02.12.2017.


Saopštenje Predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića u povodu 74. godišnjice formiranja italijanske divizije Garibaldi
Crna Gora je sa ponosom posvećena velikim tradicijama Narodnooslobodilačkog pokreta. U kontinuitetu odajemo priznanje i zahvalnost svim njegovim učesnicima i sa pietetom se sjećamo onih koji su dali svoje živote u brobi za slobodu.

Nikada nećemo zaboraviti ni žrtvu italijanskih partizana okupljenih u diviziji Garibaldi, formiranoj u Pljevljima na današnji dan prije 74 godine.
Divizija Garibaldi je djelovala pod operativnom komandom 2. Udarnog korpusa Narodnooslobodikačke vojske Jugoslavije. Učestvovala je u završnim operacijama za oslobodjenje Jugoslavije. Odlikovana je ordenom bratstva i jedinstva.

Crna Gora je imala posebnu čast prve posjete predsjednika Republike Italije 21.septembra. 1983.godine. Tadašnji predsjednik Italije Sandro Pertini, i sam učesnik Italijanskog pokreta otpora u Drugom svetskom ratu, prisustvovao je otkrivanju Spomenika palim borcima divizije Garibaldi u Mrzovićima, a položio je i vijenac na spomenik na Stražici. Posjeta ovog velikog evropskog državnika i antifašiste Crnoj Gori svjedoči o zajedničkoj borbi crnogorskih i italijanskih antifašista i veliko je priznanje crnogorskom antifašizmu.

Od posebne vrijednosti i značaja je i zvanična posjeta predsjednika Republike Italije Serđa Matarele u maju 2015.godine, kao prva posjeta predsjednika Italije Crnoj Gori nakon obnove nezavisnosti, kojom se simbolizuju bliske veze dvije države i njihovo tradicionalno prijateljstvo.

Spomenik palim borcima italijanske divizije Garibaldi u Mrzovićima, kao i onaj na Stražici, ali i svi spomenici antifašističkoj borbi, ne čuvaju samo od zaborava veličanstvenu borbu za slobodu crnogorskog i ostalih jugoslovenskih naroda, već su i podsjećanje da je antifašizam snažna i uvjek savremena potreba društva. On je iznad političkih ideologija i uslov je suživota različitosti. Bez antifašizma snaženje i osvajanje sloboda nije moguće. On je internacionalna vrijednost na kojoj počiva savremena Evropa i slobodni svijet.

Zato mi u Crnoj Gori čuvamo sjećanje na hrabre italijanske antifašiste iz divizije Garibaldi i njihovu žrtvu za našu slobodu i slobodu Evrope.


Broj čitanja: 121

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora