oni upravo promovišu ciljeve inicijative Brdo – Brioni. Vjerujem da se naša javnost sjeća da su kao počasni gosti bili predsjednik Francuske Oland, kancelarka Merkel i u dva navrata predsjednik Austrije Hajnc Fišer i predsjednik Italije Matarela. Da smo danas imali počasnog gosta Frank Valtera Štajnmajera, predsjednika Njemačke, da je na jednom samitu gost bio Donald Tusk, predsjednik Evropskog savjeta, na jednom samitu Džozef Bajden, potpredsjednik SAD-a. Dakle, svi oni koji su promovisali ove ciljeve inicijative koji su podstakli EU da ona ovdje bude bliže i intenzivnije. Vi znate da sada imamo Berlinski proces koji afirmiše učešće EU u razvoju ekonomskog ovog prostora kroz infrastrukturu i to saobraćajnu i energetsku i vjerujem da će u Trstu afirmisati druge modele ekonomske saradnje država Zapadnog Balkana.

Veoma me raduje da se u okviru današnjih zaključaka afirmisao onaj da je suvereno pravo svake države da vodi svoju politiku i da niti jedna država ne smije da se miješa u unutrašnja pitanja svake države i unutrašnja pitanja regiona. To afirmiše suverenitet svake države i obavezuje i poruka je sa ovog Samita da one države koje imaju namjeru ili su to činile znaju da ovaj region i uopšte prostor Zapadnog Balkana uz Sloveniju i Hrvatsku veoma negativno doživljava miješanje u unutrašnje stvari bilo koje države.


Broj čitanja: 136

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora