Govor predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića na Samitu Kina-zemlje Centralne i Istočne Evrope (17+1)

09/02/2021Poštovani predsjedniče NR Kine Si Đinping,

Poštovani predsjednici, premijeri i ministri država učesnica konferencije,

Uvažene ekselencije, 

Dame i gospodo,

Zahvaljujem na prilici da se obratim na devetom Samitu lidera Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope. Prije svega, želim da Vama - predsjedniče Si, uputim topao pozdrav i zahvalnost na iskrenom prijateljstvu prema Crnoj Gori, i da podržim inicijativu i organizaciju današnjeg događaja putem video-linka. 

Drago mi je da na današnjoj konferenciji prisustvuje ovako veliki broj zemalja. To je pokazatelj kvaliteta inicijative 17+1, i jasne želje NR Kine i svih učesnika da radimo zajedno i tražimo najbolja rješenja za izazove sa kojima se suočavamo.

Od osmog samita održanog u Dubrovniku, svijet se značajano promijenio. Pandemija je do sada odnijela preko 2,3 miliona žrtava. Privredna aktivnost i mobilnost ljudi nikada u istoriji nisu toliko smanjeni u veoma kratkom roku. Nezaposlenost i javni dug gotovo svih zemalja su porasli. Zavladala je neizvjesnost u kojoj socijalne politike dobijaju na važnosti. Ipak, bez jakih ekonomskih politika, socijalne politike neće moći dugo da izdrže. Dodatni problemi odnose se na klimatske promjene i ekologiju. Sve što sam nabrojao predstavlja ozbiljne izazove, ali i nove prilike da krenemo u pametniji, zeleniji i pravedniji razvoj. 

Imajući u vidu kompleksnost pitanja sa kojima se suočavamo, i potrebu što bržeg ekonomskog oporavka, jasno je da međusobna komunikacija nikada nije bila važnija. Zato redovno održavanje Samita Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope ima poseban značaj. 

Ove godine Crna Gora i NR Kina obilježavaju 15 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa. Prijateljstvo naše dvije zemlje kontinuirano se unapređuje. Naša saradnja dodatno je ojačana u mnogim oblastima kroz Mehanizam 17+1, koji od nedavno uključuje i borbu protiv Covid-19 i drugih pandemijskih virusa. 

Crna Gora je zahvalna NR Kini za donaciju medicinske pomoći u borbi protiv Covid-a. S druge strane, u okviru svojih mogućnosti, Crna Gora je donirala pomoć NR Kini u istu svrhu. Još jednom se pokazalo da je prijateljstvo Crne Gore i NR Kine, crnogorskog i kineskog naroda, najjače u najtežim trenucima.

Uvjeren sam da ćemo nastaviti da stvaramo prilike od obostranog interesa i doprinosimo jačanju razumijevanja i prijateljstva. 

Put kojim se Crna Gora kreće je poznat. Korak po korak primičemo se potpunoj integraciji u Evropsku Uniju sa kojom dijelimo zajedničke vrijednosti. Istovremeno, kao otvorena i prijateljska zemlja, Crna Gora želi da kroz prilike koje pruža Mehanizam 17+1, učini saradnju sa NR Kinom praktičnijom i da dođe do konkretnih rezultata u oblastima od zajedničkog interesa. Želimo da ojačamo saradnju u ekonomiji, energetici, saobraćajnoj povezanosti i turizmu, poštujući pri tom principe održivog razvoja. Iako smo najmanja od država učesnica Mehanizma, imamo izuzetno velike razvojne potencijale koje želimo da valorizujemo u saradnji sa kredibilnim kineskim partnerima. Zato će Crna Gora podržati predlog "Liste aktivnosti za saradnju Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u 2021." 

Prije nekoliko dana imao sam priliku da se obratim kineskim kompanijama zainteresovanim za saradnju sa Crnom Gorom. Pažljivo osluškujući i njihove interese, jasno je da postoji želja za nastavak saradnje na izgradnji auto-puta kroz Crnu Goru do luke Bar, kao i razvoja logističke i industrijske zone u njenom okruženju. Ovakav projekat dao bi snažan zamajac bržem ekonomskom oporavku u post-Covid periodu i bolje povezao Crnu Goru sa susjednim i prekomorskim zemljama.

Kroz jačanje saradnje sa kineskim institucijama i kompanijama mi želimo da:

-povećamo izvoz crnogorskih proizvoda visokog kvaliteta na tržište NR Kine; 

-povećamo razmjenu studenata, umjetnika, naučnih i kulturnih radnika; 

-dinamiziramo turističku saradnju;

-i da kroz 17+1 Koordinacioni mehanizam za životnu sredinu, stvorimo uslove za konkretnu implementaciju ekoloških i inovativnih rješenja baziranih na najsavremenijoj tehnologiji.

U skladu sa svojim interesima, Crna Gora je spremna da učini dodatne napore kako bi došli do postizanja zajedničkih ciljeva u Mehanizmu 17+1, čime bi ovaj format saradnje učinili praktičnijim i konkretnijim za sve zainteresovane strane.

Na kraju, gospodine Predsjedniče Si, koristim priliku da uputim najsrdačnije želje Vama i kineskom narodu za predstojeću Novu lunarnu godinu. Više nego ikada, danas nam je potrebno da marljivo radimo na jačanju iskrenog prijateljstva između naših naroda i zajedno savladamo brojne izazove.

Stara kineska poslovica glasi: "Prevladavanje teškog započinje sa lakim, ostvarenje velikog započinje sa malim, jer se u svijetu teško formira iz lakog, a veliko iz malog." Vjerujem da je današnji samit mali korak ka stvaranju nečeg velikog, o čemu će svjedočiti buduće generacije.

Hvala vam na pažnji.


Predsjednik Crne Gore