Govor predsjednika Đukanovića na sastanku lidera zemalja učesnica Brdo - Brioni procesa

09/05/2019

Govor predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića na sastanku lidera zemalja učesnica Brdo – Brioni procesa

(Tirana, 8-9. maj 2019.)Poštovani Predsjedniče Meta, 

Poštovane dame i gospodo predsjednici,

Dame i gospodo,


Želim da zahvalim predsjednicima Albanije, Hrvatske i Slovenije na pozivu za ovogodišnji sastanak lidera u okviru inicijative Brdo – Brioni proces. Hvala našim albanskim prijateljima na odličnoj organizaciji sastanka.

Zadovoljstvo mi je što su sa nama važni gosti – predsjednik Republike Poljske gospodin Duda i visoka predstavnica EU gospođa Mogerini. To vidimo kao potvrdu posvećenosti i podrške regionu na putu integracije.

Drago mi je što ovaj sastanak imamo dan poslije godišnjeg konferencije EBRD u Sarajevu, gdje smo juče imali poseban panel o Zapadnom Balkanu. Nakon i nedavno održanog susreta u Berlinu, želim da se nadam da se Zapadni Balkan vraća u puni fokus Briselu. 

Regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi najvažniji su od tri ključna prioriteta vanjske politike Crne Gore. Stoga je očekivano da Crna Gora pozdravlja i snažno podržava svaku inicijativu koja vodi ka stabilnosti i produbljivanju saradnje, a jedna od njih je svakako Brdo – Brioni proces. 

Nesumnjivo je da evropska perspektiva ostaje osnovni pokretač reformi na Zapadnom Balkanu. Stoga je od ključne važnosti da pristupanje svih država regiona Evropskoj uniji ostane jedan od prioriteta Unije. Posvećeni smo dostizanju i priključivanju evropskom sistemu vrijednosti, sigurni da samo tako možemo obezbijediti stabilnost i bezbjednost, ali i unaprijediti socijalni i ekonomski razvoj i obezbijediti vladavinu prava. 

Kao država kandidat za članstvo u Uniji koja je značajno iskoračila u pregovaračkom procesu, sa samo još jednim preostalim poglavljem za otvaranje, odlučni smo da bez izuzetka i dalje budemo promoter integracijskog procesa u regionu, ali i da ukazujemo na važnost snažnog prisustva Evropske unije u našem regionu. 

Ispunjavanje standarda je iznad svega i tu kompromisa nema niti ga treba tražiti. U Uniju želimo ući kao ravnopravna članica, spremna da ponese i da se suoči sa svim onim što podrazumijevaju obaveze iz članstva. Datumi nijesu najvažniji. Važnije je šta radimo do tada, ali ne samo mi u regionu. Jednako važno je, ako ne i važnije, šta na temu ujedinjenja Evrope do tada radi Evropska unija.

U tom kontekstu, ističemo neophodnost bliže saradnje u regionu; usredsređenost svih na intenziviranje reformi; i zajedničku posvećenost da rješavamo otvorena pitanja gdje nedavni sporazum Atine i Skoplja daje dobar primjer i podstrek. Želim posebno da podržim napore predsjednika Vučića i Tačija da nakon što su hrabro ušli u rješavanje jednog od najtežih pitanja odnosa u regionu, prepoznaju, to zaista vjerujem, istorijsku šansu da se to pitanje napokon dugoročno održivo riješi. I da napomenem, ne potenciram važnost ovog rješenja zbog brže perspektive u EU nego zbog nas, zbog budućnosti Srbije i Kosova i stabilnosti Balkana. I da jednako posvećeno nakon toga udružimo napore i pomognemo u uspostavljanju kvalitetnije funkcionalnosti Bosne i Hercegovine u cilju njene dogledne EU perspektive.

Crna Gora razumije kompleksnost odnosa unutar EU, ali smatramo da i EU mora imati na umu da je integracija regiona ključni faktor sigurnosti kontinenta i konkurentnosti na globalnom nivou. Najbolja konsolidacija EU podrazumijeva realizaciju vizije ujedinjenja Evrope. Ne smijemo evropsku budućnost Zapadnog Balkana držati daleko, ona mora biti jasna i dogledna. Nadamo se i da će zaključci Evropskog savjeta u junu potvrditi ovakvo gledište. I bez obzira na ovaj pomalo pesimističan ton kojeg je, maločas, iznio predsjednik Vučić, ja ipak želim da ponovim da je naša dužnost i naše uvjerenje da sa ovog mjesta veoma jasno podržimo početak pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, da podržimo viznu liberalizaciju za Kosovo i da podržimo, makar, to što je sadašnja retorika u odnosima EU sa Bosnom i Hercegovinom – riječi ohrabrenja za BiH za brzi napredak na putu evropske integracije. 

Crna Gora, takođe, pridaje veliki značaj Berlinskom procesu. Za nas je važno da se veća pažnja posveti ekonomskim pitanjima. Ključno je da Agenda povezivanja ostane u fokusu. Naš prioritet jeste ekonomsko jačanje i finansiranje infrastrukturnih projekata. Crna Gora ostaje privržena ispunjavanju obaveza iz Londona i obavezama sa svih prethodnih samita. I očekujemo dalji progres u susret samitu u Poznanju.

Infrastrukturno povezivanje predstavlja preduslov jačanja ekonomske integracije, time i ukupne konkurentnosti regiona. U tom kontekstu, prioritetni su brza putna saobraćajnica i gasovod, kao i modernizacija i širenje željezničke infrastrukture. Ohrabruje što je Jadransko-jonski autoput našao svoje mjesto u Deklaraciji iz Sofije budući da izgradnja prekograničnih saobraćajnih dionica, ovih razmjera, zahtijeva značajna ulaganja koja prevazilaze individualne kapacitete naših država. Jednako ističemo važnost povezivanja na planu digitalne infrastrukture. Bez valjane infrastrukturne povezanosti regiona, ne možemo govoriti o njegovom prosperitetu. 

Jedna oblast na koju posebno skrećem pažnju jeste obrazovanje, jasno prepoznajući da je znanje ključni deficit regiona. Duboko vjerujemo da ukoliko region zaista želi postati organski dio savremene evropske zajednice, to ne može postići bez unapređenja znanja mladih, i bez veće mobilnosti radne snage i istraživača.

Vjerujem da današnji zaključci odražavaju ne samo ovakve pozicije Crne Gore i njeno viđenje aktuelnog stanja, prioriteta i perspektive razvoja regiona, već prije svega idu u pravcu ostvarivanja naše zajedničkog strateškog cilja - članstva u EU.

Do tog cilja put je čini se jasan. Potpuno ispunjavanje svih obaveza u agendi pristupanja, odlučnost da se evropski sistem vrijednosti prihvati i implementira i politička volja i hrabrost da se preostala otvorena pitanja riješe.


Predsjednik Crne Gore