25.09.2017.


Predsjednik Vujanović uručio Državno priznanje Glasu Amerike
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović dodjelio je danas u Podgorici, na predlog Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore, Državno priznanje Glasu Amerike povodom 75 godina uspješnog emitovanja programa na našem jeziku, direktorici Amandi Bennett.

Poštovana gospođo Amanda Bennett
Uvaženi ministre vanjskih poslova prof. dr Srđane Darmanoviću
Dame i gospodo
Dragi prijatelji

Sa velikim zadovoljstvom sam Vam uručio Državno priznanje Crne Gore jer je Glas Amerike jedan od najuglednijih globalnih multimedija čiji informativni program se emituje na radiju, televiziji i internetu i koji, prema procjenama, prati preko 170 miliona ljudi.

Glas Amerike je počeo sa radom 1. februara 1942. godine a njegova redakcija na kojem je program emitovan i na našem jeziku osnovana je 1943. godine. Danas se program emituje na više od 40 jezika.

U Crnoj Gori, i na prostorima bivše Jugoslavije, Glas Amerike pamtimo kao inspiraciju i podršku antifašističkom pokretu u borbi protiv nacizma i fašističke okupacije. U tom pokretu prvi opštenarodni ustanak organizovan je u Crnoj Gori 13. jula 1941. godine. Odatle se proširio, i na prostoru bivše Jugoslavije i postao važan dio globalnog antifašizma. O tom antifašističkom pokretu Glas Amerike je detaljno izvješatavao podržavajući pobjedu nad fašizmom.

Glas Amerike pamtimo i iz vremena hladnog rata kada je upravo zahvaljujući njegovom emitovanju javnost dobijala najšire informacije.

Danas je Glas Amerike globalno vrijedan medij zahvaljujući kome dobijamo informacije iz Crne Gore, regiona, međunarodne zajednice sa prostora SAD-a o kulturi, demokratiji i vrijednostima tih prostora.

Sa posebnim zadovoljstvom Državno priznanje uručujem direktorici Glasa Amerike Amandi Bennett, dobitnici Pulicerove i niza drugih nagrada, jednoj od najuglednijih novinara istraživača i globalno poznatom promotoru najvećih vrijednosti medija i uzvišenih ciljeva za koje se mediji bore. Iskazujem posebno zadovoljstvo da je ona u povodu uručenja ovog Državnog priznjanja gost Crne Gore.


Broj čitanja: 133

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora